Wege

Dieta roslinna w praktyce

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

53,40  89,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 89,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 53,40 zł  


53,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Jest to drugie wydanie książki „Wege. Dieta roślinna w praktyce” – kompleksowego przewodnika po diecie roślinnej, który ułatwia jej wprowadzenie oraz stosowanie. Obecne wydanie zawiera najbardziej aktualne treści na temat bilansowania diet wegetariańskich i jest wzbogacone o nowe rozdziały, odpowiadające na potrzeby osób z chorobami tarczycy, zaburzeniami lipidowymi oraz insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Książka napisana została prostym językiem, dzięki czemu zamieszczone w niej treści będą zrozumiałe zarówno dla specjalistów żywienia, jak i tych, którzy nie pracują w tej branży. Niezależnie od tego, czy ktoś jest dietetykiem, czy osobą praktykującą wegetarianizm, dzięki poradnikowi poszerzy swoją wiedzę z zakresu diety roślinnej. Wszystkie informacje i zalecenia zawarte w publikacji są poparte badaniami naukowymi i/lub własnym doświadczeniem Autorki. Co znajdziesz w książce: • Przegląd wiadomości na temat diet roślinnych, ich korzystnych właściwości zdrowotnych oraz informacje o potencjalnych niedoborach i ich skutkach • Jakie znaczenie dla organizmu mają poszczególne składniki odżywcze i gdzie ich szukać w produktach roślinnych • Jak powinny wyglądać prawidłowo zbilansowane posiłki oparte na żywności pochodzenia roślinnego • W jaki sposób bilansować dietę w przypadku dzieci i dorosłych, w tym również kobiet w ciąży, osób starszych oraz aktywnych fizycznie • Praktyczne porady na temat robienia zakupów, komponowania posiłków, odchudzania czy przytycia na diecie roślinnej


Rok wydania2022
Liczba stron420
KategoriaŻywienie
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-01-22773-9
Numer wydania2
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp     1
    Trend w kierunku diet roślinnych     3
    Czym jest dieta wegetariańska?     3
    Diety roślinne a klimat     5
    Jak i gdzie szukać rzetelnych informacji naukowych?     7
    Diety roślinne a zdrowie     12
  Makroskładniki a dieta wegańska     23
    Białko     25
    Tłuszcze i kwasy tłuszczowe omega-3     31
    Węglowodany     41
  Mikroskładniki a dieta wegańska     55
    Witamina B12 (kobalamina)     57
    Witamina A     68
    Witamina B2     70
    Foliany     70
    Wapń     72
    Żelazo     78
    Cynk     84
    Selen     86
    Jod     89
    Cholina     93
    Witamina D     96
  Związki antyodżywcze w diecie roślinnej     125
    Kwas fitynowy     128
    Kwas szczawiowy     132
    Polifenole     135
    Glukozynolany     137
    Lektyny     139
    Saponiny     140
    Aquafaba     141
    Inhibitory proteaz (trypsyny i chymotrypsyny)     142
  Bilansowanie diety roślinnej     155
    Dieta zdrowych osób dorosłych     157
    Składniki w diecie roślinnej mające wpływ na zdrowe kości     165
    Jak zacząć wdrażać dietę roślinną, jeżeli dotąd jadłeś mięso, jaja oraz nabiał?     170
    Jak przyśpieszyć gotowanie lub przygotowywanie posiłków?     175
    Bilansowanie dla osób na diecie wegetariańskiej i fleksitariańskiej     176
    Bilansowanie dla osób chcących schudnąć     177
    Bilansowanie dla osób, które chciałyby przytyć     189
    Dieta wegańska w czasie ciąży i laktacji     192
    Dieta niemowląt i małych dzieci     212
    Dieta starszych dzieci     232
    Bilansowanie diety roślinnej dla osób po 50. roku życia i seniorów     236
    Dieta osób z wyższą aktywnością fizyczną     244
    Dieta osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2     251
    Dieta osób z chorobami tarczycy     266
    Dieta osób z zespołem jelita drażliwego     274
    Dieta osób z zaburzeniami lipidowymi     288
    Dieta osób z dną moczanową     297
  Problemy i kontrowersje związane z wdrażaniem diety roślinnej     333
    Dieta surowa (witariańska) i dieta 80/10/10     335
    Kontrowersje związane z soją     339
    Bezpieczeństwo żywności     346
    Porady przydatne w kuchni     350
    Jak czytać etykiety produktów spożywczych?     366
    Zastępowanie jajek w potrawach     369
    Jedzenie w podróży     369
    Jakie badania wykonywać na diecie roślinnej?     373
  Diety roślinne w praktyce – przykładowe jadłospisy     389
    Przykładowy jadłospis roślinny dla kobiety (1800 kcal)     391
    Przykładowy jadłospis roślinny dla mężczyzny (2400 kcal)     394
    Przykładowy jadłospis dla osoby starszej (2000 kcal)     397
    Przykładowy jadłospis dla osoby o wyższej aktywności fizycznej (3500 kcal)     401
    Przykładowy jadłospis dla osoby na diecie low FODMAP (1800 kcal)     404
    Przykładowy jadłospis dla kobiety w ciąży lub karmiącej (2300 kcal)     407
    Przykładowy jadłospis dla dziecka w wieku 1–3 lata (1000 kcal)     410
    Przykładowy jadłospis dla dziecka w wieku 4–6 lat (1400 kcal)     413
  Skorowidz     416
RozwińZwiń