Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu

Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu

1 ocena

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

19,95

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

Najnowsza wiedza o produktach żywnościowych, o ich przetwarzaniu, utrwalaniu oraz uwarunkowaniach jakościowych i funkcjonowaniu na rynku. Podstawowe wiadomości z zakresu żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia. Książka uświadamia czytelnikowi ścisłe związki między żywnością, żywieniem i zdrowiem, prostuje fałszywe informacje upowszechniane przez media i wyjaśnia kontrowersje i problemy związane z jej tematyką, np. żywność transgeniczna, wegetarianizm, interakcje różnych leków z żywnością, "diety cud", ksenobiotyki itp.


Liczba stron472
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-0114-254-4
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Ciekawe propozycje

Spis treści

[]I. WSTĘP    1
[][]. Pojęcie zdrowia oraz jego uwarunkowania genetyczne, środowiskowe i związane ze stylem życia    1
    2. Relacje między żywnością, żywieniem i zdrowiem    5
  II. ŻYWNOŚĆ    17
    1. Definicje i podział produktów żywnościowych    17
    2. Jakość żywności i jej uwarunkowania    23
    3. Przetwarzanie i utrwalanie żywności    51
    4. Biotechnologia w produkcji żywności    85
    5. Dodatki do żywności i ich zastosowanie    156
    6. Znakowanie żywności    164
    7. Prawo żywnościowe i urzędowa kontrola żywności    174
  III. ŻYWIENIE    201
    1. Istota racjonalnego żywienia i podstawowe pojęcia z tym związane    201
    2. Podstawowe składniki pożywienia    206
    3. Żywność jako Źródło składników odżywczych    250
    4. Trawienie i przyswajanie pożywienia    265
    5. Podstawowe zasady racjonalnego żywienia    286
    6. Wegetarianizm jako dieta alternatywna    319
    7. Żywienie dietetyczne    327
    8. Interakcje leków ze składnikami żywności    341
  IV. ZDROWIE    354
    1. Biologiczne podstawy zdrowia    354
    2. Etiologia i prewencja wybranych chorób dietozależnych    395
    3. Zanieczyszczenia żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka    404
    4. Inne zagrożenia dla zdrowia    436
    5. Instrumenty polityki prozdrowotnej    441
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia