Żywienie człowieka, t. 1

Żywienie człowieka, t. 1

Podstawy nauki o żywieniu

1 ocena

Redakcja:

Jan Gawęcki

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

24,95

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego.


Autorzy omówili:



  • - cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju;

  • - fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia;

  • - potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie;

  • - składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych;

  • - normy żywieniowe i planowanie żywienia;

  • - ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia. Książka została tak napisana, aby pomóc czytelnikowi:

  • - zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju,

  • - właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać,

  • - nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.


W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w książce Żywienie człowieka a zdrowie publiczne, t. 3 (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami.


Kontynuację publikacji stanowi tom II poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.


Książka przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.


Liczba stron448
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-16320-4
Numer wydania3
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Ciekawe propozycje

Spis treści

  I. Wstęp    12
    1. Człowiek i jego pokarm (Jan Gawęcki)    13
    2. Historia nauki o żywieniu (Stanisław Berger)    22
    3. Cele i zadania nauki o żywieniu (Stanisław Berger)    30
    4. Problemy żywieniowe Polski i świata. Organizacje międzynarodowe (Stanisław Berger, Ewa Świstak)    35
      4.1. Sytuacja w zakresie wyżywienia świata    35
      4.2. Problemy żywieniowe Polski    40
      4.3. Organizacje międzynarodowe zajmujące się problemami wyżywienia ludzi    47
  II. Elementy fizjologii żywienia    57
    5. Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu (Marian Grzymisławski)    57
      5.1. Układ pokarmowy    57
      5.2. Układy zapewniające transport składników odżywczych i usuwanie produktów przemiany materii    70
    6. Spożywanie pokarmu – mechanizmy regulacyjne (Jan Gawęcki)    74
      6.1. Głód i sytość    75
      6.2. Apetyt    82
    7. Trawienie i wchłanianie (Jan Gawęcki)    88
      7.1. Trawienie    88
      7.2. Wchłanianie    93
      7.3. Regulacja procesów trawiennych    97
      7.4. Mikroflora przewodu pokarmowego i jej rola regulacyjna    98
      7.5. Strawność i biodostępność    101
    8. Katabolizm i anabolizm (Janusz Stanisław Keller)    108
      8.1. Podstawowe cechy katabolizmu i anabolizmu    108
      8.2. Katabolizm węglowodanów    110
      8.3. Katabolizm tłuszczów    114
      8.4. Katabolizm białek    117
      8.5. Anabolizm węglowodanów    121
      8.6. Anabolizm tłuszczów    123
      8.7. Anabolizm białek    126
  III. Energia i składniki odżywcze    133
    9. Energia (Jan Jeszka)    133
      9.1. Potrzeby energetyczne organizmu    133
      9.2. Wartość energetyczna pożywienia    146
      9.3. Bilans energii – kontrola masy ciała    150
    10. Węglowodany (Roman Cichon, Lidia Wądołowska)    155
      10.1. Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania    155
      10.2. Źródła węglowodanów w żywieniu    163
      10.3. Główne funkcje i przemiany węglowodanów w organizmie    166
      10.4. Spożycie węglowodanów a zdrowie    170
      10.5. Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany    177
    11. Tłuszcze (Światosław Ziemlański , Jan Gawęcki)    181
      11.1. Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania    181
      11.2. Źródła tłuszczów w żywieniu    186
      11.3. Główne funkcje i przemiany tłuszczów w organizmie    189
      11.4. Spożycie tłuszczów a zdrowie    195
      11.5. Zapotrzebowanie organizmu na tłuszcze    200
    12. Białka (Lech Hryniewiecki , Wojciech Roszkowski)    204
      12.1. Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania    204
      12.2. Główne funkcje i przemiany białek w organizmie    207
      12.3. Wartość odżywcza białek    210
      12.4. Źródła białka w żywieniu    215
      12.5. Spożycie białka a zdrowie    217
      12.6. Zapotrzebowanie organizmu na białko    219
    13. Składniki mineralne (Anna Brzozowska)    223
      13.1. Makroelementy    228
      13.2. Mikroelementy    240
