EBOOKI WYDAWCY
-35%
Wydawca:
Format:
pdf, ibuk
Głównym celem tej książki jest analiza zwyczajów żywieniowych w Polsce. Interesujemy się tym, co, gdzie, kiedy, z kim i w jakich warunkach ludzie jedzą, z jakim nastawieniem spożywają codzienne posiłki. Czy nawyki żywieniowe odzwierciedlają istotne różnice i nierówności społeczne? Czy robotnicy i urzędnicy jadają to samo? Kto częściej chodzi do restauracji: inteligencja czy przedstawiciele biznesu? Czy obiad jada się w domu, czy w pracy? Podstawą naszych ustaleń są dane z ogólnopolskiego, reprezentatywnego badania zwyczajów żywieniowych.
Rok wydania | 2015 |
---|---|
Liczba stron | 256 |
Kategoria | Socjologia kultury |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe Scholar |
ISBN-13 | 978-83-7383-794-2 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp 7 | |
Rozdział 1. Tendencje we wzorach jedzenia | 13 |
1.1. Stratyfikacja i reprodukcja wzorów jedzenia 13 | |
1.2. Utowarowienie 17 | |
1.3. Globalizacja 20 | |
1.4. Indywidualizacja | 22 |
1.5. Postfordyzm | 24 |
1.6. Informalizacja 26 | |
1.7. Stylizacja i nowoplemienność 28 | |
1.8. Podsumowanie 30 | |
Rozdział 2. Rytm jedzenia | 32 |
2.1. Uchwycenie rytmu jedzenia 33 | |
2.2. Liczba i rodzaj posiłkow | 36 |
2.3. Stratyfikacja pod względem pory jedzenia 39 | |
2.4. Rytm jedzenia posiłkow 44 | |
2.5. Stratyfikacja czasu jedzenia 50 | |
2.6. Wnioski | 55 |
Rozdział 3. Co jedzą Polacy? 58 | |
3.1. Składniki posiłkow 59 | |
3.2. Śniadanie 64 | |
3.3. Obiad 66 | |
3.4. Kolacja 69 | |
3.5. Stratyfikacja codziennych wyborow 70 | |
3.6. Rożnice dotyczące unikania potraw 74 | |
3.7. Stratyfikacja doświadczeń kulinarnych 79 | |
3.8. Stratyfikacja potraw 85 | |
3.9. Wnioski | 94 |
Aneks 96 | |
Rozdział 4. Picie napojow | 98 |
4.1. Wybory picia napojow ogołem | 99 |
4.2. Stratyfikacja wzorow picia | 102 |
4.3. Wnioski | 116 |
Rozdział 5. Gdzie i z kim? | 118 |
5.1. Miejsca jedzenia poza domem | 119 |
5.2. Gdzie się jada | 121 |
5.3. Stratyfikacja: inteligencja rzadziej je w domu | 126 |
5.4. Stratyfikacja pod względem wyboru miejsca jedzenia | 132 |
5.5. Z kim | 136 |
5.6. Stratyfikacja – z kim | 142 |
5.7. Wpływ poziomu wykształcenia, wieku i płci | 147 |
5.8. Podsumowanie | 149 |
Rozdział 6. Co ludzie robią w trakcie jedzenia? | 151 |
6.1. Czynności towarzyszące jedzeniu | 152 |
6.2. Czynności towarzyszące posiłkowi a przynależność społeczno- | |
-zawodowa i inne czynniki | 162 |
6.3. Samo jedzenie | 166 |
6.4. Podsumowanie | 167 |
Aneks | 169 |
Rozdział 7. Preferencje kulinarne | 178 |
7.1. Nowość i tradycja | 180 |
7.2. Wiedza kulinarna | 188 |
7.3. Oszczędność i ekstrawagancja | 191 |
7.4. Zdrowie i przyjemność | 198 |
7.5. Wnioski | 202 |
Rozdział 8. Wzory jedzenia i płeć | 205 |
8.1. Żywienie i troska – codzienne gotowanie | 206 |
8.2. Zainteresowania kulinarne | 211 |
8.3. Oszczędność i ekstrawagancja | 214 |
8.4. Innowacyjność i prozdrowotność | 216 |
8.5. Jedzenie „kobiece” i „męskie” | 221 |
8.6. Wnioski | 226 |
Zakończenie | 228 |
Aneks metodologiczny | 233 |
Budowa kwestionariusza | 233 |
Schemat doboru proby | 237 |
Realizacja badania | 239 |
Operacjonalizacja zmiennych | 242 |
Literatura | 246 |
Noty o autorach | 254 |