Żywienie w osteoporozie

Żywienie w osteoporozie

2 oceny

Format:

ibuk

RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 6,92 zł  


6,92

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Osteoporoza dotyka osoby w wieku średnim i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli przede wszystkim diety bogatej w składniki mineralne, które sprzyjają odbudowie nadwątlonej struktury kości.


Proponowane w tej książce przepisy są doskonałym uzupełnieniem codziennego, monotonnego i nieracjonalnego żywienia większości z nas.


Rok wydania2006
Liczba stron248
KategoriaPoradniki medyczne
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-2003-282-6
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Część ogólna    11
    Rola układu kostnego    11
    Osteoporoza    11
    Inne schorzenia narządu ruchu    13
      Choroba zwyrodnieniowa stawów    13
      Reumatoidalne zapalenie stawów (gościec przewlekły postępujący)    15
    Dieta profilaktyczna i lecznicza w osteoporozie    16
      Zapotrzebowanie na energie    16
      Zapotrzebowanie na białko    18
      Zapotrzebowanie na tłuszcze    19
      Zapotrzebowanie na węglowodany    21
      Zapotrzebowanie na błonnik    22
      Zapotrzebowanie na niektóre witaminy    23
      Zapotrzebowanie na niektóre składniki mineralne    28
      Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej    31
      Zachowanie równowagi wodnej    31
    Zasady zdrowego żywienia    32
    Dobór produktów spożywczych    37
      Produkty zbożowe    37
      Nasiona roślin strączkowych    40
      Produkty mleczne    41
      Tofu    42
      Ziemniaki    42
      Warzywa i owoce    43
      Tłuszcze    44
      Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory    45
      Jaja    45
      Cukier i słodycze    45
    Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw    46
      Miary gospodarcze    46
      Naczynia kuchenne    46
      Konserwowanie i przechowywanie żywności    50
      Sposoby przygotowywania potraw    51
      Podprawianie i wykańczanie potraw    55
      Zastosowanie przypraw    56
    Przykład tygodniowego jadłospisu    63
  Część szczegółowa    65
    Napoje    65
      Przepisy    66
    Chleb domowy    75
      Przepisy    76
    Dodatki do pieczywa    81
      Przepisy    81
    Zakwasy    88
      Przepisy    88
    Zupy    89
      Przygotowanie wywaru z warzyw    89
      Przygotowanie wywaru z owoców    90
      Przygotowanie zup mlecznych    90
      Przygotowanie głównego składnika zupy    90
      Podprawianie zup    90
      Przyprawianie zup    91
        Przepisy    91
    Dodatki do zup    104
      Przepisy    104
    Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb    108
      Potrawy z mięsa cielęcego i wołowego    110
        Przepisy    110
      Potrawy z drobiu, królików i dziczyzny    121
        Przepisy    121
      Potrawy z ryb    132
        Przepisy    132
    Potrawy z niewielka ilością mięsa i ryb    138
      Przepisy    139
    Potrawy jarskie    159
      Przepisy    160
    Potrawy z warzyw i owoców    180
      Surówki    183
        Przepisy    184
      Sałatki    194
        Przepisy    194
      Warzywa gotowane    203
        Przepisy    204
      Potrawy z ziemniaków    210
        Przepisy    210
    Sosy    212
      Sosy zimne    213
        Przepisy    213
      Sosy gorące    218
        Przepisy    218
      Sosy do potraw słodkich    223
        Przepisy    223
    Desery    225
      Przepisy    226
  Piśmiennictwo    239
  Spis potraw    240
RozwińZwiń