Zarządzanie jakością z przykładami

Zarządzanie jakością z przykładami

1 ocena

Format:

ibuk

RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 37,00 zł  


37,00

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Podręcznik akademicki do zarządzania jakością kierowany jest do studentów uczelni wyższych na kierunkach Zarządzanie i marketing, Zarządzanie i inżynieria produkcji, stanowi również znakomity poradnik dla praktyków.


Książka zawiera kompleksową, popartą licznymi przykładami wiedzę na temat zarządzania jakością. Poza wiadomościami podstawowymi, dotyczącymi projektowania, utrzymywania i doskonalenia systemów zarządzania jakością, autor przedstawia takie problemy, jak:
- ocena jakości,
- koncepcje, metody i narzędzia wspomagające zarządzanie jakością,
- zastosowania statystyki w podejmowaniu decyzji dotyczących zarządzania jakością,
- koszty jakości.


Największymi zaletami podręcznika są:
- przejrzysta struktura i jasność wykładu,
- wiedza teoretyczna poparta przykładami z praktyki,
- zestawy pytań i zadań,
- bogata bibliografia,
- indeks rzeczowy.


Rok wydania2013
Liczba stron555
KategoriaZarządzanie, organizacja, strategie
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-17466-8
Numer wydania2
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa     9
  Wykaz ważniejszych skrótów i oznaczeń     14
  
  ROZDZIAŁ 1. Postrzeganie i ocena jakości     17
  
  1.1. Postrzeganie jakości     18
  1.1.1. Postać produktu     19
  1.1.2. Cechy i charakterystyki     21
  1.1.3. Podmiot postrzegający jakość     26
  1.1.4. Cykl życia produktu     27
  1.2. Pomiar i ocena jakości     28
  1.2.1. Pomiar cech     28
  1.2.2. Ocena jakości     33
  1.3. Wybrane zagadnienia pomiaru cech i charakterystyk     41
  1.3.1. Ogólne uwagi o pomiarze     41
  1.3.2. Pomiar niezawodności wyrobów     41
  Pytania i zagadnienia do dyskusji     51
  Literatura zalecana     52
  
  ROZDZIAŁ 2. Koncepcje i zasady zarządzania jakością     53
  
  2.1. Systematyka zarządzania jakością     55
  2.1.1. Zakres i funkcje zarządzania     55
  2.1.2. Zakres i funkcje zarządzania jakością     61
  2.1.3. Interdyscyplinarność zarządzania jakością     62
  2.2. Koncepcje zarządzania jakością     64
  2.2.1. Rozwój koncepcji zarządzania jakością     64
  2.2.2. TQM – zarządzanie jakością poprzez powszechne zaangażowanie     68
  2.2.3. Zarządzanie jakością poprzez spełnianie uznanych standardów     72
  2.2.4. Six Sigma – zarządzanie jakością poprzez pomiar skuteczności działań     78
  2.2.5. Koncepcje wspierające zarządzanie jakością     88
  2.2.6. Wybór koncepcji zarządzania jakością     90
  2.3. Ogólne zasady zarządzania jakością     92
  2.3.1. Orientacja na klienta     93
  2.3.2. Przywództwo     96
  2.3.3. Zaangażowanie     105
  2.3.4. Podejście procesowe     112
  2.3.5. Podejście systemowe     117
  2.3.6. Ciągłe doskonalenie     120
  2.3.7. Rzeczowe podejście do podejmowania decyzji     125
  2.3.8. Partnerskie stosunki z dostawcami     128
  Pytania i zagadnienia do dyskusji     131
  Literatura zalecana     134
  
  ROZDZIAŁ 3. Systemy zarządzania jakością, bezpieczeństwem i środowiskiem     136
  
  3.1. Normy i wymagania wyznaczające standardy systemów zarządzania jakością, bezpieczeństwem i środowiskiem     137
  3.2. Ogólne zasady projektowania i wprowadzania systemów zarządzania jakością     139
  3.2.1. Etapy projektowania     139
  3.2.2. Dokumentowanie     143
  3.2.3. Determinanty skutecznego systemu zarządzania jakością     147
  3.3. Charakterystyka wybranych norm i wymagań wyznaczających standardy systemów zarządzania     151
  3.3.1. Normy serii ISO 9000     151
  3.3.2. Norma ISO/TS 16949:2002     180
  3.3.3. Wymagania AQAP     182
  3.3.4. Norma ISO 22000:2005 i wymagania HACCP     185
  3.3.5. Norma ISO/IEC 17025:2005     192
  3.3.6. Norma ISO/ICE 27000     195
  3.4. Zintegrowany system zarządzania jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem     200
  3.4.1. Norma ISO 14001     200
  3.4.2. Norma PN-N 18001     204
  3.4.3. Integracja systemów zarządzania     207
  3.5. Ocena systemów zarządzania jakością     210
  3.5.1. Znaczenie i formy oceny systemu zarządzania jakością     210
  3.5.2. Audyt     211
  3.5.3. Przegląd systemu zarządzania     222
  3.5.4. Nagrody jakości     223
  3.5.5. Certyfikacja systemu zarządzania     227
  3.6. Ocena zgodności wyrobów – znak CE     228
  Pytania i zagadnienia do dyskusji     237
  Literatura zalecana     239
  Wybrane normy     240
  
  ROZDZIAŁ 4. Zarządzanie jakością w cyklu życia produktu     242
  
  4.1. Planowanie i zapewnienie jakości w projektowaniu     244
  4.1.1. Znaczenie projektowania     244
  4.1.2. Projektowanie produktu     248
  4.1.3. Projektowanie procesów realizacji produktu i planowanie dostaw     252
  4.1.4. Narzędzia i metody wspomagające projektowanie     259
  4.2. Planowanie i zapewnienie jakości w procesach realizacji produktu     261
  4.2.1. Przestrzeganie ustaleń     261
  4.2.2. Nadzorowanie dostaw     262
  4.2.3. Nadzorowanie zdolności jakościowej zasobów i stabilności procesów realizacji produktu     264
  4.3. Planowanie i zapewnienie jakości w dystrybucji i eksploatacji     267
  4.4. Kontrola     268
  4.4.1. Kontrola w cyklu życia wyrobu     269
  4.4.2. Planowanie kontroli     270
  4.4.3. Kontrola 100-procentowa i kontrola statystyczna     275
  4.4.4. Pomiary – sprzęt kontrolno-pomiarowy     277
  4.5. Sterowanie jakością     278
  Pytania i zagadnienia do dyskusji     282
  Literatura zalecana     283
  
  ROZDZIAŁ 5. Narzędzia wspomagające zarządzanie jakością     284
  
  5.1. Klasyfikacja narzędzi     284
  5.2. Narzędzia do kojarzenia i grupowania     288
  5.2.1. Diagram Ishikawy     288
  5.2.2. Diagram pokrewieństwa (podobieństwa)     290
  5.2.3. Diagram relacji     291
  5.2.4. Diagram macierzowy     293
  5.2.5. Macierzowa analiza danych     295
  5.2.6. Diagram systematyki     296
  5.2.7. Burza mózgów     298
  5.3. Narzędzia do planowania działań     298
  5.3.1. Schemat blokowy     298
  5.3.2. Plan działania     299
  5.3.3. Sieć działań (diagram strzałkowy)     301
  5.4. Narzędzia do opisu ilościowego     303
  5.4.1. Arkusz kontrolny     303
  5.4.2. Diagram Pareto     305
  5.5. Narzędzia ilościowe statystyczne     308
  5.5.1. Podstawowe statystyki i rozkłady     308
  5.5.2. Przedziały ufności     326
  5.5.3. Przedziały tolerancji     329
  5.5.4. Próbkowanie – dobór próbki     330
  5.5.5. Formułowanie i weryfikacja hipotez statystycznych     333
  5.5.6. Analiza wariancji – ANOVA     347
  5.5.7. Analiza regresji i korelacji     350
  Pytania i zagadnienia do dyskusji     354
  Literatura zalecana     361
  
  ROZDZIAŁ 6. Metody wspomagające zarządzanie jakością     362
  
  6.1. QFD – rozwiniêcie funkcji jakości     364
  6.1.1. Charakterystyka i zastosowania     364
  6.1.2. Diagram QFD – ,,dom jakości’’     367
  6.2. FMEA – analiza przyczyn i skutków wad     376
  6.2.1. Idea i zastosowania     376
  6.2.2. Etapy projektu FMEA     379
  6.3. DOE – planowanie eksperymentów     390
  6.3.1. Charakterystyka i cel stosowania     390
  6.3.2. Wybrane metody planowania eksperymentów Shainina     394
  6.3.3. Eksperyment klasyczny – pełny i ułamkowy     405
  6.4. Statystyczna kontrola odbiorcza     416
  6.5. Zdolność jakościowa procesu     428
  6.6. Statystyczna kontrola procesu – karty kontrolne Shewharta     437
  6.6.1. Charakterystyka ogólna     437
  6.6.2. Karta kontrolna średniej i rozstępu – karta x − R     439
  6.6.3. Inne karty kontrolne cech przy liczbowej ocenie właściwości     449
  6.6.4. Karty kontrolne przy alternatywnej ocenie właściwości     460
  6.6.5. Wskazówki do planowania i stosowania kart kontrolnych procesu     462
  6.7. Badania wymagań i satysfakcji klientów     470
  6.8. Badanie przydatności systemów pomiarowych     479
  6.8.1. Podstawowe charakterystyki systemów pomiarowych     479
  6.8.2. Wskaźnik R&R     482
  Pytania i zagadnienia do dyskusji     489
  Literatura zalecana     496
  
  ROZDZIAŁ 7. Koszty jakości     497
  
  7.1. Wpływ jakości na ekonomikę organizacji     497
  7.2. Definicja i podział kosztów jakości     500
  7.3. Koszty jakości a poziom jakości     502
  7.4. Rachunek kosztów jakości     508
  Pytania i zagadnienia do dyskusji     517
  Literatura zalecana     518
  
  Tablice     519
  Słowniczek     534
  Bibliografia     541
  Wykaz przykładów     544
  Indeks     547
RozwińZwiń
Informacja o cookies
Strona ibuk.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych.
Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach.
Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia