POLECAMY
Autor:
Marian Pietraszewski, Krzysztof Potoczny, Stanisław Chudy, Marzena Frąckowiak, Radosław Repetowski, Sylwia Świdzińska-Jachna
Wydawca:
Format:
podręcznik do nauki zawodu technik ekonomista dla techników i szkół policealnych, zgodny z programem dla technika ekonomisty 341[02]/MEN/2008.05.20
praca zbiorowa: Marian Pietraszewski, Krzysztof Potoczny, Stanisław Chudy, Marzena Frąckowiak, Radosław Repetowski, Sylwia Świdzińska-Jachna
Wydanie 2, 2011
ISBN 978-83-62325-41-2
ss. 368
Nr dopuszczenia: 17/2009
Podręcznik opracowano na podstawie programu nauczania przedmiotu ekonomika, zawartego w dokumentacji programowej dla zawodu technika ekonomisty, nr 341[02]/MEN/2008.05.20. W podręczniku cz. 1 omówiono: normy regulujące współżycie międzyludzkie, wizerunek pracownika, stosunki interpersonalne, samoocenę, a także działalność produkcyjną, handlową i usługową, gospodarowanie zasobami majątkowymi oraz zarządzanie jednostką organizacyjną, planowanie i organizowanie jej działalności. Każdy rozdział kończy się zadaniami do przemyślenia i dyskusji.
Rok wydania | 2011 |
---|---|
Liczba stron | 368 |
Kategoria | Finanse i bankowość |
Wydawca | Empi2 |
ISBN-13 | 978-83-65149-95-4 |
Numer wydania | 2 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Ekonomika turystyki i rekreacji
do koszyka
Ekonomika integracji europejskiej
do koszyka
Ekonomika i organizacja rolnictwa
do koszyka
Ekonomika kultury
do koszyka
Ekonomika oświaty w zarządzaniu szkołą
do koszyka
Ekonomika przedsiębiorstw. Wydanie II
do koszyka
Spis treści
1. Normy regulujące współżycie międzyludzkie | |
1.1. Normy prawne i moralne | |
1.2. Reguły obyczajowe i kultura dnia codziennego | |
1.3. Poszanowanie godności człowieka | |
1.4. Zwroty grzecznościowe | |
1.5. Kultura pracy oraz zwyczaje w kraju i za granicą | |
Przemyśl lub przedyskutuj | |
2. Wizerunek pracownika | |
2.1. Elegancja a moda | |
2.2. Higiena osobista | |
2.3. Ubiór i zasady jego doboru | |
2.4. Wygląd zewnętrzny | |
Przemyśl lub przedyskutuj | |
3. Stosunki interpersonalne | |
3.1. Kultura osobista i zachowanie w sytuacjach zawodowych | |
3.2. Skuteczna komunikacja a błędy komunikacyjne | |
3.3. Uznanie i szacunek w kontaktach ze współpracownikami i klientami. | |
Zasady pracy w grupie | |
3.4. Techniki asertywności i kontrolowanie emocji | |
3.5. Redukowanie stresu w pracy zawodowej | |
3.6. Sztuka skutecznych negocjacji | |
3.7. Sztuka rozwiązywania konfliktów | |
3.8. Etyka zawodowa | |
Przemyśl lub przedyskutuj | |
4. Samoocena | |
4.1. Cechy osobowości pracownika | |
4.2. Analiza SWOT cech osobowości jako element doskonalenia zawodowego | |
4.3. Analiza SWOT w celach zawodowych | |
4.4. Oczekiwania pracodawcy wobec pracownika | |
Przemyśl lub przedyskutuj | |
5. Działalność produkcyjna, handlowa, usługowa | |
5.1. Charakterystyka działalności przedsiębiorstw | |
Przemyśl lub przedyskutuj | |
5.2. Elementy otoczenia przedsiębiorstw | |
Przemyśl lub przedyskutuj | |
5.3. Zaopatrzenie i gospodarka materiałowo-towarowa przedsiębiorstw | |
5.3.1. Klasyfikacja materiałów, wyrobów i towarów | |
5.3.2. Zadania i organizacja gospodarki materiałowo-towarowej | |
5.3.3. Normowanie zużycia materiałów | |
5.3.4. Zapasy materiałowo-towarowe | |
5.3.5. Dostawy materiałowo-towarowe | |
5.3.6. Gospodarka magazynowa | |
Przemyśl lub przedyskutuj | |
5.4. Produkcja wyrobów i ich zbyt | |
5.4.1. Produkcja wyrobów, jej rodzaje i typy | |
5.4.2. Struktura procesu produkcji | |
5.4.3. Organizacja procesu produkcyjnego | |
5.4.4. Cykl produkcyjny i jego rytmiczność | |
5.4.5. Zdolność produkcyjna przedsiębiorstwa | |
5.4.6. Techniczne normowanie pracy | |
5.4.7. Techniczne i organizacyjne przygotowanie produkcji | |
5.4.8. Działalność pomocnicza i transportowa w przedsiębiorstwie | |
5.4.9. Postęp techniczny i organizacyjny | |
5.4.10. Wpływ działalności produkcyjnej na środowisko naturalne | |
5.4.11. Organizacja zbytu wyrobów | |
Przemyśl lub przedyskutuj | |
5.5. Działalność handlowa | |
5.5.1. Istota i zadania handlu | |
5.5.2. Jednostki sprzedaży detalicznej | |
5.5.3. Sprzedaż detaliczna i formy sprzedaży detalicznej | |
5.5.4. Pomieszczenia jednostek sprzedaży detalicznej | |
5.5.5. Zapasy towarowe i szybkość obiegu towarów | |
5.5.6. Czynności rachunkowo-kasowe i dokumentacja sprzedaży | |
5.5.7. Typy hurtowni oraz rodzaje obrotu hurtowego | |
5.5.8. Rynek towarów i usług w Unii Europejskiej | |
5.5.9. Handel zagraniczny | |
5.5.10. Transakcje i dokumenty w handlu zagranicznym | |
5.5.11. Cła | |
5.5.12. Rozliczenia międzynarodowe | |
Przemyśl lub przedyskutuj | |
5.6. Działalność usługowa | |
5.6.1. Charakterystyka i klasyfikacja usług | |
5.6.2. Organizacja działalności usług rynkowych | |
5.6.3. Charakterystyka wybranych rodzajów usług | |
5.6.4. Outsourcing | |
5.6.5. E-biznes | |
Przemyśl lub przedyskutuj | |
6. Gospodarowanie zasobami majątkowymi | |
6.1. Zasoby majątkowe jednostki organizacyjnej | |
6.2. Charakterystyka aktywów trwałych | |
6.2.1. Składniki aktywów trwałych | |
6.2.2. Amortyzacja środków trwałych | |
6.2.3. Działalność inwestycyjna przedsiębiorstw | |
6.2.4. Korzystanie z obcych środków trwałych | |
6.2.5. Gospodarka remontowa | |
Przemyśl lub przedyskutuj | |
6.3. Aktywa obrotowe | |
6.3.1. Klasyfikacja aktywów obrotowych | |
6.3.2. Rotacja aktywów obrotowych | |
6.4. Papiery wartościowe | |
6.4.1. Charakterystyka papierów wartościowych | |
6.4.2. Akcje | |
6.4.3. Obligacje | |
6.4.4. Inne lokacyjne papiery wartościowe | |
6.5. Kapitały przedsiębiorstwa | |
6.6. Kredyty bankowe i pożyczki | |
Przemyśl lub przedyskutuj | |
7. Zarządzanie jednostką organizacyjną | |
7.1. Istota i funkcje zarządzania | |
7.2. Obszary zarządzania | |
7.2.1. Zarządzanie zasobami ludzkimi | |
7.2.2. Zarządzanie finansami | |
7.2.3. Zarządzanie marketingiem | |
7.2.4. Zarządzanie produkcją i usługami | |
7.3. Koncepcje i techniki zarządzania | |
7.4. Systemy zarządzania | |
7.4.1. Zarządzanie jakością | |
7.4.2. Zarządzanie potencjałem społecznym organizacji | |
7.4.3. Zarządzanie wiedzą | |
7.5. Menedżer jako osoba zarządzająca przedsiębiorstwem | |
7.6. Kontrola w procesie zarządzania | |
7.7. Kultura organizacyjna | |
Przemyśl lub przedyskutuj | |
8. Planowanie i organizowanie działalności jednostki organizacyjnej | |
8.1. Zasady i metody planowania | |
8.1.1. Istota planowania i jego rodzaje | |
8.1.2. Zasady i metody planowania działalności gospodarczej | |
8.1.3. Tryb opracowywania planu działalności gospodarczej | |
Przemyśl lub przedyskutuj | |
8.2. Planowanie rzeczowe | |
8.2.1. Planowanie sprzedaży (zbytu) | |
8.2.2. Planowanie produkcji wyrobów | |
8.2.3. Planowanie usług | |
8.2.4. Planowanie zaopatrzenia materiałowego i towarowego | |
Przemyśl lub przedyskutuj | |
8.3. Planowanie finansowe | |
8.3.1. Planowanie zmian w majątku i kapitałach przedsiębiorstwa | |
8.3.2. Planowanie kosztów | |
8.3.3. Planowanie przychodów, kosztów ich uzyskania i wyników | |
8.3.4. Planowanie przepływów środków pieniężnych | |
8.4. Biznesplan | |
Przemyśl lub przedyskutuj | |
8.5. Podział i organizacja pracy | |
8.5.1. Istota i zasady organizacji pracy | |
8.5.2. Organizacja procesu pracy | |
8.5.3. Organizacja stanowisk pracy | |
Przemyśl lub przedyskutuj | |
8.6. Struktury organizacyjne | |
8.6.1. Podział pracy podstawą więzi organizacyjnych | |
8.6.2. Pojęcie i rodzaje struktur organizacyjnych | |
8.6.3. Funkcje struktury organizacyjnej i jej członów | |
8.6.4. Schematy organizacyjne przedsiębiorstw i ich formalizacja | |
Przemyśl lub przedyskutuj | |