EBOOKI WYDAWCY
Wydawca:
Format:
epub, mobi, pdf, ibuk
Poradnik powstał z myślą o rodzicach i opiekunach małych atopików. Znajdą w nim Pastwo przystępny opis atopowego zapalenia skóry zarówno pod kątem specjalistycznego nazewnictwa, jak i aspektów alergologicznych oraz kosmetologicznych. Atuty książki to przepisy kulinarne dla mam karmiących piersią będących na diecie eliminacyjnej oraz poruszenie psychologicznych aspektów AZS.
Całość wywodu jest konsultowana przez specjalistów: pediatrę alergologa, kosmetologa i dietetyka.
Rok wydania | 2011 |
---|---|
Liczba stron | 49 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | Oficyna Wydawnicza IMPULS |
ISBN-13 | 978-83-7587-734-2 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp; | |
Rozdział I | |
Atopowe zapalenie skóry - uwarunkowania alergologiczne; | 9 |
1. Czym jest atopowe zapalenie skóry?; | 11 |
2. Skąd się bierze AZS?; | 12 |
3. Objawy; | 12 |
4. Kosmetyki i higiena dziecka (kąpiel); | 13 |
5. Spacery; | 14 |
6. Wypoczynek; | 14 |
7. Pranie; | 15 |
8. Ubranka i dodatki; | 15 |
9. Dieta dziecka; | 16 |
10. Karmienie piersią; | 16 |
11. Dieta eliminacyjna; | 17 |
12. Pokój atopika; | 18 |
13. Notatki; | 18 |
Rozdział II | |
Atopowe zapalenie skóry - pielęgnacja; | 21 |
1. Pielęgnacja i higiena rodziców/opiekunów atopika; | 23 |
2. Pielęgnacja skóry dziecka; | 23 |
3. Czynniki zaostrzające AZS; | 25 |
Rozdział III | |
Dieta matki karmiącej piersią - przepisy; | 27 |
1. Śniadanie / kolacja; | 29 |
Chleb domowy teściowej na zakwasie; | 29 |
Domowy chleb na zakwasie ze schabem własnej roboty; | 30 |
Domowy chleb na zakwasie z pasztetem własnej roboty i z rosołem; | 30 |
Domowy chleb na zakwasie z dżemem morelowym własnej roboty; | 31 |
Płatki kukurydziane z duszonym jabłkiem (1 porcja); | 31 |
Płatki kukurydziane z gruszkami Williamsa (1 porcja); | 31 |
Szynka z macą (1 porcja); | 32 |
2. Obiady; | 32 |
Zupa-krem z brokułów z ziemniakami (2 porcje); | 32 |
Zupa-krem marchewkowo-pietruszkowy z królikiem (2 porcje); | 32 |
Barszcz czerwony z krokietem z mięsem (2 porcje); | 33 |
Rosół (3 porcje); | 33 |
Pierożki bezmleczne z mięsem (3 porcje); | 34 |
Indyk w rosole z makaronem ryżowym (2 porcje); | 34 |
Indyk z ziemniakami oraz bukietem warzyw (2 porcje); | 34 |
Indyk z ziemniakami purée, brokułami i buraczkami (2 porcje); | 35 |
Indyk pieczony z jabłkiem, gruszką i ryżem (2 porcje); | 35 |
Potrawka z indyka z makaronem ryżowym oraz z surówką z marchewki i jabłka (2 porcje); | 36 |
Pieczeń z indyka z zapiekanymi ziemniakami, marchewką i brokułem (2 porcje); | 36 |
Królik w rosole z warzywami (3 porcje); | 36 |
Królik w pierzynce i zapiekane ziemniaczki (2 porcje); | 37 |
Schab z musem jabłkowym i ziemniakami purée (4 porcje); | 37 |
Schab nadziewany morelami i ryżem (4 porcje); | 38 |
Pulpety drobiowe z ziemniakami i gotowaną marchewką (4 porcje); | 38 |