INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Format:
pdf, ibuk
Praca ma charakter monografii dojrzałej naukowo, w pełni udokumentowanej empirycznie, rozprawy wnoszącej nowe wartości do teorii ekonomii i polityki gospodarczej. Wydobycie i naświetlenie problematyki phishingu i powiązanie jej z gospodarką żywnościową, a także koncepcji food integrity należy uznać za nowatorskie i odkrywcze. Przedstawiona analiza i ocena rozwiązań systemowych służących prewencji i walce z fałszowaniem żywności wskazuje na wysokie kompetencje autorki do wypowiadania się w tej problematyce. Na uwagę zasługuje wnikliwość i szczegółowość przeprowadzonych analiz i ocen, trafność wnioskowania oraz umiejętne wspieranie własnych wyników badań empirycznych doniesieniami i poglądami innych autorów. Konkluzje, będące efektem własnych przemyśleń autorki, stanowią wkład do nauk ekonomicznych. Stworzona koncepcja polityki bezpieczeństwa żywności w UE oraz polityki przeciwdziałania łagodzenia skutków zafałszowań żywności ma charakter racjonalny i udokumentowany. [Z recenzji prof. zw. dr. hab. dr. h.c. Mieczysława Adamowicza]
Rok wydania | 2019 |
---|---|
Liczba stron | 300 |
Kategoria | Teoria ekonomii |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej |
ISBN-13 | 978-83-227-9202-5 |
Numer wydania | 1 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wprowadzenie | 7 |
Rozdział I. Przesłanki oddziaływania państwa na gospodarkę żywnościową | 23 |
1.1. Ewolucja poglądów w teorii ekonomii na temat relacji państwa i rynku | 25 |
1.2. Nieskuteczność rynku przy rozwiązywaniu kwestii dostarczania dóbr publicznych oraz specyfi czne cechy gospodarki żywnościowej | 39 |
1.3. Współczesne uwarunkowania funkcjonowania rynku rolno-żywnościowego | 49 |
1.3.1. Powszechne szukanie okazji do zysku za pomocą manipulacji i oszustwa oraz egoizm jednostek ekonomicznych | 49 |
1.3.2. Globalizacja oraz dominacja opcji liberalnych w polityce gospodarczej | 53 |
1.4. Konkluzje | 60 |
Rozdział II. Food integrity. Stosowanie uczciwych praktyk w branży rolno-spożywczej | 63 |
2.1. Fundamentalne kwestie food integrity | 63 |
2.2. Czynniki warunkujące zapewnienie food integrity | 70 |
2.3. Główne problemy food integrity | 76 |
2.3.1. Jakość i bezpieczeństwo żywności (food quality and safety) | 76 |
2.3.2. Identyfi kowalność żywności (food traceability) | 88 |
2.3.3. Oszustwa żywnościowe (food fraud) i inne patologie na rynku żywności | 96 |
2.3.4. Fałszowanie żywności (food adulteration) a jej autentyczność (food authenticity) | 109 |
2.4. Konkluzje | 121 |
Rozdział III. Rozwiązania systemowe służące prewencji i walce z fałszowaniem żywności 125 | |
3.1. Sankcje za wprowadzenie do obrotu żywności zafałszowanej – narzędzia w rękach IJHAR-S i IH w świetle regulacji prawnych | 125 |
3.2. Europejskie systemy komunikacji między instytucjami urzędowej kontroli żywności (RASFF, EU FFN & AAC, EUROPHYT, TRACES) | 138 |
3.3. Zalecenia dotyczące systemów zarządzania obejmujących celowe zagrożenia bezpieczeństwa żywności | 156 |
3.4. Konkluzje | 173 |
Rozdział IV. Naruszenia prawa żywnościowego w obszarze zafałszowań. Szczególny przypadek branży mięsnej | 177 |
4.1. Źródła danych i metody badawcze | 177 |
4.2. Uzasadnienie wyboru do badań branży mięsnej (research rationale) | 182 |
4.3. Praktyki fałszowania mięsa i przetworów mięsnych – wyniki badań i dyskusja | 195 |
4.4. Konkluzje | 223 |
Rozdział V. Wyzwania dla państwa w zakresie przeciwdziałania zafałszowaniom żywności | 225 |
5.1. Polityka bezpieczeństwa żywności w UE | 225 |
5.2. Przeciwdziałanie i łagodzenie skutków zafałszowań żywności w ujęciu modelowym | 232 |
Podsumowanie i wnioski | 251 |
Wykaz skrótów | 265 |
Spis rysunków | 271 |
Spis tabel | 273 |
Bibliografia | 275 |