Dieta antyhistaminowa

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

29,40  39,20

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

29,4039,20

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Histamina wytwarzana w naturalnych procesach w organizmie człowieka jest - w odpowiednich ilościach - niezbędna do życia. Jednak u osób, u których stwierdzono jej nietolerancję histamina zawarta w lekach i pokarmach może powodować znaczne dolegliwości. Ponieważ odgrywa kluczową role w reakcjach alergicznych, jej następstwami są m.in.: bóle głowy, wysypka, swędzenie skóry, bóle brzucha, biegunka, wodnisty katar, kaszel, zaburzenia rytmu serca.
W poradniku podano praktyczne rady, które pomogą wrażliwym na działanie histaminy osobom uzyskać wyraźną poprawę stanu zdrowia, a nawet całkowicie pozbyć się uciążliwych objawów.
Liczne przepisy na dania główne, zupy, sałatki, desery oraz na ciasteczka, ciasta i torty z pewnością ułatwią zachowanie właściwej diety.


Liczba stron128
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-5693-8
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

   WPROWADZENIE    9
  HISTAMINA W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA    11
  Co to jest histamina?    12
  Diaminooksydaza    14
  Definicja nietolerancji histaminy    16
  Rozpoznanie nietolerancji histaminy    17
  HISTAMINA W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH    21
  Podstawowe informacje    22
  Dlaczego niektóre produkty spożywcze zawierają tak dużo histaminy?    23
  Wyroby z mleka i sery    24
  Czekolada    26
  Mięso i wyroby mięsne    26
  Ryby i produkty rybne    27
  Ocet    28
  Owoce i warzywa    29
  Alkohol    30
  Aminy biogenne    31
  Uwalniacze histaminy    33
  Dodatki spożywcze    35
  POSTĘPOWANIE W NIETOLERANCJI HISTAMINY    37
  Dorośli    38
  Dzieci    38
  Leki    41
  Nietolerancja środków cieniujących    41
  Zabiegi chirurgiczne i stomatologiczne    42
  Histamina w ciąży    43
  CO WŁAŚCIWIE WOLNO JEŚĆ?    44
  Tolerowane produkty spożywcze    46
  Nietolerowane produkty spożywcze    47
  Produkty spożywcze – tabela wymienników    49
  PRZEPISY    51
  Podstawowe informacje o gotowaniu    52
  Zupy    58
  Sałatki    67
  Dania główne    72
  Desery    94
  Ciasta i torty    100
  Ciasteczka    106
  Pasty do pieczywa    112
  Literatura źródłowa    117
  DODATEK    118
  Leki    118
  Dodatki spożywcze, symbole E    121
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia