EBOOKI WYDAWCY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
pdf, ibuk
Troska o zdrowie człowieka, konsumenta produktów pochodzenia zwierzęcego i o dobrostan zwierząt wymagają ciągłego monitorowania wartości pokarmowej i jakości pasz oraz dodatków paszowych, a także doskonalenia systemu zapewniania ich bezpieczeństwa. Pasze i dodatki paszowe są niezbędne do zaspokajania potrzeb pokarmowych zwierząt, wpływają na wydajność i zdrowotność, a także na cechy użytkowe zwierząt oraz na jakość pozyskiwanych produktów pochodzenia zwierzęcego (mleko, mięso, jaja).
W książce omówiono m.in.:
- wartości pokarmowe różnych materiałów paszowych – zarówno pojedynczych pasz, jak i mieszanek treściwych, koncentratów białkowych, a także różnych dodatków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt,
- sposoby ich pozyskiwania,
- metody konserwacji i przetwarzania,
- obecność w nich substancji antyodżywczych i ich oddziaływanie na zdrowie zwierząt,
- związki chemiczne i preparaty biotechnologiczne, które mogą być pomocne w efektywnej produkcji zwierzęcej zapewniającej pozyskanie bezpiecznej żywności,
- zagadnienia wynikające z najnowszych zmian przepisów Unii Europejskiej dotyczących pasz i uwarunkowań prawnych, higieny pasz, nadzoru weterynaryjnego nad produkcją pasz,
- kwestie dotyczące pasz pochodzących z roślin genetycznie modyfikowanych. Temat ten jest szczególnie ważny, gdyż wyjaśnia problem produkcji bezpiecznej żywności dla człowieka.
Podręcznik jest adresowany przede wszystkim do studentów: biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych. Pomocny również dla pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, producentów pasz i dodatków paszowych, hodowców zwierząt gospodarskich i towarzyszących. Może też zainteresować hobbystów i miłośników różnych gatunków zwierząt domowych, a także nas samych, jako konsumentów.
Rok wydania | 2013 |
---|---|
Liczba stron | 440 |
Kategoria | Żywienie |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-17401-9 |
Numer wydania | 2 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
1. WPROWADZENIE DO TEMATYKI PASZOZNAWSTWA, Franciszek Brzóska | 1 |
1.1. Składniki pokarmowe pasz | 1 |
1.1.1. Składniki fizyczne | 1 |
1.1.2. Składniki chemiczne | 2 |
1.1.2.1. Tłuszczowce - lipidy | 2 |
1.1.2.2. Węglowodany | 4 |
1.1.2.3. Związki azotowe | 6 |
1.1.2.4. Składniki mineralne | 8 |
1.1.2.5. Witaminy | 9 |
1.1.2.6. Substancje antyodżywcze | 10 |
1.1.2.7. Rośliny genetycznie modyfikowane jako materiał paszowy | 10 |
1.2. Metody oznaczeń chemicznych i fizycznych składu pasz | 11 |
1.2.1. Analiza chemiczna pasz | 11 |
1.2.1.1. Analiza podstawowa - weendeńska (standardowa) | 11 |
1.2.1.2. Oznaczanie zawartości suchej masy | 12 |
1.2.1.3. Związki azotowe (białko ogólne i właściwe) | 12 |
1.2.1.4. Tłuszcz surowy | 12 |
1.2.1.5. Włókno surowe | 13 |
1.2.1.6. Popiół surowy | 13 |
1.2.1.7. Związki bezazotowe wyciągowe | 13 |
1.2.2. Analiza włókna pasz według Van Soesta | 13 |
1.2.3. Analiza składników mineralnych, witamin, substancji antyodżywczych i dodatków paszowych | 15 |
1.2.4. Analiza fizyczna | 15 |
1.2.5. Analiza mikroskopowa pasz | 16 |
1.2.6. Szacowanie wartości energetycznej pasz | 16 |
1.3. Merytoryczne podstawy prawa paszowego | 17 |
1.3.1. Główne postanowienia Ustawy Paszowej | 17 |
1.3.2. Definicje i systematyka pasz | 19 |
1.3.2.1. Systematyka pasz obowiązująca w Unii Europejskiej | 20 |
1.3.2.2. Systematyka pasz tradycyjna | 22 |
1.3.3. Rejestracja i kontrola jakości i obrót paszami | 24 |
2. ZIELONKI Z UPRAW POLOWYCH, Stanisław Krzywiecki | 26 |
2.1. Struktura produkcji w stosunku do potrzeb żywieniowych | 26 |
2.2. Wieloletnie rośliny motylkowate (bobowate) | 30 |
2.2.1. Lucerna mieszańcowa (Medicago media Pers.) | 30 |
2.2.2. Koniczyna czerwona (Trifolium pratense L.) | 32 |
2.2.3. Koniczyna biała (Trifolium repensL.) | 34 |
2.2.4. Koniczyna perska (Trifolium resupinatum L. ) | 35 |
2.2.5. Komonica zwyczajna (Lotus corniculatus L.) | 35 |
2.2.6. Koniczyna białoróżowa (Trifolium hybridum L.) | 35 |
2.2.7. Koniczyna szkarłatna - inkarnatka (Trifolium incarnatum L. ) | 36 |
2.2.8. Esparceta siewna (Onobrychis viciaefolia Scop.) | 36 |
2.2.9. Nostrzyk biały (Melilotus albus Med.) | 36 |
2.2.10. Przelot (Anthyllis vulneraria L.) | 37 |
2.3. Zielonki roślin strączkowych (bobowatych) | 38 |
2.3.1. Łubin żółty (Lupinus luteus L.) | 38 |
2.3.2. Łubin wąskolistny (Lupinus angustifolius L.) | 39 |
2.3.3. Łubin biały (Lupinus albus L.) | 39 |
2.3.4. Bobik (Vicia faba ssp. minor Ilarz.) | 39 |
2.3.5. Groch polny (peluszka) (Pisum arvense L.) | 39 |
2.3.6. Wyka jara (siewna) (Vicia sativa L.) | 40 |
2.3.7. Wyka ozima (kosmata) (Vicia villosa Roth.) | 40 |
2.3.8. Seradela siewna (Ornithopus sativus Brot.) | 41 |
2.4. Trawy w produkcji polowej | 41 |
2.5. Zielonki z roślin zbożowych | 43 |
2.5.1. Owies (Avena sativa L.) i jęczmień jary (Hordeum vulgare L.) | 44 |
2.5.2. Żyto (Secale cereale L.) | 45 |
2.5.3. Kukurydza (Zea mays L.) | 45 |
2.6. Mieszanki paszowe roślin zielonych | 46 |
2.7. Liście i nać roślin korzeniowych i okopowych | 48 |
2.8. Inne zielonki | 49 |
2.8.1. Kapusta pastewna (Brassica oleracea L.) | 49 |
2.8.2. Słonecznik (Helianthus annuus L.) | 50 |
2.8.3. Rzepak ozimy (Brassica napus L.) i rzepik ozimy (Brassica rapa L.) | 51 |
2.8.4. Gorczyca biała (Sinapis alba L.), rzodkiew oleista (Raphanus sativus L.var. oleiferus Pers.), facelia błękitna (Phacelia tanacetifolia Hook.) | 51 |
2.8.5. Malwa pastewna - ślaz okółkowy (Malva verticillata L.) | 52 |
2.8.6. Żywokost lekarski (Symphytum officinale L.) | 52 |
2.8.7. Gryka zwyczajna (Fagopyrum sagittatum Gilib.) | 52 |
2.9. Kukurydza - podstawowa roślina paszowa, Zygmunt M. Kowalski | 52 |
2.9.1. Odmiany kukurydzy | 53 |
2.9.2. Ziarno kukurydzy | 55 |
2.9.3. Kiszone wilgotne ziarno kukurydzy | 57 |
2.9.4. CCM (corn-cob-mix) | 58 |
2.9.5. Zielonka z całych roślin kukurydzy | 59 |
2.9.6. Kiszonka z całych roślin kukurydzy | 59 |
2.9.7. Termin zbioru | 61 |
2.9.8. Technologia zbioru i kiszenia | 64 |
2.9.9. Sposób wybierania z silosu lub pryzmy oraz sposób skarmiania | 65 |
2.9.10. Dodatki do zakiszania | 66 |
2.9.11. Susz z kukurydzy | 68 |
2.9.12. Wywar kukurydziany | 68 |
2.9.13. Mikotoksyny związane z żywieniem kukurydzą | 70 |
3. RUŃ Z TRWAŁYCH UŻYTKÓW ZIELONYCH, Franciszek Borowiec | 71 |
3.1. Znaczenie trwałych użytków zielonych w żywieniu zwierząt i produkcji pasz | 71 |
3.2. Czynniki wpływające na wartość pokarmową pasz z użytków zielonych | 75 |
3.3. Ruń łąkowa | 78 |
3.4. Ruń pastwiskowa | 80 |
3.5. Systemy wypasu | 82 |
3.6. Metody oceny wydajności pastwiska | 91 |
3.7. Pastwiska dla poszczególnych gatunków zwierząt | 97 |
3.7.1. Pastwiska dla krów mlecznych | 97 |
3.7.2. Pastwiska dla młodzieży bydlęcej i opasów | 98 |
3.7.3. Pastwiska dla owiec | 99 |
3.7.4. Pastwiska dla koni | 100 |
3.7.5. Pastwiska dla gęsi i świń | 101 |
3.8. Zagrożenia dla zwierząt przebywających na pastwiskach | 103 |
4. METODY KONSERWOWANIA ZIELONEK, Zbigniew Podkówka, Witold Podkówka | 109 |
4.1. Technologia produkcji kiszonek | 110 |
4.1.1. Znaczenie kiszonek w gospodarce paszowej | 110 |
4.1.2. Biologiczne i chemiczne podstawy kiszenia pasz | 112 |
4.1.2.1. Mikroorganizmy i ich znaczenie w procesie fermentacji | 112 |
4.1.2.2. Przemiany biochemiczne w procesie fermentacji | 117 |
4.1.3. Przydatność zielonek do zakiszania | 121 |
4.1.4. Dodatki wpływające na proces fermentacji | 131 |
4.1.5. Obliczanie zapotrzebowania na kiszonki | 134 |
4.1.6. Zasady sporządzania kiszonek | 134 |
4.1.7. Ocena jakości kiszonki | 137 |
4.1.8. Grzyby pleśniowe i mikotoksyny w kiszonkach | 139 |
4.1.9. Korygowanie zawartości suchej masy w kiszonkach na zawartość substancji lotnych | 140 |
4.1.10. Wartość pokarmowa kiszonek | 141 |
4.1.11. Wpływ technologii sporządzania kiszonki na jej jakość i wartość pokarmową | 142 |
4.1.12. Straty podczas produkcji kiszonki | 144 |
4.1.13. Stabilność kiszonki | 146 |
4.1.14. Sok kiszonkowy | 147 |
4.1.15. Zbiorniki do kiszenia zielonek | 148 |
4.1.16. Wpływ kiszonki na jakość mleka | 150 |
4.1.17. Charakterystyka niektórych kiszonek | 150 |
4.1.18. Kiszonka jako substrat do produkcji biogazu | 153 |
4.2. Technologia produkcji siana | 154 |
4.2.1. Źródła strat podczas suszenia zielonki na siano | 155 |
4.2.2. Metody suszenia | 157 |
4.2.3. Zagrzewanie się siana w stogu i możliwość samozapłonu | 159 |
4.2.4. Zasady zbioru runi łąkowej na siano | 159 |
4.2.5. Ocena wartości pokarmowej siana | 161 |
4.2.6. Siano w żywieniu zwierząt | 162 |
4.2.7. Obliczenie zapasów siana | 163 |
4.3. Technologia produkcji suszu | 163 |
5. ROŚLINY OKOPOWE, Franciszek Borowiec | 166 |
5.1. Rośliny okopowe bulwiaste | 166 |
5.1.1. Ziemniaki (Solanum tuberosum ssp. tuberosum) | 166 |
5.1.2. Słonecznik bulwiasty (Helianthus tuberosus L.) | 172 |
5.2. Rośliny okopowe korzeniowe | 173 |
5.2.1. Burak pastewny (Beta vulgaris ssp. vulgaris convar. crassa Alef.) | 173 |
5.2.2. Burak cukrowy (Beta vulgaris L. ssp. vulgaris Helm conv. vulgaris var. altissima Doell.) | 176 |
5.2.3. Marchew (Daucus carota L. ssp. sativus Hofm.) | 177 |
5.2.4. Brukiew (Brassica napus L. var. rapifera Metzg.) | 179 |
5.2.5. Rzepa (Brassica rapa L. var. rapifera) | 181 |
5.2.6. Cykoria uprawna (Cichorium intybus L. var. sativum) | 182 |
6. SŁOMA, PLEWY, STRĄCZYNY, LIŚCIARKA, Maria Dymnicka | 184 |
6.1. Słomy | 185 |
6.2. Plewy, strączyny, łuski | 187 |
6.3. Liściarka, kora drzew, snopówka | 189 |
7. ZIARNO ZBÓŻ I PRODUKTY UBOCZNE PRZEMYSŁU ZBOŻOWO-MŁYNARSKIEGO, Janusz L. Sokół | 191 |
7.1. Ogólna charakterystyka ziarna zbóż | 191 |
7.2. Wartość żywieniowa ziarna poszczególnych gatunków zbóż | 200 |
7.3. Przechowywanie i konserwowanie ziarna | 207 |
7.4. Produkty uboczne przemysłu zbożowo-młynarskiego | 211 |
7.4.1. Otręby | 211 |
7.4.2. Mąki pastewne | 214 |
7.4.3. Pozostałe produkty pochodzenia zbożowego | 215 |
8. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH (OBECNA NAZWA BOTANICZNA -? BOBOWATE), Barbara Pastuszewska | 216 |
8.1. Uprawa roślin bobowatych (strączkowych) i znaczenie ich nasion jako paszy | 216 |
8.2. Skład morfologiczny i chemiczny nasion | 217 |
8.3. Związki bioaktywne o działaniu antyżywieniowym | 220 |
8.4. Wartość żywieniowa i zastosowanie | 223 |
8.4.1. Groch | 223 |
8.4.2. Bobik | 225 |
8.4.3. Łubiny | 227 |
8.4.4. Inne nasiona roślin strączkowych | 229 |
8.5. Metody zwiększania wartości pokarmowej nasion roślin strączkowych | 229 |
9. NASIONA ROŚLIN OLEISTYCH ORAZ PRODUKTY UBOCZNE PRZEMYSŁU OLEJARSKIEGO, Stefania Smulikowska | 232 |
9.1. Charakterystyka ogólna nasion roślin oleistych | 233 |
9.2. Związki o działaniu antyodżywczym | 235 |
9.3. Technologia otrzymywania produktów ubocznych przemysłu olejarskiego | 238 |
9.4. Zastosowanie produktów ubocznych z przerobu olejów w żywieniu zwierząt | 239 |
9.5. Wpływ technologii produkcji na wykorzystanie produktów ubocznych przemysłu olejarskiego przez zwierzęta | 240 |
9.6. Rośliny oleiste ważniejsze gatunki roślin | 241 |
9.6.1. Rzepak (Brassica napus L.) - odmiany 00 | 241 |
9.6.2. Soja owłosiona (Glycine max L.) | 243 |
9.6.3. Słonecznik (Helianthus annuus L.) | 244 |
9.6.4. Len (Linum usitatissimum L.) | 245 |
9.6.5. Lnianka siewna (Camelina sativa L.) | 246 |
9.6.6. Rzepik (Brassica rapa L., Brassica campestris L.) | 247 |
9.6.7. Gorczyca biała (Sinapis arvensis L.) | 247 |
9.6.8. Bawełna (Gossypium ssp.) | 247 |
9.6.9. Orzech ziemny (arachidowy) (Arachis hypogaea L.) | 248 |
9.6.10. Wiesiołek (Oenothera paradoxa L.) | 249 |
9.6.11. Sezam (Sesamum indicum L.) | 249 |
9.6.12. Palma afrykańska (olejowiec gwinejski) (Elaeis quineensis Jacq.lub Elaeis melanococca auct.) | 250 |
9.6.13. Palma kokosowa (Cocos nucifera L.) | 250 |
9.6.14. Kukurydza (Zea mays L.) | 251 |
9.6.15. Krokosz (Carthamus tinctorius L.) | 251 |
9.6.16. Dynia oleista (Cucurbita pepo var. oleifera Pietsch lub var. styriaca Greb.) | 251 |
9.6.17. Konopie (Cannabis sativa L.) | 252 |
9.6.18. Katran abisyński (Crambe abyssinica Hochst.) | 252 |
9.6.19. Rącznik pospolity (Ricinus communis L.) | 252 |
10. PASZE UBOCZNE PRZEMYSŁU OWOCOWO-WARZYWNEGO, ZIEMNIACZANEGO, ZIELARSKIEGO, CUKROWNICZEGO BROWARNIANEGO I FERMENTACYJNEGO, Małgorzata Szumacher-Strabel, Adam Cieślak | 253 |
10.1. Wprowadzenie | 253 |
10.2. Pasze uboczne przemysłu owocowo-warzywnego, w tym ziemniaczanego | 254 |
10.3. Wytłoki owocowe, warzywne | 255 |
10.4. Produkty uboczne przemysłu ziemniaczanego | 259 |
10.5. Zioła i produkty uboczne przemysłu zielarskiego | 260 |
10.6. Produkty uboczne przemysłu cukrowniczego | 263 |
10.7. Produkty uboczne przemysłu browarnianego | 265 |
10.8. Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego | 268 |
11. PASZA POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, Jacek Skomiał, Marcin Barszcz | 271 |
11.1. Charakterystyka ogólna | 271 |
11.2. Mleko i produkty uboczne przemysłu mleczarskiego | 272 |
11.3 Ryby i mączki rybne | 278 |
11.3.1. Mączka rybna | 279 |
11.3.2. Siloryb i inne produkty | 281 |
11.4. Mięso i mączki mięsno-kostne | 281 |
11.5. Krew i produkty pochodne | 285 |
11.6. Jaja i produkty pochodne | 287 |
12. PASZE Z ROŚLIN GENETYCZNIE MODYFIKOWANYCH, Iwona Kosieradzka | 288 |
12.1. Modyfikacja genetyczna roślin | 288 |
12.2. Kierunki i cele modyfikacji roślin paszowych | 289 |
12.2.1. Tolerancja herbicydów | 289 |
12.2.2. Odporność na szkodniki | 290 |
12.2.3. Odporność na choroby | 290 |
12.2.4. Odporność na niekorzystne warunki środowiska | 291 |
12.2.5. Zmiana składu chemicznego i cech jakościowych roślin | 291 |
12.2.5.1. Modyfikacja ilości i jakości białka | 291 |
12.2.5.2. Modyfikacja ilości i jakości tłuszczu | 292 |
12.2.5.3. Modyfikacja ilości i jakości węglowodanów | 292 |
12.2.5.4. Modyfikacja zawartości substancji biologicznie czynnych, antyodżywczych, witamin i endogennych enzymów | 293 |
12.2.5.5. Modyfikacja cech sensorycznych i tempa dojrzewani | 294 |
12.2.6. Genetycznie modyfikowane rośliny wykorzystywane jako bioreaktory | 295 |
12.3. Skala upraw i wykorzystania paszowego roślin GM | 296 |
12.4. Wprowadzanie do obrotu roślin GM wykorzystywanych na pasze i żywność w Unii Europejskiej | 298 |
12.4.1. Pasze GM w żywieniu zwierząt a bezpieczeństwo konsumentów | 301 |
12.4.2. Badania bezpieczeństwa poprzedzające komercjalizację roślin przeznaczanych na pasze i żywność | 301 |
12.4.3. Niezamierzone efekty transgenezy | 302 |
12.4.4. Procedura żywieniowej oceny GMO na pasze i żywność | 302 |
12.4.5. Rośliny GM w paszach dla zwierząt laboratoryjnych | 304 |
12.4.6. Genetycznie modyfikowane rośliny w dawkach dla zwierząt gospodarskich | 304 |
12.4.7. Horyzontalny transfer genów a markery selekcyjne w roślinach transgenicznych | 307 |
12.4.8. Znakowanie i monitorowanie pasz z roślin transgenicznych | 308 |
12.4.9. Koegzystencja surowców i pasz genetycznie modyfikowanych i wolnych od GMO | 309 |
13. DODATKI PASZOWE, Eugeniusz Grela, Antoni Lipiec, Ryszard Pisarski | 311 |
13.1. Dodatki technologiczne | 313 |
13.1.1. Przeciwutleniacze | 313 |
13.1.2. Kwasy organiczne i detoksykanty | 313 |
13.1.3. Emulgatory, stabilizatory, środki żelujące i spulchniające | 315 |
13.2. Dodatki sensoryczne | 315 |
13.2.1. Barwniki | 315 |
13.2.2. Dodatki aromatyczne i smakowe | 317 |
13.3. Dodatki dietetyczne | 317 |
13.3.1. Zioła | 317 |
13.3.2. Związki azotowe niebiałkowe i czyste aminokwasy | 324 |
13.4. Dodatki zootechniczne | 325 |
13.4.1. Enzymy paszowe | 325 |
13.4.2. Probiotyki | 328 |
13.4.3. Prebiotyki | 330 |
13.4.4. Preparaty dezodoryzujące i inne | 331 |
13.4.5. Kokcydiostatyki i histomonastatyki | 331 |
13.5. Dodatki zabronione | 333 |
13.5.1. Antybiotykowe stymulatory wzrostu (asw) | 333 |
13.5.2. Hormony | 334 |
14. MIESZANKI PASZ TREŚCIWYCH, Barbara Klocek, Maria Osek | 336 |
14.1. Uwarunkowania produkcji pasz przemysłowych | 336 |
14.2. Przemysł paszowy na świecie | 337 |
14.3. Zasady sporządzania mieszanek i koncentratów paszowych | 338 |
14.4. Materiały (pasze) zbożowe | 339 |
14.5. Materiały (pasze) białkowe pochodzenia roślinnego i zwierzęcego | 341 |
14.5.1. Materiały białkowe pochodzenia roślinnego | 342 |
14.5.2. Materiały białkowe pochodzenia zwierzęcego | 343 |
14.6. Pozostałe materiały paszowe | 344 |
14.7. Dobór materiałów do mieszanek paszowych | 345 |
14.8. Rodzaje mieszanek paszowych | 346 |
14.8.1. Mieszanki pełnoporcjowe | 346 |
14.8.2. Mieszanki uzupełniające | 347 |
14.8.3. Mieszanki dietetyczne | 347 |
14.9. Koncentraty białkowe | 348 |
14.10. Charakterystyka koncentratów i mieszanek paszowych | 348 |
14.10.1. Mieszanki treściwe i koncentraty białkowe dla bydła | 348 |
14.10.2. Koncentraty białkowe i mieszanki treściwe dla trzody chlewnej | 349 |
14.10.3. Mieszanki treściwe i koncentraty białkowe dla różnychgatunków drobiu | 351 |
14.10.4. Mieszanki paszowe dla zwierząt laboratoryjnych | 353 |
14.10.5. Mieszanki paszowe dla koni | 354 |
14.10.6. Mieszanki paszowe dla zwierząt futerkowych | 355 |
14.10.7. Karmy dla kotów i psów | 356 |
14.10.8. Mieszanki paszowe dla zwierząt amatorskich | 356 |
15. MIESZANKI MINERALNE, PREPARATY WITAMINOWE I WITAMINOWO-MINERALNE, Barbara Klocek, Maria Osek | 358 |
15.1. Mieszanki mineralne | 359 |
15.2. Mieszanki witaminowe | 360 |
15.3. Premiksy | 360 |
15.4. Preparaty mlekozastępcze | 363 |
15.5. Inne komponenty i preparaty | 363 |
15.6. Kontrola jakości, magazynowanie i dystrybucja pasz przemysłowych | 363 |
16. PASZE NIEKONWENCJONALNE, Jacek Skomiał, Marcin Barszcz | 365 |
16.1. Organizmy jednokomórkowe | 365 |
16.2. Grzyby jadalne | 367 |
16.3. Odpady kuchenne, produkty uboczne z piekarni | 368 |
16.4. Odchody zwierzęce | 369 |
16.5. Węgiel brunatny | 370 |
16.6. Glicerol | 370 |
16.7. Pasze przypadkowe | 371 |
17. USZLACHETNIANIE I PREPAROWANIE PASZ, Witold Podkówka, Zbigniew Podkówka | 372 |
17.1. Uszlachetnianie i preparowanie pasz w zakładach przemysłu paszowego | 372 |
17.2. Przyrządzanie pasz w gospodarstwie | 376 |
17.3. Przyrządzanie pasz słomiastych | 378 |
18. MAGAZYNOWANIE PASZ, Zbigniew Podkówka | 380 |
19. PRELIMINARZ PASZ, Franciszek Borowiec | 384 |
19.1. Metody obliczenia zapotrzebowania zwierząt na pasze | 385 |
19.1.1. Metoda uwzględniająca roczne zapotrzebowanie | 385 |
19.1.2. Metoda średnich dawek pokarmowych | 386 |
19.1.3. Produkcja pasz w gospodarstwie | 391 |
19.1.4. Bilans pasz i wnioskowanie | 394 |
20. HIGIENA PASZ I NADZÓR NAD ICH JAKOŚCIĄ, Waldemar Korol, Krzysztof Kwiatek | 395 |
20.1. Wymagania w zakresie higieny pasz | 396 |
20.1.1. Higiena pasz, istota i definicje | 396 |
20.1.2. Wymagania dla przedsiębiorstw paszowych na poziomie produkcji pierwotnej | 397 |
20.1.3. Wymagania dotyczące przedsiębiorstw paszowych na poziomach innych niż produkcja pierwotna | 398 |
20.1.4. Dobre praktyki w zakresie produkcji pasz i żywienia zwierząt | 399 |
20.1.5. System analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) | 399 |
20.1.6. Proces analizy ryzyka w produkcji pasz i żywieniu zwierząt | 400 |
20.2. Wprowadzanie pasz na rynek | 401 |
20.2.1. Ogólne wymagania w zakresie bezpieczeństwa i wprowadzania pasz na rynek | 402 |
20.2.2. Wykaz materiałów zabronionych | 403 |
20.2.3. Substancje niepożądane | 403 |
20.2.4. Katalog materiałów paszowych | 404 |
20.2.5. Pasze specjalnego przeznaczenia żywieniowego | 405 |
20.2.6. Etykietowanie pasz | 405 |
20.2.7. Obowiązkowe deklaracje składników pokarmowych | 406 |
20.2.8. Dopuszczalne tolerancje składników pasz i dodatków paszowych | 407 |
20.2.9. Pasze lecznicze | 407 |
20.3. Kontrola jakości pasz | 408 |
20.3.1. Kontrola wewnętrzna | 408 |
20.3.2. Urzędowy nadzór nad jakością pasz | 409 |
20.3.3. Pobieranie próbek i metody badania pasz | 409 |
20.3.4. Unijne i krajowe laboratoria referencyjne | 410 |
20.3.5. Programy urzędowej kontroli pasz | 410 |
20.3.6. Interpretacja wyników badania pasz | 411 |
Literatura uzupełniająca | 413 |
Skorowidz | 421 |