INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
pdf, ibuk
Sposób żywienia jest jednym z najważniejszych elementów stylu życia, wpływających na stan zdrowia człowieka i warunkujących jego prawidłowe funkcjonowanie.
Badania, oceniające prawidłowość zachowań żywieniowych dzieci, młodzieży,osób dorosłych i starszych, stanowią przedmiot badań szerokiego grona specjalistów zarówno w Polsce, jak i zagranicą (Schlegel-Zawadzka i wsp. 2002; Weker i Więch 2003; Gacek i Chrzanowska 2007; Gronowska-Senger 2007; Jeżewska-Zychowicz 2007; Kołłajtis-Dołowy 2007; Wądołowska i wsp. 2008; Kolarzyk 2009; Kolarzyk i wsp. 2009; Kolarzyk i Młynarska-Lang 2010; Wądołowska 2010). W przypadku
osób uprawiających sport na wysokim poziomie znaczenie właściwego sposobu żywienia wzrasta i często stanowi główną determinantę osiąganych wyników, decydując o zwycięstwie lub porażce zawodnika. Dostosowanie odpowiedniej podaży energii
do zwiększonego zapotrzebowania sportowca nie jest wystarczające do spełnienia zasad prawidłowego żywienia. Bardzo ważne jest także urozmaicenie posiłków oraz właściwy dobór produktów i potraw stanowiących ich skład. Racjonalizacji sposobu
żywienia różnych grup populacyjnych służą opracowane piramidy żywieniowe (Gonzales-
Gros i wsp. 2001; Całyniuk i wsp. 2011), a wśród nich piramida szwajcarska, zaprezentowana w Lozannie w 2008 roku jako nowy model proponowany dla sportowców (Burke 2008; Mettler i wsp. 2009), przygotowany na bazie piramidy dla osób
zdrowych przez Szwajcarskie Towarzystwo Żywieniowe (Swiss Society for Nutrition)(Walter i wsp. 2007). U podstawy piramidę otwierają niesłodzone napoje, a u szczytu zamykają słodycze, słone przekąski i słodzone napoje, między którymi umieszczono
grupy warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych i nasion roślin strączkowych, produkty białkowe oraz oleje, tłuszcze i orzechy, rekomendowane do spożycia w zróżnicowanej ilości i częstości (Niedźwiecka-Kącik 2010).
Rok wydania | 2013 |
---|---|
Liczba stron | 145 |
Kategoria | Żywienie |
Wydawca | AWF Kraków |
ISBN-13 | 978-83-628-9134-4 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
1. Rola żywienia w sporcie – znaczenie składników pokarmowych i rekomendacje żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie...5 | |
2. Preferencje pokarmowe jako czynnik wpływający na wybór żywności przez konsumenta...12 | |
I. CEL PRACY.....15 | |
II. METODYKA BADAŃ....17 | |
1. Materiał badawczy – charakterystyka grupy sportowców...17 | |
2. Metody badań...19 | |
2.1. Kwestionariusze ankiety.....19 | |
2.2. Metody statystyczne....22 | |
2.2.1. Dwuczynnikowa analiza wariancji (ANOVA)...22 | |
2.2.2. Analiza czynnikowa...22 | |
2.2.3. Analiza skupień....24 | |
2.2.4. Testy: chi-kwadrat, z(z poprawką Bonferroniego),różnic między wskaźnikami struktury....25 | |
2.2.5. Korelacje r Pearsona ....25 | |
III. WYNIKI....26 | |
1. Nawyki żywieniowe sportowców....26 | |
1.1. Ocena stopnia rozpowszechnienia prawidłowych zwyczajów żywieniowych w grupie sportowców....29 | |
2. Częstość spożycia grup żywności przez zawodników w odniesieniu do poziomów piramidy | |
żywieniowej dla sportowców....29 | |
2.1.Średnia częstość spożycia grup żywności ...29 | |
2.2. Analiza skupień w kontekście częstości spożycia produktów spożywczych....32 | |
3. Częstość spożycia produktów spożywczych przez sportowców w zależności od płci, charakteru uprawianej dyscypliny i poziomu sportowego....35 | |
3.1. Częstość spożycia poszczególnych produktów spożywczych – różnice między produktami oraz róż | |
nice międzygrupowe...35 | |
3.2. Analiza porównawcza częstości spożycia produktów spożywczych o zróżnicowanej wartości odżywczej, zalecanych i niezalecanych w żywieniu sportowców..64 | |
3.3. Ocena stopnia rozpowszechnienia prawidłowych zachowań żywieniowych sportowców dotyczących częstości spożycia wybranych produktów spożywczych | |
...68 | |
4.Wzory żywienia sportowców w kontekście częstości spożycia produktów spożywczych...71 | |
4.1. Analiza czynnikowa w kontekście częstości spożycia produktów spożywczych....76 | |
4.2. Analiza skupień w oparciu o czynniki wyodrębnione w analizie czynnikowej....76 | |
5. Preferencje pokarmowe zawodników....80 | |
5.1. Średnia preferencja produktów spożywczych....80 | |
5.2. Wzory żywienia sportowców w kontekście preferencji produktów spożywczych (analiza czynnikowa i analiza skupień)....89 | |
6. Analiza korelacji miedzy preferencjami pokarmowymi a częstością spożycia produktów spożywczych....99 | |
IV. DYSKUSJA .....104 | |
1. Wzory żywienia polskich sportowców w aspekcie wartości odżywczej pro duktów spożywczych, preferencji pokarmowych i zaleceń żywieniowych dla | |
osób o wysokiej aktywności fizycznej...104 | |
2. Sposób od żywienia polskich sportowców trenujących wyczynowo w odniesieniu do rekomendowanej częstości spożycia produktów spożywczych, preferencji pokarmowych oraz w porównaniu z zachowaniami żywieniowymi | |
sportowców z innych krajów....108 | |
V. WNIOSKI....125 | |
LITERATURA......127 | |
STRESZCZENIE....141 | |
SUMMARY.....143 | |
ANEKS.....145 | |
68 | |
71 | |
71 | |
76 | |
80 | |
80 | |
89 | |
99 | |