POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. to drugi tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie a zdrowie publiczne.
Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.
Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
Książka Żywienie człowieka zdrowego i chorego jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.
Rok wydania | 2022 |
---|---|
Liczba stron | 620 |
Kategoria | Żywienie |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-22579-7 |
Numer wydania | 3 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Przedmowa XVII | |
Wykaz wybranych akronimów XIX | |
Część I. Praktyczne wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia | 1 |
1. Żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży Józef Ryżko, Piotr Socha | 3 |
1.1. Wprowadzenie | 3 |
1.2. Żywienie w okresie niemowlęcym | 3 |
1.3. Żywienie dzieci w wieku 1–3 lat | 18 |
1.4. Żywienie dzieci w okresie przedszkolnym | 22 |
1.5. Żywienie dzieci w wieku szkolnym | 25 |
To jest najważniejsze | 28 |
Literatura uzupełniająca | 29 |
2. Żywienie podczas rekreacyjnej aktywności ruchowej oraz w sporcie wyczynowym Jan Jeszka, Joanna Pieczyńska, Joanna Bajerska | 31 |
2.1. Wprowadzenie | 31 |
2.2. Zapotrzebowanie energetyczne sportowców w zależności od rodzaju wysiłku fizycznego | 32 |
2.3. Zapotrzebowanie energetyczne osób trenujących rekreacyjnie | 34 |
2.4. Węglowodany jako substrat energetyczny podczas wysiłku fizycznego | 37 |
2.5. Zapotrzebowanie na białko podczas wysiłku fizycznego | 44 |
2.6. Tłuszcze jako substrat energetyczny podczas wysiłku fizycznego | 45 |
2.7. Rola witamin i składników mineralnych podczas wysiłku fizycznego | 48 |
2.8. Znaczenie wody i elektrolitów podczas wysiłku fizycznego | 50 |
2.9. Środki ergogeniczne dla sportowców | 55 |
To jest najważniejsze | 57 |
Literatura uzupełniająca | 58 |
3. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących Grzegorz H. Bręborowicz, Mariola Ropacka-Lesiak | 61 |
3.1. Wprowadzenie | 61 |
3.2. Sposób żywienia w okresie przedkoncepcyjnym | 62 |
3.3. Żywienie w ciąży | 63 |
3.4. Żywienie w połogu i okresie karmienia | 76 |
3.5. Konsekwencje nieprawidłowego odżywiania się w ciąży | 77 |
To jest najważniejsze | 78 |
Literatura uzupełniająca | 78 |
4. Żywienie osób starszych Wojciech Franciszek Roszkowski, Ewa Sicińska | 80 |
4.1. Wprowadzenie | 80 |
4.2. Zmiany fizjologiczne i patologiczne w wieku starszym | 81 |
4.3. Specyficzne problemy żywieniowe w starszym wieku | 82 |
4.4. Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze | 83 |
4.5. Ogólne zasady żywienia osób starszych | 86 |
To jest najważniejsze | 88 |
Literatura uzupełniająca | 89 |
5. Żywienie w ekstremalnych warunkach środowiska Jerzy Bertrandt | 90 |
5.1. Wprowadzenie | 90 |
5.2. Ekstremalne warunki środowiska | 90 |
5.3. Fizjologiczne podstawy żywienia człowieka w skrajnych warunkach termicznych środowiska | 92 |
5.4. Klimat wysokogórski | 113 |
5.5. Żywienie w sytuacjach klęsk żywiołowych, katastrof ekologicznych i przemysłowych | 116 |
5.6. Jet lag – zespół długu czasowego | 118 |
To jest najważniejsze | 121 |
Literatura uzupełniająca | 122 |
Część II. Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób | 125 |
6. Choroby pierwotne na tle niedoborów żywieniowych Ewa Matczuk, Lucjan Szponar | 127 |
6.1. Wprowadzenie | 127 |
6.2. Niedobory energii i białka | 131 |
6.3. Niedobory niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) | 136 |
6.4. Niedobór jodu | 139 |
6.5. Niedobór wapnia | 142 |
6.6. Niedobór fluoru | 146 |
6.7. Niedobór żelaza | 147 |
6.8. Niedobór magnezu | 150 |
