Wzory żywienia polskich sportowców w kontekście częstości spożycia żywności i preferencji pokarmowych

Wzory żywienia polskich sportowców w kontekście częstości spożycia żywności i preferencji pokarmowych

1 opinia

Wydawca:

AWF Kraków

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

64,05

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

64,05

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Sposób żywienia jest jednym z najważniejszych elementów stylu życia, wpływających na stan zdrowia człowieka i warunkujących jego prawidłowe funkcjonowanie.
Badania, oceniające prawidłowość zachowań żywieniowych dzieci, młodzieży,osób dorosłych i starszych, stanowią przedmiot badań szerokiego grona specjalistów zarówno w Polsce, jak i zagranicą (Schlegel-Zawadzka i wsp. 2002; Weker i Więch 2003; Gacek i Chrzanowska 2007; Gronowska-Senger 2007; Jeżewska-Zychowicz 2007; Kołłajtis-Dołowy 2007; Wądołowska i wsp. 2008; Kolarzyk 2009; Kolarzyk i wsp. 2009; Kolarzyk i Młynarska-Lang 2010; Wądołowska 2010). W przypadku
osób uprawiających sport na wysokim poziomie znaczenie właściwego sposobu żywienia wzrasta i często stanowi główną determinantę osiąganych wyników, decydując o zwycięstwie lub porażce zawodnika. Dostosowanie odpowiedniej podaży energii
do zwiększonego zapotrzebowania sportowca nie jest wystarczające do spełnienia zasad prawidłowego żywienia. Bardzo ważne jest także urozmaicenie posiłków oraz właściwy dobór produktów i potraw stanowiących ich skład. Racjonalizacji sposobu
żywienia różnych grup populacyjnych służą opracowane piramidy żywieniowe (Gonzales-
Gros i wsp. 2001; Całyniuk i wsp. 2011), a wśród nich piramida szwajcarska, zaprezentowana w Lozannie w 2008 roku jako nowy model proponowany dla sportowców (Burke 2008; Mettler i wsp. 2009), przygotowany na bazie piramidy dla osób
zdrowych przez Szwajcarskie Towarzystwo Żywieniowe (Swiss Society for Nutrition)(Walter i wsp. 2007). U podstawy piramidę otwierają niesłodzone napoje, a u szczytu zamykają słodycze, słone przekąski i słodzone napoje, między którymi umieszczono
grupy warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych i nasion roślin strączkowych, produkty białkowe oraz oleje, tłuszcze i orzechy, rekomendowane do spożycia w zróżnicowanej ilości i częstości (Niedźwiecka-Kącik 2010).


Liczba stron145
WydawcaAWF Kraków
ISBN-13978-83-628-9134-4
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. Rola żywienia w sporcie – znaczenie składników pokarmowych i rekomendacje żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie...   5
  2. Preferencje pokarmowe jako czynnik wpływający na wybór żywności przez konsumenta...   12
  I. CEL PRACY.....   15
  II. METODYKA BADAŃ....   17
  1. Materiał badawczy – charakterystyka grupy sportowców...   17
  2. Metody badań...   19
  2.1. Kwestionariusze ankiety.....   19
  2.2. Metody statystyczne....   22
  2.2.1. Dwuczynnikowa analiza wariancji (ANOVA)...   22
  2.2.2. Analiza czynnikowa...   22
  2.2.3. Analiza skupień....   24
  2.2.4. Testy: chi-kwadrat, z(z poprawką Bonferroniego),różnic między wskaźnikami struktury....   25
  2.2.5. Korelacje r Pearsona ....   25
  III. WYNIKI....   26
  1. Nawyki żywieniowe sportowców....   26
  1.1. Ocena stopnia rozpowszechnienia prawidłowych zwyczajów żywieniowych w grupie sportowców....   29
  żywieniowej dla sportowców....   29
  2.1.Średnia częstość spożycia grup żywności ...   29
  2.2. Analiza skupień w kontekście częstości spożycia produktów spożywczych....   32
  3. Częstość spożycia produktów spożywczych przez sportowców w zależności od płci, charakteru uprawianej dyscypliny i poziomu sportowego....   35
  nice międzygrupowe...   35
  3.2. Analiza porównawcza częstości spożycia produktów spożywczych o zróżnicowanej wartości odżywczej, zalecanych i niezalecanych w żywieniu sportowców..   64
  ...   68
  4.Wzory żywienia sportowców w kontekście częstości spożycia produktów spożywczych...   71
  4.1. Analiza czynnikowa w kontekście częstości spożycia produktów spożywczych....   76
  4.2. Analiza skupień w oparciu o czynniki wyodrębnione w analizie czynnikowej....   76
  5. Preferencje pokarmowe zawodników....   80
  5.1. Średnia preferencja produktów spożywczych....   80
  5.2. Wzory żywienia sportowców w kontekście preferencji produktów spożywczych (analiza czynnikowa i analiza skupień)....   89
  6. Analiza korelacji miedzy preferencjami pokarmowymi a częstością spożycia produktów spożywczych....   99
  IV. DYSKUSJA .....   104
  osób o wysokiej aktywności fizycznej...   104
  sportowców z innych krajów....   108
  V. WNIOSKI....   125
  LITERATURA......   127
  STRESZCZENIE....   141
  SUMMARY.....   143
  ANEKS.....   145
     68
     71
     71
     76
     80
     80
     89
     99
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia