Kultura koreańska od kuchni

Rytuały, etykieta i estetyka

1 opinia

Format:

epub, mobi, pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

18,50

Format: epub, mobi, pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 11,10 zł  


18,50

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Teksty zawarte w tomie nawiązują do najdawniejszych dziejów koreańskiej kultury kulinarnej, symboliki ryżu i jego rytualizacji, roli herbaty oraz napojów alkoholowych w kulturze życia codziennego, obejmują też wątki biesiadne w poezji i przekazy na temat historycznej i współczesnej tradycji kulinarnej.


******


Korean Cuisine from the Inside – Rituals, Etiquette and Aesthetics


The texts included in the book refer to the earliest history of Korean culinary culture, the symbolism of rice and its ritualization, the role of tea and alcoholic drinks in everyday culture, they also explore feast threads in poetry and historical and contemporary culinary traditions.


Rok wydania2021
Liczba stron242
KategoriaJęzykoznawstwo
WydawcaUniwersytet Warszawski
ISBN-13978-83-235-4891-1
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    7
  
  Anna Piwowarska: Wino w poezji shijo – przykład postawy epikurejskiej i eskapizmu w tradycyjnej literaturze koreańskiej    9
  
  Kamila Kozioł: Zapiski damy Chang Kye-hyang jako źródło
  poznawcze z dziedziny antropologii kulinarnej siedemnastowiecznej Korei    37
  
  Jakub Taylor: Prehistoryczna i wczesnohistoryczna kuchnia południowego wybrzeża koreańskiego – zarys dziejów i propozycja nowej systematyzacji badań    77
  
  Justyna Najbar-Miller: Obraz jedzenia i picia w buddyjskiej obyczajowości klasztornej dawnej Korei na podstawie wybranych źródeł piśmienniczych i poetyckich    121
  
  Iwona Kordzińska-Nawrocka: Koreańskie tradycje kulinarne
  w Japonii    147
  
  Jeong In Choi: Symbolika ryżu w przysłowiach i frazeologizmach koreańskich    177
  
  Magdalena Tomaszewska-Bolałek: Ttŏk – w kuchni i kulturze Korei    197
  
  Hyerim Pak: Alkohol w życiu Koreańczyków    217
RozwińZwiń