Nowoczesna dietetyczna książka kucharska

Nowoczesna dietetyczna książka kucharska

9 ocen

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

39,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Książka doświadczonej dietetyczki zawiera sprawdzone przepisy na smaczne i łatwe do przygotowania potrawy, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały.


Przeznaczona jest dla wszystkich stosujących dietę w warunkach domowych (diety w różnych stanach chorobowych) oraz dla osób planujących jadłospisy w szpitalach i placówkach zbiorowego żywienia.


Liczba stron633
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-2982-6
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa    5
  Część ogólna    7
    Ekologiczne i zdrowotne podstawy żywienia    7
      Sześciopunktowy program racjonalizacji sposobu odżywiania (wg Trimmera)    12
    Zapotrzebowanie energetyczne    13
    Składniki pokarmowe    14
      Białka    14
      Tłuszcze    15
  Rola i znaczenie tłuszczów    16
  źródła tłuszczów    16
  Wartość odżywcza tłuszczów    17
  Zastosowanie tłuszczów w żywieniu    18
  Normy spożycia tłuszczów    18
      Węglowodany    19
  Klasyfikacja i źródła węglowodanów    19
  Normy spożycia węglowodanów    20
      Witaminy    21
      Składniki mineralne    23
  Wapń    24
  Magnez    24
  Żelazo    24
  Sód i potas    25
  Selen    25
      Woda    26
    Równowaga kwasowo-zasadowa    26
    Ocena zdrowotna jakości produktów spożywczych    28
    Wymienniki produktów w ramach grup i między grupami    28
      Produkty zbożowe    34
  Pieczywo    34
  Mąka    36
  Kasze    36
  Muesli    39
  Całe ziarno – pszenica    39
  Makarony    39
  Ciastka, ciasta, wyroby ciastkarskie    40
      Nasiona roślin strączkowych    40
      Mleko    41
  Mleko kozie    42
      Sery    42
  Tofu    42
      Ziemniaki    42
  Słodkie ziemniaki    43
      Warzywa i owoce    44
      Tłuszcze    44
      Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory    45
      Jaja    46
  Substytuty jajek    46
      Cukier i słodycze    46
    Dietetyczna i zdrowotna ocena ważniejszych produktów spożywczych    47
      Amarantus (szkarłat)    47
      Bakłażan    47
      Banany    48
      Borówka (czarna jagoda, czernica)    48
      Brokuły    48
      Buraki    48
      Cebula    49
      Chrzan    49
      Czarna porzeczka    49
      Czosnek    49
      Cytryny    50
      Dyniowate    50
      Fasola, soja, soczewica    51
      Grejpfrut    51
      Herbata    51
      Jabłka    52
      Jarmuż    52
      Jogurt    52
      Kapusta    53
      Karczochy    53
      Kawa    54
      Kiełki    54
      Kukurydza    54
      Marchew    55
      Miód    55
      Mleko    55
      Oliwa z oliwek    56
      Orzechy    56
      Otręby    56
      Owies    57
      Pyłek kwiatowy    57
      Ryby i owoce morza    57
      Seler    58
      Warzywa i owoce    58
      Ziołowe herbatki    59
    Dietetyczna ocena przypraw i dodatków słodzących    59
      Przyprawy korzenne    61
      Przyprawy ziołowe    62
      Warzywa przyprawowe    65
      Dodatki słodzące    68
  Naturalne środki słodzące    68
  Sztuczne środki słodzące    69
    Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw    70
      Miary gospodarcze    70
      Naczynia kuchenne    73
      Konserwowanie i przechowywanie żywności    74
      Dodatki do żywności    75
      Sposoby przyrządzania potraw    75
  Obróbka wstępna surowca    75
  Obróbka cieplna (termiczna)    76
  Podprawianie i wykańczanie potraw    79
    Charakterystyka i zastosowanie diet w profilaktyce i leczeniu    80
      1. Dieta profilaktyczna – racjonalne żywienie z odpowiednią ilością włókna roślinnego    81
  Zasady diety profilaktycznej    82
  Przykłady tygodniowych jadłospisów    86
      2. Dieta łatwo strawna ze zwiększoną zawartością białka    94
  Zasady diety ze zwiększoną zawartością białka    96
  Tygodniowy jadłospis dla diety ze zwiększoną zawartością białka    102
      3. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem białka    104
  Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka    105
  Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka (40–50 g)    111
      4. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu i włókna roślinnego    113
  Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i włókna roślinnego .    114
  Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i włókna roślinnego    121
      5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego    123
  Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego    124
  Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego    130
      6. Dieta z ograniczeniem sodu    132
  Zasady diety z ograniczeniem sodu oraz zalecenia w chorobie nadciśnieniowej    133
  Tygodniowy jadłospis dla diety z ograniczeniem sodu    137
      7. Dieta węglowodanowa niskoenergetyczna    139
  Zasady diety węglowodanowej niskoenergetycznej    139
  Sposób sporządzania kleików    140
  Jednodniowy jadłospis dla diety węglowodanowej niskoenergetycznej    140
  Część szczegółowa    141
    Napoje    141
      Uwagi ogólne    142
      Przepisy szczegółowe    144
    Chleb domowy    175
      Uwagi ogólne    175
      Przepisy szczegółowe    176
    Dodatki do pieczywa    187
      Uwagi ogólne    187
      Przepisy szczegółowe    188
    Przystawki    196
      Uwagi ogólne    196
      Przepisy szczegółowe    197
    Zupy    210
      Uwagi ogólne    211
      Przygotowanie wywaru z warzyw    212
      Przygotowanie wywaru z owoców    212
      Przygotowanie zup mlecznych    212
      Przygotowanie głównego składnika zupy    213
      Podprawianie zup dietetycznych    213
      Przyprawianie zup    213
      Przepisy szczegółowe    214
    Dodatki do zup    251
      Uwagi ogólne    251
      Przepisy szczegółowe    251
    Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb    260
      Potrawy z mięsa cielęcego i wołowego    260
      Potrawy z drobiu, królików i dziczyzny    261
      Potrawy z ryb    262
      Uwagi ogólne    263
      Obróbka wstępna mięsa    263
      Obróbka termiczna    264
      Przepisy szczegółowe    265
    Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb – tzw. potrawy półmięsne    356
      Uwagi ogólne    357
      Przepisy szczegółowe    358
    Potrawy jarskie    410
      Uwagi ogólne    411
      Przepisy szczegółowe    412
    Potrawy z warzyw i owoców    465
      Surówki    465
      Sałatki    465
      Warzywa gotowane    466
      Uwagi ogólne    467
      Obróbka wstępna    468
      Obróbka termiczna    469
  Zalecenia przy gotowaniu warzyw    469
      Surówki    470
      Sałatki    471
      Warzywa gotowane    471
      Przepisy szczegółowe    472
    Sosy    534
      Sosy zimne    534
      Sosy gorące    534
      Sosy do potraw słodkich    535
      Uwagi ogólne    535
      Przepisy szczegółowe    536
    Wypieki domowe    599
      Uwagi ogólne    600
      Przepisy szczegółowe    600
  Piśmiennictwo    624
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia