POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Poradnik został napisany z myślą o chorych, u których z powodu ciężkiej choroby wykonano operacje brzuszną z wytworzeniem stomii. Autorzy poruszają w nim najważniejsze problemy, z którymi borykają się pacjenci, i radzą, jak należy zmodyfikować dietę, żeby uniknąć przykrych dolegliwości - biegunki, bólów brzucha lub wzdęcia. Czytelnicy znajdą też tabelę produktów zalecanych i przeciwwskazanych u chorych ze stomią, dzięki którym będą mogli zaplanować swój jadłospis.
Rok wydania | 2007 |
---|---|
Liczba stron | 108 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-6624-1 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 9 |
Układ pokarmowy - Mirosław Jarosz | 13 |
Jak funkcjonuje układ pokarmowy człowieka? | 13 |
Skąd się biorą gazy w przewodzie pokarmowym? | 16 |
Kiedy powstaje nadmiar gazów i związany z nimi przykry zapach? | 18 |
Podstawowe informacje o stomii - Mirosław Jarosz | 21 |
Co to jest stomia? | 21 |
Jak jest zbudowana i jak funkcjonuje stomia? | 21 |
Wskazania do wykonania stomii i jej rodzaje | 24 |
Następstwa stomii dla funkcjonowania przewodu pokarmowego | 25 |
Zalecenia dotyczące trybu życia i odżywiania - Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek | 27 |
Jak żyć ze stomią? | 27 |
Co należy rozumieć przez zdrowy styl życia | 27 |
Jakie są najważniejsze ograniczenia w codziennym życiu osób ze stomią? | 28 |
Jakie są podstawowe zalecenia dietetyczne? | 29 |
Bezpośrednio po operacji | 29 |
Po okresie pełnej rekonwalescencji | 30 |
Czego szczególnie należy unikać? | 31 |
Jakie produkty są szczególnie zalecane? | 31 |
Wydalanie treści jelitowej - Mirosław Jarosz | 33 |
Czy możliwe jest kontrolowanie wydalania treści jelitowej? | 33 |
Czy możliwe jest wpływanie na częstotliwość wydalania stolca? Czy sposób odżywiania odgrywa tu jakąś rolę? | 34 |
Irygacja | 34 |
Gimnastyka mięśni brzucha | 35 |
Wskazówki dietetyczne | 37 |
Postępowanie i zalecenia dietetyczne w przypadku biegunki, zaparć stolca oraz nadmiernego odchodzenia gazów- Mirosław Jarosz, Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik, Wioleta Respondek | 39 |
Po czym rozpoznajemy biegunkę? | 39 |
Jak postępować w przypadku biegunki? | 40 |
Po czym rozpoznajemy zaparcie stolca? | 41 |
Jak postępować w przypadku zaparć stolca? | 42 |
Jak postępować, by zapobiec zablokowaniu stomii? | 43 |
Jak radzić sobie z głośnym odchodzeniem gazów i ich nieprzyjemnym zapachem? | 43 |
W jaki sposób zmniejszyć ilość błonnika w diecie, jeśli istniej taka konieczność (występują biegunka lub nadmierne odchodzenie gazów)? | 45 |
Wykaz produktów mogących nasilać lub łagodzić poszczególne dolegliwości u osób ze stomią | 48 |
Prawidłowa masa ciała i jej kontrola - Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek | 51 |
Jak kontrolować masę ciała? | 51 |
Jak wybierać produkty, by realizować zalecenia dietetyczne i kontrolować masę ciała? | 54 |
Zawartość najważniejszych składników pokarmowych w wybranych produktach i potrawach | 58 |
Przykładowe jadłospisy- Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka | 66 |
Jadłospis dekadowy dla osób ze stomią (1800 kcal/dobę) | 66 |
Jadłospis dekadowy dla osób ze stomią (2200 kcal/dobę) | 86 |
Wybrane pozycje piśmiennictwa | 106 |