Dieta w endometriozie

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

62,10  69,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 69,00 zł (-10%)

Najniższa cena z 30 dni: 46,92 zł  


62,10

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

„Dieta w endometriozie” to kompendium wiedzy dla kobiet chorujących na endometriozę.
Książka dotyka niezwykle ważnej tematyki powiązania tej choroby z insulinoopornością, otyłością, problemami jelitowymi, w tym SIBO. W publikacji wyjaśniono dlaczego konkretna interwencja dietetyczna czy suplementacja, mają zastosowanie w przypadku endometriozy, z czego to wynika i dla kogo i jaki konkretnie model żywienia będzie odpowiedni.
Poruszone zostały również takie zagadnienia jak przygotowanie pacjentek do zabiegu operacyjnego, niepłodność, walka z bólem czy rola czynników środowiskowych.
W publikacji zamieszczono przykładowe plany żywieniowe, na których można bazować tworząc swój codzienny jadłospis.
Skierowana jest do kobiet chorujących na endometriozę, par zmagających się z niepłodnością i dietetyków.


Rok wydania2021
Liczba stron312
KategoriaŻywienie
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-6512-1
Numer wydania1
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    11
  1. Endometrioza – epidemiologia i etiologia 13
    1.1. Epidemiologia endometriozy a leczenie    13
    1.2. Etiologia endometriozy    19
  2. Hormony 25
    2.1. Hormony płciowe    25
      2.1.1. Estrogeny    28
      2.1.2. Progesteron    30
    2.2. Badania laboratoryjne    31
    2.3. Rola greliny i leptyny w endometriozie    34
  3. Otyłość    41
    3.1. Epidemiologia otyłości    41
    3.2. Przyczyny otyłości    44
  4. Leczenie endometriozy    49
    4.1. Farmakoterapia    49
    4.2. Interakcje    50
    4.3. Probiotyki    54
  5. Ból i prostaglandyny 59
  6. Przygotowanie żywieniowe do zabiegu 63
  7. Głodówki    67
  8. Współwystępowanie insulinooporności    70
    8.1. Insulinooporność    70
    8.2. Diagnostyka w kierunku insulinooporności    72
    8.3. Indeks glikemiczny    74
    8.4. Hipoglikemia    80
  9. Zespół jelita drażliwego oraz SIBO 87
    9.1. Zespół jelita drażliwego    87
      9.1.1. Przyczyny zespołu jelita drażliwego    87
      9.1.2. Objawy i podział zespołu jelita drażliwego    88
      9.1.3. Diagnostyka zespołu jelita drażliwego    89
    9.2. SIBO    91
      9.2.1. Patogeneza SIBO    92
      9.2.2. Rodzaje i objawy SIBO    96
      9.2.3. Diagnostyka SIBO    98
      9.2.4. Leczenie SIBO    99
    9.3. Nietolerancja histaminy i niedobór oksydazy diaminowej    102
  10. Najczęściej stosowane interwencje dietetyczne w endometriozie    111
    10.1. Składniki pokarmowe    111
      10.1.1. Białka    111
      10.1.2. Tłuszcze    113
      10.1.3. Węglowodany    116
    10.2. Zalecenia dietetyczne    119
    10.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe dla pacjentów z endometriozą    123
  11. Najczęściej stosowane diety 128
    11.1. Dieta przeciwzapalna    128
    11.2. Dieta o niskiej zawartości FODMAP    159
      11.2.1. Poszczególne składniki diety a zespół jelita drażliwego    161
      11.2.2. Etapy diety    171
      11.2.3. Sposoby na obniżenie zawartości FODMAP w produktach    180
      11.2.4. Eliminacja objawów zespołu jelita drażliwego    182
      11.2.5. Terapie wspomagające i probiotyki    185
    11.3. Dieta bezglutenowa i bezlaktozowa    187
      11.3.1. Różnicowanie chorób przed wykluczeniem glutenu z diety    187
      11.3.2. Dieta bezglutenowa    194
      11.3.3. Dieta a laktoza i kazeina    198
    11.4. Dieta o niskim indeksie glikemicznym    199
    11.5. Dieta wegetariańska    200
  12. Suplementacja i jej rola w endometriozie    220
    12.1. Witamina D₃    220
    12.2. Witamina K    224
    12.3. Antyoksydanty    225
    12.4. Kwasy tłuszczowe omega-3    228
  13. Zioła – rola i zastosowanie    233
    13.1. Zioła stosowane u osób z endometriozą    233
    13.2. Fitoestrogeny    235
  14. Ksenoestrogeny 244
    14.1. Bisfenol A    245
    14.2. Polibromowane etery difenylowe    246
    14.3. Ftalany    246
    14.4. Dioksyny i pestycydy    247
    14.5. Ksenoestrogeny u osób z endometriozą    248
  15. Produkty budzące największe wątpliwości    250
    15.1. Kawa    250
    15.2. Cukier i jego zamienniki    252
    15.3. Kakao i czekolada    256
    15.4. Warzywa krzyżowe    257
    15.5. Produkty fermentowane    259
  16. Niepłodność 263
  17. Praktyczne porady    271
    17.1. Jak radzić sobie z bólem    271
    17.2. Rozmowa z lekarzem osteopatą i fizjoterapeutą dr n. med. Katarzyną Kulczyńską    273
  Podsumowanie    279
  Przykładowy trzydniowy jadłospis diety przeciwzapalnej 1800 kcal    283
  Przykładowy trzydniowy jadłospis diety low-FODMAP 1800 kcal    289
  Przykładowy trzydniowy jadłospis diety o niskim indeksie glikemicznym 1800 kcal    295
  Przykładowy trzydniowy jadłospis diety z niską zawartością histaminy 1800 kcal    301
  Przykładowy trzydniowy jadłospis diety wegetariańskiej 1800 kcal    306
RozwińZwiń