6.9. Niedobór folianów, w tym kwasu foliowego | 152 |
6.10. Niedobór witaminy A | 156 |
6.11. Niedobór witaminy D | 160 |
6.12. Niedobór witaminy K | 162 |
6.13. Modyfikacje epigenetyczne a choroby pierwotne | 165 |
6.14. Zakończenie | 166 |
To jest najważniejsze | 167 |
Literatura uzupełniająca | 176 |
7. Żywienie w chorobach jamy ustnej Anna Kurhańska-Flisykowska | 187 |
7.1. Wprowadzenie | 187 |
7.2. Próchnica zębów | 189 |
7.3. Choroby twardych tkanek zębów niepróchnicowego pochodzenia | 193 |
7.4. Choroby przyzębia | 194 |
7.5. Choroby błon śluzowych jamy ustnej | 195 |
To jest najważniejsze | 199 |
Literatura uzupełniająca | 200 |
8. Żywienie w chorobach wieku dziecięcego Anna Wiernicka, Małgorzata Matuszczyk, Piotr Socha, Jerzy Socha | 201 |
8.1. Wprowadzenie | 201 |
8.2. Ostra biegunka | 202 |
8.3. Biegunka przewlekła | 204 |
8.4. Nietolerancja mono- i disacharydów | 207 |
8.5. Alergia pokarmowa | 209 |
8.6. Celiakia | 211 |
8.7. Mukowiscydoza | 213 |
8.8. Żywienie w stanach niedoboru żelaza | 217 |
To jest najważniejsze | 220 |
Literatura uzupełniająca | 221 |
9. Żywienie w dyslipidemii Małgorzata Moszak, Barbara Cybulska, Wiktor B. Szostak 223 | |
9.1. Wprowadzenie | 223 |
9.2. Charakterystyka i przemiany lipoprotein | 224 |
9.3. Diagnostyka dyslipidemii | 227 |
9.4. Cel leczenia dyslipidemii | 230 |
9.5. Dieta w leczeniu dyslipidemii | 232 |
To jest najważniejsze | 237 |
Literatura uzupełniająca | 238 |
10. Żywienie w zaburzeniach czynnościowych układu pokarmowego Jan Chojnacki, Ewa Walecka-Kapica | 240 |
10.1. Wprowadzenie | 240 |
10.2. Choroby przełyku | 244 |
10.3. Dyspepsja czynnościowa | 245 |
10.4. Zaburzenia czynnościowe jelit | 249 |
10.5. Zaburzenia czynnościowe pęcherzyka żłciowego i zwieracza Oddiego | 258 |
To jest najważniejsze | 262 |
Literatura uzupełniająca | 262 |
11. Żywienie w prewencji i leczeniu chorób serca i układu krążenia Małgorzata Moszak, Paweł Bogdański 264 | |
11.1. Wprowadzenie | 264 |
11.2. Czynniki żywieniowe w dietoprofilaktyce CVD | 265 |
11.3. Zasady żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych | 267 |
11.4. Postępowanie żywieniowe w chorobie niedokrwiennej serca (choroba wieńcowa) | 274 |
11.5. Postępowanie żywieniowe w niewydolności serca (HF) | 277 |
To jest najważniejsze | 281 |
Literatura uzupełniająca | 281 |
12. Dieta w nadciśnieniu tętniczym Jerzy Głuszek, Anna Posadzy-Małaczyńska | 284 |
12.1. Wprowadzenie | 284 |
12.2. Dieta w nadciśnieniu | 285 |
12.3. Dieta śródziemnomorska | 291 |
12.4. Inne modyfikacje diety | 291 |
To jest najważniejsze | 292 |
Literatura uzupełniająca | 293 |
13. Żywienie w cukrzycy Małgorzata Moszak, Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski | 295 |
13.1. Wprowadzenie | 295 |
13.2. Epidemiologia cukrzycy | 295 |
13.3. Podział cukrzycy | 296 |
13.4. Objawy cukrzycy | 297 |
13.5. Czynniki ryzyka cukrzycy typu 2 | 298 |
13.6. Diagnostyka cukrzycy | 298 |
13.7. Leczenie żywieniowe w cukrzycy | 298 |
13.8. Leczenie dietetyczne pacjentów z otyłością i cukrzycą typu 2 | 312 |
To jest najważniejsze | 313 |
Literatura uzupełniająca | 314 |
14. Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego Małgorzata Moszak, Marian Grzymisławski, Krzysztof Linke | 316 |
14.1. Wprowadzenie | 316 |
14.2. Żywienie w nietolerancji laktozy | 316 |
14.3. Żywienie w chorobie trzewnej (celiakii) | 319 |
14.4. Żywienie w chorobie wrzodowej | 322 |
14.5. Żywienie osób po resekcji żołądka | 323 |
14.6. Żywienie w zaburzeniach żniania żołądka | 325 |
14.7. Żywienie w nieswoistych zapalnych chorobach jelit | 326 |
To jest najważniejsze | 333 |
Literatura uzupełniająca | 334 |
15. Żywienie w alergiach pokarmowych Zbigniew Bartuzi | 336 |
15.1. Wprowadzenie | 336 |
15.2. Niepożądane reakcje na pokarmy – definicja, klasyfikacja | 337 |
15.3. Mechanizmy patogenetyczne nadwrażliwości pokarmowej | 338 |
15.4. Charakterystyka alergenów pokarmowych | 341 |
15.5. Objawy alergii pokarmowej | 343 |
To jest najważniejsze | 347 |
Literatura uzupełniająca | 348 |
16. Żywienie w chorobach wątroby Małgorzata Moszak, Marian Grzymisławski | 350 |
16.1. Wprowadzenie | 350 |
16.2. Leczenie żywieniowe chorych z marskością wątroby | 351 |
16.3. Stłuszczenie wątroby | 358 |
16.4. Choroba Wilsona | 361 |
16.5. Hemochromatoza | 362 |
16.6. Żywienie pacjentów w ciężkim stanie klinicznym | 364 |
16.7. Leczenie żywieniowe w okresie okołotransplantacyjnym | 364 |
To jest najważniejsze | 365 |
Literatura uzupełniająca | 365 |
17. Żywienie w chorobach trzustki Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski | 368 |
17.1. Wprowadzenie | 368 |
17.2. Zarys patofi zjologii zewnętrznego wydzielania trzustki | 369 |
17.3. Ostre zapalenie trzustki (OZT) | 371 |
17.4. Przewlekłe zapalenie trzustki (PZT) | 375 |
17.5. Mukowiscydoza | 380 |
17.6. Rak trzustki | 381 |
17.7. Chory po całkowitym usunięciu trzustki | 382 |
To jest najważniejsze | 384 |
Literatura uzupełniająca | 384 |
18. Żywienie w chorobach nerek Kazimierz Ciechanowski | 386 |
18.1. Wprowadzenie | 386 |
18.2. Przewlekła choroba nerek | 386 |
18.3. Zaawansowane stadia PChN | 390 |
18.4. Ostra niewydolność nerek | 391 |
To jest najważniejsze | 391 |
Literatura uzupełniająca | 392 |
19. Żywienie w hiperurykemii i dnie moczanowej Kazimierz Ciechanowski 393 | |
19.1. Wprowadzenie | 393 |
19.2. Przyczyny hiperurykemii | 394 |
19.3. Dieta a wytwarzanie kwasu moczowego | 394 |
19.4. Dieta a wydalanie kwasu moczowego | 395 |
To jest najważniejsze | 396 |
Literatura uzupełniająca | 397 |
20. Dieta w chorobach tkanki łącznej Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski | 398 |
20.1. Wprowadzenie | 398 |
20.2. Zmiany w obrębie struktur stawowych | 398 |
20.3. Podział chorób tkanki łącznej | 399 |
20.4. Leczenie chorób tkanki łącznej | 399 |
To jest najważniejsze | 404 |
Literatura uzupełniająca | 405 |
21. Zasady terapii żywieniowej w osteoporozie Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski | 407 |
21.1. Wprowadzenie | 407 |
21.2. Rodzaje osteoporozy | 408 |
21.3. Czynniki ryzyka złamań w przebiegu osteoporozy | 410 |
21.4. Rozpoznanie osteoporozy | 410 |
21.5. Leczenie osteoporozy | 411 |
21.6. Zalecenia żywieniowe w osteoporozie | 412 |
To jest najważniejsze | 420 |
Literatura uzupełniająca | 420 |
22. Żywienie w chorobach nowotworowych Mirosław Jarosz, Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski, Juliusz Przysławski | 424 |
22.1. Wprowadzenie | 424 |
22.2. Zalecenia żywieniowe i stylu życia w prewencji nowotworów złośliwych | 425 |
22.3. Stan odżywienia a leczenie choroby nowotworowej | 429 |
22.4. Dieta w chorobach nowotworowych | 430 |
To jest najważniejsze | 434 |
Literatura uzupełniająca | 435 |
23. Żywienie w otyłości Magdalena Białkowska | 438 |
23.1. Wprowadzenie | 438 |
23.2. Występowanie choroby otyłościowej | 440 |
23.3. Etiologia choroby otyłościowej | 442 |
23.4. Czynniki genetyczne | 443 |
23.5. Czynniki środowiskowe | 444 |
23.6. Następstwa otyłości | 451 |
23.7. Leczenie dietetyczne | 452 |
To jest najważniejsze | 464 |
Literatura uzupełniająca | 465 |
24. Jadłowstręt psychiczny i bulimia Jerzy Kosowicz , Andrzej Rajewski | 467 |
I. Jadłowstręt psychiczny | 467 |
24.1. Wprowadzenie | 467 |
24.2. Etiopatogeneza | 467 |
24.3. Objawy | 468 |
24.4. Badania przedmiotowe | 469 |
24.5. Zaburzenia hormonalne | 469 |
24.6. Leczenie anoreksji | 469 |
24.7. Powikłania anoreksji | 471 |
24.8. Rokowanie | 471 |
II. Bulimia | 472 |
24.9. Wprowadzenie | 472 |
24.10. Objawy i występowanie | 472 |
24.11. Badania przedmiotowe, diagnostyka | 472 |
24.12. Leczenie bulimii | 473 |
To jest najważniejsze | 474 |
Literatura uzupełniająca | 474 |
Część III. Żywienie pozajelitowe i dojelitowe | 477 |
25. Leczenie żywieniowe Bruno Szczygieł, Anna Ukleja | 479 |
25.1. Wprowadzenie | 479 |
25.2. Rodzaje niedożywienia | 479 |
25.3. Niedożywienie szpitalne | 481 |
25.4. Ryzyko niedożywienia | 482 |
25.5. Identyfikacja chorych niedożywionych | 483 |
25.6. Ocena stanu odżywienia | 484 |
25.7. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze | 488 |
25.8. Niektóre wskazania do leczenia żywieniowego | 492 |
25.9. Metody leczenia żywieniowego | 496 |
To jest najważniejsze | 503 |
Literatura uzupełniająca | 503 |
Część IV. Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego 505 | |
26. Organizacja żywienia zbiorowego w szpitalach Mirosław Jarosz, Halina Turlejska | 507 |
26.1. Wprowadzenie | 507 |
26.2. Szpitalny system przygotowywania posiłków | 509 |
26.3. Organizacja i funkcjonowanie żywienia w szpitalu | 513 |
To jest najważniejsze | 515 |
Literatura uzupełniająca | 515 |
27. Organizacja żywienia zbiorowego w uzdrowiskach Mirosław Jarosz, Halina Turlejska | 517 |
27.1. Wprowadzenie | 517 |
27.2. Prawidłowe żywienie | 520 |
27.3. Jadłospis – na co należy zwrócić uwagę | 522 |
27.4. Bezpieczeństwo zdrowotne posiłków | 524 |
27.5. Główne zalecenia dotyczące prowadzenia procesów związanych z przygotowaniem posiłków w obiektach żywienia zbiorowego | 527 |
To jest najważniejsze | 531 |
Literatura uzupełniająca | 531 |
28. Ocena jakości i sposobu żywienia w żywieniu zbiorowym Lucjan Szponar, Ewa Matczuk | 533 |
28.1. Wprowadzenie | 533 |
28.2. Konsekwencje wadliwego żywienia | 535 |
28.3. Państwowa Inspekcja Sanitarna jako jeden z głównych organów wzmacniania stanu zdrowia publicznego | 537 |
28.4. Aspekty metodologiczne oceny sposobu żywienia | 538 |
To jest najważniejsze | 543 |
Literatura uzupełniająca | 544 |
29. Poradnictwo dietetyczne Lucyna Pachocka | 548 |
29.1. Wprowadzenie | 548 |
29.2. Rozwój poradnictwa dietetycznego | 548 |
29.3. Kształcenie dietetyków | 551 |
29.4. Zatrudnienie dietetyków | 553 |
29.5. Zadania poradnictwa dietetycznego | 557 |
29.6. Formy poradnictwa dietetycznego | 558 |
To jest najważniejsze | 561 |
Literatura uzupełniająca | 561 |
30. Interakcje leków z żywnością Mirosław Jarosz 563 | |
30.1. Wprowadzenie | 563 |
30.2. Zmniejszenie wchłaniania leków | 565 |
30.3. Zwiększenie wchłaniania leków | 568 |
30.4. Zaburzenia metabolizmu leków | 569 |
30.5. Działania synergiczne leków i składników żywności | 573 |
30.6. Działania antagonistyczne leków i składników żywności | 576 |
To jest najważniejsze | 576 |
Literatura uzupełniająca | 577 |
31. Wybrane zagadnienia technologii potraw Józef Korczak | 578 |
31.1. Wprowadzenie | 578 |
31.2. Zadania i metody obróbki wstępnej | 579 |
31.3. Zadania i metody obróbki cieplnej potraw | 583 |
31.4. Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą potraw | 588 |
31.5. Stabilność witamin a technologia potraw | 589 |
31.6. Przemiany białek w technologii potraw | 597 |
31.7. Przemiany węglowodanów w przyrządzaniu potraw | 602 |
31.8. Przemiany tłuszczów | 603 |
To jest najważniejsze | 605 |
Literatura uzupełniająca | 606 |
Skorowidz | 607 |