EBOOKI WYDAWCY
Wydawca:
Format:
mobi, epub, ibuk
Otyłość to nie tylko dyskomfort psychiczny, związany z wyglądem, lecz przede wszystkim groźba poważnych chorób, takich jak: nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, miażdżyca naczyń, udar mózgu, kamica pęcherzyka żółciowego, cukrzyca, choroby kości i stawów, ból kręgosłupa, zwiększone stężenie cholesterolu we krwi, zaburzenia oddychania, niektóre nowotwory oraz zwiększone ryzyko zgonu. Długotrwałe utrzymanie odpowiedniej masy ciała jest o wiele ważniejsze i trudniejsze niż pierwsze sukcesy w odchudzaniu. Wiele osób po uzyskaniu zamierzonej masy ciała powraca do złych nawyków żywieniowych i zaprzestaje aktywności fizycznej. Książka ta podpowiada co gotować, aby nie utyć i mieć przyjemność z jedzenia.
Rok wydania | 2010 |
---|---|
Liczba stron | 200 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-5840-6 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Część ogólna | 11 |
1. Dieta niskoenergetyczna (wg IŻŻ) | 11 |
Epidemia otyłości | 11 |
Wpływ węglowodanów na wydzielanie insuliny | 12 |
Ocena stopnia nadwagi i otyłości | 13 |
Przyczyny otyłości | 15 |
Skutki zdrowotne i ekonomiczne nadwagi i otyłości | 18 |
Zespół metaboliczny | 19 |
Zwiększona umieralność ogółem | 20 |
Choroby układu krążenia | 20 |
Stan przedcukrzycowy i cukrzyca | 20 |
Nowotwory | 21 |
Osteoporoza | 21 |
Inne powikłania otyłości | 22 |
Skutki ekonomiczne otyłości | 23 |
Profilaktyka otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych | 24 |
Profilaktyka i leczenie otyłości | 24 |
Aktywność fizyczna | 27 |
Kształtowanie nawyków zdrowego życia | 27 |
Profilaktyka chorób układu krążenia | 28 |
Zasady żywienia jako główne ogniwo profilaktyki | 28 |
Udział produktów spożywczych w diecie | 29 |
Profilaktyka zespołu metabolicznego | 30 |
Profilaktyka i leczenie dietetyczne cukrzycy | 30 |
Profilaktyka osteoporozy | 32 |
Przykłady diety niskoenergetycznej | 34 |
1 a. Dieta niskoenergetyczna — 1000 kalorii (4184kJ) | 34 |
Przykład tygodniowego jadłospisu | 34 |
1 b. Dieta niskoenergetyczna — 1200 kalorii (5020 kJ) | 38 |
Przykład tygodniowego jadłospisu | 39 |
1 c. Dieta niskoenergetyczna — 1500 kalorii (6276 kJ) | 43 |
Przykład tygodniowego jadłospisu | 44 |
Miary gospodarcze | 48 |
2. Dieta oczyszczająca niskoenergetyczna (około 600 kcal — 2510 kJ) | 50 |
Program oczyszczania organizmu za pomocą diety warzywno-owocowej | 51 |
Żywienie wewnętrzne i korzyści wynikające ze stosowania diety warzywno-owocowej | 52 |
Ostrzeżenia | 53 |
Skład diety warzywno-owocowej | 54 |
Zasady sporządzania surówek | 54 |
Zalecenia przy gotowaniu warzyw | 55 |
Zalecenia przy sporządzaniu soków | 55 |
Zalecenia przy sporządzaniu zup | 56 |
Przykład tygodniowego jadłospisu | 56 |
3. Dieta niskoenergetyczna niskoglikemiczna | 58 |
Indeks glikemiczny | 59 |
Ładunek glikemiczny | 61 |
Rola insuliny | 66 |
Insulina a nietolerancja zwiększonego stężenia glukozy we krwi | 66 |
Makroskładniki i ich zalecane ilości w diecie niskoglikemicznej | 68 |
Białka | 68 |
Zapotrzebowanie na białko | 69 |
Źródła białka | 69 |
Produkty węglowodanowe | 71 |
Zalecane produkty węglowodanowe | 71 |
Produkty węglowodanowe mniej korzystne | 72 |
Tłuszcze | 73 |
Zastosowanie tłuszczów i olejów | 74 |
Ilości produktów spożywczych zalecane w diecie niskoglikemicznej | 76 |
Zalety diety niskoglikemicznej | 79 |
Zasady diety niskoglikemicznej | 79 |
Przykład tygodniowego jadłospisu w diecie niskoglikemicznej | 82 |
4. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością | 84 |
Akupresura psychologiczna | 85 |
Uzależnienie od węglowodanów | 87 |
Program żywieniowy diety niskoenergetycznej bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością | 88 |
4 a. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością — faza wstępna | 88 |
4 b. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością — faza stabilizująca | 89 |
4 c. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością — faza stała | 89 |
Indywidualne dostosowanie diety | 91 |
Zasady diety niskoenergetycznej bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością | 92 |
Wytyczne do planowania jadłospisów | 97 |
Przykłady jadłospisów | 98 |
Faza wstępna — trzydniowy jadłospis | 98 |
Wspomagający plan żywieniowy — faza wstępna i stabilizująca | 100 |
Podstawowy plan żywieniowy — faza wstępna i wspomagająca | 102 |
Zaawansowany plan żywieniowy — faza wstępna i stabilizująca | 104 |
Wspomagający plan żywieniowy — faza stała | 107 |
Podstawowy plan żywieniowy — faza stała | 109 |
Zaawansowany plan żywieniowy — faza stała | 111 |
Czynniki wspomagające dietę niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością | 114 |
Psychologiczne podstawy odchudzania | 116 |
Myślenie wyszczuplające | 116 |
Psychologiczny program odchudzania według J. Beck | 117 |
Część szczegółowa | 125 |
Wybrane potrawy niskoenergetyczne | 125 |
Ważniejsze zagadnienia z technologii sporządzania potraw | 125 |
Obróbka wstępna | 125 |
Obróbka termiczna | 126 |
Podprawianie i wykańczanie potraw | 127 |
Przepisy | 127 |
Napoje | 127 |
Pieczywo | 134 |
Zupy | 138 |
Przekąski | 145 |
Potrawy z mięsa | 153 |
Potrawy z ryb | 160 |
Potrawy jarskie | 163 |
Potrawy z warzyw | 167 |
Surówki | 167 |
Sałatki | 173 |
Sosy i pasty | 180 |
Desery | 186 |
Piśmiennictwo | 193 |
Alfabetyczny spis potraw | 195 |