INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
ibuk
Podręcznik akademicki do zarządzania jakością kierowany jest do studentów uczelni wyższych na kierunkach Zarządzanie i marketing, Zarządzanie i inżynieria produkcji, stanowi również znakomity poradnik dla praktyków.
Książka zawiera kompleksową, popartą licznymi przykładami wiedzę na temat zarządzania jakością. Poza wiadomościami podstawowymi, dotyczącymi projektowania, utrzymywania i doskonalenia systemów zarządzania jakością, autor przedstawia takie problemy, jak:
- ocena jakości,
- koncepcje, metody i narzędzia wspomagające zarządzanie jakością,
- zastosowania statystyki w podejmowaniu decyzji dotyczących zarządzania jakością,
- koszty jakości.
Największymi zaletami podręcznika są:
- przejrzysta struktura i jasność wykładu,
- wiedza teoretyczna poparta przykładami z praktyki,
- zestawy pytań i zadań,
- bogata bibliografia,
- indeks rzeczowy.
Rok wydania | 2013 |
---|---|
Liczba stron | 555 |
Kategoria | Zarządzanie, organizacja, strategie |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-17466-8 |
Numer wydania | 2 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Przedmowa | 9 |
Wykaz ważniejszych skrótów i oznaczeń | 14 |
ROZDZIAŁ 1. Postrzeganie i ocena jakości | 17 |
1.1. Postrzeganie jakości | 18 |
1.1.1. Postać produktu | 19 |
1.1.2. Cechy i charakterystyki | 21 |
1.1.3. Podmiot postrzegający jakość | 26 |
1.1.4. Cykl życia produktu | 27 |
1.2. Pomiar i ocena jakości | 28 |
1.2.1. Pomiar cech | 28 |
1.2.2. Ocena jakości | 33 |
1.3. Wybrane zagadnienia pomiaru cech i charakterystyk | 41 |
1.3.1. Ogólne uwagi o pomiarze | 41 |
1.3.2. Pomiar niezawodności wyrobów | 41 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 51 |
Literatura zalecana | 52 |
ROZDZIAŁ 2. Koncepcje i zasady zarządzania jakością | 53 |
2.1. Systematyka zarządzania jakością | 55 |
2.1.1. Zakres i funkcje zarządzania | 55 |
2.1.2. Zakres i funkcje zarządzania jakością | 61 |
2.1.3. Interdyscyplinarność zarządzania jakością | 62 |
2.2. Koncepcje zarządzania jakością | 64 |
2.2.1. Rozwój koncepcji zarządzania jakością | 64 |
2.2.2. TQM – zarządzanie jakością poprzez powszechne zaangażowanie | 68 |
2.2.3. Zarządzanie jakością poprzez spełnianie uznanych standardów | 72 |
2.2.4. Six Sigma – zarządzanie jakością poprzez pomiar skuteczności działań | 78 |
2.2.5. Koncepcje wspierające zarządzanie jakością | 88 |
2.2.6. Wybór koncepcji zarządzania jakością | 90 |
2.3. Ogólne zasady zarządzania jakością | 92 |
2.3.1. Orientacja na klienta | 93 |
2.3.2. Przywództwo | 96 |
2.3.3. Zaangażowanie | 105 |
2.3.4. Podejście procesowe | 112 |
2.3.5. Podejście systemowe | 117 |
2.3.6. Ciągłe doskonalenie | 120 |
2.3.7. Rzeczowe podejście do podejmowania decyzji | 125 |
2.3.8. Partnerskie stosunki z dostawcami | 128 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 131 |
Literatura zalecana | 134 |
ROZDZIAŁ 3. Systemy zarządzania jakością, bezpieczeństwem i środowiskiem | 136 |
3.1. Normy i wymagania wyznaczające standardy systemów zarządzania jakością, bezpieczeństwem i środowiskiem | 137 |
3.2. Ogólne zasady projektowania i wprowadzania systemów zarządzania jakością | 139 |
3.2.1. Etapy projektowania | 139 |
3.2.2. Dokumentowanie | 143 |
3.2.3. Determinanty skutecznego systemu zarządzania jakością | 147 |
3.3. Charakterystyka wybranych norm i wymagań wyznaczających standardy systemów zarządzania | 151 |
3.3.1. Normy serii ISO 9000 | 151 |
3.3.2. Norma ISO/TS 16949:2002 | 180 |
3.3.3. Wymagania AQAP | 182 |
3.3.4. Norma ISO 22000:2005 i wymagania HACCP | 185 |
3.3.5. Norma ISO/IEC 17025:2005 | 192 |
3.3.6. Norma ISO/ICE 27000 | 195 |
3.4. Zintegrowany system zarządzania jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem | 200 |
3.4.1. Norma ISO 14001 | 200 |
3.4.2. Norma PN-N 18001 | 204 |
3.4.3. Integracja systemów zarządzania | 207 |
3.5. Ocena systemów zarządzania jakością | 210 |
3.5.1. Znaczenie i formy oceny systemu zarządzania jakością | 210 |
3.5.2. Audyt | 211 |
3.5.3. Przegląd systemu zarządzania | 222 |
3.5.4. Nagrody jakości | 223 |
3.5.5. Certyfikacja systemu zarządzania | 227 |
3.6. Ocena zgodności wyrobów – znak CE | 228 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 237 |
Literatura zalecana | 239 |
Wybrane normy | 240 |
ROZDZIAŁ 4. Zarządzanie jakością w cyklu życia produktu | 242 |
4.1. Planowanie i zapewnienie jakości w projektowaniu | 244 |
4.1.1. Znaczenie projektowania | 244 |
4.1.2. Projektowanie produktu | 248 |
4.1.3. Projektowanie procesów realizacji produktu i planowanie dostaw | 252 |
4.1.4. Narzędzia i metody wspomagające projektowanie | 259 |
4.2. Planowanie i zapewnienie jakości w procesach realizacji produktu | 261 |
4.2.1. Przestrzeganie ustaleń | 261 |
4.2.2. Nadzorowanie dostaw | 262 |
4.2.3. Nadzorowanie zdolności jakościowej zasobów i stabilności procesów realizacji produktu | 264 |
4.3. Planowanie i zapewnienie jakości w dystrybucji i eksploatacji | 267 |
4.4. Kontrola | 268 |
4.4.1. Kontrola w cyklu życia wyrobu | 269 |
4.4.2. Planowanie kontroli | 270 |
4.4.3. Kontrola 100-procentowa i kontrola statystyczna | 275 |
4.4.4. Pomiary – sprzęt kontrolno-pomiarowy | 277 |
4.5. Sterowanie jakością | 278 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 282 |
Literatura zalecana | 283 |
ROZDZIAŁ 5. Narzędzia wspomagające zarządzanie jakością | 284 |
5.1. Klasyfikacja narzędzi | 284 |
5.2. Narzędzia do kojarzenia i grupowania | 288 |
5.2.1. Diagram Ishikawy | 288 |
5.2.2. Diagram pokrewieństwa (podobieństwa) | 290 |
5.2.3. Diagram relacji | 291 |
5.2.4. Diagram macierzowy | 293 |
5.2.5. Macierzowa analiza danych | 295 |
5.2.6. Diagram systematyki | 296 |
5.2.7. Burza mózgów | 298 |
5.3. Narzędzia do planowania działań | 298 |
5.3.1. Schemat blokowy | 298 |
5.3.2. Plan działania | 299 |
5.3.3. Sieć działań (diagram strzałkowy) | 301 |
5.4. Narzędzia do opisu ilościowego | 303 |
5.4.1. Arkusz kontrolny | 303 |
5.4.2. Diagram Pareto | 305 |
5.5. Narzędzia ilościowe statystyczne | 308 |
5.5.1. Podstawowe statystyki i rozkłady | 308 |
5.5.2. Przedziały ufności | 326 |
5.5.3. Przedziały tolerancji | 329 |
5.5.4. Próbkowanie – dobór próbki | 330 |
5.5.5. Formułowanie i weryfikacja hipotez statystycznych | 333 |
5.5.6. Analiza wariancji – ANOVA | 347 |
5.5.7. Analiza regresji i korelacji | 350 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 354 |
Literatura zalecana | 361 |
ROZDZIAŁ 6. Metody wspomagające zarządzanie jakością | 362 |
6.1. QFD – rozwiniêcie funkcji jakości | 364 |
6.1.1. Charakterystyka i zastosowania | 364 |
6.1.2. Diagram QFD – ,,dom jakości’’ | 367 |
6.2. FMEA – analiza przyczyn i skutków wad | 376 |
6.2.1. Idea i zastosowania | 376 |
6.2.2. Etapy projektu FMEA | 379 |
6.3. DOE – planowanie eksperymentów | 390 |
6.3.1. Charakterystyka i cel stosowania | 390 |
6.3.2. Wybrane metody planowania eksperymentów Shainina | 394 |
6.3.3. Eksperyment klasyczny – pełny i ułamkowy | 405 |
6.4. Statystyczna kontrola odbiorcza | 416 |
6.5. Zdolność jakościowa procesu | 428 |
6.6. Statystyczna kontrola procesu – karty kontrolne Shewharta | 437 |
6.6.1. Charakterystyka ogólna | 437 |
6.6.2. Karta kontrolna średniej i rozstępu – karta x − R | 439 |
6.6.3. Inne karty kontrolne cech przy liczbowej ocenie właściwości | 449 |
6.6.4. Karty kontrolne przy alternatywnej ocenie właściwości | 460 |
6.6.5. Wskazówki do planowania i stosowania kart kontrolnych procesu | 462 |
6.7. Badania wymagań i satysfakcji klientów | 470 |
6.8. Badanie przydatności systemów pomiarowych | 479 |
6.8.1. Podstawowe charakterystyki systemów pomiarowych | 479 |
6.8.2. Wskaźnik R&R | 482 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 489 |
Literatura zalecana | 496 |
ROZDZIAŁ 7. Koszty jakości | 497 |
7.1. Wpływ jakości na ekonomikę organizacji | 497 |
7.2. Definicja i podział kosztów jakości | 500 |
7.3. Koszty jakości a poziom jakości | 502 |
7.4. Rachunek kosztów jakości | 508 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 517 |
Literatura zalecana | 518 |
Tablice | 519 |
Słowniczek | 534 |
Bibliografia | 541 |
Wykaz przykładów | 544 |
Indeks | 547 |