Wzory żywienia polskich sportowców w kontekście częstości spożycia żywności i preferencji pokarmowych

Wzory żywienia polskich sportowców w kontekście częstości spożycia żywności i preferencji pokarmowych

1 opinia

Wydawca:

AWF Kraków

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

64,05

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 64,05 zł  


64,05

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Sposób żywienia jest jednym z najważniejszych elementów stylu życia, wpływających na stan zdrowia człowieka i warunkujących jego prawidłowe funkcjonowanie.
Badania, oceniające prawidłowość zachowań żywieniowych dzieci, młodzieży,osób dorosłych i starszych, stanowią przedmiot badań szerokiego grona specjalistów zarówno w Polsce, jak i zagranicą (Schlegel-Zawadzka i wsp. 2002; Weker i Więch 2003; Gacek i Chrzanowska 2007; Gronowska-Senger 2007; Jeżewska-Zychowicz 2007; Kołłajtis-Dołowy 2007; Wądołowska i wsp. 2008; Kolarzyk 2009; Kolarzyk i wsp. 2009; Kolarzyk i Młynarska-Lang 2010; Wądołowska 2010). W przypadku
osób uprawiających sport na wysokim poziomie znaczenie właściwego sposobu żywienia wzrasta i często stanowi główną determinantę osiąganych wyników, decydując o zwycięstwie lub porażce zawodnika. Dostosowanie odpowiedniej podaży energii
do zwiększonego zapotrzebowania sportowca nie jest wystarczające do spełnienia zasad prawidłowego żywienia. Bardzo ważne jest także urozmaicenie posiłków oraz właściwy dobór produktów i potraw stanowiących ich skład. Racjonalizacji sposobu
żywienia różnych grup populacyjnych służą opracowane piramidy żywieniowe (Gonzales-
Gros i wsp. 2001; Całyniuk i wsp. 2011), a wśród nich piramida szwajcarska, zaprezentowana w Lozannie w 2008 roku jako nowy model proponowany dla sportowców (Burke 2008; Mettler i wsp. 2009), przygotowany na bazie piramidy dla osób
zdrowych przez Szwajcarskie Towarzystwo Żywieniowe (Swiss Society for Nutrition)(Walter i wsp. 2007). U podstawy piramidę otwierają niesłodzone napoje, a u szczytu zamykają słodycze, słone przekąski i słodzone napoje, między którymi umieszczono
grupy warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych i nasion roślin strączkowych, produkty białkowe oraz oleje, tłuszcze i orzechy, rekomendowane do spożycia w zróżnicowanej ilości i częstości (Niedźwiecka-Kącik 2010).


Rok wydania2013
Liczba stron145
KategoriaŻywienie
WydawcaAWF Kraków
ISBN-13978-83-628-9134-4
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. Rola żywienia w sporcie – znaczenie składników pokarmowych i rekomendacje żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie...5
  2. Preferencje pokarmowe jako czynnik wpływający na wybór żywności przez konsumenta...12
  I. CEL PRACY.....15
  II. METODYKA BADAŃ....17
  1. Materiał badawczy – charakterystyka grupy sportowców...17
  2. Metody badań...19
  2.1. Kwestionariusze ankiety.....19
  2.2. Metody statystyczne....22
  2.2.1. Dwuczynnikowa analiza wariancji (ANOVA)...22
  2.2.2. Analiza czynnikowa...22
  2.2.3. Analiza skupień....24
  2.2.4. Testy: chi-kwadrat, z(z poprawką Bonferroniego),różnic między wskaźnikami struktury....25
  2.2.5. Korelacje r Pearsona ....25
  III. WYNIKI....26
  1. Nawyki żywieniowe sportowców....26
  1.1. Ocena stopnia rozpowszechnienia prawidłowych zwyczajów żywieniowych w grupie sportowców....29
  2. Częstość spożycia grup żywności przez zawodników w odniesieniu do poziomów piramidy
  żywieniowej dla sportowców....29
  2.1.Średnia częstość spożycia grup żywności ...29
  2.2. Analiza skupień w kontekście częstości spożycia produktów spożywczych....32
  3. Częstość spożycia produktów spożywczych przez sportowców w zależności od płci, charakteru uprawianej dyscypliny i poziomu sportowego....35
  3.1. Częstość spożycia poszczególnych produktów spożywczych – różnice między produktami oraz róż
  nice międzygrupowe...35
  3.2. Analiza porównawcza częstości spożycia produktów spożywczych o zróżnicowanej wartości odżywczej, zalecanych i niezalecanych w żywieniu sportowców..64
  3.3. Ocena stopnia rozpowszechnienia prawidłowych zachowań żywieniowych sportowców dotyczących częstości spożycia wybranych produktów spożywczych
  ...68
  4.Wzory żywienia sportowców w kontekście częstości spożycia produktów spożywczych...71
  4.1. Analiza czynnikowa w kontekście częstości spożycia produktów spożywczych....76
  4.2. Analiza skupień w oparciu o czynniki wyodrębnione w analizie czynnikowej....76
  5. Preferencje pokarmowe zawodników....80
  5.1. Średnia preferencja produktów spożywczych....80
  5.2. Wzory żywienia sportowców w kontekście preferencji produktów spożywczych (analiza czynnikowa i analiza skupień)....89
  6. Analiza korelacji miedzy preferencjami pokarmowymi a częstością spożycia produktów spożywczych....99
  IV. DYSKUSJA .....104
  1. Wzory żywienia polskich sportowców w aspekcie wartości odżywczej pro duktów spożywczych, preferencji pokarmowych i zaleceń żywieniowych dla
  osób o wysokiej aktywności fizycznej...104
  2. Sposób od żywienia polskich sportowców trenujących wyczynowo w odniesieniu do rekomendowanej częstości spożycia produktów spożywczych, preferencji pokarmowych oraz w porównaniu z zachowaniami żywieniowymi
  sportowców z innych krajów....108
  V. WNIOSKI....125
  LITERATURA......127
  STRESZCZENIE....141
  SUMMARY.....143
  ANEKS.....145
  68
  71
  71
  76
  80
  80
  89
  99
RozwińZwiń
Informacja o cookies
Strona ibuk.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych.
Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach.
Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia