Żywienie dzieci

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

24,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

"W poradniku omówiono ogólne zasady zdrowego odżywiania i wartości odżywcze poszczególnych składników pokarmowych, a także kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych u najmłodszych i żywienie dzieci w różnych stanach chorobowych. Opisano też szczególne zagadnienia, np. diety wegetariańskie w jadłospisie dziecięcym. Zamieszczone w książce proste przepisy kulinarne pozwolą przyrządzić zdrowe i urozmaicone potrawy. Cennym uzupełnieniem są adresy internetowe, pod którymi można znaleźć porady dietetyczne."


Liczba stron136
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-3615-2
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    9
  Podstawowe wiadomości z zakresu żywienia dzieci    11
    Prawidłowe żywienie - co to znaczy?    11
    Co należy wiedzieć o składnikach pokarmowych?    11
      Woda    12
      Energia    13
      Białka    14
      Węglowodany    14
      Tłuszcze    16
      Składniki mineralne    18
      Witaminy    18
    Co to są naturalne substancje nieodżywcze?    19
    Co to są substancje dodatkowe w żywności?    19
    Jak praktycznie można ocenić, czy dziecko jest prawidłowo żywione i odżywione?    20
  Żywienie przyszłej matki    21
    Od jakiego momentu należy racjonalnie żywić dziecko?    21
    Na czym polega racjonalna dieta przyszłej matki?    22
    Co powinien zawierać jadłospis przyszłej matki?    22
    Co i w jakiej ilości wypijać?    26
      Najczęstsze problemy    27
  Żywienie noworodka i niemowlęcia    29
    Jak żywić nowo narodzone dziecko?    29
    Karmienie naturalne - dlaczego najlepsze?    29
      Zalety karmienia naturalnego    30
      Skład pokarmu kobiecego    31
      Podstawowe zasady karmienia piersią    32
      Kiedy karmienie piersią nie wystarcza?    35
      Przeciwwskazania do karmienia naturalnego    37
      Leki zażywane przez matkę a karmienie piersią    38
      Wprowadzanie nowych pokarmów do diety dziecka karmionego naturalnie    39
      Odstawianie od piersi    45
      Dieta matki karmiącej piersią    45
        Najczęstsze problemy    48
    Żywienie sztuczne niemowląt    50
      Karmienie sztuczne w pierwszym kwartale życia    52
      Karmienie sztuczne w drugim kwartale życia    54
      Karmienie sztuczne w trzecim i czwartym kwartale życia    56
        Najczęstsze problemy    60
  Żywienie dzieci małych    63
    Jakie są potrzeby żywieniowe małego dziecka?    64
    Jak często karmić?    65
    Jak ułożyć prawidłowy jadłospis?    65
    „Zakazane” produkty    66
    Kształtowanie prawidłowych zachowań żywieniowych    68
      Najczęstsze problemy    69
  Żywienie dziecka przedszkolnego    71
    Zalecane produkty żywieniowe    71
    Czego należy unikać?    72
    Kształtowanie właściwych zachowań żywieniowych    73
      Najczęstsze problemy    74
  Żywienie dziecka szkolnego    77
    Jak przygotować śniadanie, aby dziecko nie było głodne w szkole?    78
    Wspólny domowy obiad    79
    Zagrożenia pojawiające się w wieku szkolnym    80
    Jak pomóc dziecku szkolnemu?    80
    Żywienie młodzieży w okresie intensywnego wzrostu    81
      Najczęstsze problemy    82
  Sytuacje szczególne    85
    Zespół metaboliczny zaczyna się w dzieciństwie    85
    Zapobieganie osteopenii/osteoporozie    87
    Diety wegetariańskie w okresie dorastania dziecka    89
    Soki czy owoce?    90
  Żywienie dziecka w wybranych stanach chorobowych    93
    Dziecko gorączkujące    93
    Dziecko z niedokrwistością (anemią)    94
    Dziecko z biegunką    95
    Dziecko ulewające    96
    Dziecko z kolką jelitową (niemowlęcą)    98
    Dziecko z zaparciami    99
    Dziecko z alergią pokarmową    100
    Dziecko z celiakią    103
    Dziecko z mukowiscydozą    103
  Porady żywieniowe w Internecie    107
  Słownik terminów medycznych i żywieniowych    109
  Przykładowe przepisy kulinarne    113
    Śniadania i/lub kolacje    113
    Zupy    116
    Dania mięsne    118
    Dania rybne    123
    Dania bezmięsne    124
    Surówki i sałatki    127
    Desery    130
  Piśmiennictwo uzupełniające    134
  Zakończenie    135
  Wykaz skrótów    136
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia