Żywienie dojelitowe i pozajelitowe

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

77,40  129,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 129,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 77,40 zł  


77,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Żywienie dojelitowe i pozajelitowe to kompleksowy przewodnik dla osób pracujących z pacjentami wymagającymi leczenia żywieniowego, zawierający specjalistyczną wiedzę z zakresu żywienia klinicznego. W książce poruszane są najważniejsze aspekty leczenia i profesjonalnego pielęgnowania pacjentów poddawanych terapii żywieniowej, zarówno w warunkach opieki stacjonarnej jak i ambulatoryjnej. Przedstawione są również zagadnienia związane z kwestią finansowania, dokumentowania i rozliczania procedur żywieniowych. Wiedza teoretyczna i empiryczna przekazana przez interdyscyplinarny zespół autorów, reprezentujących kilkanaście ośrodków żywieniowych w Polsce, gwarantuje wieloaspektowe i dogłębne spojrzenie na skomplikowany proces leczenia żywieniowego. Podręcznik dedykujemy pielęgniarkom, studentom pielęgniarstwa, medycyny, dietetyki oraz wszystkim praktykom zainteresowanym leczeniem żywieniowym.


Rok wydania2023
Liczba stron300
KategoriaPielęgniarstwo
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-01-23287-0
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. Rola pielęgniarki w dojelitowym i pozajelitowym leczeniu żywieniowymKrystyna Majewska, Lidia Bartoszewska     1
  2. Podstawowe zagadnienia związane z żywieniem     3
    2.1. Definicje i pojęcia – Przemysław Matras, Lidia Bartoszewska     3
    2.2. Niedożywienie – rodzaje, przyczyny i konsekwencje – Anna Zmarzły     5
    2.3. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze – Karolina Goral     14
    2.4. Ocena stanu odżywienia – Karolina Goral, Przemysław Matras     26
  3. Dojelitowe leczenie żywieniowe     39
    3.1. Wskazania do żywienia dojelitowego – Waldemar Szafrański     39
    3.2. Dostęp do żywienia dojelitowego – Marek Kunecki     42
    3.3. Zasady pielęgnacji dostępu do przewodu pokarmowego – Barbara Jankowska     51
    3.4. Rodzaje diet przemysłowych stosowanych w żywieniu dojelitowym dorosłych – Karolina Goral     61
    3.5. Zasady podaży diety przemysłowej do przewodu pokarmowego – Anna Goździewska     72
    3.6. Podawanie różnych form leków przez sztucznie wytworzony dostęp do przewodu pokarmowego – Anna Goździewska     77
    3.7. Powikłania dojelitowego leczenia żywieniowego – Marek Kunecki     84
    3.8. Monitorowanie żywienia dojelitowego – Lidia Bartoszewska     103
  4. Pozajelitowe leczenie żywieniowe     107
    4.1. Wskazania do żywienia pozajelitowego – Krystyna Majewska, Jacek Sobocki     107
    4.2. Dostęp do żywienia pozajelitowego – Krystyna Majewska, Iwona Fołtyn     109
    4.3. Sprzęt stosowany w żywieniu pozajelitowym – zagadnienia praktyczne – Joanna Tokarczyk     122
    4.4. Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym – Sylwia Osowska, Magdalena Burkacka     131
    4.5. Zasady podaży mieszanin odżywczych – Renata Adryjanek     150
    4.6. Powikłania pozajelitowego leczenia żywieniowego – Jacek Sobocki     155
    4.7. Monitorowanie żywienia pozajelitowego – Lidia Bartoszewska     161
  5. Specyfika leczenia żywieniowego u dzieci     165
    5.1. Ocena stanu odżywienia dzieci – Elżbieta Banaś     165
    5.2. Wskazania i przeciwwskazania do żywienia pozajelitowego u dzieci – Maciej Matczuk     171
    5.3. Dostęp naczyniowy do żywienia pozajelitowego u dzieci w leczeniu szpitalnym i domowym – Urszula Chrzanowska, Magdalena Brodowicz-Król, Ewa Kulbaka     176
    5.4. Wskazania i przeciwwskazania do żywienia dojelitowego u dzieci – Przemysław Matras     187
    5.5. Preparaty żywieniowe stosowane w żywieniu dojelitowym u dzieci – Elżbieta Banaś     190
  6. Finansowanie, dokumentowanie i rozliczanie żywienia dojelitowego i pozajelitowego w lecznictwie stacjonarnym i ambulatoryjnymEdyta Grabowska-Woźniak     195
    6.1. Leczenie żywieniowe jako świadczenie gwarantowane w lecznictwie stacjonarnym szpitalnym     196
    6.2. Leczenie żywieniowe na oddziale szpitalnym     197
    6.3. Leczenie żywieniowe na oddziałach anestezjologii i intensywnej terapii (OAiIT)     199
    6.4. Leczenie żywieniowe jako świadczenie gwarantowane w ambulatoryjnej opiece specjalistycznej     200
  7. Leczenie żywieniowe w warunkach domowych     205
    7.1. Kwalifikacja do domowego leczenia żywieniowego – Przemysław Matras     205
    7.2. Edukacja pacjenta i opiekuna w żywieniu dojelitowym – Joanna Magolan     207
    7.3. Edukacja pacjenta i opiekuna w żywieniu pozajelitowym – Magdalena Sumlet, Eliza Kowalczyk     213
    7.4. Dokumentacja medyczna w domowym leczeniu żywieniowym – Lidia Bartoszewska     217
  8. Wybrane procedury pielęgnacyjne     225
    8.1. Procedura opieki nad dzieckiem z centralnym dostępem żylnym – Urszula Chrzanowska, Magdalena Brodowicz-Król, Ewa Kulbaka     226
    8.2. Procedura opieki nad dorosłym z centralnym dostępem żylnym – Lidia Bartoszewska, Anna Goździewska     238
    8.3. Procedura opieki nad pacjentem z założoną przetoką odżywczą – Lidia Bartoszewska, Anna Goździewska     253
  Załączniki     265
  Skorowidz     287
RozwińZwiń