INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Format:
ibuk
Handel produktami rolnymi i spożywczymi ma bardzo duże znaczenie ekonomiczne i społeczne. Wynika to stąd, że głównym wydatkiem ponoszonym z budżetów gospodarstw domowych Polaków są koszty zaopatrzenia w żywność. Ponadto żywność jest niezbędna, by zapewnić utrzymanie życia biologicznego ludności i jej odpowiedni stan zdrowotny w szerokim tego słowa znaczeniu. Duże znaczenie rynku produktów rolnych i spożywczych wynika też z dużej wrażliwości społeczeństwa na braki ilościowe i jakościowe w zaopatrzeniu w żywność oraz na wszelkie niedociągnięcia w tym zakresie. Jest to również rynek bardzo złożony ze względu na dużą ilość produktów stanowiących przedmiot obrotu towarowego i ich duże zróżnicowanie. Stąd dzieli się na wiele różnych rynków branżowych.
Rok wydania | 2015 |
---|---|
Liczba stron | 338 |
Kategoria | Inne |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu |
ISBN-13 | 978-83-7695-541-4 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 11 |
Część 1 Problemy teorii i praktyki handlu produktami rolnymi i spożywczymi | 15 |
Rozdział 1. Podstawy teorii handlu | 15 |
1.1. Istota handlu | 15 |
1.2. Rola handlu | 18 |
1.3. Ogólna teoria handlu | 19 |
1.4. Rola handlu w kształtowaniu konsumpcji | 26 |
Rozdział 2. Rynek i jego elementy oraz mechanizm rynkowy 30 | |
2.1. Pojęcie rynku i mechanizmu rynkowego | 30 |
2.2. Rynek rolniczy i żywnościowy oraz jego cechy szczególne | 34 |
2.3. Elementy rynku | 37 |
2.4. Wzajemne powiązania firmy i rynku | 41 |
Rozdział 3. Systematyka handlu i usług 43 | |
3.1. Rodzaje i formy handlu | 43 |
3.2. Usługi i ich klasyfikacja | 49 |
3.3. Klasyfikacje statystyczne handlu | 50 |
Rozdział 4. Szczeble obrotu towarowego 56 | |
4.1. Podział obrotu towarowego | 56 |
4.2. Obrót towarowy na szczeblu zbytu. | 58 |
4.3. Obrót towarowy na szczeblu hurtu. | 61 |
4.4. Obrót towarowy na szczeblu detalu | 65 |
Rozdział 5. Formy organizacji handlu hurtowego i detalicznego żywnością i ich przeobrażenia 74 | |
5.1. Główne uwarunkowania prowadzenia handlu we współczesnej gospodarce | 74 |
5.2. Główne kierunki zmian w strukturach kanałów dystrybucji | 76 |
5.3. Podstawowe formy integracji w handlu | 78 |
5.4. Rozwój handlu z wykorzystaniem Internetu (e-commerce) | 82 |
Rozdział 6. Zorganizowane formy handlu hurtowego produktami rolnymi i spożywczymi – giełdy towarowe, aukcje, centra handlu hurtowego 85 | |
6.1. Giełdy towarowe. Ich funkcjonowanie i znaczenie we współczesnej gospodarce | 86 |
6.1.1. Funkcje giełd w gospodarce | 86 |
6.1.2. Transakcje giełdowe | 88 |
6.1.3. Motywy zawierania transakcji – spekulacje i zabezpieczenia kontraktów rzeczywistych | 91 |
6.1.4. Towary giełdowe i specyfikacje kontraktów | 92 |
6.2. Aukcje jako forma integracji producentów rolnych | 95 |
6.3. Centra handlu hurtowego i ewolucja ich roli w kanałach dystrybucji | 99 |
Rozdział 7. Efektywność ekonomiczna i społeczna handlu 101 | |
7.1. Efektywność ekonomiczna handlu | 101 |
7.2. Efektywność społeczna handlu | 106 |
7.3. Efektywność w przedsiębiorstwach handlowych | 108 |
Rozdział 8. Rynek rolniczy i żywnościowy oraz jego specyfika 111 | |
8.1. Charakterystyka rynku rolniczego i żywnościowego | 111 |
8.2. Organizacja rynku rolnego i żywnościowego w Polsce | 116 |
Rozdział 9. Skup produktów rolnych 120 | |
9.1. Przedmiot i zadania skupu | 120 |
9.2. Formy skupu produktów rolnych | 126 |
9.3. Organizacja kontraktacji i skupu produktów rolnych | 130 |
9.4. Baza techniczna skupu | 131 |
Rozdział 10. Magazyny produktów rolnych i spożywczych 135 | |
10.1. Zapasy towarowe i ich rotacja | 135 |
