INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Format:
pdf, ibuk
Publikacja porusza problematykę z zakresu psychologii i pedagogiki zdrowia i ukazuje się w okresie zwiększonego zainteresowania społeczeństwa tą problematyką. Prezentowana w niej analiza zachowań żywieniowych młodzieży ujawnia potrzebę intensyfikacji działań związanych z edukacją żywieniową rozumianą jako forma skutecznej profilaktyki.
Rok wydania | 2014 |
---|---|
Liczba stron | 123 |
Kategoria | Pedagogika ogólna |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej |
ISBN-13 | 978-83-7784-337-6 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 7 |
Rozdział I. Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania | 9 |
1.1. Analiza pojęcia „zachowania żywieniowe” w kontekście zachowań konsumenckich/konsumpcyjnych | 9 |
1.2. Kulturowy aspekt zachowań żywieniowych | 11 |
1.3. Za chowania żywieniowe jako obszar zachowań związanych ze zdrowiem | 13 |
1.4. Problematyka zachowań żywieniowych w kontekście psychologii społecznej | 17 |
1.5. Interdyscyplinarne modele wyjaśniające zachowania żywieniowe | 21 |
Rozdział II. Zachowania żywieniowe młodzieży jako przedmiot badań pedagogicznych | 29 |
2.1. Znaczenie sposobu odżywiania dla prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży szkolnej | 29 |
2.2. Rodzinne uwarunkowania zachowań żywieniowych | 32 |
2.3. Znaczenie grupy rówieśniczej w kształtowaniu postaw młodzieży wobec odżywiania się | 35 |
2.4. Media a zachowania żywieniowe młodzieży | 38 |
Rozdział III. Socjalizacja wartości i przekonań związanych ze zdrowym odżywianiem – wyzwanie dla edukacji żywieniowej | 41 |
3.1. Zdrowie jako wartość | 42 |
3.2. Wartości a prozdrowotne zachowania żywieniowe | 45 |
3.3. Przekonania zdrowotne związane z odżywianiem | 46 |
3.4. Społeczne uwarunkowania wartości, przekonań zdrowotnych i zachowań żywieniowych | 48 |
Rozdział IV. Metodologiczne podstawy badań | 53 |
4.1. Cel i przedmiot badań | 53 |
4.2. Metoda i techniki badawcze | 57 |
4.3. Sposoby analizy i interpretacji danych | 58 |
4.4. Charakterystyka badanej grupy | 59 |
Rozdział V. Samoocena własnego wyglądu i gotowość do poszerzania wiedzy żywieniowej badanej młodzieży podstawą zmiany sposobu odżywiania | 61 |
5.1. Ocena własnych zachowań żywieniowych młodzieży | 61 |
5.2. Spostrzeganie własnego ciała przez gimnazjalistów i studentów | 64 |
5.3. Działania podejmowane przez młodzież w celu redukcji masy ciała | 68 |
5.4. Poszukiwanie informacji na temat zdrowego odżywiania | 69 |
5.5. Podsumowanie | 71 |
Rozdział VI. Podmiotowe uwarunkowania zachowań żywieniowych młodzieży – wartości osobiste i przekonania na temat zdrowego odżywiania | 73 |
6.1. Miejsce zdrowia w hierarchii wartości badanej młodzieży | 73 |
6.2. P ostrzeganie „wartości zdrowia” w rodzinie i grupie rówieśniczej | 79 |
6.3. Miejsce zdrowia w hierarchii wartości a zachowania żywieniowe badanej młodzieży | 81 |
6.4. Przekonania na temat zależności między odżywianiem się a zdrowiem | 85 |
6.5. Podsumowanie | 87 |
Rozdział VII. Socjokulturowe uwarunkowania zachowań związanych z odżywianiem | 89 |
7.1. Przekonania na temat czynników wpływających na sposób odżywiania | 89 |
7.2. Ocena wpływu wybranych uwarunkowań socjokulturowych na zachowania żywieniowe młodzieży | 93 |
7.3. Podsumowanie | 104 |
Rozdział VIII. Podsumowanie i wnioski | 105 |
Zakończenie. Strategie rozwijania prozdrowotnej edukacji żywieniowej (na różnych etapach Modelu Planowanego Zachowania) | 109 |
Spis rysunków i tabel | 113 |
Literatura | 117 |