EBOOKI WYDAWCY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
ibuk
Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego.
Autorzy omówili:
W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w książce Żywienie człowieka a zdrowie publiczne, t. 3 (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami.
Kontynuację publikacji stanowi tom II poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.
Książka przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.
Rok wydania | 2010 |
---|---|
Liczba stron | 448 |
Kategoria | Żywienie |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-16320-4 |
Numer wydania | 3 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
I. Wstęp | 12 |
1. Człowiek i jego pokarm (Jan Gawęcki) | 13 |
2. Historia nauki o żywieniu (Stanisław Berger) | 22 |
3. Cele i zadania nauki o żywieniu (Stanisław Berger) | 30 |
4. Problemy żywieniowe Polski i świata. Organizacje międzynarodowe (Stanisław Berger, Ewa Świstak) | 35 |
4.1. Sytuacja w zakresie wyżywienia świata | 35 |
4.2. Problemy żywieniowe Polski | 40 |
4.3. Organizacje międzynarodowe zajmujące się problemami wyżywienia ludzi | 47 |
II. Elementy fizjologii żywienia | 57 |
5. Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu (Marian Grzymisławski) | 57 |
5.1. Układ pokarmowy | 57 |
5.2. Układy zapewniające transport składników odżywczych i usuwanie produktów przemiany materii | 70 |
6. Spożywanie pokarmu – mechanizmy regulacyjne (Jan Gawęcki) | 74 |
6.1. Głód i sytość | 75 |
6.2. Apetyt | 82 |
7. Trawienie i wchłanianie (Jan Gawęcki) | 88 |
7.1. Trawienie | 88 |
7.2. Wchłanianie | 93 |
7.3. Regulacja procesów trawiennych | 97 |
7.4. Mikroflora przewodu pokarmowego i jej rola regulacyjna | 98 |
7.5. Strawność i biodostępność | 101 |
8. Katabolizm i anabolizm (Janusz Stanisław Keller) | 108 |
8.1. Podstawowe cechy katabolizmu i anabolizmu | 108 |
8.2. Katabolizm węglowodanów | 110 |
8.3. Katabolizm tłuszczów | 114 |
8.4. Katabolizm białek | 117 |
8.5. Anabolizm węglowodanów | 121 |
8.6. Anabolizm tłuszczów | 123 |
8.7. Anabolizm białek | 126 |
III. Energia i składniki odżywcze | 133 |
9. Energia (Jan Jeszka) | 133 |
9.1. Potrzeby energetyczne organizmu | 133 |
9.2. Wartość energetyczna pożywienia | 146 |
9.3. Bilans energii – kontrola masy ciała | 150 |
10. Węglowodany (Roman Cichon, Lidia Wądołowska) | 155 |
10.1. Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania | 155 |
10.2. Źródła węglowodanów w żywieniu | 163 |
10.3. Główne funkcje i przemiany węglowodanów w organizmie | 166 |
10.4. Spożycie węglowodanów a zdrowie | 170 |
10.5. Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany | 177 |
11. Tłuszcze (Światosław Ziemlański , Jan Gawęcki) | 181 |
11.1. Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania | 181 |
11.2. Źródła tłuszczów w żywieniu | 186 |
11.3. Główne funkcje i przemiany tłuszczów w organizmie | 189 |
11.4. Spożycie tłuszczów a zdrowie | 195 |
11.5. Zapotrzebowanie organizmu na tłuszcze | 200 |
12. Białka (Lech Hryniewiecki , Wojciech Roszkowski) | 204 |
12.1. Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania | 204 |
12.2. Główne funkcje i przemiany białek w organizmie | 207 |
12.3. Wartość odżywcza białek | 210 |
12.4. Źródła białka w żywieniu | 215 |
12.5. Spożycie białka a zdrowie | 217 |
12.6. Zapotrzebowanie organizmu na białko | 219 |
13. Składniki mineralne (Anna Brzozowska) | 223 |
13.1. Makroelementy | 228 |
13.2. Mikroelementy | 240 |
13.3. Woda | 255 |
13.4. Równowaga kwasowo-zasadowa | 263 |
14. Witaminy (Maria Wartanowicz, Anna Gronowska-Senger) | 268 |
14.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie | 271 |
14.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach | 309 |
IV. Żywność – wartość odżywcza i bezpieczeństwo | 339 |
15. Produkty spożywcze jako źródło składników odżywczych (Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz) | 339 |
15.1. Wprowadzenie | 339 |
15.2. Pieczywo i produkty zbożowe | 340 |
15.3. Mleko i produkty mleczne | 342 |
15.4. Mięso i przetwory mięsne | 345 |
15.5. Ryby, przetwory rybne i owoce morza | 347 |
15.6. Jaja | 349 |
15.7. Tłuszcze jadalne | 350 |
15.8. Ziemniaki | 353 |
15.9. Warzywa i grzyby | 354 |
15.10. Suche nasiona strączkowych | 356 |
15.11. Owoce | 357 |
15.12. Cukier i wyroby cukiernicze | 359 |
15.13. Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego | 360 |
15.14. Napoje bezalkoholowe | 362 |
15.15. Napoje alkoholowe | 364 |
15.16. Herbata i kawa | 366 |
16. Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności (Jan Gawęcki, Wojciech Roszkowski) | 368 |
16.1. Wprowadzenie | 368 |
16.2. Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych i złożonych z nich racji pokarmowych | 370 |
16.3. Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych oparte na profilach żywieniowych | 375 |
16.4. Wskaźniki wartościowania produktów spożywczych ułatwiające bilansowanie diety na podstawie kryteriów fizjologicznych | 382 |
17. Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności (Roman Cichon, Lidia Wądołowska). | 387 |
18. Wzbogacanie żywności (Jan Gawęcki) | 401 |
18.1. Czynniki decydujące o efektywności wzbogacania żywności | 404 |
18.2. Przykłady fortyfikacji i jej skutki zdrowotne | 414 |
19. Tabele składu i wartości odżywczych żywności oraz informacja żywieniowa na opakowaniu (Hanna Kunachowicz, Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz) | 418 |
19.1. Tabele składu i wartości odżywczych produktów spożywczych | 418 |
19.2. Znakowanie żywności wartością odżywczą | 424 |
20. Dodatki do żywności (Henryk Gertig) | 435 |
20.1. Wprowadzenie | 435 |
20.2. Klasyfikacja dodatków do żywności | 436 |
20.3. Barwniki | 438 |
20.4. Substancje konserwujące | 441 |
20.5. Przeciwutleniacze | 443 |
20.6. Substancje słodzące | 444 |
20.7. Aromaty oraz substancje wzmacniające smak i zapach | 446 |
20.8. Niektóre inne substancje dodawane ze względów technologicznych | 448 |
21. Substancje zanieczyszczające i antyodżywcze (Henryk Gertig) | 450 |
21.1. Wprowadzenie | 450 |
21.2. Metale | 451 |
21.3. Azotany | 452 |
21.4. Pestycydy | 453 |
21.5. Inne zanieczyszczenia chemiczne | 457 |
21.6. Zanieczyszczenia fizyczne | 460 |
21.7. Zanieczyszczenia pochodzenia biologicznego | 462 |
21.8. Substancje antyodżywcze | 464 |
V. Racjonalizacja i ocena żywienia ludności | 473 |
22. Żywienie a informacja genetyczna człowieka (Krzysztof Szyfter) | 473 |
22.1. Podstawowe wiadomości z dziedziny genetyki człowieka | 473 |
22.2. Genetyczna determinacja zapachu i smaku | 474 |
22.3. Genetyczne uwarunkowanie przyswajania pokarmu | 476 |
22.4. Genetyczne podłoże tolerancji na szkodliwe czynniki mutagenne i kancerogenne | 479 |
22.5. Genetyczne zróżnicowanie potrzeb pokarmowych | 481 |
23. Normy żywieniowe (Wojciech Roszkowski) | 485 |
23.1. Wprowadzenie | 485 |
23.2. Określenie zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze i energię | 486 |
23.3. Rodzaje norm żywieniowych | 488 |
23.4. Normy żywieniowe stosowane w Polsce | 490 |
23.5. Zastosowanie norm | 494 |
24. Planowanie żywienia (Jan Jeszka, Anna Kołłajtis-Dołowy) | 501 |
25. Ocena wyżywienia (Anna Gronowska-Senger) | 514 |
25.1. Wprowadzenie | 514 |
25.2. Metodyka badań spożycia żywności | 516 |
25.3. Metodyka oceny sposobu żywienia | 519 |
26. Ocena stanu odżywienia (Jadwiga Charzewska) | 529 |
26.1. Wywiad i badanie ogólnolekarskie | 530 |
26.2. Badania antropometryczne | 534 |
26.3. Badania biochemiczne | 543 |
Skorowidz | 549 |