Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego

Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego

2 oceny

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

24,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Często przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są błędy żywieniowe wynikające z braku znajomości zasad przygotowywania posiłków. W tej publikacji Czytelnicy znajdą informacje na temat diet w różnych schorzeniach przewodu pokarmowego, m.in. w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w stanach po resekcji żołądka, w zespołach upośledzonego trawienia, stanach zapalnych, a także przy nowotworach. Zaletą tej książki jest niewątpliwie bardzo duża liczba sprawdzonych przepisów na smaczne potrawy.


Liczba stron232
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-4862-9
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa    5
  Część ogólna    9
  Zapotrzebowanie energetyczne    9
  Składniki pokarmowe    11
    Białko    11
    Tłuszcze    13
    Węglowodany    14
    Błonnik    16
    Witaminy    16
    Składniki mineralne    19
    Równowaga kwasowo-zasadowa    22
    Woda    22
  Ocena zdrowotna produktów spożywczych    23
    Produkty zbożowe    23
    Nasiona roślin strączkowych    27
    Mleko    27
    Ziemniaki    28
    Warzywa i owoce    29
    Tłuszcze    30
    Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory    30
    Jaja    30
    Cukier i słodycze    31
  Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw    32
    Miary gospodarcze    32
    Naczynia kuchenne    35
    Konserwowanie i przechowywanie żywności    36
    Sposoby przyrządzania potraw    37
  Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne przyjazne w chorobach przewodu pokarmowego    42
    Przyprawy ziołowe    42
    Warzywa przyprawowe    45
    Przyprawy korzenne    47
  Charakterystyka i zastosowanie diet w chorobach przewodu pokarmowego    48
    1. Dieta podstawowa łatwo strawna    49
    2. Dieta oszczedzająca z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego    55
    3. Dieta łatwostrawna ze zwiększoną ilością białka    61
    4. Dieta bogatoresztkowa    68
    5. Diety o zmiennej konsystencji    76
    Dieta płynna    76
    Dieta płynna wzmocniona    78
    Dieta papkowata    81
  Część szczegółowa    83
  Przepisy potraw stosowanych w chorobach przewodu pokarmowego    83
    Napoje    83
    Chleb domowy    92
    Dodatki do pieczywa    97
    Przystawki    100
    Zupy    107
    Dodatki do zup    120
    Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb    124
    Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb—tzw. potrawy półmięsne    147
    Potrawy jarskie    159
    Potrawy z warzyw i owoców    174
    Sosy    192
    Desery    201
    Wypieki domowe    207
  Piśmiennictwo    223
  Alfabetyczny spis potraw    225
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia