Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych

Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

64,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata.


Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.


Liczba stron464
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-3421-9
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa    5
  1. Wprowadzenie – Barbara Bułhak-Jachymczyk, Mirosław Jarosz    15
  1.1. Rys historyczny rozwoju norm żywienia    16
  1.2. Współczesne metody opracowywania norm    19
  1.3. Rodzaje norm żywienia    22
  1.4. Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla ludności Polski    24
  Piśmiennictwo    27
  2. Energia – Barbara Bułhak-Jachymczyk    32
  2.1. Wiadomości podstawowe    32
  2.2. Metody stosowane do oceny zapotrzebowania człowieka na energię    34
  2.3. Metody ustalania norm na energii    37
  2.4. Normy na energii dla ludności Polski    50
  Piśmiennictwo    57
  3. Białko – Barbara Bułhak-Jachymczyk    61
  3.1. Wiadomości podstawowe    61
  3.2. Ocena zapotrzebowania na azot białkowy    66
  3.3. Ocena zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne    69
  3.4. Metody ustalania norm na białko    75
  3.5. Normy na białko dla ludności Polski    85
  Piśmiennictwo    88
  4. Tłuszcze – Lucjan Szponar, Hanna Mojska, Maciej G. Ołtarzewski    91
  4.1. Wprowadzenie    91
  4.2. Budowa, występowanie oraz funkcje metaboliczne głównych składników tłuszczów pokarmowych    92
  4.3. Normy spożycia tłuszczu    108
  Piśmiennictwo    125
  5. Cholesterol – Wiktor B. Szostak, Dorota Szostak-Węgierek    130
  5.1. Wprowadzenie    130
  5.2. Metabolizm cholesterolu    130
  5.3. Źródła pokarmowe cholesterolu    131
  5.4. Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy    132
  5.5. Współczesne poglądy na temat norm spożycia cholesterolu    133
  Piśmiennictwo    134
  6. Węglowodany – Grażyna Nowicka, Bogumiła Panczenko-Kresowska    137
  6.1. Wiadomości podstawowe    137
  6.2. Określanie zapotrzebowania organizmu człowieka na węglowodany przyswajalne    146
  6.3. Określanie poziomu zalecanego spożycia węglowodanów    150
  6.4. Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia – zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z węglowodanów    150
  6.5. Podsumowanie    156
  Piśmiennictwo    157
  7. Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy) – Hanna Kunachowicz, Małgorzata Paczkowska    159
  7.1. Wprowadzenie    159
  7.2. Zalecane spożycie włókna pokarmowego    168
  Piśmiennictwo    169
  8. Witaminy – Barbara Bułhak-Jachymczyk    172
  8.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach    174
  8.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie    193
  8.3. Górny tolerowany poziom spożycia witamin    225
  Piśmiennictwo    228
  9. Składniki mineralne – Anna Wojtasik, Barbara Bułhak-Jachymczyk    233
  9.1. Wapń    234
  9.2. Fosfor    240
  9.3. Magnez    245
  9.4. Żelazo    250
  9.5. Cynk    256
  9.6. Jod    261
  9.7. Selen    265
  9.8. Miedź    271
  9.9. Fluor    275
  9.10. Górny tolerowany poziom spożycia (UL) składników mineralnych    282
  Piśmiennictwo    286
  10. Woda i elektrolity – Mirosław Jarosz, Lucjan Szponar, Ewa Rychlik    291
  10.1. Woda    291
  10.2. Gospodarka wodno-elektrolitowa    299
  10.3. Sód i chlor    302
  10.4. Potas    310
  Piśmiennictwo    316
  11. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym – Jadwiga Charzewska, Zofia Chwojnowska, Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, Bożena Wajszczyk    320
  11.1. Wprowadzenie    320
  11.2. Charakterystyka metod badania spożycia żywności    321
  11.3. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia indywidualnego    324
  11.4. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób    328
  Piśmiennictwo    335
  12. Zastosowanie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności– Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, Jadwiga Charzewska, Elżbieta Chabros    337
  12.1. Wprowadzenie    337
  12.2. Normy żywienia w planowaniu spożycia    338
  12.3. Wybór poziomu normy    339
  12.4 Etapy planowania diety    340
  12.5. Planowanie diet na poziomie indywidualnym    342
  12.6. Planowanie diet dla grup osób    344
  12.7. Czynniki modyfikujące planowanie diety    348
  12.8. Ograniczenia w stosowaniu norm do planowania spożycia    349
  Piśmiennictwo    350
  13. Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym – Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek    353
  13.1. Wprowadzenie    353
  13.2. Przyczyny nadwagi i otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych    354
  13.3. Nadwaga i otyłość    356
  13.4. Choroby układu krążenia    357
  13.5. Nowotwory złośliwe    360
  13.6. Osteoporoza    362
  13.7. Aktywność fizyczna    363
  13.8. Podsumowanie    368
  Piśmiennictwo    369
  14. Zastosowanie norm na energii w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) – Włodzimierz Sekuła, Katarzyna Figurska    372
  14.1. Wprowadzenie    372
  14.2. Omówienie stosowanych określeń    373
  14.3. Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby ludzi niedożywionych    374
  14.4. Aktualne wyniki ocen rozmiarów niedożywienia na świecie    380
  Piśmiennictwo    386
  15. Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania raz wzbogacania żywności– Hanna Kunachowicz, Alicja Walkiewicz, Beata Przygoda, Iwona Traczyk    388
  15.1. żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście przepisów prawnych Unii Europejskiej    388
  15.2. Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady ich stosowania    392
  15.3. Lista witamin i składników mineralnych dodawanych do produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii Europejskiej    397
  15.4. Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczonych na polskim rynku    398
  Piśmiennictwo    401
  16. Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia – Longina Kłosiewicz-Latoszek, Katarzyna Stoś, Wioleta Respondek    403
  16.1. Definicja i składniki suplementów    403
  16.2. Rola suplementów    404
  16.3. Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety    405
  16.4. Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne    406
  16.5. Stosowanie suplementów w praktyce    409
  16.6. Suplementy diety a sposób żywienia populacji polskiej    412
  Piśmiennictwo    413
  17. Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym – Katarzyna Stoś, Hanna Kunachowicz, Lucjan Szponar    415
  17.1. Wprowadzenie    415
  17.2. Definicja nowej żywności    416
  17.3. Aspekty legislacyjne    416
  17.4. Wybrane nowe składniki żywności dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej    416
  Piśmiennictwo    420
  18. Żywność genetycznie zmodyfikowana – potencjalne źródło składników odżywczych w diecie – Iwona Traczyk, Alicja Walkiewicz    423
  18.1. Definicja żywności genetycznie zmodyfikowanej. Metody modyfikacji stosowane w produkcji żywności    423
  18.2. Produkty genetycznie zmodyfikowane obecne na rynku    424
  18.3. Potencjalna rola żywności genetycznie zmodyfikowanej w realizacji norm żywienia    426
  18.4. Jak odróżnić żywność genetycznie zmodyfikowana od żywności tradycyjnej?    429
  Piśmiennictwo    430
  Normy żywienia dla ludności Polski – tabele zbiorcze    432
  Skorowidz    447
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia