Zaparcia. Porady lekarzy i dietetyków

Zaparcia. Porady lekarzy i dietetyków

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

9,97

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Najczęstszą przyczyną zaparć są: stres, nieprawidłowe odżywianie i nieregularny tryb życia. Nadużywanie środków przeczyszczających może spowodować poważne powikłania zdrowotne, natomiast odpowiednia dieta i zmiana trybu życia, o czym piszą autorzy, przyniosą oczekiwane efekty. Przykładowe jadłospisy oraz wskazówki dietetyczne pomogą w zwalczaniu tej dolegliwości.


Książka zawiera również informacje o środkach farmakologicznych stosowanych w leczeniu zaparć, które mogą być zażywane wyłącznie po konsultacji z lekarzem i tylko wówczas, gdy zawiodły inne metody.


Liczba stron164
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-3889-7
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Od Autorów    7
    Co rozumiemy przez zaparcia stolca? - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski    9
      Definicja „lekarska" zaparć stolca    9
      Odczucia (definicje) pacjenta    10
      Jak funkcjonuje jelito grube?    11
      Co się dzieje w jelicie grubym w czasie wypróżnienia?    15
      Jaki jest prawidłowy rytm wypróżnień?    16
  Przyczyny zaparć stolca - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski    18
      Patofizjologia zaparć stolca    18
      Przyczyny    19
      Co rozumiemy przez przewlekłe zaparcie?    26
  Konsekwencje zdrowotne zaparć stolca - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski    27
  Podstawowe zasady diagnostyki - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski    29
  Zasady niefarmakologicznego leczenia zaparć stolca - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski    31
    Podstawowe zalecenia ogólne    31
  Zrozumienie istoty zaburzeń i wyjaśnienie ich przyczyn    33
  Usunięcie przyczyn psychonerwicowych    33
  Zwiększenie ilości włókien roślinnych (błonnika) w diecie oraz zmniejszenie spożycia tłuszczów i węglowodanów prostych    35
  Zwiększenie ilości wypijanych płynów    35
  Zwiększenie aktywności fizycznej    36
  Wzmocnienie tłoczni brzusznej poprzez gimnastykę    36
  Powrót do odruchu regularnego oddawania stolca    39
  Zaprzestanie lub ograniczenie palenia tytoniu    40
  Zabiegi fizykoterapeutyczne    40
  Leczenie żywieniowe - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski    41
    Podstawowe zalecenia dietetyczne    41
  Produkty spożywcze, potrawy i napoje zalecane i nie zalecane osobom z zaparciami stolca    44
  Modyfikacja zaleceń dietetycznych w zależności od rodzaju zaparć    49
  Zalecenia żywieniowe dla osób z zaparciami atonicznymi    49
  Zalecenia żywieniowe dla osób z zaparciami spastycznymi    51
  Niekonwencjonalne sposoby żywieniowe stosowane w zaparciach stolca    52
  Probiotyki a zaparcia stolca    54
    Dieta bogatoresztkowa    55
  Produkty z dużą i małą zawartością błonnika    57
    Dieta z ograniczeniem tłuszczu    60
  Produkty z dużą i małą zawartością tłuszczu    61
  Jadłospisy dla osób cierpiących na zaparcia - Ewa Rychlik    67
  Jadłospisy dla osób z zaparciami atonicznymi    67
  Jadłospisy dla osób z zaparciami skurczowymi (spastycznymi)    108
  Zwalczanie nadwagi i otyłości oraz kontrola masy ciała - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski    148
  Farmakologiczne leczenie zaparć stolca - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski    154
  Leki o działaniu osmotycznym    154
  Antrachinony (np. senes, aloes, rzewień)    157
  Polifenole (np. bisakodyl)    158
  Oleje (olej rycynowy, parafina)    160
  Enemy (woda, sól fizjologiczna, fosforany)    162
  Leki zmiękczające stolec (oleje, glicerol, sorbitol)    163
  Piśmiennictwo    164
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia