Ekonomika część 1 – podręcznik

Technikum, Szkoła policealna

1 opinia

Wydawca:

Empi2

Format:

pdf, ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

26,00

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 26,00 zł  


26,00

w tym VAT

podręcznik do nauki zawodu technik ekonomista dla techników i szkół policealnych, zgodny z programem dla technika ekonomisty 341[02]/MEN/2008.05.20


praca zbiorowa: Marian Pietraszewski, Krzysztof Potoczny, Stanisław Chudy, Marzena Frąckowiak, Radosław Repetowski, Sylwia Świdzińska-Jachna


Wydanie 2, 2011
ISBN 978-83-62325-41-2
ss. 368
Nr dopuszczenia: 17/2009


Podręcznik opracowano na podstawie programu nauczania przedmiotu ekonomika, zawartego w dokumentacji programowej dla zawodu technika ekonomisty, nr 341[02]/MEN/2008.05.20. W podręczniku cz. 1 omówiono: normy regulujące współżycie międzyludzkie, wizerunek pracownika, stosunki interpersonalne, samoocenę, a także działalność produkcyjną, handlową i usługową, gospodarowanie zasobami majątkowymi oraz zarządzanie jednostką organizacyjną, planowanie i organizowanie jej działalności. Każdy rozdział kończy się zadaniami do przemyślenia i dyskusji.


Rok wydania2011
Liczba stron368
KategoriaFinanse i bankowość
WydawcaEmpi2
ISBN-13978-83-65149-95-4
Numer wydania2
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. Normy regulujące współżycie międzyludzkie
   1.1. Normy prawne i moralne
   1.2. Reguły obyczajowe i kultura dnia codziennego
   1.3. Poszanowanie godności człowieka
   1.4. Zwroty grzecznościowe
   1.5. Kultura pracy oraz zwyczaje w kraju i za granicą
   Przemyśl lub przedyskutuj
  2. Wizerunek pracownika
   2.1. Elegancja a moda
   2.2. Higiena osobista
   2.3. Ubiór i zasady jego doboru
   2.4. Wygląd zewnętrzny
   Przemyśl lub przedyskutuj
  3. Stosunki interpersonalne
   3.1. Kultura osobista i zachowanie w sytuacjach zawodowych
   3.2. Skuteczna komunikacja a błędy komunikacyjne
   3.3. Uznanie i szacunek w kontaktach ze współpracownikami i klientami.
   Zasady pracy w grupie
   3.4. Techniki asertywności i kontrolowanie emocji
   3.5. Redukowanie stresu w pracy zawodowej
   3.6. Sztuka skutecznych negocjacji
   3.7. Sztuka rozwiązywania konfliktów
   3.8. Etyka zawodowa
   Przemyśl lub przedyskutuj
  4. Samoocena
   4.1. Cechy osobowości pracownika
   4.2. Analiza SWOT cech osobowości jako element doskonalenia zawodowego
   4.3. Analiza SWOT w celach zawodowych
   4.4. Oczekiwania pracodawcy wobec pracownika
   Przemyśl lub przedyskutuj
  5. Działalność produkcyjna, handlowa, usługowa
   5.1. Charakterystyka działalności przedsiębiorstw
   Przemyśl lub przedyskutuj
   5.2. Elementy otoczenia przedsiębiorstw
   Przemyśl lub przedyskutuj
   5.3. Zaopatrzenie i gospodarka materiałowo-towarowa przedsiębiorstw
   5.3.1. Klasyfikacja materiałów, wyrobów i towarów
   5.3.2. Zadania i organizacja gospodarki materiałowo-towarowej
   5.3.3. Normowanie zużycia materiałów
   5.3.4. Zapasy materiałowo-towarowe
   5.3.5. Dostawy materiałowo-towarowe
   5.3.6. Gospodarka magazynowa
   Przemyśl lub przedyskutuj
   5.4. Produkcja wyrobów i ich zbyt
   5.4.1. Produkcja wyrobów, jej rodzaje i typy
   5.4.2. Struktura procesu produkcji
   5.4.3. Organizacja procesu produkcyjnego
   5.4.4. Cykl produkcyjny i jego rytmiczność
   5.4.5. Zdolność produkcyjna przedsiębiorstwa
   5.4.6. Techniczne normowanie pracy
   5.4.7. Techniczne i organizacyjne przygotowanie produkcji
   5.4.8. Działalność pomocnicza i transportowa w przedsiębiorstwie
   5.4.9. Postęp techniczny i organizacyjny
   5.4.10. Wpływ działalności produkcyjnej na środowisko naturalne
   5.4.11. Organizacja zbytu wyrobów
   Przemyśl lub przedyskutuj
   5.5. Działalność handlowa
   5.5.1. Istota i zadania handlu
   5.5.2. Jednostki sprzedaży detalicznej
   5.5.3. Sprzedaż detaliczna i formy sprzedaży detalicznej
   5.5.4. Pomieszczenia jednostek sprzedaży detalicznej
   5.5.5. Zapasy towarowe i szybkość obiegu towarów
   5.5.6. Czynności rachunkowo-kasowe i dokumentacja sprzedaży
   5.5.7. Typy hurtowni oraz rodzaje obrotu hurtowego
   5.5.8. Rynek towarów i usług w Unii Europejskiej
   5.5.9. Handel zagraniczny
   5.5.10. Transakcje i dokumenty w handlu zagranicznym
   5.5.11. Cła
   5.5.12. Rozliczenia międzynarodowe
   Przemyśl lub przedyskutuj
   5.6. Działalność usługowa
   5.6.1. Charakterystyka i klasyfikacja usług
   5.6.2. Organizacja działalności usług rynkowych
   5.6.3. Charakterystyka wybranych rodzajów usług
   5.6.4. Outsourcing
   5.6.5. E-biznes
   Przemyśl lub przedyskutuj
  6. Gospodarowanie zasobami majątkowymi
   6.1. Zasoby majątkowe jednostki organizacyjnej
   6.2. Charakterystyka aktywów trwałych
   6.2.1. Składniki aktywów trwałych
   6.2.2. Amortyzacja środków trwałych
   6.2.3. Działalność inwestycyjna przedsiębiorstw
   6.2.4. Korzystanie z obcych środków trwałych
   6.2.5. Gospodarka remontowa
   Przemyśl lub przedyskutuj
   6.3. Aktywa obrotowe
   6.3.1. Klasyfikacja aktywów obrotowych
   6.3.2. Rotacja aktywów obrotowych
   6.4. Papiery wartościowe
   6.4.1. Charakterystyka papierów wartościowych
   6.4.2. Akcje
   6.4.3. Obligacje
   6.4.4. Inne lokacyjne papiery wartościowe
   6.5. Kapitały przedsiębiorstwa
   6.6. Kredyty bankowe i pożyczki
   Przemyśl lub przedyskutuj
  7. Zarządzanie jednostką organizacyjną
   7.1. Istota i funkcje zarządzania
   7.2. Obszary zarządzania
   7.2.1. Zarządzanie zasobami ludzkimi
   7.2.2. Zarządzanie finansami
   7.2.3. Zarządzanie marketingiem
   7.2.4. Zarządzanie produkcją i usługami
   7.3. Koncepcje i techniki zarządzania
   7.4. Systemy zarządzania
   7.4.1. Zarządzanie jakością
   7.4.2. Zarządzanie potencjałem społecznym organizacji
   7.4.3. Zarządzanie wiedzą
   7.5. Menedżer jako osoba zarządzająca przedsiębiorstwem
   7.6. Kontrola w procesie zarządzania
   7.7. Kultura organizacyjna
   Przemyśl lub przedyskutuj
  8. Planowanie i organizowanie działalności jednostki organizacyjnej
   8.1. Zasady i metody planowania
   8.1.1. Istota planowania i jego rodzaje
   8.1.2. Zasady i metody planowania działalności gospodarczej
   8.1.3. Tryb opracowywania planu działalności gospodarczej
   Przemyśl lub przedyskutuj
   8.2. Planowanie rzeczowe
   8.2.1. Planowanie sprzedaży (zbytu)
   8.2.2. Planowanie produkcji wyrobów
   8.2.3. Planowanie usług
   8.2.4. Planowanie zaopatrzenia materiałowego i towarowego
   Przemyśl lub przedyskutuj
   8.3. Planowanie finansowe
   8.3.1. Planowanie zmian w majątku i kapitałach przedsiębiorstwa
   8.3.2. Planowanie kosztów
   8.3.3. Planowanie przychodów, kosztów ich uzyskania i wyników
   8.3.4. Planowanie przepływów środków pieniężnych
   8.4. Biznesplan
   Przemyśl lub przedyskutuj
   8.5. Podział i organizacja pracy
   8.5.1. Istota i zasady organizacji pracy
   8.5.2. Organizacja procesu pracy
   8.5.3. Organizacja stanowisk pracy
   Przemyśl lub przedyskutuj
   8.6. Struktury organizacyjne
   8.6.1. Podział pracy podstawą więzi organizacyjnych
   8.6.2. Pojęcie i rodzaje struktur organizacyjnych
   8.6.3. Funkcje struktury organizacyjnej i jej członów
   8.6.4. Schematy organizacyjne przedsiębiorstw i ich formalizacja
   Przemyśl lub przedyskutuj
RozwińZwiń
Informacja o cookies
Strona ibuk.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych.
Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach.
Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia