Innowacje i konkurencyjność

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

8,50  10,00

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

8,5010,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

W książce autor omawia wybrane aspekty procesów innowacji, traktowanych jako wynik współpracy służb ekonomicznych, marketingowych i technicznych, a same innowacje postrzega jako podstawowy instrument zapewniający przedsiębiorstwom i gospodarce uzyskiwanie przewagi konkurencyjnej. Proponuje też nowe podejście do analizy mechanizmów innowacji i postuluje potrzebę zastosowania nowych zasad modelowania procesów innowacyjnych.


Książka przeznaczona dla teoretyków i praktyków ekonomii, kadry dydaktycznej wyższych uczelni, przedstawicieli nauk technicznych oraz studentów ekonomii.


Liczba stron252
WydawcaUniwersytet Warszawski
ISBN-13978-83-235-2977-4
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

EBOOKI WYDAWCY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  OD AUTORA    7
  1. ZMIANY W PRZEDSIĘBIORSTWACH I ICH OTOCZENIU    11
    1.1. Powszechność zmian    11
      1.1.1. Zmiany w przedsiębiorstwach    11
      1.1.2. Zmiany w organizacjach i instytucjach    15
      1.1.3. Zmiany w gospodarce światowej    19
    1.2. Motywacje do wprowadzania zmian    21
    1.3. Schemat rozliczania kosztów i przychodów    23
    1.4. Obszary i kierunki zmian    26
    1.5. Ogólna mapa zmian w przedsiębiorstwie    27
    1.6. Rozwinięcia koncepcji mapy zmian    35
  2. POZAEKONOMICZNE ASPEKTY ZMIAN    37
    2.1. Techniki wytwarzania i produkty    37
    2.2. Projektowanie konstrukcji    41
    2.3. Projektowanie metod wytwarzania    52
    2.4. Rola sektora nauki i badań    56
  3. INNOWACJE    67
    3.1. Zmiany a innowacje    67
    3.2. Definicje innowacji    78
    3.3. Dynamika procesów innowacyjnych    81
    3.4. Typologia innowacji    87
      3.4.1. Kryterium nośnika lub przedmiotu innowacji    89
      3.4.2. Kryterium doniosłości innowacji    93
      3.4.3. Kryterium oryginalności    98
      3.4.4. Kryterium źródła innowacji    100
      3.4.5. Scalona typologia innowacji    106
  4. EKONOMICZNY WYMIAR PROBLEMATYKI INNOWACJI    109
    4.1. Perspektywy postrzegania problematyki innowacji    109
    4.2. Wkład Josepha Schumpetera    115
    4.3. Droga do ekonomicznych modeli innowacji    121
    4.4. Cztery schematy procesów innowacyjnych    126
    4.5. Paradygmat gospodarki opartej na wiedzy    139
    4.6. Wpływ innowacji i innowacyjności na potencjał przedsiębiorstwa i gospodarki    145
  5. KONKURENCJA I KONKURENCYJNOŚĆ    153
    5.1. Konkurencja jako kategoria nauk ekonomicznych    153
    5.2. Pojęcie konkurencyjności    163
    5.3. Strategia, potencjał i pozycja konkurencyjna    170
    5.4. Nośniki konkurencyjności produktów    179
      5.4.1. Jakość jako najważniejszy nośnik konkurencyjności    194
    5.5. Konkurencyjność przedsiębiorstw i gospodarek    203
  PODSUMOWANIE    217
  BIBLIOGRAFIA    220
  INDEKS RZECZOWY    236
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia