Kompendium wiedzy o handlu

-10%

Kompendium wiedzy o handlu

2 oceny

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

19,95

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

Kompendium stanowi znakomitą podstawę do dalszych studiów, może też służyć jako repetytorium ułatwiające przygotowanie do egzaminu. Autorzy znakomicie łączą w nim prostotę wykładu z profesjonalną wiedzą.

Do głównych zalet książki należą:

- syntetyczne omówienie najważniejszych zagadnień,
- prosty i zwięzły język,
- alfabetyczny wykaz haseł,
- hasła na marginesach.

Zespół autorski tworzą pracownicy naukowi i wykładowcy Katedry Zarządzania Przedsiębiorstwem Handlowym Akademii Ekonomicznej w Poznaniu.


Liczba stron348
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-15446-2
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

EBOOKI WYDAWCY

POLECAMY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wprowadzenie    7
  1. Handel we współczesnej gospodarce    11
    1.1. Istota handlu    11
    1.2. Podstawy teoretyczne wyodrębnienia handlu    12
    1.3. Uwarunkowania rozwoju handlu i jego znaczenie w gospodarce    19
    1.4. Handel a dystrybucja    26
  2. Przedsiębiorstwo handlowe jako podmiot rynku    32
    2.1. Pojęcie i cechy przedsiębiorstwa handlowego    32
    2.2. Funkcje przedsiębiorstwa handlowego    34
    2.3. Otoczenie przedsiębiorstwa handlowego    38
    2.4. Typologia przedsiębiorstw handlowych    41
  3. Zarządzanie przedsiębiorstwem handlowym    48
    3.1. Orientacja strategiczna w zarządzaniu przedsiębiorstwem handlowym    48
    3.2. Problemy decyzyjne w przedsiębiorstwie handlowym    62
    3.3. Kształtowanie przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa handlowego    68
  4. Zarządzanie zasobami ludzkimi w handlu    77
    4.1. Cechy pracy w handlu    77
    4.2. Elementy polityki personalnej    80
    4.3. Planowanie zatrudnienia    83
    4.4. Motywowanie    94
    4.5. System oceny pracowników    106
  5. Marketing w handlu    111
    5.1. Geneza i istota marketingu w handlu    111
    5.2. Strategie marketingowe przedsiębiorstw handlowych    114
    5.3. Instrumenty marketingu w handlu    119
      5.3.1. Wybór formatu sklepu    119
      5.3.2. Oferta asortymentowo-usługowa    128
      5.3.3. Zarządzanie marką    134
      5.3.4. Ceny i marże    142
      5.3.5. Promocja    148
    5.4. Trendy w marketingu handlowym    160
  6. Merchandising    162
    6.1. Geneza i istota merchandisingu    162
    6.2. Merchandising detalisty i producenta    169
    6.3. Techniki merchandisingu handlowego    173
  7. Systemy informatyczne w handlu    198
    7.1. Systemy wspomagania sprzedaży    198
    7.2. Systemy wspomagania logistyki    204
    7.3. Systemy wspomagania relacji z klientem    208
  8. Zarządzanie jakością w handlu    230
    8.1. Interpretacja jakości    230
    8.2. Pojęcie jakości w handlu    234
    8.3. Systemy zarządzania jakością    242
  9. Handel elektroniczny    256
    9.1. Geneza działalności handlowej opartej na wykorzystaniu Internetu    256
    9.2. Charakterystyka przedsiębiorstw handlu elektronicznego na tle tradycyjnych form handlu    259
    9.3. Prawne aspekty handlu elektronicznego    266
    9.4. Znaczenie budowania lojalności klienta w handlu elektronicznym    274
    9.5. Stan i uwarunkowania rozwoju handlu elektronicznego w Polsce    280
  10. Przestrzenne aspekty funkcjonowania handlu    288
    10.1. Znaczenie handlu w rozwoju miast i regionów    288
    10.2. Koncepcje lokalizacji w handlu    292
    10.3. Nowe rozwiązania w zakresie lokalizacji centrów handlowych    295
      10.3.1. Geneza centrum handlowego    295
      10.3.2. Rozwój centrów handlowych w Polsce    297
  11. Kooperacja w handlu    300
    11.1. Istota i przesłanki kooperacji    300
    11.2. Formy kooperacji    303
    11.3. Franchising    307
  12. Internacjonalizacja handlu    311
    12.1. Interpretacja internacjonalizacji w handlu    311
    12.2. Motywy internacjonalizacji przedsiębiorstw handlowych    326
    12.3. Strategie internacjonalizacji    329
  Literatura podstawowa    337
  Indeks    344
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia