Zarządzanie jakością

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

51,00

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 40,80 zł  


51,00

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

W podręczniku zaprezentowano istotę oraz najważniejsze koncepcje zarządzania jakością służące usprawnieniu ogólnego zarządzania organizacją. Ponadto przedstawiono kwestie związane z systemem oceny zgodności, wykorzystywane w celu weryfikacji spełnienia określonych wymagań dotyczących organizacji, procesu, usługi, produktu, systemu czy osoby, zawierające wyjaśnienia w zakresie normalizacji, certyfikacji, akredytacji oraz audytu. Przybliżono podstawowe wymagania dotyczące zastosowania systemowego podejścia do zarządzania jakością w organizacjach w aspekcie normatywnym, przy wykorzystaniu normy ISO 9001. Uwzględniono kwestie dotyczące branżowych systemów zarządzania jakością mających zastosowanie w branży żywnościowej, motoryzacyjnej, usług IT, medycznej, lotniczej, telekomunikacyjnej i kolejowej oraz wymagania NATO w tym zakresie. Przedstawiono definicje kosztów jakości i ich klasyfikację, a także wybrane modele kosztów jakości oraz rachunek kosztów jakości. Ponadto zawarto zagadnienia dotyczące wykorzystania głównych narzędzi zarządzania jakością stosowanych w organizacjach w celu zapewnienia jakości oraz doskonalenia procesów i wyrobów.


Rok wydania2022
Liczba stron325
KategoriaZarządzanie, organizacja, strategie
WydawcaUniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
ISBN-13978-83-8211-073-9
Numer wydania1
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wprowadzenie
  1. Zarządzanie jakością w zarządzaniu organizacją
  1.1. Istota i pojęcie jakości
  1.2. Jakość w działalności organizacji
  1.3. Geneza i ewolucja podejścia do zarządzania jakością
  1.4. Prekursorzy koncepcji zarządzania jakością
  1.5. Nagrody jakości
  Zagadnienia
  Bibliografia
  2. Koncepcje zarządzania jakością
  2.1. Istota koncepcji kompleksowego zarządzania jakością (TQM)
  2.2. Koncepcje lean
  2.3. Koncepcja six sigma
  2.4. Koncepcja lean six sigma
  2.5. Znormalizowane systemy zarządzania
  Zagadnienia
  Bibliografia
  3. System oceny zgodności
  3.1. Podstawowe definicje związane z oceną zgodności
  3.2. Normalizacja
  3.3. Certyfikacja
  3.4. Akredytacja
  3.5. Audyt
  Zagadnienia
  Bibliografia
  4. System zarządzania jakością
  4.1. Projakościowe zarządzanie w organizacji
  4.2. Podejście oparte na ryzyku
  4.3. Znormalizowane zarządzanie jakością
  4.4. Skuteczność systemu zarządzania jakością
  Zagadnienia
  Bibliografia
  5. Systemy zarządzania jakością w branży żywnościowej
  5.1. Prawne aspekty zarządzania jakością w branży żywnościowej
  5.2. Istota kształtowania jakości produktów żywnościowych
  5.3. Międzynarodowe standardy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
  5.4. Międzynarodowe systemy zapewnienia jakości żywności
  5.5. Polskie systemy jakości żywności
  5.6. Polskie znaki na produktach spożywczych
  Zagadnienia
  Bibliografia
  6. Wybrane branżowe standardy w zakresie zarządzania jakością
  6.1. Zarządzanie jakością w branży motoryzacyjnej
  6.2. System zarządzania jakością usług IT
  6.3. Zarządzanie jakością w branży medycznej
  6.4. Zapewnienie jakości dostaw w przemyśle lotniczym
  6.5. System zarządzania w branży telekomunikacyjnej
  6.6. Wymagania NATO w zakresie zarządzania jakością
  6.7. Zarządzanie łańcuchem dostaw w branży kolejowej
  Zagadnienia
  Bibliografia
  7. Ekonomiczne aspekty jakości
  7.1. Podstawy ekonomiki jakości
  7.2. Koszty jakości – zarys problematyki
  7.3. Modele kosztów jakości
  7.4. Rachunek kosztów jakości jako narzędzie wspomagające zarządzanie organizacją
  7.5. Implementacja rachunku kosztów jakości – aspekty praktyczne
  7.6. Rachunek kosztów jakości – uwagi końcowe
  Zagadnienia
  Bibliografia
  8. Tradycyjne narzędzia zarządzania jakością
  8.1. Istota i klasyfikacja metod i narzędzi zarządzania jakością w organizacji
  8.2. Podstawowe narzędzia rozwiązywania problemów jakościowych w organizacjach
  Zagadnienia
  Bibliografia
  9. Pozostałe metody i narzędzia wspierające zarządzanie jakością
  9.1. Diagram pokrewieństwa
  9.2. Diagram relacji
  9.3. Diagram systematyki
  9.4. Diagram macierzowy
  9.5. Macierzowa analiza danych
  9.6. Wykres programowy procesu decyzji
  9.7. Diagram sieciowy
  9.8. Burza mózgów (ang. brainstorming)
  Zagadnienia
  Bibliografia
  Quality management (Summary)
RozwińZwiń