Wzory jedzenia a struktura społeczna

-20%

Wzory jedzenia a struktura społeczna

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

24,00  30,00

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

24,0030,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Głównym celem tej książki jest analiza zwyczajów żywieniowych w Polsce. Interesujemy się tym, co, gdzie, kiedy, z kim i w jakich warunkach ludzie jedzą, z jakim nastawieniem spożywają codzienne posiłki. Czy nawyki żywieniowe odzwierciedlają istotne różnice i nierówności społeczne? Czy robotnicy i urzędnicy jadają to samo? Kto częściej chodzi do restauracji: inteligencja czy przedstawiciele biznesu? Czy obiad jada się w domu, czy w pracy? Podstawą naszych ustaleń są dane z ogólnopolskiego, reprezentatywnego badania zwyczajów żywieniowych.


Liczba stron256
WydawcaWydawnictwo Naukowe Scholar
ISBN-13978-83-7383-794-2
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

EBOOKI WYDAWCY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp      7
  Rozdział 1. Tendencje we wzorach jedzenia    13
  1.1. Stratyfikacja i reprodukcja wzorów jedzenia     13
  1.2. Utowarowienie     17
  1.3. Globalizacja     20
  1.4. Indywidualizacja    22
  1.5. Postfordyzm    24
  1.6. Informalizacja     26
  1.7. Stylizacja i nowoplemienność     28
  1.8. Podsumowanie     30
  Rozdział 2. Rytm jedzenia    32
  2.1. Uchwycenie rytmu jedzenia     33
  2.2. Liczba i rodzaj posiłkow    36
  2.3. Stratyfikacja pod względem pory jedzenia     39
  2.4. Rytm jedzenia posiłkow     44
  2.5. Stratyfikacja czasu jedzenia     50
  2.6. Wnioski    55
  Rozdział 3. Co jedzą Polacy?     58
  3.1. Składniki posiłkow     59
  3.2. Śniadanie     64
  3.3. Obiad     66
  3.4. Kolacja     69
  3.5. Stratyfikacja codziennych wyborow     70
  3.6. Rożnice dotyczące unikania potraw     74
  3.7. Stratyfikacja doświadczeń kulinarnych     79
  3.8. Stratyfikacja potraw     85
  3.9. Wnioski    94
  Aneks     96
  Rozdział 4. Picie napojow    98
  4.1. Wybory picia napojow ogołem    99
  4.2. Stratyfikacja wzorow picia    102
  4.3. Wnioski    116
  Rozdział 5. Gdzie i z kim?    118
  5.1. Miejsca jedzenia poza domem    119
  5.2. Gdzie się jada    121
  5.3. Stratyfikacja: inteligencja rzadziej je w domu    126
  5.4. Stratyfikacja pod względem wyboru miejsca jedzenia    132
  5.5. Z kim    136
  5.6. Stratyfikacja – z kim    142
  5.7. Wpływ poziomu wykształcenia, wieku i płci    147
  5.8. Podsumowanie    149
  Rozdział 6. Co ludzie robią w trakcie jedzenia?    151
  6.1. Czynności towarzyszące jedzeniu    152
  -zawodowa i inne czynniki    162
  6.3. Samo jedzenie    166
  6.4. Podsumowanie    167
  Aneks    169
  Rozdział 7. Preferencje kulinarne    178
  7.1. Nowość i tradycja    180
  7.2. Wiedza kulinarna    188
  7.3. Oszczędność i ekstrawagancja    191
  7.4. Zdrowie i przyjemność    198
  7.5. Wnioski    202
  Rozdział 8. Wzory jedzenia i płeć    205
  8.1. Żywienie i troska – codzienne gotowanie    206
  8.2. Zainteresowania kulinarne    211
  8.3. Oszczędność i ekstrawagancja    214
  8.4. Innowacyjność i prozdrowotność    216
  8.5. Jedzenie „kobiece” i „męskie”    221
  8.6. Wnioski    226
  Zakończenie    228
  Aneks metodologiczny    233
  Budowa kwestionariusza    233
  Schemat doboru proby    237
  Realizacja badania    239
  Operacjonalizacja zmiennych    242
  Literatura    246
  Noty o autorach    254
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia