EBOOKI WYDAWCY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
ibuk
Podręcznik stanowi drugą część wykładu na temat przedsiębiorstwa usługowego, poświęconą procesowi zarządzania. Kierowany jest do studentów, wykładowców i doktorantów uczelni wyższych na kierunkach ekonomicznych oraz do praktyków gospodarczych działających w sektorze usług lub wpływających na jego kształtowanie (pracowników administracji i samorządów szczebla centralnego oraz lokalnego).
W książce omówione są następujące zagadnienia:
- specyfika organizacji przedsiębiorstw usługowych;
- zarządzanie procesowe;
- zarządzanie kadrami;
- strategie zarządzania;
- rachunkowość zarządcza, controlling i zarządzanie finansami;
- zarządzanie kapitałem, wartością i ryzykiem;
- zarządzanie produkcją i jakością;
- zarządzanie innowacjami, informacją i wiedzą;
- zarządzanie logistyczne i marketingowe;
- zarządzanie relacjami z klientami i zintegrowany system rozwiązywania problemów konsumentów.
Autorzy prezentują obecny stan wiedzy na temat zarządzania w przedsiębiorstwach usługowych, zwracając szczególną uwagę na specyfikę tego sektora gospodarki. Nowatorski, uniwersalny sposób ujęcia tematu umożliwia wykorzystanie zawartych w książce treści do analizy i oceny zjawisk zachodzących w każdym przedsiębiorstwie usługowym, bez względu na branżę. Książka zawiera bogatą bibliografię i indeks rzeczowy.
Zespół autorski tworzą pracownicy naukowi Wydziału Zarządzania i Ekonomiki Usług Uniwersytetu Szczecińskiego, od kilkunastu lat specjalizującego się w badaniach naukowych i w kształceniu w tej dziedzinie.
Rok wydania | 2008 |
---|---|
Liczba stron | 407 |
Kategoria | Zarządzanie, organizacja, strategie |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-15535-3 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp (Beata Filipiak, Aleksander Panasiuk) | 11 |
ROZDZIAŁ 1. Organizacja przedsiębiorstwa usługowego (Wojciech Downar) | 15 |
1.1. Specyfika procesu zarządzania przedsiębiorstwem usługowym | 15 |
1.2. Ogólne zasady organizacji i struktura przedsiębiorstwa usługowego | 20 |
1.2.1. Organizacja procesów w przedsiębiorstwie usługowym | 24 |
1.3. Outsourcing oraz wirtualizacja działalności przedsiębiorstwa usługowego | 26 |
1.4. Zmiana i doskonalenie organizacji przedsiębiorstwa usługowego | 32 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 34 |
ROZDZIAŁ 2. Zarządzanie procesowe w przedsiębiorstwie usługowym (Wojciech Downar) | 36 |
2.1. Istota i znaczenie procesu | 36 |
2.2. Specyfika podejścia procesowego w przedsiębiorstwie usługowym | 38 |
2.3. Pojęcie i charakterystyczne cechy zarządzania procesowego | 43 |
2.4. Kulturowe aspekty zarządzania procesowego | 47 |
2.4.1 Elementy analizy i diagnozy procesów w przedsiębiorstwie usługowym | 51 |
2.5. Efekty zarządzania procesowego w przedsiębiorstwie usługowym | 54 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 56 |
ROZDZIAŁ 3. Zarządzanie kadrami w przedsiębiorstwie usługowym (Rafał Gizdra) | 58 |
3.1. Potrzeba i istota zarządzania zespołami ludzkimi | 58 |
3.2. Motywowanie pracowników w przedsiębiorstwie usługowym | 61 |
3.3. Proces kadrowy w przedsiębiorstwie usługowym | 67 |
