Marketing

Marketing

Satysfakcja klienta i rozwój przedsiębiorstwa.

1 ocena

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

24,95

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Publikacja jest nowoczesnym źródłem wiedzy o marketingu w przedsiębiorstwie, opartym na wieloletnim doświadczeniu naukowym i biznesowym autora. Zawiera liczne i aktualne przykłady z działalności polskich i zagranicznych firm, co pozwala czytelnikowi lepiej zrozumieć istotę marketingu jako koncepcji zarządzania i poznać współzależności nią rządzące.


Konkurencyjne i ciągle zmieniające się otoczenie gospodarcze wymusza na przedsiębiorstwach podporządkowanie produkcji wymaganiom rynku. Satysfakcja klienta jest ostatecznym celem przedsiębiorstwa, zapewnia ona zysk, który jest niezbędny do rozwoju działalności. Dostarczenie klientowi produktu, w pełni odpowiadającego jego potrzebom, jest długotrwałym procesem obejmującym rozpoznanie otoczenia i zachowań nabywców, segmentację rynku, wyznaczenie strategii itp. Autor przybliża czytelnikowi ten proces, omawiając takie zagadnienia jak:
· badania marketingowe
· segmentację rynku
· strategię produktu, dystrybucji, cen
· wizerunek przedsiębiorstwa i strategię marki
· reklamę i promocję
· plan marketingowy


Prof. dr hab. Henryk Mruk jest pracownikiem naukowym w Katedrze Handlu Międzynarodowego na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu. Doświadczenie nabyte podczas projektów doradczych realizowanych dla największych polskich firm pozwoliło mu napisać książkę, która jest nie tylko unikalnym podręcznikiem akademickim, ale także znakomitym źródłem wiedzy dla wszystkich, którzy profesjonalnie zajmują się marketingiem i zarządzaniem.


Liczba stron328
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-16967-1
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    9
  Podziękowania    12
  ROZDZIAŁ 1. Marketing w przedsiębiorstwie – istota i znaczenie    13
  1.1. Pojęcie marketingu    13
  1.2. Ewolucja koncepcji marketingu    17
  1.3. Model marketingu w przedsiębiorstwie    18
  1.4. Wymiary marketingu    19
  1.5. Dział marketingu w przedsiębiorstwie    20
  1.6. Organizacja działu marketingu    22
  1.7. Rola dyrektora działu marketingu    25
  1.8. Marketing w strukturach gospodarki    27
  1.9. Kierunki rozwoju marketingu    28
  1.10. Etyka w marketingu    30
  Do rozważenia i zapamiętania    31
  ROZDZIAŁ 2. Otoczenie przedsiębiorstwa    33
  2.1. Przedsiębiorstwo a otoczenie    33
  2.2. Otoczenie dalsze – makrootoczenie    34
  2.3. Otoczenie bliższe – mikrootoczenie    37
  2.4. Otoczenie konkurencyjne    40
  Do rozważenia i zapamiętania    45
  ROZDZIAŁ 3. Zachowania nabywców    46
  3.1. Potrzeby i popyt. Klient i konsument    46
  3.2. Wiedza o kliencie    47
  3.3. Proces zakupu przez klienta    50
  3.4. Hierarchia potrzeb a działania marketingowe    54
  3.5. Zachowania względem nowych produktów    56
  3.6. Racjonalność czy emocjonalność zachowań?    58
  3.7. Czynniki kształtujące zachowania konsumentów    60
  3.8. Makrotrendy w zachowaniach konsumentów    63
  3.9. Procesy decyzyjne na rynku B2B    66
  3.10. Efekt ZMOT i jego konsekwencje    70
  Do rozważenia i zapamiętania    70
  ROZDZIAŁ 4. Segmentacja    71
  4.1. Istota segmentacji    71
  4.2. Segmentacja a działania marketingowe    72
  4.3. Kryteria segmentacji    75
  4.4. Segmentacja na rynku instytucjonalnym    80
  4.5. Segmentacja a strategie marketingowe    81
  4.6. Cechy segmentów    83
  Do rozważenia i zapamiętania    84
  ROZDZIAŁ 5. Badania marketingowe    85
  5.1. Dane a informacje    85
  5.2. Badania marketingowe – istota, znaczenie i rodzaje    86
  5.3. Procedura badań marketingowych    87
  5.4. Źródła informacji w badaniach marketingowych    88
  5.5. Metody badań marketingowych    90
  5.6. Badania elementów marketingu    92
  5.7. Metody doboru próby w badaniach ilościowych    93
  5.8. Metody badań jakościowych – opis wybranych metod    97
  5.9. Badania – co warto także brać pod uwagę    100
  Do rozważenia i zapamiętania    101
  ROZDZIAŁ 6. Strategia produktu i nowe produkty    102
  6.1. Istota produktu    102
  6.2. Poziomy produktu    103
  6.3. Cykl życia produktu    105
  6.4. Cykl życia produktu a strategie i działania marketingowe    108
  6.5. Grupy produktów a zachowania nabywców    109
  6.6. Metody analiz portfelowych    111
  6.7. Wprowadzanie nowych produktów na rynek    116
  6.8. Etapy wprowadzania nowego produktu    117
  6.9. Wspieranie nowego produktu    123
  6.10. Niepowodzenia, bariery i błędy w procesie wprowadzania nowego produktu    124
  6.11. Strategia opakowania    126
  Do rozważenia i zapamiętania    132
  ROZDZIAŁ 7. Marketing w sferze usług    133
  7.1. Usługi – przestrzeń kontaktów międzyludzkich    133
  7.2. Rozwój sektora usług    134
  7.3. Cechy usług    135
  7.4. Nastawienie mentalne personelu    146
  7.5. Kryteria oceny jakości usług    148
  7.6. Service – synteza usług    149
  Do rozważenia i zapamiętania    150
  ROZDZIAŁ 8. Wizerunek przedsiębiorstwa i strategia marki    151
  8.1. Wizerunek przedsiębiorstwa – tworzenie i wdrażanie    151
  8.2. Tożsamość przedsiębiorstwa    153
  8.3. Wizerunek i jego znaczenie    154
  8.4. Materialne elementy wizerunku    156
  8.5. Niematerialne elementy wizerunku    158
  8.6. Funkcje wizerunku    158
  8.7. Warunki skuteczności    159
  8.8. Istota marki    161
  8.9. Postrzeganie marki    163
  8.10. Elementy składowe marki    166
  8.11. Rodzaje marek    169
  8.12. Pozycjonowanie i model marki    171
  8.13. Punkty kontaktu z marką    176
  8.14. Wzmacnianie pozycji marki    177
  8.15. Marka na rynku zagranicznym    180
  Do rozważenia i zapamiętania    180
  ROZDZIAŁ 9. Strategia dystrybucji    181
  9.1. Pojęcie i funkcje dystrybucji    181
  9.2. Rodzaje kanałów dystrybucji    182
  9.3. Rodzaje pośredników w kanałach dystrybucji    187
  9.4. Centrum handlowe    191
  9.5. Merchandising    193
  9.6. Franczyza (franchising)    196
  Do rozważenia i zapamiętania    199
  ROZDZIAŁ 10. Strategie cenowe    201
  10.1. Pojęcie ceny    201
  10.2. Funkcje cen    203
  10.3. Postrzeganie cen    204
  10.4. Związki ceny z elementami marketingu    205
  10.5. Metody ustalania cen    206
  10.6. Elastyczność cenowa popytu    209
  10.7. Ceny a decyzje konsumentów    210
  10.8. Etapy tworzenia i wyboru strategii cenowej    213
  10.9. Strategie cenowe    214
  10.10. Rabaty (opusty) cenowe    217
  10.11. Asortyment a ceny    218
  10.12. Wojny cenowe    220
  Do rozważenia i zapamiętania    222
  ROZDZIAŁ 11. Reklama jako element promocji    223
  11.1. Koncepcja miksu promocyjnego    223
  11.2. Proces tworzenia strategii promocji    225
  11.3. Reklama    226
  11.4. Reklama internetowa    230
  11.5. Reklama telewizyjna    231
  11.6. Product placement    234
  11.7. Reklama radiowa    235
  11.8. Reklama prasowa    235
  11.9. Reklama zewnętrzna    236
  11.10. Reklama kinowa    237
  11.11. Reklama mobilna    238
  11.12. Niestandardowe formy reklamy    238
  11.13. Slogan reklamowy    240
  11.14. Celebryci i aktorzy – ich rola w promocji    241
  11.15. Współpraca z agencją reklamową    242
  11.16. Skuteczność i efektywność reklamy    243
  Do rozważenia i zapamiętania    245
  ROZDZIAŁ 12. Promocja osobista, promocja sprzedaży i public relations    246
  12.1. Promocja osobista    246
  12.2. Promocja sprzedaży    252
  12.3. Public relations    255
  12.4. Relacje z mediami    255
  12.5. Zarządzanie sytuacjami kryzysowymi    258
  12.6. Lobbing    259
  12.7. Public relations wewnętrzne    260
  12.8. Sponsoring    263
  Do rozważenia i zapamiętania    267
  ROZDZIAŁ 13. Promocja bezpośrednia    268
  13.1. Istota promocji bezpośredniej    268
  13.2. Narzędzia promocji bezpośredniej    269
  13.3. Targi jako narzędzie promocji bezpośredniej    273
  Do rozważenia i zapamiętania    280
  ROZDZIAŁ 14. Strategie marketingowe    282
  14.1. Istota strategii    282
  14.2. Zasady myślenia strategicznego    284
  14.3. Zasady tworzenia strategii    286
  14.4. Strategie marketingowe a strategie wojenne    289
  14.5. Kryzys gospodarczy a strategie    290
  14.6. Strategie konkurowania    291
  14.7. Strategie pull i push    293
  14.8. Strategie a półka sklepowa    295
  14.9. Strategie na rynkach międzynarodowych    296
  14.10. Sposoby wejścia na rynki zagraniczne    298
  14.11. Warunki sukcesów we wdrażaniu strategii    299
  Do rozważenia i zapamiętania    301
  ROZDZIAŁ 15. Plan marketingowy    302
  15.1. Istota planu marketingowego    302
  15.2. Zasady tworzenia planu marketingowego    304
  15.3. Analiza sytuacji    305
  15.4. Formułowanie celów    310
  15.5. Tworzenie planu – wybór sposobów osiągania celu    311
  Do rozważenia i zapamiętania    314
  Bibliografia    316
  Indeks rzeczowy    321
  Spis tabel i rysunków    327
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia