POLECAMY
-24%
Format:
pdf, ibuk
Opanowanie przedmiotu „Żywienie roślin ogrodniczych” jest możliwe po przyswojeniu materiału zawartego w podręczniku, uzupełnionego wykładami oraz poszerzonego i ugruntowanego podczas ćwiczeń.
Celem autorów podręcznika było przekazanie studentom wiadomości umożliwiających stosowanie zabiegu agrotechnicznego, jakim jest nawożenie roślin ogrodniczych, zapewniającego uzyskanie dużego plonu tych roślin, o jak najlepszej jakości.
Podręcznik jest przeznaczony przede wszystkim dla studentów wydziałów ogrodniczych. Ze względu na zawarte w nim elementy chemii rolnej, tj. metody analizy chemicznej gleb użytkowanych rolniczo, może także być przydatny dla absolwentów zatrudnionych w gospodarstwach rolniczo-ogrodniczych oraz dla służ doradztwa rolniczo-ogrodniczego.
Rok wydania | 2009 |
---|---|
Liczba stron | 192 |
Kategoria | Ogrodnictwo |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu |
ISBN-13 | 978-83-7160-548-2 |
Numer wydania | 3 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Przedmowa do wydania trzeciego | 11 |
Wstęp | 13 |
1. Ogólna charakterystyka nawozów mineralnych | 14 |
1.1. Wprowadzenie | 14 |
1.2. Kryteria podziału nawozów mineralnych | 14 |
1.3. Cechy nawozów mineralnych | 17 |
2. Nawozy azotowe | 19 |
2.1. Wprowadzenie | 19 |
2.2. Wstępna technologia produkcji nawozów azotowych | 19 |
2.3. Asortyment nawozów azotowych | 20 |
2.3.1. Uwagi ogólne | 20 |
2.3.2. Nawozy amonowe | 22 |
2.3.3. Nawozy saletrzane | 23 |
2.3.4. Nawozy saletrzano-amonowe | 24 |
2.3.5. Nawozy amidowe | 25 |
2.3.6. Nawozy zawierające kilka form azotu | 26 |
2.3.7. Materiały odpadowe zawierające azot | 26 |
2.3.8. Nawozy azotowe – przyszłościowe | 27 |
3. Nawozy fosforowe | 29 |
3.1. Uwagi ogólne | 29 |
3.2. Podział nawozów fosforowych | 29 |
3.3. Charakterystyka nawozów fosforowych I grupy | 30 |
3.4. Charakterystyka nawozów fosforowych III grupy | 32 |
3.5. Nowe nawozy fosforowe | 33 |
3.6. Przemiany związków fosforowych w glebie | 33 |
3.7. Przemiany związków fosforowych w granulce superfosfatu | 35 |
3.8. Wpływ substancji organicznej i mikroorganizmów glebowych na przyswajalność fosforu | 36 |
4. Nawozy potasowe | 37 |
4.1. Wprowadzenie | 37 |
4.2. Surowce stosowane do produkcji nawozów potasowych | 37 |
4.3. Technologia produkcji nawozów potasowych | 38 |
4.3.1. Otrzymywanie niskoprocentowych soli chlorkowych | 38 |
4.3.2. Otrzymywanie wysokoprocentowych soli chlorkowych | 38 |
4.3.3. Otrzymywanie soli siarczanowych | 39 |
4.4. Asortyment nawozów potasowych | 40 |
4.4.1. Wprowadzenie | 40 |
4.4.2. Nawozy potasowe typu chlorkowego | 41 |
4.4.3. Nawozy potasowe typu siarczanowego | 44 |
4.4.4. Inne źródła otrzymywania potasu | 45 |
4.4.5. Nawozy potasowe sporadycznie importowane do Polski | 46 |
5. Nawozy wapniowe | 47 |
5.1. Wprowadzenie | 47 |
5.2. Nawozy wapniowe tlenkowe | 50 |
5.3. Nawozy wapniowo-magnezowe tlenkowe | 50 |
5.4. Nawozy wapniowe węglanowe | 51 |
5.5. Nawozy wapniowo-magnezowe węglanowe | 55 |
5.6. Nawozy wapniowe mieszane | 56 |
6. Nawozy magnezowe | 57 |
7. Nawozy wieloskładnikowe | 61 |
7.1. Wprowadzenie | 61 |
7.2. Nawozy kompleksowe | 61 |
7.3. Nawozy mieszane | 63 |
7.3.1. Wprowadzenie | 63 |
7.3.2. Nawozy stałe | 66 |
7.3.3. Nawozy płynne | 68 |
7.3.4. Mikronawozy | 70 |
7.4. Zasady mieszania nawozów | 71 |
8. Oznaczanie ogólnej zawartości azotu metodą Kjeldahla | 74 |
8.1. Zasada metody | 74 |
8.2. Budowa i zasada działania aparatu destylacyjnego Parnasa-Wagnera | 74 |
8.3. Oznaczanie azotu w nawozach | 75 |
8.4. Sposoby mineralizacji materiału roślinnego i glebowego | 76 |
8.4.1. Wprowadzenie | 76 |
8.4.2. Mineralizacja „na sucho” | 76 |
8.4.3. Mineralizacja „na mokro” | 77 |
8.5. Oznaczanie azotu ogólnego metodą Kjeldahla | 77 |
8.6. Oznaczanie azotu amonowego w nawozach | 78 |
9. Oznaczanie potrzeb wapnowania gleb i podłoży ogrodniczych | 80 |
9.1. Wprowadzenie | 80 |
9.2. Przyczyny zakwaszania | 80 |
9.3. Wpływ glinu, manganu i żelaza na zakwaszanie gleb | 81 |
9.4. Rola i znaczenie wapnowania | 82 |
9.5. Właściwości buforowe gleb a wapnowanie | 82 |
9.6. Rodzaje kwasowości | 83 |
9.7. Metody oznaczania potrzeb wapnowania gleb użytkowanych rolniczo | 84 |
9.7.1. Oznaczanie kwasowości wymiennej metodą Daikuhary | 84 |
9.7.2. Oznaczanie kwasowości hydrolitycznej metodą Lityńskiego | 85 |
9.7.3. Oznaczanie potrzeb wapnowania metodą Schachtschabela | 85 |
9.7.4. Oznaczanie kwasowości hydrolitycznej metodą Kappena | 85 |
9.7.5. Oznaczanie potrzeb wapnowania na podstawie liczb granicznych | 88 |
9.8. Metoda oznaczania potrzeb wapnowania podłoży ogrodniczych oparta na wyznaczeniu krzywej neutralizacji | 90 |
9.9. Stosowanie nawozów wapniowych | 91 |
10. Oznaczanie potrzeb zakwaszania gleb | 92 |
10.1. Wprowadzenie | 92 |
10.2. Metody inkubacyjne | 92 |
10.3. Metody buforowe | 93 |
11. Oznaczanie azotu mineralnego w glebach metodą Fotymy | 94 |
12. Oznaczanie przyswajalnego magnezu w glebie metodą Schachtschabela | 99 |
12.1. Formy magnezu glebowego | 99 |
12.2. Źródła i straty magnezu w glebie | 100 |
12.3. Wpływ środowiska zewnętrznego na pobieranie magnezu przez rośliny | 101 |
12.4. Zasada metody Schachtschabela | 102 |
12.5. Liczby graniczne – wycena zasobności gleb w magnez | 104 |
12.6. Oznaczanie magnezu metodą Schachtschabela | 107 |
12.7. Obliczanie wyników – przykład | 108 |
13. Oznaczanie przyswajalnego fosforu i potasu metodą Egnera-Riehma | 110 |
13.1. Wprowadzenie | 110 |
13.2. Zawartość fosforu w glebach Polski | 110 |
13.3. Zawartość potasu w glebach Polski | 111 |
13.4. Zasada metody Egnera-Riehma | 112 |
13.5. Buforowe właściwości roztworu ekstrakcyjnego | 113 |
13.5.1. Wprowadzenie | 113 |
13.5.2. Ekstrakcja fosforu i potasu z gleby kwaśnej (nadmiar jonów H+) | 113 |
13.5.3. Ekstrakcja fosforu i potasu z gleby zasadowej (nadmiar jonów OH–) | 114 |
13.6. Wykonanie analizy | 114 |
13.6.1. Przygotowanie wyciągu glebowego | 114 |
13.6.2. Kolorymetryczne oznaczenie fosforu | 114 |
13.6.3. Oznaczanie potasu metodą fotometrii płomieniowej | 116 |
13.7. Interpretacja wyników | 118 |
13.7.1. Ocena zawartości fosforu w glebach mineralnych użytkowanych rolniczo | 118 |
13.7.2. Ocena zawartości potasu w glebach mineralnych użytkowanych rolniczo | 119 |
13.7.3. Zalecenia nawozowe dla upraw rolniczych | 120 |
14. Zasolenie gleb i podłoży ogrodniczych | 126 |
14.1. Wprowadzenie | 126 |
14.2. Zasolenie gleb powstałe w warunkach naturalnych | 126 |
14.3. Zasolenie podłoży ogrodniczych | 127 |
14.4. Wpływ zasolenia na właściwości fizykochemiczne gleb i podłoży | 127 |
14.5. Wpływ zasolenia na rośliny | 128 |
14.6. Czynniki warunkujące wrażliwość roślin na zasolenie | 129 |
14.7. Sposoby zmniejszania szkodliwego wpływu zasolenia na rośliny | 130 |
14.8. Oznaczanie zasolenia metodą konduktometryczną | 131 |
14.8.1. Ogólna charakterystyka metody i jednostki zasolenia | 131 |
14.8.2. Oznaczanie zasolenia i pH | 133 |
14.8.3. Oznaczanie EC | 134 |
15. Opracowywanie zaleceń nawozowych dla roślin ogrodniczych na podstawie analizy gleb i podłoży metodą uniwersalną | 135 |
15.1. Ogólna charakterystyka metody uniwersalnej | 135 |
15.2. Pobieranie prób | 136 |
15.2.1. Pobieranie prób podłoży, ziem oraz gleb z upraw szklarniowych i tuneli foliowych | 136 |
15.2.2. Pobieranie prób podłoży z doniczek | 137 |
15.2.3. Pobieranie prób z pryzm | 137 |
15.2.4. Pobieranie prób gleb mineralnych z upraw polowych | 138 |
15.2.5. Pobieranie prób pożywek z hydroponik i upraw w wełnie mineralnej | 138 |
15.3. Oznaczanie N-NH4, N-NO3, P, K, Ca, Mg, Na, Cl i S-SO4 metodą uniwersalną | 139 |
15.3.1. Sporządzanie wyciągu | 139 |
15.3.2. Oznaczanie azotu amonowego i azotanowego metodą mikrodestylacyjną (wg Bremnera w modyfikacji Starcka) | 140 |
15.3.3. Oznaczanie azotu amonowego i azotanowego z zastosowaniem elektrod jonoselektywnych | 142 |
15.3.4. Oznaczanie fosforu metodą wanado-molibdenową | 143 |
15.3.5. Oznaczanie wapnia, potasu i sodu | 144 |
15.3.6. Oznaczanie magnezu metodą z żółcienią tytanową | 145 |
15.3.7. Oznaczanie magnezu metodą spektrometrii absorpcji atomowej (AAS) | 146 |
15.3.8. Oznaczanie chlorków metodą nefelometryczną | 147 |
15.3.9. Oznaczanie siarczanów metodą nefelometryczną | 147 |
15.4. Interpretacja wyników i opracowywanie zaleceń nawozowych | 148 |
15.4.1. Informacje o uprawie | 148 |
15.4.2. Liczby graniczne | 149 |
15.4.3. Obliczanie potrzeb nawozowych | 150 |
15.4.4. Współczynniki sorpcji | 154 |
15.4.5. Dzielenie dawek | 155 |
15.4.6. Dobór nawozów i obliczanie dawek | 155 |
15.4.7. Stosowanie nawozów | 156 |
16. Analiza rośliny jako sprawdzian skuteczności nawożenia roślin warzywnych, ozdobnych i nasiennych | 157 |
16.1. Wprowadzenie | 157 |
16.2. Pojęcie zawartości krytycznych, zakresu odżywienia luksusowego oraz zawartości standardowych | 157 |
16.3. Cel analizy rośliny | 159 |
16.4. Część wskaźnikowa roślin | 159 |
16.5. Zawartości krytyczne dla poszczególnych roślin | 160 |
16.6. Pobieranie prób części wskaźnikowych | 163 |
16.7. Oznaczanie zawartości składników w materiale roślinnym metodą uniwersalną (wg Nowosielskiego) w 2-procentowym wyciągu CH3COOH | 170 |
17. Opracowywanie zaleceń nawozowych dla roślin sadowniczych | 171 |
17.1. Specyficzne cechy roślin sadowniczych i ich znaczenie przy opracowywaniu zaleceń nawozowych | 171 |
17.2. Pobieranie prób glebowych w sadach dla celów diagnostycznych | 172 |
17.3. Pobieranie prób liści | 173 |
17.4. Metody oznaczania składników pokarmowych w próbach gleb i w liściach roślin sadowniczych | 174 |
17.4.1. Oznaczanie zawartości składników w próbach gleb | 174 |
17.4.2. Oznaczanie składników pokarmowych w liściach | 174 |
17.5. Opracowywanie zaleceń nawozowych | 175 |
17.5.1. Liczby graniczne dla składników pokarmowych w glebie | 175 |
17.5.2. Liczby graniczne dla zawartości składników pokarmowych w liściach | 175 |
17.5.3. Informacje niezbędne do wydania zaleceń nawozowych | 177 |
17.5.4. Przykład opracowania zaleceń nawozowych dla jabłoni | 179 |
18. Fertygacja | 184 |
Literatura | 191 |