Żywienie chorych ze stomią

Żywienie chorych ze stomią

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

19,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Poradnik został napisany z myślą o chorych, u których z powodu ciężkiej choroby wykonano operacje brzuszną z wytworzeniem stomii. Autorzy poruszają w nim najważniejsze problemy, z którymi borykają się pacjenci, i radzą, jak należy zmodyfikować dietę, żeby uniknąć przykrych dolegliwości - biegunki, bólów brzucha lub wzdęcia. Czytelnicy znajdą też tabelę produktów zalecanych i przeciwwskazanych u chorych ze stomią, dzięki którym będą mogli zaplanować swój jadłospis.


Liczba stron108
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-3517-9
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    9
  Układ pokarmowy - Mirosław Jarosz    13
    Jak funkcjonuje układ pokarmowy człowieka?    13
    Skąd się biorą gazy w przewodzie pokarmowym?    16
    Kiedy powstaje nadmiar gazów i związany z nimi przykry zapach?    18
  Podstawowe informacje o stomii - Mirosław Jarosz    21
    Co to jest stomia?    21
    Jak jest zbudowana i jak funkcjonuje stomia?    21
    Wskazania do wykonania stomii i jej rodzaje    24
    Następstwa stomii dla funkcjonowania przewodu pokarmowego    25
  Zalecenia dotyczące trybu życia i odżywiania - Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek    27
    Jak żyć ze stomią?    27
    Co należy rozumieć przez zdrowy styl życia    27
    Jakie są najważniejsze ograniczenia w codziennym życiu osób ze stomią?    28
    Jakie są podstawowe zalecenia dietetyczne?    29
      Bezpośrednio po operacji    29
      Po okresie pełnej rekonwalescencji    30
    Czego szczególnie należy unikać?    31
    Jakie produkty są szczególnie zalecane?    31
  Wydalanie treści jelitowej - Mirosław Jarosz    33
    Czy możliwe jest kontrolowanie wydalania treści jelitowej?    33
    Czy możliwe jest wpływanie na częstotliwość wydalania stolca? Czy sposób odżywiania odgrywa tu jakąś rolę?    34
    Irygacja    34
    Gimnastyka mięśni brzucha    35
    Wskazówki dietetyczne    37
  Postępowanie i zalecenia dietetyczne w przypadku biegunki, zaparć stolca oraz nadmiernego odchodzenia gazów- Mirosław Jarosz, Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik, Wioleta Respondek    39
    Po czym rozpoznajemy biegunkę?    39
    Jak postępować w przypadku biegunki?    40
    Po czym rozpoznajemy zaparcie stolca?    41
    Jak postępować w przypadku zaparć stolca?    42
    Jak postępować, by zapobiec zablokowaniu stomii?    43
    Jak radzić sobie z głośnym odchodzeniem gazów i ich nieprzyjemnym zapachem?    43
    W jaki sposób zmniejszyć ilość błonnika w diecie, jeśli istniej taka konieczność (występują biegunka lub nadmierne odchodzenie gazów)?    45
    Wykaz produktów mogących nasilać lub łagodzić poszczególne dolegliwości u osób ze stomią    48
  Prawidłowa masa ciała i jej kontrola - Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek    51
    Jak kontrolować masę ciała?    51
    Jak wybierać produkty, by realizować zalecenia dietetyczne i kontrolować masę ciała?    54
    Zawartość najważniejszych składników pokarmowych w wybranych produktach i potrawach    58
  Przykładowe jadłospisy- Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka    66
    Jadłospis dekadowy dla osób ze stomią (1800 kcal/dobę)    66
    Jadłospis dekadowy dla osób ze stomią (2200 kcal/dobę)    86
  Wybrane pozycje piśmiennictwa    106
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia