Dna moczanowa

Dna moczanowa

Porady lekarzy i dietetyków

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

11,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Dna jest zaliczana do chorób cywilizacyjnych, związanych z nieprawidłowym sposobem odżywiania, polegającym na nadmiernym spożyciu potraw tłustych, bogatych w białko, oraz kawy i alkoholu. Jest to rodzaj zapalenia stawów, którego przyczyną jest nadmierne stężenie kwasu moczowego we krwi. Osoby chore powinny przestrzegać diety i stosować się do wskazówek lekarza, który może zlecić również leczenie farmakologiczne. Autorzy dokładnie omawiają przyczyny choroby, opisują jej objawy, sposoby rozpoznania, rodzaje chorób współistniejących oraz metody zapobiegania i leczenia. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.


Liczba stron124
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-3696-1
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Od Autorów    7
  Dna moczanowa – rys historyczny    11
  Przyczyny i mechanizmy dny    15
  Rodzaje dny    19
  Czynniki ryzyka dny    23
  Uwarunkowania genetyczne    23
  Uwarunkowania chemiczne    24
  Hiperlipidemia    26
  Nadwaga    28
  Alkoholizm    37
  Objawy kliniczne dny    39
  Choroby współistniejace    43
  Otyłość    43
  Choroby nerek wywołane zaburzeniami przemiany purynowej    45
  Nefropatia dnawa    45
  Ostra niezapalna niewydolność nerek    46
  Kamica nerkowa    46
  Rozedma płuc    50
  Miażdżyca i choroba wieńcowa    50
  Wyprysk    51
  Rozpoznanie dny    53
  Zasady postępowania i żywienia w dnie moczanowej    57
  Podstawy postępowania    57
  Zalecenia dietetyczne    59
  Zawartość puryn w produktach spożywczych    62
  Przykładowe jadłospisy    77
  Dieta niskoenergetyczna – 1200 kcal    78
  Dieta niskoenergetyczna – 1500 kcal    84
  Dieta podstawowa około 1800–10 kcal    90
  Sposób przyrządzania potraw    96
  Leczenie farmakologiczne    117
  Podręczny słowniczek    121
  Piśmiennictwo    123
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia