POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
pdf, ibuk
"Marketing. Podręcznik akademicki" to nowa pozycja na rynku wydawniczym, w której autorzy w zrozumiały, bardzo przystępny sposób wyjaśniają istotę i znaczenie współczesnego marketingu. Niewątpliwym wyróżnikiem podręcznika jest to, że zawarte w nim rozważania często odnoszą się do najnowszych trendów i procesów rynkowych, w tym gospodarki cyfrowej, nowych technologii czy zachowań nabywców w internecie. Na uwagę zasługuje też szeroko opisana społeczna rola marketingu, która nawiązuje do zagadnienia zrównoważonej konsumpcji przez nabywców, a także zrównoważonego rozwoju przedsiębiorstw.
Autorzy zadbali o to, aby przedstawić najbardziej aktualny stan wiedzy z zakresu marketingowej aktywności przedsiębiorstw, nie pomijając żadnego z kluczowych zagadnień. Dzięki temu podejmowana problematyka została ujęta syntetycznie, a zarazem kompleksowo.
Lektura podręcznika pozwoli studentom na sprawne poruszanie się w tym obszarze wiedzy i ułatwi im zrozumienie zasad funkcjonowania marketingu w praktyce, w odniesieniu do aktualnych, dynamicznie zmieniających się uwarunkowań rynkowych. Podręcznik ten został jednocześnie tak przygotowany, aby stanowić pomocniczy materiał dydaktyczny dla nauczycieli akademickich prowadzących zajęcia z zakresu marketingu.
Rok wydania | 2022 |
---|---|
Liczba stron | 282 |
Kategoria | Marketing, reklama |
Wydawca | Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu |
ISBN-13 | 978-83-8211-120-0 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp (Zygmunt Waśkowski) | |
Rozdział 1. Istota i ewolucja marketingu (Zygmunt Waśkowski) | |
Wprowadzenie | |
1.1. Geneza i istota orientacji marketingowej przedsiębiorstwa | |
1.2. Ewolucja marketingu | |
1.3. Strategia marketingowa przedsiębiorstwa | |
1.4. Kompozycja instrumentów marketingu-mix | |
1.5. Technologia na usługach marketingu | |
1.6. Marketing w strukturze organizacyjnej przedsiębiorstwa | |
Rozdział 2. Otoczenie marketingowe przedsiębiorstwa (Jan Fazlagić) | |
Wprowadzenie | |
2.1. Definicja i rodzaje otoczenia przedsiębiorstwa | |
2.2. Interesariusze przedsiębiorstwa | |
2.3. Relacje przedsiębiorstwa z otoczeniem | |
2.4. Trendy rynkowe | |
2.5. Konkurencja rynkowa | |
2.5.1. Analiza konkurencji | |
2.5.2. Strategie konkurencji | |
2.6. Koopetycja | |
Rozdział 3. Zachowania nabywców (Ewa Jerzyk, Tomasz Wanat) | |
Wprowadzenie | |
3.1. Nabywca jako podmiot działań marketingowych | |
3.1.1. Istota zachowań nabywców | |
3.1.2. Racjonalność a emocjonalność zachowań nabywców | |
3.1.3. Systemy podejmowania decyzji | |
3.1.4. Heurystyki decyzyjne nabywców | |
3.2. Modele zachowań nabywców | |
3.3. Proces podejmowania decyzji zakupowych | |
3.3.1. Etapy procesu podejmowania decyzji | |
3.3.2. Uwarunkowania procesu podejmowania decyzji | |
3.3.3. Trendy w zachowaniach współczesnych konsumentów | |
3.3.4. Zachowania nabywców online | |
3.4. Segmentacja rynku i wybór rynku docelowego | |
3.4.1. Istota segmentacji rynku | |
3.4.2. Kryteria segmentacji rynku | |
Rozdział 4. Systemy informacyjne w marketingu (Szymon Michalak, Iwona Olejnik, Bogdan Sojkin) | |
Wprowadzenie | |
4.1. Marketingowy System Informacyjny – istota, elementy oraz funkcjonowanie | |
4.2. Pojęcie, zakresy i techniki badań marketingowych | |
4.2.1. Ilościowe badania marketingowe | |
4.2.2. Jakościowe badania marketingowe | |
4.3. Metody i techniki analizy informacji marketingowych | |
4.3.1. Proces analizy danych ilościowych | |
4.3.2. Analiza danych jakościowych | |
Rozdział 5. Oferta produktowa przedsiębiorstwa (Magdalena Ankiel, Sylwia Michalak, Dobrosława Mruk-Tomczak) | |
Wprowadzenie | |
5.1. Produkt w ujęciu marketingowym | |
5.2. Klasyfikacja produktów | |
5.3. Macierz Ansoffa | |
5.4. Usługa jako produkt | |
5.4.1. Pojęcie usługi i produktu usługowego | |
5.4.2. Cechy i rodzaje usług | |
5.4.3. Jakość usług z perspektywy konsumenta | |
5.4.4. Rola personelu w procesie świadczenia usług | |
5.5. Zarządzanie portfelem produktów | |
5.6. Marka jako wyznacznik wartości produktu | |
5.6.1. Istota i znaczenie marki | |
5.6.2. Pozycjonowanie i repozycjonowanie marki | |
5.7. Opakowanie jako atrybut produktu | |
5.7.1. Pojęcie i funkcje opakowań | |
5.7.2. Opakowanie jako instrument marketingu | |
5.7.3. Innowacje opakowaniowe | |
5.8. Menedżer produktu i jego rola | |
Rozdział 6. Kształtowanie cen w marketingu (Wiesław Ciechomski, Tomasz Wanat) | |
Wprowadzenie | |
6.1. Rola ceny w strategii marketingowej firmy | |
6.1.1. Cena jako element kompozycji marketingu-mix | |
6.1.2. Funkcje cen | |
6.2. Metody ustalania cen | |
6.3. Wrażliwość cenowa nabywców | |
6.3.1. Istota wrażliwości cenowej nabywców | |
6.3.2. Metody pomiaru wrażliwości cenowej nabywców | |
6.3.3. Ceny nieliniowe | |
6.4. Strategie cenowe | |
6.5. Zarządzanie cenami zestawu produktów | |
6.5.1. Linie cenowe (produkty substytucyjne) | |
6.5.2. Sprzedaż produktów komplementarnych | |
6.6. Taktyki cenowe | |
6.7. Promocyjne kształtowanie cen | |
Rozdział 7. Dystrybucja produktów (Barbara Borusiak) | |
Wprowadzenie | |
7.1. Strategie dystrybucji | |
7.2. Kanały dystrybucji | |
7.3. Wsparcie sprzedaży w kanałach dystrybucji | |
7.4. Fizyczna dystrybucja produktów | |
7.5. Kooperacja i konflikty w kanałach dystrybucji | |
Rozdział 8. Komunikowanie z rynkiem (Bartosz Mazurkiewicz, Renata Nestorowicz, Anna Rogala) | |
Wprowadzenie | |
8.1. Proces i funkcje komunikacji marketingowej | |
8.2. Wybór kanałów komunikacji marketingowej | |
8.3. Instrumenty komunikacji marketingowej w kanałach tradycyjnych | |
8.4. Narzędzia komunikacji oparte na nowoczesnych technologiach | |
8.5. Proces tworzenia strategii komunikacji marketingowej | |
8.6. Zasady współpracy z agencją reklamową | |
Rozdział 9. Marketing społecznie odpowiedzialny (Barbara Borusiak, Magdalena Stefańska) | |
Wprowadzenie | |
9.1. Etyczne dylematy marketingu | |
9.2. W kierunku zrównoważonej konsumpcji | |
9.3. Miejsce koncepcji Społecznej Odpowiedzialności Biznesu w działaniach marketingowych przedsiębiorstwa | |
9.4. Społeczna Odpowiedzialność Biznesu a instrumenty marketingowe | |
9.5. Green marketing | |
Rozdział 10. Marketing w wybranych sferach biznesu (Marek Gnusowski, Zygmunt Waśkowski, Marek Zieliński) | |
Wprowadzenie | |
10.1. Marketing na rynku business to business | |
10.1.1. Cechy charakterystyczne rynku business to business | |
10.1.2. Rodzaje zakupów na rynku business to business | |
10.1.3. Proces zakupowy na rynku business to business | |
10.1.4. Wyzwania segmentacji na rynku business to business | |
10.1.5. Rola marki na rynku business to business | |
10.1.6. Automatyzacja na rynku business to business | |
10.2. Specyfika marketingu usług | |
10.2.1. Relacyjny marketing usług | |
10.2.2. Zaangażowanie klienta w proces świadczenia usług | |
10.2.3. Projektowanie usług | |
10.3. Marketing na rynkach zagranicznych | |
10.3.1. Przyczyny internacjonalizacji przedsiębiorstw | |
10.3.2. Uwarunkowania decyzji i działań marketingowych na rynkach zagranicznych | |
10.3.3. Odmienność działań marketingu międzynarodowego | |
Marketing. Academic handbook (summary) | |