Technologia zbóż. Część 1. Ocena wartości technologicznej ziarna, przygotowanie do prze-miału i przemiał ziarna

Technologia zbóż. Część 1. Ocena wartości technologicznej ziarna, przygotowanie do prze-miału i przemiał ziarna

1 ocena

Format:

ibuk

RODZAJ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 6,30 zł  


6,30

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Podręcznik jest adresowany do studentów kierunków technologia żywności i żywienie człowieka oraz rolnictwo, jak również do rolników i producentów przetworów zbożowych. Materiał podręcznika został podzielony na trzy części. W pierwszej części przedstawiono podstawy teoretyczne m.in. wymagania jakościowe i zasady kwalifikacji ziarna do określonych działów przetwórstwa zbożowego oraz wybrane zagadnienia technologii przemiału przemysłowego. W części drugiej omówiono metody, a także maszyny i urządzenia przydatne w określaniu kierunku użytkowania i ocenie wartości przemiałowej ziarna zbóż z podaniem szczegółów wykonania tego typu analiz. Część trzecia obejmuje instrukcje do ćwiczeń do wykonania podczas zajęć dydaktycznych, uwagi co do ich organizacji oraz wytyczne dotyczące interpretacji wyników.


Rok wydania2015
Liczba stron76
KategoriaŻywienie
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego
ISBN-13978-83-7996-193-1
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa     7
  I. Podstawy teoretyczne     8
  1. Kierunki użytkowania i wymagania jakościowe dla ziarna     8
  2. Budowa ziarniaka     12
  3. Skład chemiczny ziarna zbóż     15
  4. Zanieczyszczenia i patogeny ziarna zbożowego    18
  5. Przemiał ziarna na mąkę    20
    5.1. Przygotowanie ziarna do przemiału    21
      5.1.1. Czyszczenie ziarna    21
      5.1.2. Zestawianie mieszanek przemiałowych    22
      5.1.3. Suszenie ziarna     23
      5.1.4. Kondycjonowanie ziarna     24
    5.2. Przemiał     25
      5.2.1. Sposoby i systemy przemiału    27
      5.2.2. Wpływ parametrów pracy walców na efektywność rozdrabniania     28
      5.2.3. Odsiewanie produktów przemiału    30
    5.3. Wpływ przemiału na jakość mąki    33
  II. Część praktyczna – zasady i sposób wykonania analiz    36
  1. Pobieranie i rozdzielanie próbek ziarna i mąki     36
    1.1. Pobieranie próbek     36
    1.2. Rozdzielanie próbek    37
  2. Określenie wartości technologicznej ziarna    39
    2.1. Ocena organoleptyczna    39
    2.2. Analiza fizyczno-chemiczna     42
  3. Sporządzanie mieszanek przemiałowych     56
  4. Przygotowanie do przemiału i przemiał ziarna w warunkach laboratoryjnych     58
    4.1. Czyszczenie ziarna w warunkach laboratoryjnych     58
    4.2. Kondycjonowanie ziarna przed przemiałem w warunkach laboratoryjnych     60
    4.3. Rozdrabnianie ziarna w warunkach laboratoryjnych     61
    4.4. Wskaźniki jakości przemiału i uzyskanej mąki …    67
  III. Instrukcje do ćwiczeń     72
  1. Określanie jakości i wartości użytkowej ziarna zbóż     72
    1.1. Przygotowanie prób ziarna do analizy     72
    1.2. Ocena towaroznawcza ziarna zbożowego     72
  2. Czyszczenie, kondycjonowanie i przemiał ziarna zbóż     73
    2.1. Przygotowanie ziarna do przemiału    73
    2.2. Rozdrabnianie ziarna    74
    2.3. Charakterystyka otrzymanych produktów     74
  Piśmiennictwo     75
RozwińZwiń