POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
ibuk
Najnowsza wiedza o produktach żywnościowych, o ich przetwarzaniu, utrwalaniu oraz uwarunkowaniach jakościowych i funkcjonowaniu na rynku. Podstawowe wiadomości z zakresu żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia. Książka uświadamia czytelnikowi ścisłe związki między żywnością, żywieniem i zdrowiem, prostuje fałszywe informacje upowszechniane przez media i wyjaśnia kontrowersje i problemy związane z jej tematyką, np. żywność transgeniczna, wegetarianizm, interakcje różnych leków z żywnością, "diety cud", ksenobiotyki itp.
Rok wydania | 2007 |
---|---|
Liczba stron | 472 |
Kategoria | Żywienie |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-0114-254-4 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Kompendium wiedzy o logistyce
do koszyka
Kompendium wiedzy o turystyce
do koszyka
Kompendium chirurgii laparoskopowej
do koszyka
Kompendium chirurgii naczyniowej
do koszyka
Spis treści
PRZEDMOWA VII | |
ALFABETYCZNY WYKAZ HASEŁ IX | |
I. WSTĘP | 1 |
1. Pojęcie zdrowia oraz jego uwarunkowania genetyczne, środowiskowe i związane ze stylem życia | 1 |
2. Relacje między żywnością, żywieniem i zdrowiem | 5 |
II. ŻYWNOŚĆ | 17 |
1. Definicje i podział produktów żywnościowych | 17 |
2. Jakość żywności i jej uwarunkowania | 23 |
3. Przetwarzanie i utrwalanie żywności | 51 |
4. Biotechnologia w produkcji żywności | 85 |
5. Dodatki do żywności i ich zastosowanie | 156 |
6. Znakowanie żywności | 164 |
7. Prawo żywnościowe i urzędowa kontrola żywności | 174 |
III. ŻYWIENIE | 201 |
1. Istota racjonalnego żywienia i podstawowe pojęcia z tym związane | 201 |
2. Podstawowe składniki pożywienia | 206 |
3. Żywność jako Źródło składników odżywczych | 250 |
4. Trawienie i przyswajanie pożywienia | 265 |
5. Podstawowe zasady racjonalnego żywienia | 286 |
6. Wegetarianizm jako dieta alternatywna | 319 |
7. Żywienie dietetyczne | 327 |
8. Interakcje leków ze składnikami żywności | 341 |
IV. ZDROWIE | 354 |
1. Biologiczne podstawy zdrowia | 354 |
2. Etiologia i prewencja wybranych chorób dietozależnych | 395 |
3. Zanieczyszczenia żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka | 404 |
4. Inne zagrożenia dla zdrowia | 436 |
5. Instrumenty polityki prozdrowotnej | 441 |