Choroby trzustki

Choroby trzustki

6 ocen

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

19,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Książka jest skierowana do pacjentów cierpiących na dolegliwości trzustki. Autorzy przekazują podstawowe informacje o budowie i funkcjonowaniu tego narządu oraz o najczęściej występujących schorzeniach. Omawiają przyczyny, objawy i możliwości leczenia, do którego również zalicza się stosowanie odpowiedniej diety. Opracowane przy współpracy z dietetyczkami jadłospisy zamieszczone w poradniku są jego bardzo cennym uzupełnieniem.


Liczba stron158
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-2926-0
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wprowadzenie    9
  Rola trzustki w organizmie człowieka - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski    11
    Budowa i położenie trzustki    11
    Fizjologia trzustki    13
      Czynność zewnątrzwydzielnicza trzustki    14
      Czynność wewnątrzwydzielnicza trzustki (regulacja stężenia glukozy we krwi)    21
  Choroby trzustki - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski    25
  Ostre zapalenie trzustki -Jan Dzieniszewski, Mirosław Jarosz    28
    Definicja, epidemiologia i czynniki etiologiczne    28
      Definicja    28
      Epidemiologia    29
      Czynniki etiologiczne    29
    Patogeneza i objawy kliniczne    30
      Patogeneza    30
      Objawy    33
    Badania diagnostyczne    35
    Powikłania    38
    Leczenie i rokowanie    39
      Leczenie    39
      Rokowanie    39
  Chory po przebyciu ostrego zapalenia trzustki (po wypisaniu ze szpitala) -Jan Dzieniszewski, Mirosław Jarosz    40
    Zasady postępowania z pacjentem po przebyciu ostrego zapalenia trzustki    40
    Zasady żywienia w okresie zdrowienia    42
    Jak zapobiec ponownemu atakowi ostrego zapalenia trzustki?    47
  Jadłospisy dla chorych w okresie zdrowienia po ostrym zapaleniu trzustki - Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka    48
    Pierwszy etap rekonwalescencji    50
    Drugi etap rekonwalescencji    62
    Trzeci etap rekonwalescencji - przejście na dietę normalną    74
  Przewlekle zapalenie trzustki - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski    86
    Definicja    86
    Epidemiologia    86
    Główne przyczyny choroby, patogeneza    88
      Czynniki sprzyjające wystąpieniu przewlekłego zapalenia trzustki    88
      Patogeneza przewlekłego zapalenia trzustki    94
    Objawy kliniczne, powikłania, badania diagnostyczne    97
      Objawy kliniczne    97
      Powikłania    98
      Badania diagnostyczne    100
    Leczenie i rokowanie    103
      Leczenie chirurgiczne i zachowawcze    103
      Leczenie preparatami trzustkowymi    108
        Dawkowanie    110
        Sposób podawania preparatów trzustkowych    111
        Tolerancja, interakcje, objawy niepożądane    111
      Rokowanie    113
    Zasady żywienia chorych na przewlekle zapalenie trzustki    114
  Jadłospisy dla chorych na przewlekłe zapalenie trzustki - Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik    121
    Gdy nie występują objawy zespołu złego wchłaniania    122
    Gdy występują objawy zespołu złego wchłaniania    134
  Zawartość najważniejszych składników pokarmowych w wybranych produktach spożywczych i potrawach -Mirosław Jarosz, Katarzyna Wolnicka    146
    Tłuszcze    148
    Białka    152
    Węglowodany    153
    Błonnik    154
    Cholesterol    156
  Piśmiennictwo    157
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia