Jak walczyć z atopowym zapaleniem skóry

Poradnik dla rodziców atopików

1 opinia

Format:

epub, mobi, pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

14,00  20,00

Format: epub, mobi, pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 20,00 zł (-30%)

Najniższa cena z 30 dni: 14,00 zł  


14,00

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Poradnik powstał z myślą o rodzicach i opiekunach małych atopików. Znajdą w nim Pastwo przystępny opis atopowego zapalenia skóry zarówno pod kątem specjalistycznego nazewnictwa, jak i aspektów alergologicznych oraz kosmetologicznych. Atuty książki to przepisy kulinarne dla mam karmiących piersią będących na diecie eliminacyjnej oraz poruszenie psychologicznych aspektów AZS.
Całość wywodu jest konsultowana przez specjalistów: pediatrę alergologa, kosmetologa i dietetyka.


Rok wydania2011
Liczba stron49
KategoriaPoradniki medyczne
WydawcaOficyna Wydawnicza IMPULS
ISBN-13978-83-7587-734-2
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp;
  Rozdział I
  Atopowe zapalenie skóry - uwarunkowania alergologiczne;    9
  1. Czym jest atopowe zapalenie skóry?;    11
  2. Skąd się bierze AZS?;    12
  3. Objawy;    12
  4. Kosmetyki i higiena dziecka (kąpiel);    13
  5. Spacery;    14
  6. Wypoczynek;    14
  7. Pranie;    15
  8. Ubranka i dodatki;    15
  9. Dieta dziecka;    16
  10. Karmienie piersią;    16
  11. Dieta eliminacyjna;    17
  12. Pokój atopika;    18
  13. Notatki;    18
  Rozdział II
  Atopowe zapalenie skóry - pielęgnacja;    21
  1. Pielęgnacja i higiena rodziców/opiekunów atopika;    23
  2. Pielęgnacja skóry dziecka;    23
  3. Czynniki zaostrzające AZS;    25
  Rozdział III
  Dieta matki karmiącej piersią - przepisy;    27
  1. Śniadanie / kolacja;    29
  Chleb domowy teściowej na zakwasie;    29
  Domowy chleb na zakwasie ze schabem własnej roboty;    30
  Domowy chleb na zakwasie z pasztetem własnej roboty i z rosołem;    30
  Domowy chleb na zakwasie z dżemem morelowym własnej roboty;    31
  Płatki kukurydziane z duszonym jabłkiem (1 porcja);    31
  Płatki kukurydziane z gruszkami Williamsa (1 porcja);    31
  Szynka z macą (1 porcja);    32
  2. Obiady;    32
  Zupa-krem z brokułów z ziemniakami (2 porcje);    32
  Zupa-krem marchewkowo-pietruszkowy z królikiem (2 porcje);    32
  Barszcz czerwony z krokietem z mięsem (2 porcje);    33
  Rosół (3 porcje);    33
  Pierożki bezmleczne z mięsem (3 porcje);    34
  Indyk w rosole z makaronem ryżowym (2 porcje);    34
  Indyk z ziemniakami oraz bukietem warzyw (2 porcje);    34
  Indyk z ziemniakami purée, brokułami i buraczkami (2 porcje);    35
  Indyk pieczony z jabłkiem, gruszką i ryżem (2 porcje);    35
  Potrawka z indyka z makaronem ryżowym oraz z surówką z marchewki i jabłka (2 porcje);    36
  Pieczeń z indyka z zapiekanymi ziemniakami, marchewką i brokułem (2 porcje);    36
  Królik w rosole z warzywami (3 porcje);    36
  Królik w pierzynce i zapiekane ziemniaczki (2 porcje);    37
  Schab z musem jabłkowym i ziemniakami purée (4 porcje);    37
  Schab nadziewany morelami i ryżem (4 porcje);    38
  Pulpety drobiowe z ziemniakami i gotowaną marchewką (4 porcje);    38
RozwińZwiń