Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych

Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

64,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata.


Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.


Liczba stron464
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-3421-9
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa    5
  
  1. Wprowadzenie – Barbara Bułhak-Jachymczyk, Mirosław Jarosz     15
  
  1.1. Rys historyczny rozwoju norm żywienia     16
  1.2. Współczesne metody opracowywania norm     19
  1.3. Rodzaje norm żywienia     22
  1.4. Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla ludności Polski     24
  Piśmiennictwo     27
  
  2. Energia – Barbara Bułhak-Jachymczyk     32
  
  2.1. Wiadomości podstawowe     32
  2.2. Metody stosowane do oceny zapotrzebowania człowieka na energię    34
  2.3. Metody ustalania norm na energii     37
  2.4. Normy na energii dla ludności Polski     50
  Piśmiennictwo     57
  
  3. Białko – Barbara Bułhak-Jachymczyk     61
  
  3.1. Wiadomości podstawowe     61
  3.2. Ocena zapotrzebowania na azot białkowy     66
  3.3. Ocena zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne     69
  3.4. Metody ustalania norm na białko     75
  3.5. Normy na białko dla ludności Polski     85
  Piśmiennictwo     88
  
  4. Tłuszcze – Lucjan Szponar, Hanna Mojska, Maciej G. Ołtarzewski     91
  
  4.1. Wprowadzenie     91
  4.2. Budowa, występowanie oraz funkcje metaboliczne głównych składników tłuszczów pokarmowych     92
  4.3. Normy spożycia tłuszczu     108
  Piśmiennictwo     125
  
  5. Cholesterol – Wiktor B. Szostak, Dorota Szostak-Węgierek     130
  
  5.1. Wprowadzenie     130
  5.2. Metabolizm cholesterolu     130
  5.3. Źródła pokarmowe cholesterolu     131
  5.4. Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy     132
  5.5. Współczesne poglądy na temat norm spożycia cholesterolu     133
  Piśmiennictwo     134
  
  6. Węglowodany – Grażyna Nowicka, Bogumiła Panczenko-Kresowska     137
  
  6.1. Wiadomości podstawowe     137
  6.2. Określanie zapotrzebowania organizmu człowieka na węglowodany przyswajalne     146
  6.3. Określanie poziomu zalecanego spożycia węglowodanów     150
  6.4. Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia – zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z węglowodanów     150
  6.5. Podsumowanie     156
  Piśmiennictwo     157
  
  7. Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy) – Hanna Kunachowicz, Małgorzata Paczkowska     159
  
  7.1. Wprowadzenie     159
  7.2. Zalecane spożycie włókna pokarmowego     168
  Piśmiennictwo     169
  
  8. Witaminy – Barbara Bułhak-Jachymczyk     172
  
  8.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach     174
  8.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie     193
  8.3. Górny tolerowany poziom spożycia witamin     225
  Piśmiennictwo     228
  
  9. Składniki mineralne – Anna Wojtasik, Barbara Bułhak-Jachymczyk     233
  
  9.1. Wapń     234
  9.2. Fosfor     240
  9.3. Magnez     245
  9.4. Żelazo     250
  9.5. Cynk     256
  9.6. Jod     261
  9.7. Selen     265
  9.8. Miedź     271
  9.9. Fluor     275
  9.10. Górny tolerowany poziom spożycia (UL) składników mineralnych     282
  Piśmiennictwo     286
  
  10. Woda i elektrolity – Mirosław Jarosz, Lucjan Szponar, Ewa Rychlik     291
  
  10.1. Woda     291
  10.2. Gospodarka wodno-elektrolitowa     299
  10.3. Sód i chlor     302
  10.4. Potas     310
  Piśmiennictwo     316
  
  11. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym – Jadwiga Charzewska, Zofia Chwojnowska, Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, Bożena Wajszczyk     320
  
  11.1. Wprowadzenie     320
  11.2. Charakterystyka metod badania spożycia żywności     321
  11.3. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia indywidualnego     324
  11.4. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób     328
  Piśmiennictwo     335
  
  12. Zastosowanie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności– Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, Jadwiga Charzewska, Elżbieta Chabros     337
  
  12.1. Wprowadzenie     337
  12.2. Normy żywienia w planowaniu spożycia     338
  12.3. Wybór poziomu normy     339
  12.4 Etapy planowania diety     340
  12.5. Planowanie diet na poziomie indywidualnym     342
  12.6. Planowanie diet dla grup osób     344
  12.7. Czynniki modyfikujące planowanie diety     348
  12.8. Ograniczenia w stosowaniu norm do planowania spożycia     349
  Piśmiennictwo     350
  
  13. Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym – Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek     353
  
  13.1. Wprowadzenie     353
  13.2. Przyczyny nadwagi i otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych     354
  13.3. Nadwaga i otyłość     356
  13.4. Choroby układu krążenia     357
  13.5. Nowotwory złośliwe     360
  13.6. Osteoporoza     362
  13.7. Aktywność fizyczna     363
  13.8. Podsumowanie     368
  Piśmiennictwo     369
  
  14. Zastosowanie norm na energii w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) – Włodzimierz Sekuła, Katarzyna Figurska     372
  
  14.1. Wprowadzenie     372
  14.2. Omówienie stosowanych określeń     373
  14.3. Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby ludzi niedożywionych     374
  14.4. Aktualne wyniki ocen rozmiarów niedożywienia na świecie     380
  Piśmiennictwo     386
  
  15. Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania raz wzbogacania żywności– Hanna Kunachowicz, Alicja Walkiewicz, Beata Przygoda, Iwona Traczyk     388
  
  15.1. żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście przepisów prawnych Unii Europejskiej     388
  15.2. Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady ich stosowania     392
  15.3. Lista witamin i składników mineralnych dodawanych do produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii Europejskiej     397
  15.4. Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczonych na polskim rynku     398
  Piśmiennictwo     401
  
  16. Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia – Longina Kłosiewicz-Latoszek, Katarzyna Stoś, Wioleta Respondek     403
  
  16.1. Definicja i składniki suplementów     403
  16.2. Rola suplementów     404
  16.3. Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety     405
  16.4. Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne     406
  16.5. Stosowanie suplementów w praktyce     409
  16.6. Suplementy diety a sposób żywienia populacji polskiej     412
  Piśmiennictwo     413
  
  17. Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym – Katarzyna Stoś, Hanna Kunachowicz, Lucjan Szponar     415
  
  17.1. Wprowadzenie     415
  17.2. Definicja nowej żywności     416
  17.3. Aspekty legislacyjne     416
  17.4. Wybrane nowe składniki żywności dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej     416
  Piśmiennictwo     420
  
  18. Żywność genetycznie zmodyfikowana – potencjalne źródło składników odżywczych w diecie – Iwona Traczyk, Alicja Walkiewicz     423
  
  18.1. Definicja żywności genetycznie zmodyfikowanej. Metody modyfikacji stosowane w produkcji żywności     423
  18.2. Produkty genetycznie zmodyfikowane obecne na rynku     424
  18.3. Potencjalna rola żywności genetycznie zmodyfikowanej w realizacji norm żywienia     426
  18.4. Jak odróżnić żywność genetycznie zmodyfikowana od żywności tradycyjnej?     429
  Piśmiennictwo     430
  
  Normy żywienia dla ludności Polski – tabele zbiorcze     432
  Skorowidz     447
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia