Dietetyka sportowa

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

164,40  274,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 274,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 164,40 zł  


164,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała.


W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania).


Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania.


Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.


ZAKRES TEMATYCZNY PRZEDSTAWIONY W PUBLIKACJI


ŻYWIENIE


Trawienie i przemiana materii
Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny
Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej
Biochemia wysiłku fizycznego
Bilans energetyczny
Planowanie aktywności fizycznej
Budowa i skład ciała
Żywienie, wysiłek fizyczny i geny
Makroskładniki pokarmowe (Białka, Tłuszcze, Węglowodany)
Wartość odżywcza produktów spożywczych
Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie
Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych
Woda i elektrolity w czasie wysiłku fizycznego
Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu
Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy
Wolne rodniki w wysiłku fizycznym
Zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców
Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny
Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe
Zaburzenia odżywiania
Alkohol a sport


DIETETYKA


Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie
Przygotowanie do wysiłku
Regeneracja powysiłkowa
Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała – redukcja masy ciała, zwiększanie masy mięśniowej
Żywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport
Kobieta sportowiec
Sportowiec z cukrzycą
Sportowiec wegetarianin
Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych
Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych
Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców
Dieta w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza u sportowców
Psychologia i odżywianie
Psychologia i odżywianie – ograniczenia w procesie redukcji masy ciała


SUPLEMENTY DIETY


Suplementy diety w sporcie
Suplementacja i żywienie, a doping


PRAKTYCZNE ASPETY DIETYKI


Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego
Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego
Metody oceny sposobu żywienia
Metody oceny stanu odżywienia
Monitoring medyczny sportowców
Poradnictwo dietetyczne – rola dietetyka sportowego
Dieta osób aktywnych
Wybrane aspekty żywienia w różnych dyscyplinach sportowych
Plany suplementacyjne ukierunkowane na przyrost masy mięśniowej
Ciekawostki żywieniowe


Rok wydania2019
Liczba stron1180
KategoriaMedycyna sportowa
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-5664-8
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. Żywienie     1
  1. Trawienie i przemiana materii – Ewa Fürstenberg, Jadwiga Hamułka 3
    1.1. Metabolizm – wprowadzenie    3
    1.2. Układ pokarmowy – budowa, funkcje, regulacja działania    8
    1.3. Trawienie i wchłanianie składników pokarmowych    22
  2. Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny – Hubert Krysztofiak, Andrzej Ziemba 43
    2.1. Skurcz mięśni    44
    2.2. Przemiany energetyczne    46
    2.3. Morfologiczne i metaboliczne cechy włókien mięśniowych    50
    2.4. Pobieranie tlenu w trakcie wysiłku    52
    2.5. Regulacja pracy serca i układu krążenia podczas wysiłku    53
    2.6. Podsumowanie    58
  3. Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej – Hubert Krysztofiak, Andrzej Ziemba 61
    3.1. Przystosowanie do wysiłku fizycznego    62
    3.2. Adaptacja układu krążenia do wysiłku    65
    3.3. Zmiany metabolizmu energetycznego pod wpływem regularnych wysiłków    68
    3.4. Granice przystosowania    70
    3.5. Testy wysiłkowe    71
    3.6. Pomiar wskaźników wydolności fizycznej    73
    3.7. Pobieranie tlenu w czasie wysiłku testowego i V˙O2max    74
    3.8. Zmiany stężenia mleczanu we krwi w czasie wysiłku    75
    3.9. Metody wyznaczania obciążenia progowego    76
    3.10. Podsumowanie    79
  4. Biochemia wysiłku fizycznego – Tomasz Podgórski 81
    4.1. Metabolizm substratów energetycznych (systemy energetyczne związane z wysiłkiem)    82
    4.2. Skurcz mięśnia    94
  5. Bilans energetyczny – Barbara Frączek, Maria Gacek 97
    5.1. Podstawy bilansu energetycznego    97
    5.2. Zapotrzebowanie na energię    99
    5.3. Wartość energetyczna produktów i potraw    104
    5.4. Bilans energetyczny w sporcie    120
    5.5. Podsumowanie    123
  6. Planowanie aktywności fizycznej dla osób klinicznie zdrowych – Anna Jegier 125
    6.1. Korzyści regularnej aktywności fizycznej    125
    6.2. Podstawy kwalifikacji do regularnej aktywności fizycznej    131
  7. Budowa i skład ciała człowieka – Jadwiga Charzewska, Anna Kopiczko 135
    7.1. Koncepcja składu ciała człowieka    135
    7.2. Przegląd metod stosowanych w ocenie składu ciała    136
  8. Żywienie, wysiłek fizyczny i geny – Marek Sawczuk, Paweł Cięszczyk, Agnieszka Maciejewska-Skrendo 153
    8.1. Wprowadzenie    153
    8.2. Struktura i funkcja mięśni szkieletowych    157
    8.3. Pułap tlenowy (V˙O2max)    159
    8.4. Zdolność organizmu do detoksykacji i radzenia sobie ze stresem oksydacyjnym    161
    8.5. Zakres i intensywność reakcji zapalnej uruchamianej w odpowiedzi na wysiłek    164
    8.6. Prawdopodobieństwo pojawienia się uszkodzeń układu ruchu    164
    8.7. Dopasowanie sposobu odżywiania do potrzeb organizmu oraz utrzymanie optymalnej masy ciała    168
    8.8. Nietolerancje pokarmowe    173
    8.9. Podsumowanie    175
  9. Makroskładniki pokarmowe – białko – Dariusz Włodarek 177
    9.1. Białko jako składnik pokarmowy    177
    9.2. Źródła białka o wysokiej wartości odżywczej    181
    9.3. Zapotrzebowanie na białko osób aktywnych fizycznie    186
    9.4. Zawartość białka w diecie – konsekwencje zdrowotne    188
    9.5. Podsumowanie    192
  10. Makroskładniki pokarmowe – węglowodany – Andrzej Ziemba, Izabela Grabowska 195
    10.1. Budowa i rodzaje węglowodanów    196
    10.2. Wykorzystanie węglowodanów    197
    10.3. Przemiany glukozy w organizmie    197
    10.4. Wykorzystanie energii    199
    10.5. Strategie żywieniowe    200
  11. Makroskładniki pokarmowe – tłuszcze – Juliusz Przysławski 205
    11.1. Wprowadzenie    205
    11.2. Kwasy tłuszczowe – charakterystyka ogólna    208
    11.3. Kwasy tłuszczowe nasycone    209
    11.4. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone    211
    11.5. Kwasy tłuszczowe wielonienasycone    213
    11.6. Znaczenie tłuszczów w żywieniu człowieka – zapotrzebowanie    222
    11.7. Tłuszcze pokarmowe – źródła    225
    11.8. Podsumowanie    229
  12. Wartość odżywcza produktów spożywczych – Mirosław Pysz 231
    12.1. Wartość odżywcza produktów spożywczych – polskie zalecenia żywieniowe    232
    12.2. Zalecenia żywieniowe ekspertów Uniwersytetu Harvarda    245
    12.3. Szwajcarska Piramida Żywienia dla sportowców    248
    12.4. Podsumowanie    251
  13. Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie – Beata Przygoda 253
    13.1. Tiamina    259
    13.2. Ryboflawina    261
    13.3. Niacyna    263
    13.4. Kwas pantotenowy    265
    13.5. Biotyna    267
    13.6. Witamina B6    269
    13.7. Foliany    272
    13.8. Witamina B12 (kobalamina)    274
    13.9. Witamina C    277
    13.10. Witamina A    279
    13.11. Witamina D    283
    13.12. Witamina E    286
    13.13. Witamina K    288
    13.14. Podsumowanie    290
  14. Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych fizycznie – Małgorzata Schlegel-Zawadzka 299
    14.1. Wprowadzenie    299
    14.2. Normy żywienia    300
    14.3. Znaczenie makro- i mikropierwiastków w organizmie    303
    14.4. Udział składników mineralnych w utrzymaniu równowagikwasowo-zasadowej    306
    14.5. Biodostępność składników mineralnych    308
    14.6. Źródła pokarmowe składników mineralnych    310
  15. Woda i elektrolity podczas wysiłku fizycznego – Tomasz Mikulski 317
    15.1. Wprowadzenie    317
    15.2. Podstawy – zapotrzebowanie na płyny    318
    15.3. Profilaktyka odwodnienia, czyli właściwe nawadnianie w każdej sytuacji    322
    15.4. Kontrola nawodnienia    326
    15.5. Konsekwencje niewłaściwego nawodnienia    329
    15.6. Sytuacje szczególne    332
    15.7. Podawanie płynów drogą dożylną    333
    15.8. Sportowiec kategorii masters    334
  16. Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu – Kazimierz Ciechanowski 337
    16.1. Znaczenie równowagi kwasowo-zasadowej    337
    16.2. Badanie równowagi kwasowo-zasadowej    337
    16.3. Źródła kwasów i zasad w organizmie    339
    16.4. Dieta zakwaszająca, dieta alkalizująca    341
    16.5. Neutralizacja zakwaszającej diety    344
  17. Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy – Agnieszka Zembroń-Łacny, Joanna Orysiak 347
    17.1. Wprowadzenie    347
    17.2. Żywienie immunomodulujące w sporcie    348
    17.3. Podsumowanie    362
  18. Wolne rodniki w wysiłku fizycznym – Agnieszka Zembroń-Łacny 365
    18.1. Wprowadzenie    365
    18.2. Wolne rodniki i adaptacja do wysiłku fizycznego    366
    18.3. Wolne rodniki i antyoksydanty    369
    18.4. Podsumowanie    373
  19. Zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców – Wojciech Marlicz, Igor Łoniewski 375
    19.1. Wprowadzenie    375
    19.2. Oś mózg–jelito    375
    19.3. Zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego    384
    19.4. Podsumowanie    396
    19.5. Zalecenia    396
  20. Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny – Igor Łoniewski, Wojciech Marlicz 401
    20.1. Wprowadzenie    401
    20.2. Mikrobiota przewodu pokarmowego    402
    20.3. Dysbioza    408
    20.4. Wysiłek fizyczny a mikrobiota    412
    20.5. Modyfikacja mikrobioty – dieta, pre- i probiotyki    420
  21. Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe – Zbigniew Bartuzi 433
    21.1. Wprowadzenie    433
    21.2. Definicje i klasyfikacja    434
    21.3. Epidemiologia    435
    21.4. Patogeneza alergii na pokarmy    435
    21.5. Alergeny    436
    21.6. Reakcja alergiczna    438
    21.7. Diagnostyka    442
    21.8. Leczenie    444
    21.9. Patogeneza nietolerancji pokarmowych    445
    21.10. Diagnostyka i leczenie    450
  22. Zaburzenia odżywiania – Maria Gacek, Daria Domańska-Senderowska 457
    22.1. Wprowadzenie    457
    22.2. Specyficzne zaburzenia odżywiania    458
    22.3. Wybrane niespecyficzne zaburzenia odżywiania    465
    22.4. Zaburzenia odżywiania w sporcie    471
    22.5. Dietoterapia w zaburzeniach odżywiania    474
    22.6. Podsumowanie    477
  23. Alkohol a sport – Maria Gacek 479
    23.1. Wprowadzenie    479
    23.2. Zdrowotne konsekwencje nadużywania napojów alkoholowych    479
    23.3. Patofizjologiczne właściwości alkoholu a sport    481
    23.4. Neurotoksyczne właściwości alkoholu    485
    23.5. Alkohol a wydolność fizyczna    485
    23.6. Podsumowanie    486
  2. Dietetyka 489
  24. Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie – Barbara Frączek 491
    24.1. Specyfika żywienia sportowców    491
    24.2. Jakościowe zalecenia żywieniowe    492
    24.3. Ilościowe rekomendacje żywieniowe    493
    24.4. Aktualne trendy i kontrowersje    498
  25. Przygotowanie do wysiłku – Florentyna Tyrała, Aleksandra Pięta, Barbara Frączek 503
    25.1. Rola makroskładników spożywanych przed wysiłkiem w zapewnieniu dostępności energii w czasie jego trwania    503
    25.2. Węglowodany najważniejszym składnikiem pokarmowym w posiłku przed wysiłkiem    505
    25.3. Cechy posiłku przedtreningowego    507
    25.4. Przekąski przed treningiem    510
    25.5. Co należy jeść podczas ćwiczeń, treningów i zawodów?    514
    25.6. Strategie żywieniowe a wspomaganie wysiłku    516
  26. Regeneracja powysiłkowa – Anna Książek, Aleksandra Zagrodna, Małgorzata Słowińska-Lisowska 521
    26.1. Strategia żywieniowa w okresie powysiłkowym    521
    26.2. Węglowodany a regeneracja powysiłkowa    522
    26.3. Białko a regeneracja powysiłkowa    524
    26.4. Nawadnianie a regeneracja powysiłkowa    526
    26.5. Posiłki usprawniające regenerację powysiłkową    527
  27. Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała – redukcja masy ciała – Barbara Frączek 529
    27.1. Metodyka planowania diety redukcyjnej    530
    27.2. Diety alternatywne w redukcji masy ciała    535
    27.3. Wybrane mechanizmy regulowania metabolizmu tkanki tłuszczowej    537
    27.4. Wpływ diety i wysiłku fizycznego na utratę tkanki tłuszczowej    549
    27.5. Przykładowe jadłospisy diety redukcyjnej    550
  28. Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała –zwiększanie masy mięśniowej – Krzysztof Durkalec-Michalski 563
    28.1. Wprowadzenie    563
    28.2. Molekularne mechanizmy oddziałujące na wzrost hipertrofii i siły mięśniowej    565
    28.3. Bilans i wydatki energetyczne a rozwój masy, siły i wytrzymałości mięśniowej    567
    28.4. Makroskładniki diety w stymulacji masy, siły, mocy i wytrzymałości siłowej    572
    28.5. Strategia dietetyczna dla kulturysty lub zawodnika trenującego sporty siłowe w przygotowawczym okresie treningowym, ukierunkowanym na zwiększenie hipertrofii i siły mięśniowej    585
  29. Żywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport – Barbara Frączek, Maria Gacek 597
    29.1. Wprowadzenie    597
    29.2. Potrzeby energetyczne    598
    29.3. Węglowodany podstawowym źródłem energii    599
    29.4. Białka i tłuszcze w diecie dzieci i młodzieży    601
    29.5. Żywienie okołowysiłkowe i strategia nawadniania organizmu    602
    29.6. Żywienie w okresie regeneracji powysiłkowej    606
    29.7. Rozważne stosowanie suplementacji diety    608
    29.8. Podsumowanie    610
  30. Kobieta sportowiec: czy kobiety uprawiające sport wyczynowo mają specjalne wymagania żywieniowe? – Jadwiga Malczewska-Lenczowska 615
    30.1. Wprowadzenie    615
    30.2. Problem niedokrwistości i niedoboru żelaza wśród kobiet uprawiających sport wyczynowo    616
    30.3. Niedostateczna dostępność energii u kobiet uprawiających sport wyczynowo (triada sportsmenek)    622
    30.4. Podsumowanie    629
  31. Sportowiec z cukrzycą – Andrzej Gawrecki, Dorota Zozulińska-Ziółkiewicz     633
    31.1. Czy osoba z cukrzycą może uprawiać sport?    633
    31.2. Dieta i insulinoterapia u chorych na cukrzycę uprawiających sport    637
  32. Sportowiec wegetarianin – Damian Parol 645
    32.1. Wprowadzenie    645
    32.2. Definicja diet wegetariańskich    645
    32.3. Zapotrzebowanie energetyczne    646
    32.4. Podsumowanie    662
  33. Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych – Magdalena Makarewicz-Wujec, Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska 663
    33.1. Wprowadzenie    663
    33.2. Dieta w cukrzycy    663
    33.3. Dieta w nadciśnieniu tętniczym    669
    33.4. Dieta w osteoporozie    672
    33.5. Dieta w astmie oskrzelowej    675
  34. Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych – Daniel Śliż, Damian Parol, Artur Mamcarz 681
    34.1. Wprowadzenie    681
    34.2. Podział zaburzeń lipidowych    682
    34.3. Wybrane elementy diety w zaburzeniach lipidowych    682
  35. Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców – Marcin Wełnicki, Damian Parol, Artur Mamcarz 691
    35.1. Definicja hiperurykemii i dny moczanowej    691
    35.2. Etiologia hiperurykemii i dny moczanowej    693
    35.3. Dieta w hiperurykemii    694
    35.4. Podsumowanie    701
  36. Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoboru żelaza u sportowców – Jarosław Krzywański, Barbara Frączek 707
    36.1. Wprowadzenie    707
    36.2. Zasoby i metabolizm żelaza w organizmie    708
    36.3. Biodostępność żelaza    709
    36.4. Źródła żelaza w produktach spożywczych    712
    36.5. Zapotrzebowanie na żelazo    715
    36.6. Żywieniowe leczenie niedoboru żelaza    716
    36.7. Przykładowe jadłospisy    717
  37. Wybrane diety alternatywne i koncepcje żywieniowe – Ewa Stachowska, Joanna Palma, Maria Gacek, Barbara Frączek 723
    37.1. Wprowadzenie    723
    37.2. Dieta ketogenna (niskowęglowodanowa/wysokotłuszczowa)    724
    37.3. Dieta intermittent fasting    736
    37.4. Dieta paleolityczna (paleo)    740
    37.5. Dieta wysokobiałkowa    747
    37.6. Dieta wysokowęglowodanowa    752
    37.7. Dieta bezglutenowa    754
  38. Poradnictwo dietetyczne oparte na dowodach naukowych – Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska 761
    38.1. Definicje diety i dietetyki    761
    38.2. Podsumowanie    775
  39. Psychologia i odżywianie – ograniczenia w procesie redukcji masy ciała – Izabella Bednarczyk-Bochenek 777
    39.1. Nadmiarowe kilogramy – problem wieloaspektowy    777
    39.2. Kontrolowane czy automatyczne – o specyfice zachowań żywieniowych    780
    39.3. Zmiana zachowań żywieniowych – proces rozłożony w czasie    784
    39.4. Strategie środowiskowe: sprzymierzeniec czy pułapka    787
    39.5. Podsumowanie    788
  3. Suplementy diety 791
  40. Suplementy diety w sporcie – Jarosław Krzywański, Łukasz Jaśkiewicz, Urszula Somow, Igor Łoniewski, Hubert Krysztofiak 793
    40.1. Wprowadzenie    793
    40.2. Klasyfikacje suplementów diety    794
    40.3. Kryteria oceny skuteczności w sporcie    795
    40.4. Suplementy diety potencjalnie skuteczne w sporcie    797
    40.5. Suplementy diety stosowane ze wskazań lekarskich    823
  41. Suplementacja i żywienie a doping – Andrzej Pokrywka, Piotr Tomaszewski 841
    41.1. Suplementy i odżywki zanieczyszczone lub zafałszowane środkami dopingującymi    841
    41.2. Lista substancji i metod zabronionych w sporcie    844
    41.3. Odpowiedzialność za złamanie reguł antydopingowych    846
    41.4. Minimalizowanie ryzyka pozytywnych wyników badań antydopingowych    847
    41.5. Żywność jako potencjalne źródło pozytywnego wyniku badań antydopingowych    849
    41.6. Wlewy dożylne – kroplówki witaminowe    850
    41.7. Podsumowanie    851
  4. Praktyczne aspekty dietetyki 853
  42. Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego – Andrzej Klimek, Barbara Frączek, Andrzej Grzelak 855
    42.1. Metody pomiaru wydatku energetycznego    857
    42.2. Analiza porównawcza metod pomiaru wydatku energetycznego    871
  43. Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego – Marta Bazańska, Hubert Krysztofiak 877
    43.1. Kalorymetria pośrednia    877
    43.2. Podstawowa i spoczynkowa przemiana materii    880
    43.3. Analiza wysiłkowego metabolizmu energetycznego    883
  44. Metody oceny sposobu żywienia – Anna Gronowska-Senger 885
    44.1. Wprowadzenie    885
    44.2. Charakterystyka i opis metod oceny sposobu żywienia    886
  45. Metody oceny stanu odżywienia – Jadwiga Charzewska, Natalia Bieńko 903
    45.1. Zdefiniowanie stanu odżywienia    903
    45.2. Cele oraz sposoby oceny stanu odżywienia    905
    45.3. Metody oceny – charakterystyka    907
  46. Monitoring medyczny sportowca – Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak, Danuta Gajewska 931
    46.1. Wprowadzenie    931
    46.2. Ocena stanu zdrowia sportowców    932
    46.3. Badanie morfologiczne krwi    937
    46.4. Badania biochemiczne krwi    940
    46.5. Ocena gospodarki żelazem    940
    46.6. Ocena zaopatrzenia w witaminy    941
    46.7. Wskaźniki uszkodzenia mięśni    943
    46.8. Związki azotowe    945
    46.9. Badanie stężenia mleczanu we krwi    945
    46.10. Zmęczenie i przetrenowanie    948
    46.11. Dietetyka sportowa a badania laboratoryjne    950
  47. Poradnictwo żywieniowe – rola dietetyka sportowego – Barbara Frączek 955
    47.1. Założenia do opracowania diety dla osób aktywnych fizycznie    955
    47.2. Zastosowanie programów żywieniowych    976
    47.3. Monitoring żywieniowy    977
  48. Dieta osób aktywnych – Barbara Frączek, Maria Gacek, Dariusz Kurach, Aleksandra Pięta, Florentyna Tyrała, Paulina Mazur-Kurach 985
    48.1. Skład posiłków i receptury potraw w diecie o wartości energetycznej 2200 kcal    985
    48.2. Skład posiłków i receptury potraw w diecie o wartości energetycznej 2600 kcal    992
    48.3. Skład posiłków i receptury potraw w diecie o wartości energetycznej 3100, 3200 i 3300 kcal    1000
    48.4. Wartość odżywcza diet o wartości energetycznej 2200, 2600, 3100, 3200 i 3300 kcal    1007
  49. Żywienie w różnych dyscyplinach sportowych – Aleksandra Pięta, Urszula Somow, Estera Nowacka-Polaczyk, Wojciech Zep, Daria Domańska- -Senderowska, Marek Siderek, Florentyna Tyrała, Barbara Frączek 1009
    49.1. Żywienie w sportach indywidualnych    1009
    49.2. Żywienie w sportach drużynowych    1088
  50. Żywienie w rekreacyjnej aktywności fizycznej – Aleksandra Pięta, Jagoda Podkowska, Barbara Frączek 1117
    50.1. Trening siłowy    1117
    50.2. Pilates    1123
    50.3. Fitness    1130
    50.4. Trening siłowy    1137
    50.5. Biegi długodystansowe    1143
  51. Fakty i mity w dietetyce – Danuta Gajewska     1153
    51.1. Węglowodany – dobre czy złe?    1153
    51.2. Czy żywność ekologiczna ma wyższą wartość odżywczą?    1154
    51.3. Czy sól morska jest lepsza niż sól kuchenna?    1154
    51.4. Czy cukier brązowy jest zdrowszy niż cukier biały?    1155
    51.5. Czy zbilansowana dieta musi składać się z pięciu posiłków?    1156
    51.6. Czy pojadanie pomiędzy posiłkami jest niezdrowe?    1157
    51.7. Czy białko pełnowartościowe to tylko mięso?    1157
    51.8. Czy burak ćwikłowy to „superfood”?    1158
    51.9. Czy cynamon leczy cukrzycę?    1158
    51.10. Dlaczego olej kokosowy?    1159
    51.11. Najzdrowsze diety świata    1160
    51.12. Czy istnieje terapeutyczna dawka alkoholu?    1161
    51.13. Czy dieta bezglutenowa to panaceum na wszystkie choroby?    1161
    51.14. Dlaczego warto jeść kiwi?    1162
    51.15. Czy czarnuszka siewna leczy wszystko?    1162
  Skorowidz    1165
RozwińZwiń