INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Książka prezentuje metody zarządzania jakością produkcji od praktycznej, biznesowej strony. Jej celem jest wskazanie właściwych narzędzi, które umożliwiają stworzenie dobrego produktu w najbardziej efektywny sposób. Aby ten cel osiągnąć, należy poznać metody, techniki, procesy i dobre praktyki oraz umiejętnie zastosować je we własnej działalności. Publikacja łączy bogatą wiedzę teoretyczną, praktykę biznesową i nowoczesne trendy w zarządzaniu produkcją. Autor omawia modne obecnie metody zarządzania, takie jak Lean Management – dostosowanie przedsiębiorstwa do warunków panujących w otoczeniu przez racjonalizację działań i struktur, Kaizen – ciągłe udoskonalanie procesów dzięki wszystkim pracownikom firmy. Prezentuje również filozofię Six Sigma. Dużą zaletą książki jest to, że autor opiera się w swoich rozważaniach na przykładach zaczerpniętych z polskich przedsiębiorstw, co zwiększa praktyczny charakter publikacji.
Rok wydania | 2018 |
---|---|
Liczba stron | 502 |
Kategoria | Zarządzanie, organizacja, strategie |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-20231-6 |
Numer wydania | 2 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Od Autora | 13 |
Zakres i układ książki | 21 |
CZĘŚĆ I | 27 |
Sprawność, strategie i praktyki sprawnego działania | 27 |
ROZDZIAŁ 1 Sprawność działań i procesów | 29 |
1.1. Sprawność jako ogólna kategoria oceny działań | 29 |
Aspekty sprawności | 29 |
Sprawność działań przekłada się na sprawność procesu | 32 |
W procesie produkcyjnym sprawność ma odniesienie do jakości, kosztów i czasu | 33 |
1.2. Mierniki sprawności działań i procesów | 36 |
Kilka uwag ogólnych | 36 |
Mierniki muszą uwzględniać różne aspekty sprawności | 36 |
Mierniki odnoszą się do cech liczbowych lub atrybutowych | 38 |
Mierniki są wyrażane w różnych skalach pomiarowych | 39 |
Uniwersalne mierniki skuteczności | 42 |
Skuteczny – zgodny z oczekiwaniami lub wymaganiami | 42 |
Mierniki zgodności – jak skuteczny był proces | 43 |
Mierniki zdolności – prognozowanie skuteczności procesu | 47 |
„Poziom Sigma” – jak blisko procesowi do doskonałości? | 52 |
Jaki miernik skuteczności wybrać? | 55 |
Uniwersalne mierniki efektywności | 56 |
Wskaźnik wydajności pracy – jak efektywnie jest wykorzystany czas pracy? | 57 |
Wskaźnik OEE – jak efektywnie są wykorzystane maszyny i urządzenia? | 57 |
Wskaźnik efektywności procesu – gdzie jest dodawana wartość? | 59 |
Mierniki finansowe i kosztowe | 61 |
Mierniki dedykowane do procesów | 64 |
W procesach rozwoju ważna jest innowacyjność | 65 |
W sprzedaży należy zwracać uwagę na terminowość | 65 |
W procesach wykonania liczy się skuteczność i stabilność | 68 |
W zaopatrzeniu ważna jest racjonalność zakupów i zapasów | 68 |
Utrzymanie ruchu to przede wszystkim niezawodność i dostępność | 70 |
W zarządzaniu zasobami ludzkimi oczekuje się stabilności i bezpieczeństwa | 72 |
Mierniki satysfakcji klienta | 73 |
Klient i dostawca różnie postrzegają jakość produktu | 73 |
Wskaźnik satysfakcji klienta uwzględnia znaczenie i ocenę wymagań | 74 |
1.3. Kluczowe wskaźniki sprawności | 77 |
Podsumowanie | 78 |
ROZDZIAŁ 2 Strategie i praktyki sprawnego działania | 79 |
2.1. Źródła strategii i praktyk sprawnego działania | 80 |
Od filozofii do praktyki | 80 |
Źródła biznesowe i naukowe | 82 |
Ewolucja zamiast rewolucji | 83 |
2.2. Strategie sprawnego działania | 87 |
TQM – powszechne zaangażowanie | 87 |
Zaangażowanie wszystkich w ciągłe doskonalenie | 87 |
Fundamentem są zasady Deminga | 88 |
Klient, procesy i dostawcy w centrum uwagi | 89 |
Potrzeby i oczekiwania klienta źródłem wymagań | 90 |
Podejście procesowe – patrz na proces oczami klienta | 91 |
Udział w konkursach o nagrodę jakości | 93 |
Kaizen – problemy motywacją do działania | 95 |
Wykorzystanie każdej okazji do doskonalenia | 95 |
Doskonalenie małymi krokami | 96 |
Wynagradzanie aktywności | 96 |
Lean Manufacturing – sprawny przepływ wartości | 100 |
Marnotrawstwo i wartość dodana – woda i ogień sprawności | 101 |
Pozwolić wartości płynąć | 103 |
Wiele marnotrawstwa ukrywa się w procesach biurowych | 106 |
Six Sigma – dążenie do perfekcji | 107 |
Postrzeganie jakości jako wartości dla klienta i dostawcy | 107 |
Aby coś zmienić, trzeba to najpierw zmierzyć | 108 |
Oryginalne mierniki skuteczności | 109 |
Role Green – oraz Black Belta budują kulturę Six Sigma | 110 |
Metodyka DMAIC wyróżnikiem projektów Six Sigma | 112 |
TOC – Zarządzanie ograniczeniami | 113 |
Proces nie może być sprawniejszy niż jego najsłabsze ogniwo | 113 |
Ograniczenia są ukryte – trzeba je znaleźć w modelach myślowych | 114 |
Ograniczenie powinno narzucać tempo i warunki | 115 |
Znormalizowane systemy zarządzania – przestrzeganie standardów | 116 |
Nie tylko ISO wyznacza standardy | 117 |
Porządkuje i uspokaja | 117 |
Różne strategie – jeden cel | 120 |
Są różne, ale się przenikają i uzupełniają | 120 |
Lean i Six Sigma tworzą silną parę | 124 |
2.3. Praktyki sprawnego działania | 129 |
Zasady | 129 |
Są werbalnym orężem strategii | 129 |
Metodyki działania | 131 |
Nie tylko PDCA | 131 |
Metody i narzędzia | 134 |
Różnorodność i komplementarność | 134 |
Podsumowanie | 138 |
Część II | 139 |
Strategie i praktyki sprawnego działania w zapewnianiu, sterowaniu i doskonaleniu | 139 |
ROZDZIAŁ 3 Zapewnianie, planowanie i organizowanie warunków do spełniania wymagań | 141 |
3.1. Budowanie zaufania | 141 |
Źródła dzisiejszych problemów powstały wczoraj | 141 |
W fazie zapewniania tworzy się podstawy przyszłych wyników (lub porażki) | 143 |
3.2. Cele i wartości – określanie tożsamości przedsiębiorstwa | 145 |
Misja, wizja i strategia | 146 |
Misja i wizja budują tożsamość | 147 |
Strategia i cele strategiczne wyznaczają pola i sposoby konkurowania | 147 |
Misja i strategia to nie slogany | 149 |
Misja, wizja, strategia, cele strategiczne i operacyjne muszą być spójne | 150 |
Wartości | 152 |
Są drogowskazem na co dzień | 152 |
Tworzą kulturę organizacyjną przedsiębiorstwa | 154 |
Mają źródła w otoczeniu przedsiębiorstwa | 157 |
3.3. Ludzie – kluczowy zasób | 160 |
Przywódcy i kierownicy | 160 |
Przywódca wie, co jest dobre | 160 |
Kierownik potrafi sprawnie działać | 161 |
Styl kierowania musi być dostosowany do sytuacji | 163 |
Pracownicy | 164 |
O sprawności działań człowieka decyduje wiedza, umiejętności i motywacja | 164 |
Jak znaleźć tych najlepszych? | 166 |
Motywacja ma wiele wymiarów | 168 |
Aby się angażować, potrzeba współodpowiedzialności | 172 |
Wielozadaniowość zwiększa pewność siebie | 173 |
Dobra komunikacja pozwala unikać błędów | 175 |
Struktura organizacyjna wpływa na relacje między ludźmi | 177 |
3.4. Produkty – wizytówka przedsiębiorstwa | 181 |
Zrozumienie klienta | 181 |
Zrozumieć klientów – ich potrzeby i oczekiwania | 181 |
Klient i producent mają różne oczekiwania – konieczny jest kompromis | 183 |
Różne oczekiwania co do trwałości wyrobów | 185 |
QFD – link między projektantem a klientem | 188 |
Projektowanie równoległe – warunek sprawnego wdrażania produktów | 195 |
Plan i standaryzacja pozwalają uniknąć błędów i opóźnień | 195 |
FMEA – przewidywanie potencjalnych problemów | 204 |
Pułapki czasowe – zmora projektantów | 211 |
3.5. Dostawcy – przedłużenie przedsiębiorstwa | 212 |
Partnerskie relacje z dostawcami warunkiem jakości i terminowości dostaw | 212 |
Kwalifikacja dostawców wymaga uwzględnienia czynników wewnętrznych i zewnętrznych | 214 |
Dylemat – produkować czy kupować? | 216 |
3.6. Technologia i organizacja procesów produkcyjnych | 218 |
Trochę definicji | 218 |
Proces – przetwarzanie zasobów w produkty | 218 |
Procesy produkcyjne a procesy usługowe | 219 |
Proces technologiczny – zmiana właściwości, kształtu i konfiguracji produktu | 219 |
Rodzaje produkcji – decyduje postać, złożoność, różnorodność oraz ilość | 219 |
Produkcja na zamówienie lub na magazyn | 221 |
Forma organizacji produkcji – zależy od sposobu przepływu materiałów | 221 |
Organizacja procesów a technologia i produkty | 222 |
Organizacja powinna nadążać za technologią | 222 |
Formy organizacji powinny być dostosowane do produktów i zapotrzebowania | 224 |
Layout pomaga – nie może przeszkadzać | 226 |
Zasada Just in Time wymusza przepływ | 228 |
Przepływ jednej sztuki pozwala szybko reagować na błędy | 229 |
Wyrównane obciążenie warunkiem ciągłego przepływu | 232 |
Pchać czy wyciągać? | 236 |
Współdzielenie zasobów | 240 |
Supermarket lekarstwem na zakłócenia i zmienność zapotrzebowania | 240 |
Mapowanie procesów | 241 |
Mapowanie strumienia wartości pozwala wiele zauważyć | 241 |
Standardy pracy pozwalają precyzyjnie planować | 246 |
3.7. System zapewnienia dostępności zasobów | 252 |
Bogactwo praktyk daje duże możliwości | 252 |
Praktyki 5S porządkują miejsce i otoczenie | 253 |
TPM zapewnia dostępność maszyn | 256 |
Poka Yoke zapobiega popełnianiu błędów | 258 |
SMED – skraca czas tracony na przezbrojenia | 259 |
Visual Management zapewnia dostępność i czytelność informacji | 262 |
3.8. Zarządzanie jakością | 264 |
Norma ISO 9001 wzorcem w zarządzaniu procesami | 265 |
Wymagania dotyczą wszystkich obszarów funkcjonowania przedsiębiorstwa | 266 |
Podejście procesowe oraz cykl PDCA | 269 |
Dokumentacja gwarantem spójności i trwałości systemu zarządzania | 270 |
Wprowadzanie systemu zarządzania jakością wymaga systematyczności i konsekwencji | 276 |
Podsumowanie | 280 |
ROZDZIAŁ 4 Sterowanie i spełnianie wymagań | 281 |
4.1. Spełnianie wymagań i utrzymanie warunków | 281 |
Zmienność wymagań i warunków | 281 |
Zmienność ma różnorodne źródła i postaci | 281 |
Zadaniem sterowania jest minimalizacja odchyleń od wymagań | 284 |
Obwód sterowania – kontrola, decyzja i działanie | 285 |
4.2. Kontrola – pozyskiwanie danych do sterowania | 288 |
Wielkości kontrolowane | 289 |
Wielkości kontrolowane są mierzone, obserwowane lub obliczane | 289 |
Muszą mieć związek z tym, co w działaniu lub w procesie jest ważne | 290 |
Wartości graniczne nie mogą być określane arbitralnie | 290 |
Łączą cele operacyjne i strategiczne | 292 |
Planowanie i prowadzenie kontroli | 293 |
Działania związane z kontrolą | 293 |
W planie kontroli należy uwzględniać różnorodne aspekty | 296 |
Kontrola procesu jest bardziej efektywna niż kontrola odbiorcza | 297 |
Za dużo kontroli może być kosztowne | 300 |
Wiarygodność kontroli | 301 |
Wyniki pomiarów są obciążone zmiennością | 301 |
Błędy oceny mają różne skutki | 305 |
Statystyczna kontrola odbiorcza | 308 |
Dostawca i odbiorca dzielą ryzyko niewłaściwej oceny | 308 |
Plan kontroli jest kompromisem | 310 |
Statystyczna kontrola procesu – karty kontrolne | 314 |
Nadzorowanie stabilności procesu – czy nie pojawiły się zakłócenia specjalne? | 314 |
Linie kontrolne to granice przedziału ufności nadzorowanej statystyki | 316 |
W praktyce wystarczy znać kilka wzorców | 319 |
Projektowanie i prowadzenie kart kontrolnych | 321 |
Projektowanie i prowadzenie kart kontrolnych alternatywnych | 327 |
Audyt | 329 |
Audyt może odnosić się do systemu, procesu lub wyrobu | 330 |
O skuteczności decyduje przygotowanie audytorów | 332 |
Badanie wymagań i satysfakcji klientów | 335 |
Wiele źródeł oraz sposobów pozyskiwania danych i informacji | 335 |
Niewłaściwie dobrana próba może dać bezwartościowe wyniki | 337 |
4.3. Obwody sterowania w praktyce | 341 |
Stanowiskowe obwody sterowania – dominuje samokontrola | 343 |
Praktyki 5S, autonomiczne utrzymanie ruchu, Poka Yoke oraz wizualizacja | 343 |
Statystyczne sterowanie procesem (SPC) daje szansę na zero braków | 349 |
Międzywydziałowe obwody sterowania – łączą ludzi i procesy | 349 |
Trzeba widzieć całe przedsiębiorstwo | 349 |
Planowanie i harmonogramowanie łagodzi skutki zmienności zapotrzebowania | 352 |
Poziomowanie – równomierne obciążenie wszystkich zasobów | 356 |
Zespołowe rozwiązywanie bieżących problemów – wykorzystanie efektu synergii | 363 |
Systematyczna ocena dostawców oraz utrzymywanie racjonalnych zapasów | 369 |
Audyt i zaangażowanie menedżerów – ocena czy system jest spójny | 377 |
Rynkowe obwody sterowania – sięgają poza przedsiębiorstwo | 378 |
Podsumowanie | 379 |
ROZDZIAŁ 5 Doskonalenie | 381 |
Zwiększanie zdolności do spełniania wymagań | 381 |
5.1. Doskonalenie – sztuka zauważania i wykorzystywania okazji | 381 |
Problemy i okazje inspiracją do doskonalenia | 381 |
Uczynienie z problemu szansy | 381 |
Cele i obszary doskonalenia | 385 |
Doskonalenie odnosi się do celów strategicznych – prowadzone jest na poziomie operacyjnym | 385 |
Cele doskonalenia muszą być SMART | 387 |
Zarządzanie projektami doskonalącymi | 388 |
Doskonalenie na co dzień i doskonalenie jako projekt | 388 |
Nie popełnić falstartu – zidentyfikować stan aktualny i dominujące problemy | 389 |
Przyjąć sekwencję działań | 391 |
Rozpoczynać od doskonalenia i angażowania ludzi | 392 |
Właściwe zarządzanie projektem zmniejsza ryzyko niepowodzenia | 396 |
Działać metodycznie, opisywać prosto i zrozumiale | 399 |
Chwalić się osiągnięciami | 401 |
5.2. Narzędzia i metody doskonalenia | 402 |
Proste narzędzia – pomagają więcej zauważyć | 402 |
Narzędzia i metody pozwalają zauważyć to, czego nie widać gołym okiem | 402 |
Umiejscowić w czasie i otoczeniu | 404 |
Zbierać i wizualizować dane | 408 |
Znajdować podobieństwa | 411 |
Koncentrować się na czynnikach najważniejszych | 414 |
Widzieć związki między rzeczami, faktami, zjawiskami | 418 |
Zadawać pytania | 421 |
Narzędzia logicznego wnioskowania | 422 |
Odkrywać głęboko ukryte przyczyny problemów | 422 |
Eksperymentowanie – poznawanie zależności | 426 |
Identyfikowanie czynników, którymi można wpływać na sprawność procesu | 426 |
Eksperyment czynnikowy – wyznaczanie siły wpływu czynników oraz ich interakcji | 429 |
Systematyczna zamiana czynników między lepszym a gorszym – szybkie wskazanie czynników krytycznych | 434 |
Porównywanie „lepszego z gorszym” – wykorzystanie danych z przeszłości | 438 |
5.3. Studia przypadków | 440 |
Porządkowanie | 440 |
Samodoskonalenie oraz doskonalenie systemu | 440 |
Praktyki 5S w laboratorium | 446 |
Skracanie czasu przezbrajania | 447 |
Usprawnianie przepływu | 449 |
Zmiana layoutu | 449 |
Kompleksowa zmiana organizacji całego procesu produkcyjnego | 453 |
Skracanie taktu linii montażowej | 459 |
Stabilizacja i poprawa zdolności jakościowej procesu | 461 |
Projekt Six_Sigma przeprowadzony według metodyki DMAIC | 461 |
Małe, lokalne usprawnienia | 469 |
Gemba–MTM | 469 |
Umieć zauważać | 470 |
5.4. Wybór i ocena efektywności projektów | 471 |
Korzystać z różnych źródeł inspiracji | 471 |
Najważniejsze są korzyści przedsiębiorstwa | 471 |
Uwzględniać wskaźniki kosztów jakości | 473 |
Wpisywać się w cele przedsiębiorstwa | 475 |
Ważyć nakłady i korzyści | 478 |
Podsumowanie | 481 |
Zakończenie | 483 |
Literatura | 493 |
Indeks | 497 |