Diety niskoenergetyczne

3 oceny

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

29,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Otyłość to nie tylko dyskomfort psychiczny, związany z wyglądem, lecz przede wszystkim groźba poważnych chorób, takich jak: nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, miażdżyca naczyń, udar mózgu, kamica pęcherzyka żółciowego, cukrzyca, choroby kości i sta­wów, ból kręgosłupa, zwiększone stężenie cholesterolu we krwi, zaburzenia oddychania, niektóre nowotwory oraz zwiększone ryzyko zgonu. Długotrwałe utrzymanie odpowiedniej masy ciała jest o wiele ważniejsze i trudniejsze niż pierwsze sukcesy w odchudzaniu. Wiele osób po uzyskaniu zamierzonej masy ciała powraca do złych nawyków żywieniowych i zaprzestaje aktywności fizycznej. Książka ta podpowiada co gotować, aby nie utyć i mieć przyjemność z jedzenia.


Liczba stron200
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-5840-6
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Część ogólna    11
    1. Dieta niskoenergetyczna (wg IŻŻ)    11
      Epidemia otyłości    11
      Wpływ węglowodanów na wydzielanie insuliny    12
      Ocena stopnia nadwagi i otyłości    13
      Przyczyny otyłości    15
      Skutki zdrowotne i ekonomiczne nadwagi i otyłości    18
        Zespół metaboliczny    19
        Zwiększona umieralność ogółem    20
        Choroby układu krążenia    20
        Stan przedcukrzycowy i cukrzyca    20
        Nowotwory    21
        Osteoporoza    21
        Inne powikłania otyłości    22
        Skutki ekonomiczne otyłości    23
      Profilaktyka otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych    24
        Profilaktyka i leczenie otyłości    24
        Aktywność fizyczna    27
        Kształtowanie nawyków zdrowego życia    27
      Profilaktyka chorób układu krążenia    28
        Zasady żywienia jako główne ogniwo profilaktyki    28
        Udział produktów spożywczych w diecie    29
      Profilaktyka zespołu metabolicznego    30
      Profilaktyka i leczenie dietetyczne cukrzycy    30
      Profilaktyka osteoporozy    32
      Przykłady diety niskoenergetycznej    34
        1 a. Dieta niskoenergetyczna — 1000 kalorii (4184kJ)    34
          Przykład tygodniowego jadłospisu    34
        1 b. Dieta niskoenergetyczna — 1200 kalorii (5020 kJ)    38
          Przykład tygodniowego jadłospisu    39
        1 c. Dieta niskoenergetyczna — 1500 kalorii (6276 kJ)    43
          Przykład tygodniowego jadłospisu    44
      Miary gospodarcze    48
    2. Dieta oczyszczająca niskoenergetyczna (około 600 kcal — 2510 kJ)    50
      Program oczyszczania organizmu za pomocą diety warzywno-owocowej    51
        Żywienie wewnętrzne i korzyści wynikające ze stosowania diety warzywno-owocowej    52
        Ostrzeżenia    53
        Skład diety warzywno-owocowej    54
          Zasady sporządzania surówek    54
          Zalecenia przy gotowaniu warzyw    55
          Zalecenia przy sporządzaniu soków    55
          Zalecenia przy sporządzaniu zup    56
          Przykład tygodniowego jadłospisu    56
    3. Dieta niskoenergetyczna niskoglikemiczna    58
      Indeks glikemiczny    59
      Ładunek glikemiczny    61
      Rola insuliny    66
        Insulina a nietolerancja zwiększonego stężenia glukozy we krwi    66
      Makroskładniki i ich zalecane ilości w diecie niskoglikemicznej    68
        Białka    68
          Zapotrzebowanie na białko    69
          Źródła białka    69
        Produkty węglowodanowe    71
          Zalecane produkty węglowodanowe    71
          Produkty węglowodanowe mniej korzystne    72
        Tłuszcze    73
          Zastosowanie tłuszczów i olejów    74
        Ilości produktów spożywczych zalecane w diecie niskoglikemicznej    76
      Zalety diety niskoglikemicznej    79
      Zasady diety niskoglikemicznej    79
        Przykład tygodniowego jadłospisu w diecie niskoglikemicznej    82
    4. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością    84
      Akupresura psychologiczna    85
      Uzależnienie od węglowodanów    87
      Program żywieniowy diety niskoenergetycznej bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością    88
        4 a. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością — faza wstępna    88
        4 b. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością — faza stabilizująca    89
        4 c. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością — faza stała    89
      Indywidualne dostosowanie diety    91
      Zasady diety niskoenergetycznej bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością    92
      Wytyczne do planowania jadłospisów    97
      Przykłady jadłospisów    98
        Faza wstępna — trzydniowy jadłospis    98
        Wspomagający plan żywieniowy — faza wstępna i stabilizująca    100
        Podstawowy plan żywieniowy — faza wstępna i wspomagająca    102
        Zaawansowany plan żywieniowy — faza wstępna i stabilizująca    104
        Wspomagający plan żywieniowy — faza stała    107
        Podstawowy plan żywieniowy — faza stała    109
        Zaawansowany plan żywieniowy — faza stała    111
      Czynniki wspomagające dietę niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością    114
      Psychologiczne podstawy odchudzania    116
        Myślenie wyszczuplające    116
        Psychologiczny program odchudzania według J. Beck    117
  Część szczegółowa    125
    Wybrane potrawy niskoenergetyczne    125
      Ważniejsze zagadnienia z technologii sporządzania potraw    125
      Obróbka wstępna    125
      Obróbka termiczna    126
      Podprawianie i wykańczanie potraw    127
    Przepisy    127
      Napoje    127
      Pieczywo    134
      Zupy    138
      Przekąski    145
      Potrawy z mięsa    153
      Potrawy z ryb    160
      Potrawy jarskie    163
      Potrawy z warzyw    167
        Surówki    167
        Sałatki    173
      Sosy i pasty    180
      Desery    186
  Piśmiennictwo    193
  Alfabetyczny spis potraw    195
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia