Zarządzanie jakością z przykładami

Zarządzanie jakością z przykładami

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

39,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

Podręcznik akademicki do zarządzania jakością kierowany jest do studentów uczelni wyższych na kierunkach Zarządzanie i marketing, Zarządzanie i inżynieria produkcji, stanowi również znakomity poradnik dla praktyków.


Książka zawiera kompleksową, popartą licznymi przykładami wiedzę na temat zarządzania jakością. Poza wiadomościami podstawowymi, dotyczącymi projektowania, utrzymywania i doskonalenia systemów zarządzania jakością, autor przedstawia takie problemy, jak:
- ocena jakości,
- koncepcje, metody i narzędzia wspomagające zarządzanie jakością,
- zastosowania statystyki w podejmowaniu decyzji dotyczących zarządzania jakością,
- koszty jakości.


Największymi zaletami podręcznika są:
- przejrzysta struktura i jasność wykładu,
- wiedza teoretyczna poparta przykładami z praktyki,
- zestawy pytań i zadań,
- bogata bibliografia,
- indeks rzeczowy.


Liczba stron555
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-17466-8
Numer wydania2
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa    9
  Wykaz ważniejszych skrótów i oznaczeń    14
  ROZDZIAŁ 1. Postrzeganie i ocena jakości    17
  1.1. Postrzeganie jakości    18
  1.1.1. Postać produktu    19
  1.1.2. Cechy i charakterystyki    21
  1.1.3. Podmiot postrzegający jakość    26
  1.1.4. Cykl życia produktu    27
  1.2. Pomiar i ocena jakości    28
  1.2.1. Pomiar cech    28
  1.2.2. Ocena jakości    33
  1.3. Wybrane zagadnienia pomiaru cech i charakterystyk    41
  1.3.1. Ogólne uwagi o pomiarze    41
  1.3.2. Pomiar niezawodności wyrobów    41
  Pytania i zagadnienia do dyskusji    51
  Literatura zalecana    52
  ROZDZIAŁ 2. Koncepcje i zasady zarządzania jakością    53
  2.1. Systematyka zarządzania jakością    55
  2.1.1. Zakres i funkcje zarządzania    55
  2.1.2. Zakres i funkcje zarządzania jakością    61
  2.1.3. Interdyscyplinarność zarządzania jakością    62
  2.2. Koncepcje zarządzania jakością    64
  2.2.1. Rozwój koncepcji zarządzania jakością    64
  2.2.2. TQM – zarządzanie jakością poprzez powszechne zaangażowanie    68
  2.2.3. Zarządzanie jakością poprzez spełnianie uznanych standardów    72
  2.2.4. Six Sigma – zarządzanie jakością poprzez pomiar skuteczności działań    78
  2.2.5. Koncepcje wspierające zarządzanie jakością    88
  2.2.6. Wybór koncepcji zarządzania jakością    90
  2.3. Ogólne zasady zarządzania jakością    92
  2.3.1. Orientacja na klienta    93
  2.3.2. Przywództwo    96
  2.3.3. Zaangażowanie    105
  2.3.4. Podejście procesowe    112
  2.3.5. Podejście systemowe    117
  2.3.6. Ciągłe doskonalenie    120
  2.3.7. Rzeczowe podejście do podejmowania decyzji    125
  2.3.8. Partnerskie stosunki z dostawcami    128
  Pytania i zagadnienia do dyskusji    131
  Literatura zalecana    134
  ROZDZIAŁ 3. Systemy zarządzania jakością, bezpieczeństwem i środowiskiem    136
  3.1. Normy i wymagania wyznaczające standardy systemów zarządzania jakością, bezpieczeństwem i środowiskiem    137
  3.2. Ogólne zasady projektowania i wprowadzania systemów zarządzania jakością    139
  3.2.1. Etapy projektowania    139
  3.2.2. Dokumentowanie    143
  3.2.3. Determinanty skutecznego systemu zarządzania jakością    147
  3.3. Charakterystyka wybranych norm i wymagań wyznaczających standardy systemów zarządzania    151
  3.3.1. Normy serii ISO 9000    151
  3.3.2. Norma ISO/TS 16949:2002    180
  3.3.3. Wymagania AQAP    182
  3.3.4. Norma ISO 22000:2005 i wymagania HACCP    185
  3.3.5. Norma ISO/IEC 17025:2005    192
  3.3.6. Norma ISO/ICE 27000    195
  3.4. Zintegrowany system zarządzania jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem    200
  3.4.1. Norma ISO 14001    200
  3.4.2. Norma PN-N 18001    204
  3.4.3. Integracja systemów zarządzania    207
  3.5. Ocena systemów zarządzania jakością    210
  3.5.1. Znaczenie i formy oceny systemu zarządzania jakością    210
  3.5.2. Audyt    211
  3.5.3. Przegląd systemu zarządzania    222
  3.5.4. Nagrody jakości    223
  3.5.5. Certyfikacja systemu zarządzania    227
  3.6. Ocena zgodności wyrobów – znak CE    228
  Pytania i zagadnienia do dyskusji    237
  Literatura zalecana    239
  Wybrane normy    240
  ROZDZIAŁ 4. Zarządzanie jakością w cyklu życia produktu    242
  4.1. Planowanie i zapewnienie jakości w projektowaniu    244
  4.1.1. Znaczenie projektowania    244
  4.1.2. Projektowanie produktu    248
  4.1.3. Projektowanie procesów realizacji produktu i planowanie dostaw    252
  4.1.4. Narzędzia i metody wspomagające projektowanie    259
  4.2. Planowanie i zapewnienie jakości w procesach realizacji produktu    261
  4.2.1. Przestrzeganie ustaleń    261
  4.2.2. Nadzorowanie dostaw    262
  4.2.3. Nadzorowanie zdolności jakościowej zasobów i stabilności procesów realizacji produktu    264
  4.3. Planowanie i zapewnienie jakości w dystrybucji i eksploatacji    267
  4.4. Kontrola    268
  4.4.1. Kontrola w cyklu życia wyrobu    269
  4.4.2. Planowanie kontroli    270
  4.4.3. Kontrola 100-procentowa i kontrola statystyczna    275
  4.4.4. Pomiary – sprzęt kontrolno-pomiarowy    277
  4.5. Sterowanie jakością    278
  Pytania i zagadnienia do dyskusji    282
  Literatura zalecana    283
  ROZDZIAŁ 5. Narzędzia wspomagające zarządzanie jakością    284
  5.1. Klasyfikacja narzędzi    284
  5.2. Narzędzia do kojarzenia i grupowania    288
  5.2.1. Diagram Ishikawy    288
  5.2.2. Diagram pokrewieństwa (podobieństwa)    290
  5.2.3. Diagram relacji    291
  5.2.4. Diagram macierzowy    293
  5.2.5. Macierzowa analiza danych    295
  5.2.6. Diagram systematyki    296
  5.2.7. Burza mózgów    298
  5.3. Narzędzia do planowania działań    298
  5.3.1. Schemat blokowy    298
  5.3.2. Plan działania    299
  5.3.3. Sieć działań (diagram strzałkowy)    301
  5.4. Narzędzia do opisu ilościowego    303
  5.4.1. Arkusz kontrolny    303
  5.4.2. Diagram Pareto    305
  5.5. Narzędzia ilościowe statystyczne    308
  5.5.1. Podstawowe statystyki i rozkłady    308
  5.5.2. Przedziały ufności    326
  5.5.3. Przedziały tolerancji    329
  5.5.4. Próbkowanie – dobór próbki    330
  5.5.5. Formułowanie i weryfikacja hipotez statystycznych    333
  5.5.6. Analiza wariancji – ANOVA    347
  5.5.7. Analiza regresji i korelacji    350
  Pytania i zagadnienia do dyskusji    354
  Literatura zalecana    361
  ROZDZIAŁ 6. Metody wspomagające zarządzanie jakością    362
  6.1. QFD – rozwiniêcie funkcji jakości    364
  6.1.1. Charakterystyka i zastosowania    364
  6.1.2. Diagram QFD – ,,dom jakości’’    367
  6.2. FMEA – analiza przyczyn i skutków wad    376
  6.2.1. Idea i zastosowania    376
  6.2.2. Etapy projektu FMEA    379
  6.3. DOE – planowanie eksperymentów    390
  6.3.1. Charakterystyka i cel stosowania    390
  6.3.2. Wybrane metody planowania eksperymentów Shainina    394
  6.3.3. Eksperyment klasyczny – pełny i ułamkowy    405
  6.4. Statystyczna kontrola odbiorcza    416
  6.5. Zdolność jakościowa procesu    428
  6.6. Statystyczna kontrola procesu – karty kontrolne Shewharta    437
  6.6.1. Charakterystyka ogólna    437
  6.6.2. Karta kontrolna średniej i rozstępu – karta x − R    439
  6.6.3. Inne karty kontrolne cech przy liczbowej ocenie właściwości    449
  6.6.4. Karty kontrolne przy alternatywnej ocenie właściwości    460
  6.6.5. Wskazówki do planowania i stosowania kart kontrolnych procesu    462
  6.7. Badania wymagań i satysfakcji klientów    470
  6.8. Badanie przydatności systemów pomiarowych    479
  6.8.1. Podstawowe charakterystyki systemów pomiarowych    479
  6.8.2. Wskaźnik R&R    482
  Pytania i zagadnienia do dyskusji    489
  Literatura zalecana    496
  ROZDZIAŁ 7. Koszty jakości    497
  7.1. Wpływ jakości na ekonomikę organizacji    497
  7.2. Definicja i podział kosztów jakości    500
  7.3. Koszty jakości a poziom jakości    502
  7.4. Rachunek kosztów jakości    508
  Pytania i zagadnienia do dyskusji    517
  Literatura zalecana    518
  Tablice    519
  Słowniczek    534
  Bibliografia    541
  Wykaz przykładów    544
  Indeks    547
RozwińZwiń

W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia