Efektywne zarządzanie żywnością

Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia. Podręcznik dla dietetyków

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

47,40  79,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 79,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 47,40 zł  


47,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

„Efektywne zarządzanie żywnością. Zapobieganie marnowaniu i techniki utrwalania dla zrównoważonego spożycia” to publikacja, która w sposób syntetyczny przedstawia zagadnienia z zakresu utrwalania i przechowywania żywności w aspekcie ograniczenia marnowania żywności:
• Skala marnowania żywności
• Konsekwencje marnowania żywności
• Przeciwdziałanie zjawisku marnowania żywności
• Podstawowe i nowoczesne metody utrwalania żywności
• Czynniki wpływające na trwałość, stabilność i jakość żywności podczas jej przechowywania
• Zmiany w poszczególnych grupach asortymentowych żywności z uwzględnieniem wartości odżywczych podczas przechowywania
• Warunki przechowywania żywności – wskazówki dla konsumenta
• Sposoby ograniczania marnowania żywności


Podręcznik skierowany jest do studentów dietetyki uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego. Dodatkowo może być materiałem wspierającym dla osób kształcących specjalistów w zakresie żywności i żywienia, a także zaangażowanych w przemysł spożywczy i inne powiązane z nim dziedziny.


Rok wydania2024
Liczba stron200
KategoriaInne
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-01-23516-1
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp     1
  I. Marnowanie żywności – problem współczesnego świata     3
  1. Marnotrawstwo żywności – definicja     5
  2. Skala marnowania żywności     8
  3. Konsekwencje marnowania żywności     13
  4. Przeciwdziałanie zjawisku marnowania żywności     31
  II. Nowoczesne metody utrwalania żywności a ochrona wartości odżywczej w aspekcie przeciwdziałania marnowaniu żywności     53
  5. Żywność jako podstawowy element życia     55
  6. Podstawowe i nowoczesne metody utrwalania żywności     71
  7. Czynniki wpływające na trwałość, stabilność i jakość żywności podczas jej przechowywania     89
  8. Zmiany w poszczególnych grupach asortymentowych żywności z uwzględnieniem wartości odżywczej podczas przechowywania     102
  9. Warunki przechowywania żywności – wskazówki dla konsumenta     137
  10. Praktyczne wskazówki dla konsumenta, jak ograniczyć marnowanie żywności     160
  Bibliografia     162
  Skorowidz     178
RozwińZwiń