POLECAMY
Wydawca:
Format:
ibuk
Osteoporoza dotyka osoby w wieku średnim i starsze. Często dowiadujemy się o jej występowaniu przy pierwszym złamaniu kości. Wtedy pojawia się problem zastosowania odpowiedniego leczenia, czyli przede wszystkim diety bogatej w składniki mineralne, które sprzyjają odbudowie nadwątlonej struktury kości.
Proponowane w tej książce przepisy są doskonałym uzupełnieniem codziennego, monotonnego i nieracjonalnego żywienia większości z nas.
Rok wydania | 2006 |
---|---|
Liczba stron | 248 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-2003-282-6 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Część ogólna | 11 |
Rola układu kostnego | 11 |
Osteoporoza | 11 |
Inne schorzenia narządu ruchu | 13 |
Choroba zwyrodnieniowa stawów | 13 |
Reumatoidalne zapalenie stawów (gościec przewlekły postępujący) | 15 |
Dieta profilaktyczna i lecznicza w osteoporozie | 16 |
Zapotrzebowanie na energie | 16 |
Zapotrzebowanie na białko | 18 |
Zapotrzebowanie na tłuszcze | 19 |
Zapotrzebowanie na węglowodany | 21 |
Zapotrzebowanie na błonnik | 22 |
Zapotrzebowanie na niektóre witaminy | 23 |
Zapotrzebowanie na niektóre składniki mineralne | 28 |
Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej | 31 |
Zachowanie równowagi wodnej | 31 |
Zasady zdrowego żywienia | 32 |
Dobór produktów spożywczych | 37 |
Produkty zbożowe | 37 |
Nasiona roślin strączkowych | 40 |
Produkty mleczne | 41 |
Tofu | 42 |
Ziemniaki | 42 |
Warzywa i owoce | 43 |
Tłuszcze | 44 |
Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory | 45 |
Jaja | 45 |
Cukier i słodycze | 45 |
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw | 46 |
Miary gospodarcze | 46 |
Naczynia kuchenne | 46 |
Konserwowanie i przechowywanie żywności | 50 |
Sposoby przygotowywania potraw | 51 |
Podprawianie i wykańczanie potraw | 55 |
Zastosowanie przypraw | 56 |
Przykład tygodniowego jadłospisu | 63 |
Część szczegółowa | 65 |
Napoje | 65 |
Przepisy | 66 |
Chleb domowy | 75 |
Przepisy | 76 |
Dodatki do pieczywa | 81 |
Przepisy | 81 |
Zakwasy | 88 |
Przepisy | 88 |
Zupy | 89 |
Przygotowanie wywaru z warzyw | 89 |
Przygotowanie wywaru z owoców | 90 |
Przygotowanie zup mlecznych | 90 |
Przygotowanie głównego składnika zupy | 90 |
Podprawianie zup | 90 |
Przyprawianie zup | 91 |
Przepisy | 91 |
Dodatki do zup | 104 |
Przepisy | 104 |
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb | 108 |
Potrawy z mięsa cielęcego i wołowego | 110 |
Przepisy | 110 |
Potrawy z drobiu, królików i dziczyzny | 121 |
Przepisy | 121 |
Potrawy z ryb | 132 |
Przepisy | 132 |
Potrawy z niewielka ilością mięsa i ryb | 138 |
Przepisy | 139 |
Potrawy jarskie | 159 |
Przepisy | 160 |
Potrawy z warzyw i owoców | 180 |
Surówki | 183 |
Przepisy | 184 |
Sałatki | 194 |
Przepisy | 194 |
Warzywa gotowane | 203 |
Przepisy | 204 |
Potrawy z ziemniaków | 210 |
Przepisy | 210 |
Sosy | 212 |
Sosy zimne | 213 |
Przepisy | 213 |
Sosy gorące | 218 |
Przepisy | 218 |
Sosy do potraw słodkich | 223 |
Przepisy | 223 |
Desery | 225 |
Przepisy | 226 |
Piśmiennictwo | 239 |
Spis potraw | 240 |