      13.3. Woda    255
      13.4. Równowaga kwasowo-zasadowa    263
    14. Witaminy (Maria Wartanowicz, Anna Gronowska-Senger)    268
      14.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie    271
      14.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach    309
  IV. Żywność – wartość odżywcza i bezpieczeństwo    339
    15. Produkty spożywcze jako źródło składników odżywczych (Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz)    339
      15.1. Wprowadzenie    339
      15.2. Pieczywo i produkty zbożowe    340
      15.3. Mleko i produkty mleczne    342
      15.4. Mięso i przetwory mięsne    345
      15.5. Ryby, przetwory rybne i owoce morza    347
      15.6. Jaja    349
      15.7. Tłuszcze jadalne    350
      15.8. Ziemniaki    353
      15.9. Warzywa i grzyby    354
      15.10. Suche nasiona strączkowych    356
      15.11. Owoce    357
      15.12. Cukier i wyroby cukiernicze    359
      15.13. Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego    360
      15.14. Napoje bezalkoholowe    362
      15.15. Napoje alkoholowe    364
      15.16. Herbata i kawa    366
    16. Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności (Jan Gawęcki, Wojciech Roszkowski)    368
      16.1. Wprowadzenie    368
      16.2. Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych i złożonych z nich racji pokarmowych    370
      16.3. Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych oparte na profilach żywieniowych    375
      16.4. Wskaźniki wartościowania produktów spożywczych ułatwiające bilansowanie diety na podstawie kryteriów fizjologicznych    382
    17. Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności (Roman Cichon, Lidia Wądołowska).    387
    18. Wzbogacanie żywności (Jan Gawęcki)    401
      18.1. Czynniki decydujące o efektywności wzbogacania żywności    404
      18.2. Przykłady fortyfikacji i jej skutki zdrowotne    414
    19. Tabele składu i wartości odżywczych żywności oraz informacja żywieniowa na opakowaniu (Hanna Kunachowicz, Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz)    418
      19.1. Tabele składu i wartości odżywczych produktów spożywczych    418
      19.2. Znakowanie żywności wartością odżywczą    424
    20. Dodatki do żywności (Henryk Gertig)    435
      20.1. Wprowadzenie    435
      20.2. Klasyfikacja dodatków do żywności    436
      20.3. Barwniki    438
      20.4. Substancje konserwujące    441
      20.5. Przeciwutleniacze    443
      20.6. Substancje słodzące    444
      20.7. Aromaty oraz substancje wzmacniające smak i zapach    446
      20.8. Niektóre inne substancje dodawane ze względów technologicznych    448
    21. Substancje zanieczyszczające i antyodżywcze (Henryk Gertig)    450
      21.1. Wprowadzenie    450
      21.2. Metale    451
      21.3. Azotany    452
      21.4. Pestycydy    453
      21.5. Inne zanieczyszczenia chemiczne    457
      21.6. Zanieczyszczenia fizyczne    460
      21.7. Zanieczyszczenia pochodzenia biologicznego    462
      21.8. Substancje antyodżywcze    464
  V. Racjonalizacja i ocena żywienia ludności    473
    22. Żywienie a informacja genetyczna człowieka (Krzysztof Szyfter)    473
      22.1. Podstawowe wiadomości z dziedziny genetyki człowieka    473
      22.2. Genetyczna determinacja zapachu i smaku    474
      22.3. Genetyczne uwarunkowanie przyswajania pokarmu    476
      22.4. Genetyczne podłoże tolerancji na szkodliwe czynniki mutagenne i kancerogenne    479
      22.5. Genetyczne zróżnicowanie potrzeb pokarmowych    481
    23. Normy żywieniowe (Wojciech Roszkowski)    485
      23.1. Wprowadzenie    485
      23.2. Określenie zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze i energię    486
      23.3. Rodzaje norm żywieniowych    488
      23.4. Normy żywieniowe stosowane w Polsce    490
      23.5. Zastosowanie norm    494
    24. Planowanie żywienia (Jan Jeszka, Anna Kołłajtis-Dołowy)    501
    25. Ocena wyżywienia (Anna Gronowska-Senger)    514
      25.1. Wprowadzenie    514
      25.2. Metodyka badań spożycia żywności    516
      25.3. Metodyka oceny sposobu żywienia    519
    26. Ocena stanu odżywienia (Jadwiga Charzewska)    529
      26.1. Wywiad i badanie ogólnolekarskie    530
      26.2. Badania antropometryczne    534
      26.3. Badania biochemiczne    543
  Skorowidz    549
RozwińZwiń

W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia