POLECAMY
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
„Dieta w endometriozie” to kompendium wiedzy dla kobiet chorujących na endometriozę.
Książka dotyka niezwykle ważnej tematyki powiązania tej choroby z insulinoopornością, otyłością, problemami jelitowymi, w tym SIBO. W publikacji wyjaśniono dlaczego konkretna interwencja dietetyczna czy suplementacja, mają zastosowanie w przypadku endometriozy, z czego to wynika i dla kogo i jaki konkretnie model żywienia będzie odpowiedni.
Poruszone zostały również takie zagadnienia jak przygotowanie pacjentek do zabiegu operacyjnego, niepłodność, walka z bólem czy rola czynników środowiskowych.
W publikacji zamieszczono przykładowe plany żywieniowe, na których można bazować tworząc swój codzienny jadłospis.
Skierowana jest do kobiet chorujących na endometriozę, par zmagających się z niepłodnością i dietetyków.
Rok wydania | 2021 |
---|---|
Liczba stron | 312 |
Kategoria | Żywienie |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-6512-1 |
Numer wydania | 1 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 11 |
1. Endometrioza – epidemiologia i etiologia 13 | |
1.1. Epidemiologia endometriozy a leczenie | 13 |
1.2. Etiologia endometriozy | 19 |
2. Hormony 25 | |
2.1. Hormony płciowe | 25 |
2.1.1. Estrogeny | 28 |
2.1.2. Progesteron | 30 |
2.2. Badania laboratoryjne | 31 |
2.3. Rola greliny i leptyny w endometriozie | 34 |
3. Otyłość | 41 |
3.1. Epidemiologia otyłości | 41 |
3.2. Przyczyny otyłości | 44 |
4. Leczenie endometriozy | 49 |
4.1. Farmakoterapia | 49 |
4.2. Interakcje | 50 |
4.3. Probiotyki | 54 |
5. Ból i prostaglandyny 59 | |
6. Przygotowanie żywieniowe do zabiegu 63 | |
7. Głodówki | 67 |
8. Współwystępowanie insulinooporności | 70 |
8.1. Insulinooporność | 70 |
8.2. Diagnostyka w kierunku insulinooporności | 72 |
8.3. Indeks glikemiczny | 74 |
8.4. Hipoglikemia | 80 |
9. Zespół jelita drażliwego oraz SIBO 87 | |
9.1. Zespół jelita drażliwego | 87 |
9.1.1. Przyczyny zespołu jelita drażliwego | 87 |
9.1.2. Objawy i podział zespołu jelita drażliwego | 88 |
9.1.3. Diagnostyka zespołu jelita drażliwego | 89 |
9.2. SIBO | 91 |
9.2.1. Patogeneza SIBO | 92 |
9.2.2. Rodzaje i objawy SIBO | 96 |
9.2.3. Diagnostyka SIBO | 98 |
9.2.4. Leczenie SIBO | 99 |
9.3. Nietolerancja histaminy i niedobór oksydazy diaminowej | 102 |
10. Najczęściej stosowane interwencje dietetyczne w endometriozie | 111 |
10.1. Składniki pokarmowe | 111 |
10.1.1. Białka | 111 |
10.1.2. Tłuszcze | 113 |
10.1.3. Węglowodany | 116 |
10.2. Zalecenia dietetyczne | 119 |
10.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe dla pacjentów z endometriozą | 123 |
11. Najczęściej stosowane diety 128 | |
11.1. Dieta przeciwzapalna | 128 |
11.2. Dieta o niskiej zawartości FODMAP | 159 |
11.2.1. Poszczególne składniki diety a zespół jelita drażliwego | 161 |
11.2.2. Etapy diety | 171 |
11.2.3. Sposoby na obniżenie zawartości FODMAP w produktach | 180 |
11.2.4. Eliminacja objawów zespołu jelita drażliwego | 182 |
11.2.5. Terapie wspomagające i probiotyki | 185 |
11.3. Dieta bezglutenowa i bezlaktozowa | 187 |
11.3.1. Różnicowanie chorób przed wykluczeniem glutenu z diety | 187 |
11.3.2. Dieta bezglutenowa | 194 |
11.3.3. Dieta a laktoza i kazeina | 198 |
11.4. Dieta o niskim indeksie glikemicznym | 199 |
11.5. Dieta wegetariańska | 200 |
12. Suplementacja i jej rola w endometriozie | 220 |
12.1. Witamina D₃ | 220 |
12.2. Witamina K | 224 |
12.3. Antyoksydanty | 225 |
12.4. Kwasy tłuszczowe omega-3 | 228 |
13. Zioła – rola i zastosowanie | 233 |
13.1. Zioła stosowane u osób z endometriozą | 233 |
13.2. Fitoestrogeny | 235 |
14. Ksenoestrogeny 244 | |
14.1. Bisfenol A | 245 |
14.2. Polibromowane etery difenylowe | 246 |
14.3. Ftalany | 246 |
14.4. Dioksyny i pestycydy | 247 |
14.5. Ksenoestrogeny u osób z endometriozą | 248 |
15. Produkty budzące największe wątpliwości | 250 |
15.1. Kawa | 250 |
15.2. Cukier i jego zamienniki | 252 |
15.3. Kakao i czekolada | 256 |
15.4. Warzywa krzyżowe | 257 |
15.5. Produkty fermentowane | 259 |
16. Niepłodność 263 | |
17. Praktyczne porady | 271 |
17.1. Jak radzić sobie z bólem | 271 |
17.2. Rozmowa z lekarzem osteopatą i fizjoterapeutą dr n. med. Katarzyną Kulczyńską | 273 |
Podsumowanie | 279 |
Przykładowy trzydniowy jadłospis diety przeciwzapalnej 1800 kcal | 283 |
Przykładowy trzydniowy jadłospis diety low-FODMAP 1800 kcal | 289 |
Przykładowy trzydniowy jadłospis diety o niskim indeksie glikemicznym 1800 kcal | 295 |
Przykładowy trzydniowy jadłospis diety z niską zawartością histaminy 1800 kcal | 301 |
Przykładowy trzydniowy jadłospis diety wegetariańskiej 1800 kcal | 306 |