POLECAMY
Autor:
Format:
ibuk
Podręcznik jest adresowany do studentów kierunków technologia żywności i żywienie człowieka oraz rolnictwo, jak również do rolników i producentów przetworów zbożowych. Materiał podręcznika został podzielony na trzy części. W pierwszej części przedstawiono podstawy teoretyczne m.in. wymagania jakościowe i zasady kwalifikacji ziarna do określonych działów przetwórstwa zbożowego oraz wybrane zagadnienia technologii przemiału przemysłowego. W części drugiej omówiono metody, a także maszyny i urządzenia przydatne w określaniu kierunku użytkowania i ocenie wartości przemiałowej ziarna zbóż z podaniem szczegółów wykonania tego typu analiz. Część trzecia obejmuje instrukcje do ćwiczeń do wykonania podczas zajęć dydaktycznych, uwagi co do ich organizacji oraz wytyczne dotyczące interpretacji wyników.
Rok wydania | 2015 |
---|---|
Liczba stron | 76 |
Kategoria | Żywienie |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego |
ISBN-13 | 978-83-7996-193-1 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Przedmowa | 7 |
I. Podstawy teoretyczne | 8 |
1. Kierunki użytkowania i wymagania jakościowe dla ziarna | 8 |
2. Budowa ziarniaka | 12 |
3. Skład chemiczny ziarna zbóż | 15 |
4. Zanieczyszczenia i patogeny ziarna zbożowego | 18 |
5. Przemiał ziarna na mąkę | 20 |
5.1. Przygotowanie ziarna do przemiału | 21 |
5.1.1. Czyszczenie ziarna | 21 |
5.1.2. Zestawianie mieszanek przemiałowych | 22 |
5.1.3. Suszenie ziarna | 23 |
5.1.4. Kondycjonowanie ziarna | 24 |
5.2. Przemiał | 25 |
5.2.1. Sposoby i systemy przemiału | 27 |
5.2.2. Wpływ parametrów pracy walców na efektywność rozdrabniania | 28 |
5.2.3. Odsiewanie produktów przemiału | 30 |
5.3. Wpływ przemiału na jakość mąki | 33 |
II. Część praktyczna – zasady i sposób wykonania analiz | 36 |
1. Pobieranie i rozdzielanie próbek ziarna i mąki | 36 |
1.1. Pobieranie próbek | 36 |
1.2. Rozdzielanie próbek | 37 |
2. Określenie wartości technologicznej ziarna | 39 |
2.1. Ocena organoleptyczna | 39 |
2.2. Analiza fizyczno-chemiczna | 42 |
3. Sporządzanie mieszanek przemiałowych | 56 |
4. Przygotowanie do przemiału i przemiał ziarna w warunkach laboratoryjnych | 58 |
4.1. Czyszczenie ziarna w warunkach laboratoryjnych | 58 |
4.2. Kondycjonowanie ziarna przed przemiałem w warunkach laboratoryjnych | 60 |
4.3. Rozdrabnianie ziarna w warunkach laboratoryjnych | 61 |
4.4. Wskaźniki jakości przemiału i uzyskanej mąki … | 67 |
III. Instrukcje do ćwiczeń | 72 |
1. Określanie jakości i wartości użytkowej ziarna zbóż | 72 |
1.1. Przygotowanie prób ziarna do analizy | 72 |
1.2. Ocena towaroznawcza ziarna zbożowego | 72 |
2. Czyszczenie, kondycjonowanie i przemiał ziarna zbóż | 73 |
2.1. Przygotowanie ziarna do przemiału | 73 |
2.2. Rozdrabnianie ziarna | 74 |
2.3. Charakterystyka otrzymanych produktów | 74 |
Piśmiennictwo | 75 |