Cukrzyca

Cukrzyca

5 ocen

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

9,98

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Autorzy przybliżają mechanizm powstawania oraz sposoby leczenia cukrzycy, zwracając szczególną uwagę na możliwość leczenia dietetycznego. Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych u chorych na cukrzycę.


Liczba stron188
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-3516-2
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp - Mirosław Jarosz, Longina Kłosiewicz-Latoszek    7
  Cukrzyca: definicja, rozpoznanie, konsekwencje zdrowotne, społeczne i ekonomiczne - Mirosław Jarosz    9
  Epidemiologia cukrzycy - Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek    15
  Patogeneza i przyczyny cukrzycy - Longina Kłosiewicz-Latoszek    19
    Cukrzyca typu 1    19
    Cukrzyca typu 2    20
  Czy można zapobiegać cukrzycy? - Wioleta Respondek, Mirosław Jarosz    30
    Cukrzyca typu 1    30
    Cukrzyca typu 2    31
  Podstawowe zasady leczenia cukrzycy - Longina Kłosiewicz-Latoszek    36
    Zasady leczenia nadciśnienia u chorych na cukrzycę typu 2    41
    Leczenie zaburzeń lipidowych u chorych na cukrzycę typu 2    42
    Podsumowanie    43
  Zalecenia żywieniowe - Longina Kłosiewicz-Latoszek, Aleksandra Cichocka    45
    Wartość energetyczna diety    46
    Spożycie węglowodanów    47
    Spożycie tłuszczów    48
    Spożycie białek    49
    Witaminy i składniki mineralne    49
    Alkohol    50
    Sól    50
    Praktyczne wskazówki    50
  Zamienniki cukru i żywność o obniżonej zawartości cukru - Regina Wierzejska, Aleksandra Cichocka    59
    Produkty spożywcze o specjalnych właściwościach żywieniowych    60
    Zamienniki cukru    62
      Poliole    64
      Intensywne substancje słodzące    65
  Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej - Wioleta Respondek, Mirosław Jarosz    69
  Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych i charakterystyka przykładowych jadłospisów dla osób z cukrzycą typu 2 nieleczonych insuliną, bez mikroalbuminurii - Aleksandra Cichocka, Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik    75
    Wybór produktów spożywczych w zaproponowanych jadłospisach    78
      Wybór z grupy produktów zbożowych    78
      Wybór z grupy warzyw i owoców    78
      Wybór z grupy produktów mlecznych    79
      Wybór z grupy produktów mięsnych i jego białkowych zamienników    80
      Wybór z grupy tłuszczów    80
      Sól    81
      Cukier i słodycze    82
      Płyny    82
  Przykładowe jadłospisy dla osób z cukrzycą typu 2, nieleczonych insuliną, bez mikroalbuminurii - Aleksandra Cichocka, Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik    99
    Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1200 kcal    100
    Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1500 kcal    128
    Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1800 kcal    156
  Piśmiennictwo    184
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia