POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, pdf, ibuk
Teksty zawarte w tomie nawiązują do najdawniejszych dziejów koreańskiej kultury kulinarnej, symboliki ryżu i jego rytualizacji, roli herbaty oraz napojów alkoholowych w kulturze życia codziennego, obejmują też wątki biesiadne w poezji i przekazy na temat historycznej i współczesnej tradycji kulinarnej.
******
Korean Cuisine from the Inside – Rituals, Etiquette and Aesthetics
The texts included in the book refer to the earliest history of Korean culinary culture, the symbolism of rice and its ritualization, the role of tea and alcoholic drinks in everyday culture, they also explore feast threads in poetry and historical and contemporary culinary traditions.
Rok wydania | 2021 |
---|---|
Liczba stron | 242 |
Kategoria | Językoznawstwo |
Wydawca | Uniwersytet Warszawski |
ISBN-13 | 978-83-235-4891-1 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 7 |
Anna Piwowarska: Wino w poezji shijo – przykład postawy epikurejskiej i eskapizmu w tradycyjnej literaturze koreańskiej | 9 |
Kamila Kozioł: Zapiski damy Chang Kye-hyang jako źródło | |
poznawcze z dziedziny antropologii kulinarnej siedemnastowiecznej Korei | 37 |
Jakub Taylor: Prehistoryczna i wczesnohistoryczna kuchnia południowego wybrzeża koreańskiego – zarys dziejów i propozycja nowej systematyzacji badań | 77 |
Justyna Najbar-Miller: Obraz jedzenia i picia w buddyjskiej obyczajowości klasztornej dawnej Korei na podstawie wybranych źródeł piśmienniczych i poetyckich | 121 |
Iwona Kordzińska-Nawrocka: Koreańskie tradycje kulinarne | |
w Japonii | 147 |
Jeong In Choi: Symbolika ryżu w przysłowiach i frazeologizmach koreańskich | 177 |
Magdalena Tomaszewska-Bolałek: Ttŏk – w kuchni i kulturze Korei | 197 |
Hyerim Pak: Alkohol w życiu Koreańczyków | 217 |