3.4. Systemy komunikowania wewnątrzzakładowego i informatyczne rozwiązania wspomagające zarządzanie kadrami | 71 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 74 |
ROZDZIAŁ 4. Strategia zarządzania przedsiębiorstwem usługowym (Maciej Cieślicki) | 75 |
4.l. Uzasadnienie wyboru strategii dla firmy usługowej | 75 |
4.2. Budowanie strategii dla małej firmy usługowej | 76 |
4.3. Budowanie strategii dla dużej firmy usługowej | 80 |
4.3.1. Strategia globalna | 83 |
4.3.2. Strategia dywersyfikacji | 84 |
4.3.3. Strategia policentryczna | 84 |
4.3.4. Strategia kooperacji | 85 |
4.3.5. Strategia etnocentryczna | 85 |
4.3.6. Strategia koncentracji | 85 |
4.3.7. Strategia ekspansji rynkowej | 85 |
4.3.8. Strategia selektywnego rozwoju | 86 |
4.3.9. Strategia dyferencjacji | 86 |
4.3.10. Strategia eksploatacji i wycofywania się z rynku | 87 |
4.3.11. Strategia specjalizacji | 87 |
4.4. Rekomendacje dla przedsiębiorstwa usługowego w zakresie kształtowania strategii działania | 88 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 89 |
ROZDZIAŁ 5. Rachunkowość zarządcza a controlling w przedsiębiorstwach usługowych (Piotr Szczypa) | 91 |
5.1. Rachunkowość zarządcza czy controlling? | 91 |
5.2. Rola rachunku kosztów w przedsiębiorstwach usługowych | 98 |
5.3. Wybrane odmiany rachunku kosztów | 102 |
5.4. Budżety jako narzędzie rachunkowości zarządczej | 108 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 111 |
ROZDZIAŁ 6. Zarządzanie kosztami w przedsiębiorstwie usługowym (Piotr Szczypa) | 112 |
6.1. Pojęcie i klasyfikacja kosztów | 112 |
6.2. Pojęcie zarządzania kosztami | 115 |
6.3. Planowanie kosztów | 115 |
6.4. Analiza kosztów i ich wykorzystanie w rachunkach decyzyjnych | 118 |
6.5. Kalkulacja kosztów | 120 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 122 |
ROZDZIAŁ 7. Zarządzanie ceną w przedsiębiorstwie usługowym (Aleksander Panasiuk, Adam Pawlicz) | 124 |
7.1. Wprowadzenie do problematyki kształtowania cen usług | 124 |
7.2. Rodzaje cen w usługach | 129 |
7.3. Cena usługi w systemie decyzyjnym przedsiębiorstwa | 134 |
7.4. Strategie zarządzania ceną usług | 136 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 141 |
ROZDZIAŁ 8. Zarządzanie finansami w przedsiębiorstwie usługowym (Beata Filipiak) | 142 |
8.1. Istota zarządzania finansami w przedsiębiorstwie usługowym | 142 |
8.2. Decyzje finansowe w działalności przedsiębiorstwa usługowego | 143 |
8.3. Finansowanie działalności przedsiębiorstwa usługowego | 146 |
8.4. Zarządzanie kapitałem pracującym w przedsiębiorstwie usługowym | 149 |
8.5. Strategie finansowania działalności przedsiębiorstwa usługowego | 159 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 160 |
ROZDZIAŁ 9. Zarządzanie kapitałem w przedsiębiorstwie usługowym (Marek Dylewski) | 161 |
9.1. Koszt kapitału finansującego działalność przedsiębiorstwa | 161 |
9.2. Dźwignia operacyjna i finansowa | 167 |
9.3. Kształtowanie struktury kapitału przedsiębiorstwa | 172 |
9.4. Polityka dywidend | 176 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 180 |
ROZDZIAŁ 10. Zarządzanie ryzykiem w przedsiębiorstwie usługowym (Anna Bera) | 181 |
10.1. Ryzyko w przedsiębiorstwie usługowym | 181 |
10.2. Proces zarządzania ryzykiem | 183 |
10.3. Zarządzanie ryzykiem przez ubezpieczenie | 185 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 190 |
ROZDZIAŁ 11. Zarządzanie wartością przedsiębiorstw usługowych (Krzysztof Michaluk) | 191 |
11.1. Wpływ specyfiki działalności usługowej na wartość przedsiębiorstw | 191 |
11.2. Oddziaływanie działalności usługowej na kształtowanie wartości dla interesariuszy | 193 |
11.3. Teoretyczne podstawy wyceny przedsiębiorstw - metody, założenia, wyniki | 195 |
11.4. Wykorzystanie metod majątkowych wyceny przedsiębiorstw | 196 |
11.5. Podejoecie dochodowe do wyceny wartości przedsiębiorstw usługowych | 198 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 201 |
ROZDZIAŁ 12. Corporate governance przedsiębiorstwa (Beata Filipiak) | 202 |
12.1. Pojęcie i cele corporate governance | 202 |
12.2. Typy i komponenty corporate governance w spółkach usługowych | 205 |
12.3. Teorie corporate governance a wpływ rad nadzorczych na efektywność spółek świadczących usługi | 208 |
12.4. Znaczenie kodeksu nadzoru korporacyjnego | 112 |
12.5. Rating a corporate governance | 220 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 222 |
ROZDZIAŁ 13. Zarządzanie innowacjami w przedsiębiorstwach usługowych (Piotr Niedzielski) | 224 |
13.1. Innowacyjność sektora usług – aspekt gospodarczy | 224 |
13.2. Charakterystyka i rodzaje innowacji usługowej | 229 |
13.3. Proces innowacyjny | 240 |
13.4. Strategie innowacyjne w przedsiębiorstwie usługowym | 243 |
13.5. Innowacje w usługach – wyzwania i bariery | 248 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 249 |
ROZDZIAŁ 14. Zarządzanie informacją w przedsiębiorstwie usługowym (Jacek Buko, Grażyna Wolska) | 250 |
14.1. Informacja jako czynnik rozwoju gospodarczego | 250 |
14.2. Znaczenie informacji w procesach zarządzania przedsiębiorstwem usługowym | 252 |
14.3. Strategiczne zarządzanie informacją w przedsiębiorstwach usługowych | 255 |
14.4. Systemy zarządzania informacją w przedsiębiorstwach usługowych | 257 |
14.5. Bezpieczeństwo informacji w procesach usługowych | 259 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 262 |
ROZDZIAŁ 15. Zarządzanie jakością w przedsiębiorstwach usługowych (Agnieszka Budziewicz-Guźlecka, Piotr Ładny) | 264 |
15.1. Znaczenie jakości w funkcjonowaniu przedsiębiorstwa usługowego | 264 |
15.2. Procesowe podejście do zarządzania jakością w przedsiębiorstwie usługowym | 268 |
15.3. Wybrane techniki i metody zarządzania jakością w przedsiębiorstwie usługowym | 270 |
15.4. Standardy systemu zarządzania jakością usług na przykładzie ISO 9000 i TQM | 274 |
15.4.1. Zarządzanie jakością oparte na normach ISO 9000 | 275 |
15.4.2. Zarządzanie przez jakość (TQM) | 278 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 280 |
ROZDZIAŁ 16. Zarządzanie procesami logistycznymi w przedsiębiorstwach usługowych (Izabela Dembińska-Cyran) | 281 |
16.1. Czynności i procesy logistyczne w przedsiębiorstwie usługowym | 281 |
16.2. Struktura systemu logistycznego przedsiębiorstwa usługowego | 284 |
16.3. Identyfikacja kosztów procesów logistycznych w przedsiębiorstwie usługowym | 287 |
16.4. Zarządzanie procesami logistycznymi w przedsiębiorstwie usługowym | 293 |
16.5. Kształtowanie łańcucha dostaw przedsiębiorstwa usługowego | 295 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 297 |
ROZDZIAŁ 17. Zarządzanie marketingowe w przedsiębiorstwach usługowych (Grażyna Rosa) | 298 |
17.1. Zarządzanie i planowanie marketingowe | 298 |
17.2. Plan marketingowy w zarządzaniu marketingowym | 300 |
17.3. Zarządzanie 7P w przedsiębiorstwie usługowym | 303 |
17.3.1. Zarządzanie produktem | 306 |
17.3.2. Zarządzanie cenami | 308 |
17.3.3. Zarządzanie promocją | 309 |
17.3.4. Zarządzanie dystrybucją | 310 |
17.4. Strategia marketingowa jako element zarządzania marketingiem | 311 |
17.4.1. Proces formułowania strategii marketingowej | 313 |
17.5. Wpływ otoczenia przedsiębiorstwa na zarządzanie marketingiem | 316 |
17.6. Nowe trendy w zarządzaniu marketingowym w przedsiębiorstwie | 319 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 323 |
ROZDZIAŁ 18. Zarządzanie produkcją w przedsiębiorstwach usługowych (Mariusz Jedliński) | 325 |
18.1. Produkcyjne podejście w sferze usług | 325 |
18.2. System produkcji w przedsiębiorstwach usługowych | 329 |
18.3. Typy procesów produkcyjnych usług | 331 |
18.4. Doskonalenie zarządzania operacjami produkcyjnymi w sferze usług | 333 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 338 |
ROZDZIAŁ 19. Zarządzanie relacjami z klientem (Joanna Hołub-Iwan) | 339 |
19.1. Kluczowa rola relacji w marketingu przedsiębiorstw usługowych | 339 |
19.1.1. Budowanie związku z klientem | 340 |
19.1.2. Etapy kształtowania relacji z kluczowymi klientami . | 341 |
19.1.3. Rola i korzyści relacji w strategii przedsiębiorstw usługowych | 344 |
19.2. Identyfikacja i selekcja klientów | 347 |
19.2.1. Kształtowanie pożądanego portfela klientów | 347 |
19.2.2. Analiza opłacalności klientów | 348 |
19.3. Strategiczne podejście do zarządzania relacjami z klientem | 353 |
19.3.1. Kierunki działań strategicznych wobec kluczowych klientów | 353 |
19.3.2. Strategie budowania relacji z kluczowymi klientami | 355 |
19.3.3. Taktyki zacieśniania związku z klientem | 357 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 358 |
ROZDZIAŁ 20. Zintegrowane podejście do rozwiązywania problemów konsumenta (Tine Buyl, Paul Matthyssens) | 359 |
20.1. Całościowe rozwiązywanie problemów konsumenta | 359 |
20.2. Analiza przypadków całościowych rozwiązań problemów konsumenta | 362 |
20.2.1. Projektowanie badania | 362 |
20.2.2. Opis przypadków | 364 |
20.2.3. Porównanie przypadków | 368 |
20.3. Główne czynniki sukcesu | 369 |
20.4. Rekomendacje | 371 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 372 |
ROZDZIAŁ 21. Zarządzanie wiedzą w przedsiębiorstwach usługowych (Anna Drab-Kurowska, Tomasz Sondej) | 373 |
21.1. Przedsiębiorstwo usługowe w warunkach gospodarki opartej na wiedzy | 373 |
21.2. Koncepcje i narzędzia zarządzania wiedzą w przedsiębiorstwach usługowych | 377 |
21.2.1. Podejście japońskie | 377 |
21.2.2. Podejście procesowe | 378 |
21.2.3. Podejście zasobowe | 379 |
21.2.4. Narzędzia wspomagające zarządzanie | 379 |
21.3. Wpływ rewolucji informacyjnej na działalność przedsiębiorstwa usługowego | 382 |
21.4. Wiedza jako źródło przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa | 385 |
Pytania i zagadnienia do dyskusji | 390 |
Bibliografia | 392 |
Indeks (Beata Filipiak) | 404 |