INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Format:
ibuk
Sektor usług staje się jednym z głównych obszarów zainteresowań ekonomii z uwagi na systematyczny wzrost udziału tej sfery w gospodarce pod względem zarówno tworzenia wartości dodanej, jak i miejsc pracy. Rozwojowi społeczno-gospodarczemu nieodłącznie towarzyszy wzrost znaczenia usług, dlatego też usługi stają się coraz ważniejszym elementem gospodarki każdego kraju, bez którego żadna gospodarka nie może się efektywnie rozwijać. Dodatkowo gospodarka oparta na wiedzy (GOW), stawiając na takie czynniki rozwoju, jak wiedza, doświadczenie czy umiejętności, w szczególny sposób sprzyja innowacjom i rozwojowi usług, zwłaszcza tych opartych na zaawansowanej wiedzy.
Rok wydania | 2015 |
---|---|
Liczba stron | 324 |
Kategoria | Inne |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu |
ISBN-13 | 978-83-7695-471-4 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 7 |
1. Sektor usług w gospodarce opartej na wiedzy | 15 |
1.1. Nowa gospodarka – gospodarka oparta na wiedzy | 15 |
1.2. Istota (natura) usług | 23 |
1.3. Rozwój sektora usług w gospodarce – aktualność teorii trzech sektorów | 28 |
1.4. Klasyfikacja usług | 34 |
1.4.1. Podejście sektorowe do klasyfikacji usług | 35 |
1.4.2. Podejście empiryczne do sektora usług | 40 |
1.5. Klasyfikacja usług w gospodarce opartej na wiedzy | 47 |
1.5.1. Usługi oparte na zaawansowanej wiedzy | 50 |
1.5.2. Usługi oparte na intensywności wykorzystania technologii | 66 |
1.5.3. Typologia usług według intensywności wykorzystania wiedzy i technologii | 68 |
1.6. Usługi stymulujące wiedzę jako czynnik dynamizujący przechodzenie do GOW | 71 |
2. Teoretyczne aspekty innowacji | 77 |
2.1. Istota innowacji | 77 |
2.2. Innowacje w usługach i produkcji – analiza porównawcza | 81 |
2.3. Źródła innowacji | 84 |
2.4. Rodzaje innowacji | 91 |
2.4.1. Innowacje otwarte i zamknięte | 91 |
2.4.2. Innowacje produktowe i procesowe | 95 |
2.4.3. Innowacje organizacyjne i marketingowe | 97 |
3. Metodyka pomiaru innowacyjności ze szczególnym uwzględnieniem sektora usług | 100 |
3.1. Badania innowacji w sektorze usług | 100 |
3.2. Pomiar i ocena działalności innowacyjnej | 104 |
3.3. Metodyka badania innowacyjności – źródła danych o innowacjach | 116 |
3.3.1. Community Innovation Survey (CIS) | 117 |
3.3.2. Europejska Tablica Wyników w dziedzinie innowacji (EIS) | 126 |
3.3.3. Wskaźnik Service Sector Innovation Index (SSII) | 132 |
4. Działalność innowacyjna przedsiębiorstw a zmiany strukturalne w zatrudnieniu | 137 |
4.1. Zmiany strukturalne i sposoby ich analizy | 137 |
4.2. Innowacje a miejsca pracy | 142 |
4.3. Czynniki determinujące działalność innowacyjną z perspektywy zmian w zatrudnieniu | 148 |
4.3.1. Tempo zmian technologicznych | 148 |
4.3.2. Rodzaj wdrażanych innowacji | 150 |
4.3.3. Kapitałochłonność innowacji | 158 |
4.3.4. Dyfuzja innowacji | 164 |
5. Identyfikacja roli innowacji w zmianach strukturalnych w zatrudnieniu | 171 |
5.1. Metody poznania naukowego – schemat analityczny | 171 |
5.2. Wstępna analiza danych statystycznych | 181 |
5.3. Redukcja wymiarowości danych metodą analizy czynnikowej | 191 |
5.4. Poszukiwanie optymalnych informacyjnie zespołów czynników innowacyjnych opisujących zmiany w strukturze zatrudnienia | 221 |
5.4.1. Krótkookresowe charakterystyki zmian strukturalnych w zatrudnieniu | 222 |
5.4.2. Średniookresowe charakterystyki zmian strukturalnych w zatrudnieniu | 227 |
5.5. Klasyfikacja państw Unii Europejskiej ze względu na innowacyjność sektora usług oraz zmiany w strukturze zatrudnienia | 233 |
5.6. Klasyfikacja państw Unii Europejskiej ze względu na wskaźnik wiedzochłonności gospodarki (KIE) a wzorzec struktury zatrudnienia | 253 |
5.7. Innowacyjność sektora usług a zmiany strukturalne w zatrudnieniu oraz intensywność wykorzystywania wiedzy – ocena zmian | 273 |
Zakończenie | 276 |
Załącznik. Wykaz zmiennych i ich oznaczenia | 285 |
Literatura | 288 |
Spis rysunków | 307 |
Spis tabel | 310 |
Summary | 313 |