Zachowania żywieniowe młodzieży w perspektywie edukacji zdrowotnej

Zachowania żywieniowe młodzieży w perspektywie edukacji zdrowotnej

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

31,50

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 31,50 zł  


31,50

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Publikacja porusza problematykę z zakresu psychologii i pedagogiki zdrowia i ukazuje się w okresie zwiększonego zainteresowania społeczeństwa tą problematyką. Prezentowana w niej analiza zachowań żywieniowych młodzieży ujawnia potrzebę intensyfikacji działań związanych z edukacją żywieniową rozumianą jako forma skutecznej profilaktyki.


Rok wydania2014
Liczba stron123
KategoriaPedagogika ogólna
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej
ISBN-13978-83-7784-337-6
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    7
  
  Rozdział I. Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania     9
  
  1.1. Analiza pojęcia „zachowania żywieniowe” w kontekście zachowań konsumenckich/konsumpcyjnych    9
  1.2. Kulturowy aspekt zachowań żywieniowych    11
  1.3. Za chowania żywieniowe jako obszar zachowań związanych ze zdrowiem     13
  1.4. Problematyka zachowań żywieniowych w kontekście psychologii społecznej    17
  1.5. Interdyscyplinarne modele wyjaśniające zachowania żywieniowe    21
  
  Rozdział II. Zachowania żywieniowe młodzieży jako przedmiot badań pedagogicznych     29
  
  2.1. Znaczenie sposobu odżywiania dla prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży szkolnej    29
  2.2. Rodzinne uwarunkowania zachowań żywieniowych    32
  2.3. Znaczenie grupy rówieśniczej w kształtowaniu postaw młodzieży wobec odżywiania się    35
  2.4. Media a zachowania żywieniowe młodzieży     38
  
  Rozdział III. Socjalizacja wartości i przekonań związanych ze zdrowym odżywianiem – wyzwanie dla edukacji żywieniowej     41
  
  3.1. Zdrowie jako wartość    42
  3.2. Wartości a prozdrowotne zachowania żywieniowe    45
  3.3. Przekonania zdrowotne związane z odżywianiem    46
  3.4. Społeczne uwarunkowania wartości, przekonań zdrowotnych i zachowań żywieniowych    48
  
  Rozdział IV. Metodologiczne podstawy badań     53
  
  4.1. Cel i przedmiot badań    53
  4.2. Metoda i techniki badawcze    57
  4.3. Sposoby analizy i interpretacji danych    58
  4.4. Charakterystyka badanej grupy    59
  
  Rozdział V. Samoocena własnego wyglądu i gotowość do poszerzania wiedzy żywieniowej badanej młodzieży podstawą zmiany sposobu odżywiania     61
  
  5.1. Ocena własnych zachowań żywieniowych młodzieży     61
  5.2. Spostrzeganie własnego ciała przez gimnazjalistów i studentów    64
  5.3. Działania podejmowane przez młodzież w celu redukcji masy ciała     68
  5.4. Poszukiwanie informacji na temat zdrowego odżywiania    69
  5.5. Podsumowanie    71
  
  Rozdział VI. Podmiotowe uwarunkowania zachowań żywieniowych młodzieży – wartości osobiste i przekonania na temat zdrowego odżywiania     73
  
  6.1. Miejsce zdrowia w hierarchii wartości badanej młodzieży     73
  6.2. P ostrzeganie „wartości zdrowia” w rodzinie i grupie rówieśniczej     79
  6.3. Miejsce zdrowia w hierarchii wartości a zachowania żywieniowe badanej młodzieży     81
  6.4. Przekonania na temat zależności między odżywianiem się a zdrowiem     85
  6.5. Podsumowanie     87
  
  Rozdział VII. Socjokulturowe uwarunkowania zachowań związanych z odżywianiem     89
  
  7.1. Przekonania na temat czynników wpływających na sposób odżywiania     89
  7.2. Ocena wpływu wybranych uwarunkowań socjokulturowych na zachowania żywieniowe młodzieży     93
  7.3. Podsumowanie    104
  
  Rozdział VIII. Podsumowanie i wnioski     105
  
  Zakończenie. Strategie rozwijania prozdrowotnej edukacji żywieniowej (na różnych etapach Modelu Planowanego Zachowania)    109
  Spis rysunków i tabel    113
  Literatura    117
RozwińZwiń