POLECAMY
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Seria podręczników dla studentów studiów pielęgniarskich (13)
Biochemia jest nauką usytuowaną na pograniczu chemii organicznej i biologii. Jest też jednym z podstawowych przedmiotów, od których rozpoczyna się nauka na studiach medycznych.
Publikacja ta jest kompendium, które uwzględniając minimalne wymagania programowe studiów medycznych, w systematyczny sposób przedstawia najważniejsze związki chemiczne i ich przemiany oraz umożliwia studentom poznanie podstawowych procesów biochemicznych zachodzących w organizmie ludzkim.
Książka dzieli się na część teoretyczną i doświadczalną. Pierwsza obejmuje główne zagadnienia, których znajomość jest wymagana w programie studiów pielęgniarskich licencjackich i magisterskich, natomiast w części drugiej zamieszczono opisy wybranych doświadczeń, które mogą być wykonywane przez studentów w czasie zajęć praktycznych.
Rok wydania | 2013 |
---|---|
Liczba stron | 236 |
Kategoria | Biochemia |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-5731-7 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Słowo wstępne | 5 |
WPROWADZENIE | 15 |
Podstawowe pojęcia chemiczne stosowane w biochemii | 15 |
Rozdział 1. KOMÓRKA | 17 |
Błona komórkowa | 17 |
Jądro komórkowe | 19 |
Mitochondria | 19 |
Rybosomy | 20 |
Siateczka endoplazmatyczna | 20 |
Lizosomy | 20 |
Peroksysomy | 20 |
Rozdział 2. AMINOKWASY | 23 |
Ogólne przemiany aminokwasów | 27 |
Pula wolnych aminokwasów | 27 |
Losy grupy aminowej | 27 |
Cykl mocznikowy | 29 |
Losy grupy karboksylowej | 30 |
Przemiany szkieletów węglowych | 31 |
Przemiana szczegółowa fenyloalaniny i tyrozyny | 32 |
Przemiana szczegółowa metioniny i cysteiny | 33 |
Aminokwasy dostarczające fragmentów jednowęglowych | 33 |
Udział aminokwasów w innych reakcjach metabolicznych | 33 |
Bloki metaboliczne w przemianach aminokwasów | 35 |
Rozdział 3. PEPTYDY, BIAŁKA | 39 |
Oligopeptydy | 39 |
Polipeptydy | 40 |
Białka | 40 |
Białka | 40 |
Właściwości białek | 41 |
Metody rozdziału białek | 43 |
Trawienie białek | 45 |
Wchłanianie aminokwasów | 45 |
Biologiczna rola białek | 46 |
Bilans azotowy | 46 |
Rozdział 4. KWASY NUKLEINOWE | 47 |
Nukleotydy | 47 |
Budowa kwasów nukleinowych | 49 |
DNA | 49 |
RNA | 49 |
Informacja genetyczna | 50 |
Przekazywanie informacji genetycznej do komórek potomnych | 50 |
Przekazywanie informacji genetycznej do cytoplazmy | 51 |
Biosynteza białka | 52 |
Modyfikacje potranslacyjne | 53 |
Rozdział 5. ENZYMY | 55 |
Wpływ temperatury na aktywność enzymów | 56 |
Wpływ odczynu środowiska na aktywność enzymów | 57 |
Wpływ stężenia substratu i stężenia enzymu na szybkość reakcji | |
enzymatycznej | 57 |
Wpływ aktywatorów i inhibitorów na aktywność enzymów | 58 |
Aktywność enzymów | 59 |
Klasyfikacja enzymów | 59 |
Oksydoreduktazy | 60 |
Transferazy | 60 |
Hydrolazy | 60 |
Liazy | 61 |
Izomerazy | 61 |
Syntetazy (ligazy) | 61 |
Rozdział 6. KOENZYMY | 63 |
Rozdział 7. WĘGLOWODANY | 69 |
Cukry proste | 69 |
Cukry złożone | 71 |
Właściwości cukrów | 72 |
Trawienie i wchłanianie węglowodanów | 72 |
Wchłanianie węglowodanów | 73 |
Transport glukozy do komórki | 73 |
Rola węglowodanów | 73 |
Przemiana glukozy | 74 |
Główne procesy przemian cukrów | 74 |
Glikoliza | 75 |
Glukoneogeneza | 78 |
Cykl pentozowy | 79 |
Glikogeneza | 81 |
Glikogenoliza | 81 |
Glikogenozy | 82 |
Synteza laktozy | 82 |
Przemiana fruktozy | 83 |
Regulacja hormonalna poziomu glukozy we krwi | 84 |
Rozdział 8. TŁUSZCZE | 85 |
Tłuszcze właściwe | 85 |
Tłuszcze złożone | 87 |
Steroidy | 88 |
Woski | 88 |
Trawienie i wchłanianie tłuszczów | 88 |
Lipoproteiny osocza | 90 |
Zaburzenia przemiany lipoprotein | 90 |
Spalanie kwasów tłuszczowych | 91 |
Aktywacja | 91 |
Transport do mitochondrium | 91 |
Proces /3-oksydacji | 92 |
Bilans energetyczny /3-oksydacji | 92 |
Synteza kwasów tłuszczowych | 93 |
Powstawanie nienasyconych kwasów tłuszczowych | 94 |
Synteza tłuszczu właściwego | 94 |
Synteza tłuszczu właściwego z glukozy | 96 |
Synteza tłuszczów złożonych | 96 |
Lipidozy (choroby spichrzeniowe lipidów) | 98 |
Synteza cholesterolu | 98 |
Rozdział 9. SKŁADNIKI MINERALNE | 101 |
Makropierwiastki | 101 |
Mikropierwiastki i pierwiastki śladowe | 102 |
Rozdział 10. PRZEWÓD POKARMOWY | 105 |
Soki trawienne przewodu pokarmowego | 105 |
Ślina | 105 |
Sok żołądkowy | 105 |
Sok trzustkowy | 106 |
Żółć | 107 |
Krążenie jelitowo-wątrobowe | 107 |
Rozdział 11. UTLENIANIA BIOLOGICZNE | 109 |
Łańcuch oddechowy | 109 |
Teorie oksydacyjnej fosforylacji | 111 |
Związki rozprzęgające oksydatywną fosforylację | 111 |
Inhibitory łańcucha oddechowego | 112 |
Cykl Krebsa | 112 |
Reakcje cyklu Krebsa | 112 |
Oksydatywna dekarboksylacja a-ketoglutaranu | 113 |
Cukrzyca | 113 |
Cukrzyca młodzieńcza | 114 |
Cukrzyca starcza | 114 |
Zaburzenia metaboliczne w cukrzycy | 114 |
Synteza ciał ketonowych | 115 |
Aktywacja acetooctanu | 116 |
Rozdział 12. WITAMINY | 117 |
Podział witamin | 120 |
WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH | 121 |
Witamina A | 121 |
Witamina D | 123 |
Witamina E | 125 |
Witamina K | 126 |
Witamina F | 128 |
WITAMINY ROZPUSZCZALNE W WODZIE | 129 |
Witamina C | 129 |
Witamina B1 | 131 |
Witamina B2 (witamina G) | 133 |
Witamina B6 | 134 |
Witamina PP (witamina B3) | 136 |
Kwas foliowy (witamina M) | 137 |
Witamina B12 | 139 |
Witamina H | 140 |
Kwas liponowy | 141 |
Kwas pantotenowy (witamina B5) | 142 |
Kwas paraaminobenzoesowy | 143 |
Inozytol | 144 |
WITAMINY KONTROWERSYJNE | 145 |
Witamina B15 | 145 |
Witamina B17 | 146 |
Cholina | 147 |
Witamina P | 148 |
Witamina Q10 | 148 |
Witamina B13 | 150 |
Witamina T | 150 |
Witamina U | 150 |
Rozdział 13. HORMONY | 151 |
Mechanizm działania hormonów | 151 |
Hormony podwzgórza | 152 |
Neurotransmittery | 153 |
Hormony przysadki mózgowej | 155 |
Tarczyca | 157 |
Przytarczyce | 160 |
Trzustka | 161 |
Hormony wydzielane przez nadnercza | 163 |
Rdzeń nadnerczy | 165 |
Hormony płciowe żeńskie | 166 |
Hormonalna regulacja cyklu miesiączkowego | 168 |
Hormonalne środki antykoncepcyjne | 168 |
Hormony płciowe męskie | 169 |
Hormony tkankowe | 169 |
Rozdział 14. SKŁAD PRAWIDŁOWEJ DIETY CZŁOWIEKA | 171 |
Białka | 171 |
Węglowodany | 171 |
Tłuszcze | 171 |
Składniki mineralne | 172 |
Witaminy | 172 |
Bilans energetyczny | 173 |
Rozdział 15. KREW | 175 |
Erytrocyty | 175 |
Glikoliza w erytrocytach | 175 |
Synteza hemu | 176 |
Hemoglobina | 176 |
Hemoglobinopatie | 177 |
Degradacja hemoglobiny | 178 |
Żółtaczki | 178 |
Leukocyty | 179 |
Trombocyty | 179 |
Osocze | 179 |
Składniki osocza organiczne | 179 |
Składniki osocza nieorganiczne | 179 |
Białka osocza | 180 |
Krzepnięcie krwi | 180 |
Fibrynoliza | 181 |
Transport gazów przez krew | 181 |
W tkankach | 182 |
W płucach | 182 |
Efekt Bohra | 183 |
Bufory krwi | 183 |
Rozdział 16. MIĘŚNIE | 185 |
Mięśnie poprzecznie prążkowane | 185 |
Synteza kreatyny | 185 |
Mięśnie gładkie | 186 |
Rozdział 17. TKANKA ŁĄCZNA | 187 |
Struktury ścięgniste | 187 |
Kości | 187 |
Rozdział 18. GOSPODARKA FOSFORANOWO-WAPNIOWA | 189 |
Kalcytonina | 190 |
Parathormon | 191 |
Witamina D | 191 |
Rozdział 19. OSTEOPOROZA | 193 |
Osteoporoza pierwotna | 193 |
Osteoporoza wtórna | 194 |
Rozdział 20. TKANKA NERWOWA | 195 |
Przewodzenie nerwowe | 195 |
Synapsy | 196 |
Centralny układ nerwowy | 196 |
Rozdział 21. WĄTROBA | 197 |
Białka | 197 |
Tłuszcze | 197 |
Węglowodany | 197 |
Procesy detoksykacji | 198 |
Utlenianie i redukcja | 198 |
Metylacja, acetylacja | 198 |
Sprzęganie | 198 |
Synteza | 199 |
Rozdział 22. NERKA | 201 |
Kanalik kręty I rzędu | 201 |
Kanalik kręty II rzędu | 201 |
Wydalanie amoniaku | 202 |
Zakwaszanie moczu | 202 |
Działanie hormonów | 202 |
Mocz fizjologiczny | 203 |
Próg nerkowy | 203 |
Klirens nerkowy | 204 |
Mocz patologiczny | 204 |
Białko | 204 |
Krew | 205 |
Cukier | 205 |
Ciała ketonowe | 205 |
Bilirubina | 206 |
Rozdział 23. GOSPODARKA WODNO-ELEKTROLITOWA | 207 |
Bilans wodny | 207 |
Rozdział 24. RÓWNOWAGA KWASOWO-ZASADOWA | 209 |
Kwasica oddechowa | 209 |
Kwasica metaboliczna | 210 |
Zasadowica oddechowa | 210 |
Zasadowica metaboliczna | 210 |
Rozdział 25. CZĘŚĆ DOŚWIADCZALNA | 211 |
Zasady bezpieczeństwa w laboratorium | 211 |
Ogólne zasady pracy w laboratorium: | 211 |
Aminokwasy, peptydy | 212 |
Reakcja biuretowa (Piotrowskiego) | 212 |
Reakcja ksantoproteinowa | 212 |
Reakcja Millona | 212 |
Reakcja cystynowa | 213 |
Reakcje z solami miedzi (jonami Cu2+) | 213 |
Białka | 214 |
Działanie wysokiej temperatury | 214 |
Działanie soli metali ciężkich | 214 |
Działanie silnych kwasów | 214 |
Działanie rozpuszczalników organicznych | 214 |
Wysalanie | 215 |
Dializa | 215 |
Charakterystyka białka złożonego - mucyny | 216 |
Enzymy | 216 |
Badanie warunków działania amylazy | 216 |
Węglowodany | 219 |
Reakcja Molischa | 219 |
Reakcja Fehlinga | 219 |
Reakcja Nylandera | 220 |
Reakcja Barfoeda | 220 |
Reakcja Seliwanowa | 220 |
Reakcja z jodem | 221 |
Hydroliza skrobi | 221 |
Tłuszcze | 222 |
Rozpuszczalność tłuszczów | 222 |
Próba akroleinowa na glicerol | 222 |
Wykrywanie cholesterolu | 223 |
Enzymatyczne trawienie tłuszczów | 223 |
Liczba kwasoty | 224 |
Hormony, witaminy, składniki mineralne | 224 |
Wykrywanie androsteronu (reakcja Zimmermanna) | 224 |
Ilościowe oznaczanie witaminy C | 224 |
Ilościowe oznaczanie wapnia | 225 |
Ilościowe oznaczanie magnezu w materiale biologicznym | 225 |
Trawienie | 226 |
Wykrywanie składników żółci | 226 |
Wykrywanie cholesterolu | 227 |
Oznaczanie aktywności amylazy linowej (metoda Vohlgemutha) | 227 |
Oznaczanie kwasoty soku żołądkowego | 227 |
Badanie deficytowego soku żołądkowego | 228 |
Krew | 228 |
Wykrywanie niektórych składników krwi | 228 |
Ilościowe oznaczanie białka całkowitego w surowicy krwi | 229 |
Oznaczanie kwasu moczowego | 230 |
Ilościowe oznaczanie glukozy metodą enzymatyczną | 230 |
Ilościowe oznaczanie mocznika | 231 |
Mocz fizjologiczny | 231 |
Wykrywanie składników nieorganicznych moczu | 231 |
Wykrywanie składników organicznych moczu | 232 |
Mocz patologiczny | 233 |
Białko w moczu (proteinuria) | 233 |
Cukier w moczu (glukozuria) | 233 |
Wykrywanie ciał ketonowych | 233 |
Wykrywanie bilirubiny | 234 |
Wykrywanie krwi | 234 |
Rozdział 26. ZAGADNIENIA Z BIOCHEMII | 235 |