INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
pdf, ibuk
Monografia stanowi część cyklu prac poświęconych wyzwaniom w obszarze nauki i praktyki zarządzania oraz jakości w przemyśle piwowarskim, ze szczególnym uwzględnieniem sektora piwowarstwa rzemieślniczego. W publikacji zaprezentowano przedsiębiorczość rzemieślniczą, scharakteryzowano istotę rzemiosła i przedsiębiorczości rzemieślniczej, piwowarstwa rzemieślniczego oraz specyfikę produktu tradycyjnego. Zasygnalizowano znaczenie innowacyjności dla rozwoju branży, scharakteryzowano tło i przesłanki rozwoju piwowarstwa rzemieślniczego, omówiono zjawisko piwnej rewolucji i zwrócono uwagę na specyfikę browarów rzemieślniczych. Zaakcentowano znaczenie współdziałania gospodarczego przedsiębiorstw oraz zasygnalizowano szczególną rolę kooperencji dla funkcjonowania przedsiębiorstw w branży piwowarstwa rzemieślniczego.
Rok wydania | 2021 |
---|---|
Liczba stron | 110 |
Kategoria | Zarządzanie, organizacja, strategie |
Wydawca | Politechnika Częstochowska |
ISBN-13 | 978-83-7193-786-6 |
Numer wydania | 1 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wprowadzenie | |
Rozdział | 1 |
Przedsiębiorczość rzemieślnicza – zjawisko i trend osadzony w tradycji miejsca i kulturze | |
1.1. Koncepcja przedsiębiorczości jako fundament eksploracji przedsiębiorczości rzemieślniczej | |
1.2. Istota rzemiosła i przedsiębiorczości rzemieślniczej | |
1.3. Osobiste cechy i postawa rzemieślnika jako tło przedsiębiorczości rzemieślniczej | |
Rozdział | 2 |
Przedsiębiorczość rzemieślnicza w branży piwowarskiej | |
2.1. Istota piwowarstwa rzemieślniczego – kontekst poznawczy i semantyczny | |
2.2. Specyfika produktu tradycyjnego determinująca istotę piwowarstwa rzemieślniczego | |
2.3. Innowacyjność w piwowarstwie rzemieślniczym jako tło rozwoju branży | |
Rozdział | 3 |
Przedsiębiorczość rzemieślnicza jako obszar badań | |
3.1. Wybrane obszary aktywności badaczy dziedzinowych na świecie w zakresie przedsiębiorczości rzemieślniczej | |
3.2. Problemy definicyjne w zakresie charakteryzowania rzemiosła w warunkach polskiej gospodarki | |
Rozdział | 4 |
Piwna rewolucja jako czynnik determinujący powstanie i rozwój przedsiębiorczości rzemieślniczej w branży piwowarskiej | |
4.1. Piwna rewolucja jako tło rozwoju piwowarstwa rzemieślniczego w Polsce | |
4.2. Postawy przedsiębiorcze piwowarów jako przesłanka piwnej rewolucji i rozwoju piwowarstwa rzemieślniczego | |
4.3. Specyfika browarów rzemieślniczych | |
Rozdział | 5 |
Relacje międzyorganizacyjne w branży piwowarstwa rzemieślniczego | |
5.1. Znaczenie współdziałania gospodarczego we współczesnym biznesie a tworzenie i wykorzystywanie relacji międzyorganizacyjnych w branży piwowarstwa rzemieślniczego | |
5.2. Kooperencja jako koncepcja współdziałania istotna dla przedsiębiorstw branży piwowarstwa rzemieślniczego | |
5.3. Sieci współpracy przedsiębiorców-rzemieślników w branży piwowarstwa rzemieślniczego | |
5.4. Cechy i korporacje jako specyficzne formy współpracy piwowarów | |
5.5. Relacje międzyorganizacyjne i społeczne relacje w sektorze piwowarstwa rzemieślniczego w Polsce | |
Podsumowanie | |
Literatura | |