Wzory jedzenia a struktura społeczna

-35%

Wzory jedzenia a struktura społeczna

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

19,50  30,00

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 30,00 zł (-35%)

Najniższa cena z 30 dni: 19,50 zł  


19,50

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Głównym celem tej książki jest analiza zwyczajów żywieniowych w Polsce. Interesujemy się tym, co, gdzie, kiedy, z kim i w jakich warunkach ludzie jedzą, z jakim nastawieniem spożywają codzienne posiłki. Czy nawyki żywieniowe odzwierciedlają istotne różnice i nierówności społeczne? Czy robotnicy i urzędnicy jadają to samo? Kto częściej chodzi do restauracji: inteligencja czy przedstawiciele biznesu? Czy obiad jada się w domu, czy w pracy? Podstawą naszych ustaleń są dane z ogólnopolskiego, reprezentatywnego badania zwyczajów żywieniowych.


Rok wydania2015
Liczba stron256
KategoriaSocjologia kultury
WydawcaWydawnictwo Naukowe Scholar
ISBN-13978-83-7383-794-2
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp   7
  Rozdział 1. Tendencje we wzorach jedzenia     13
  1.1. Stratyfikacja i reprodukcja wzorów jedzenia  13
  1.2. Utowarowienie  17
  1.3. Globalizacja  20
  1.4. Indywidualizacja     22
  1.5. Postfordyzm     24
  1.6. Informalizacja  26
  1.7. Stylizacja i nowoplemienność  28
  1.8. Podsumowanie  30
  Rozdział 2. Rytm jedzenia     32
  2.1. Uchwycenie rytmu jedzenia  33
  2.2. Liczba i rodzaj posiłkow     36
  2.3. Stratyfikacja pod względem pory jedzenia  39
  2.4. Rytm jedzenia posiłkow  44
  2.5. Stratyfikacja czasu jedzenia  50
  2.6. Wnioski     55
  Rozdział 3. Co jedzą Polacy?  58
  3.1. Składniki posiłkow  59
  3.2. Śniadanie  64
  3.3. Obiad  66
  3.4. Kolacja  69
  3.5. Stratyfikacja codziennych wyborow  70
  3.6. Rożnice dotyczące unikania potraw  74
  3.7. Stratyfikacja doświadczeń kulinarnych  79
  3.8. Stratyfikacja potraw  85
  3.9. Wnioski     94
  Aneks  96
  Rozdział 4. Picie napojow     98
  4.1. Wybory picia napojow ogołem     99
  4.2. Stratyfikacja wzorow picia     102
  4.3. Wnioski    116
  Rozdział 5. Gdzie i z kim?     118
  5.1. Miejsca jedzenia poza domem     119
  5.2. Gdzie się jada     121
  5.3. Stratyfikacja: inteligencja rzadziej je w domu     126
  5.4. Stratyfikacja pod względem wyboru miejsca jedzenia     132
  5.5. Z kim     136
  5.6. Stratyfikacja – z kim     142
  5.7. Wpływ poziomu wykształcenia, wieku i płci    147
  5.8. Podsumowanie    149
  Rozdział 6. Co ludzie robią w trakcie jedzenia?     151
  6.1. Czynności towarzyszące jedzeniu     152
  6.2. Czynności towarzyszące posiłkowi a przynależność społeczno-
  -zawodowa i inne czynniki     162
  6.3. Samo jedzenie     166
  6.4. Podsumowanie     167
  Aneks     169
  Rozdział 7. Preferencje kulinarne     178
  7.1. Nowość i tradycja     180
  7.2. Wiedza kulinarna     188
  7.3. Oszczędność i ekstrawagancja     191
  7.4. Zdrowie i przyjemność     198
  7.5. Wnioski     202
  Rozdział 8. Wzory jedzenia i płeć     205
  8.1. Żywienie i troska – codzienne gotowanie     206
  8.2. Zainteresowania kulinarne     211
  8.3. Oszczędność i ekstrawagancja     214
  8.4. Innowacyjność i prozdrowotność     216
  8.5. Jedzenie „kobiece” i „męskie”     221
  8.6. Wnioski     226
  Zakończenie     228
  Aneks metodologiczny     233
  Budowa kwestionariusza     233
  Schemat doboru proby     237
  Realizacja badania     239
  Operacjonalizacja zmiennych     242
  Literatura     246
  Noty o autorach     254
RozwińZwiń