10.2. Rodzaje magazynów | 139 |
10.3. Wyposażenie magazynów | 143 |
10.4. Programowanie sieci magazynów handlowych | 144 |
10.5. Organizacja gospodarki magazynowej | 146 |
Rozdział 11. Zarys problematyki transportu żywności 150 | |
11.1. Znaczenie i funkcje transportu w handlu żywnością | 150 |
11.2. Klasyfikacja transportu i rodzaje środków transportu wykorzystywanych w handlu żywnością | 152 |
11.3. Determinanty wyboru i przykłady środków transportu żywnością | 155 |
Rozdział 12. Badania i analiza rynku żywnościowego 161 | |
12.1. Rodzaje badań i analiz rynkowych w obszarze rynku żywnościowego | 161 |
12.2. Organizacja i etapy realizacji procesu badawczego | 165 |
12.3. Metody i techniki badawcze | 168 |
12.4. Wybrane źródła informacji do badań i analiz rynku żywnościowego | 170 |
Rozdział 13. Konsumpcja artykułów żywnościowych oraz czynniki kształtujące jej poziom 173 | |
13.1. Konsumpcja – jej rodzaje | 173 |
13.2. Wielkość potrzeb konsumpcyjnych ludności | 174 |
13.3. Czynniki wpływające na konsumpcję żywności | 175 |
Rozdział 14. Handel żywnością funkcjonalną i ekologiczną 183 | |
14.1. Żywność funkcjonalna a ekologiczna | 183 |
14.2. Żywność ekologiczna i funkcjonalna według aktów prawnych | 184 |
14.3. Klasyfikacja żywności funkcjonalnej i ekologicznej | 185 |
14.4. Dystrybucja produktów ekologicznych i funkcjonalnych | 186 |
14.4.1. Kanały sprzedaży produktów ekologicznych | 187 |
14.4.2. Kanały dystrybucji produktów funkcjonalnych | 194 |
14.5. Rynek żywności funkcjonalnej i ekologicznej na świecie | 195 |
Rozdział 15. Gastronomia jako specyficzna forma handlu i jej problemy 199 | |
15.1. Znaczenie gastronomii w żywieniu ludności | 199 |
15.2. Klasyfikacja zakładów gastronomicznych | 202 |
15.3. Żywność oferowana w placówkach gastronomicznych | 207 |
Rozdział 16. Udział Polski w handlu międzynarodowym żywnością 211 | |
16.1. Pojęcie, istota i cele handlu zagranicznego | 211 |
16.2. Rozmiar i struktura handlu zagranicznego towarami rolno-spożywczymi w Polsce | 213 |
16.3. Struktura handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi (według głównych grup towarowych) | 215 |
16.4. Rodzajowa struktura eksportu towarów rolno-spożywczych | 218 |
16.5. Struktura geograficzna polskiego eksportu rolno-spożywczego | 220 |
16.6. Rodzajowa struktura importu towarów rolno-spożywczych | 221 |
16.7. Struktura geograficzna polskiego importu rolno-spożywczego | 223 |
16.8. Instrumenty Wspólnej Polityki Handlowej Unii Europejskiej wykorzystywane w handlu towarami rolno-spożywczymi | 224 |
Rozdział 17. Wybrane problemy organizacyjno-techniczne sprzedaży 227 | |
17.1. Asortyment handlowy | 227 |
17.2. Podstawowe formy sprzedaży detalicznej | 228 |
17.3. Przygotowanie towarów do sprzedaży | 231 |
17.4. Proces sprzedaży | 235 |
17.5. Specjalne formy sprzedaży | 236 |
17.6. Proces komunikowania się z nabywcą | 238 |
17.7. Zasady sprzedaży | 240 |
Część 2 Rynki branżowe | 245 |
Rozdział 18. Rynek zbóż | 245 |
18.1. Podaż zbóż w Polsce | 246 |
18.2. Popyt na zboża i ich przetwory | 251 |
18.3. Skup zbóż | 255 |
18.4. Ceny zbóż | 256 |
18.5. Perspektywy rozwoju rynku zbóż w Polsce | 257 |
Rozdział 19. Rynek ziemniaków i ich przetworów | 259 |
19.1. Podaż ziemniaków | 259 |
19.2. Popyt na ziemniaki i ich przetwory | 264 |
19.3. Ceny ziemniaków | 267 |
19.4. Handel zagraniczny ziemniakami i ich przetworami | 268 |
Rozdział 20. Rynek owoców w Polsce | 272 |
20.1. Uregulowania prawne na rynku owoców | 272 |
20.2. Uprawy sadownicze w Polsce | 274 |
20.3. Spożycie owoców i ich przetworów w gospodarstwach domowych | 281 |
20.4. Handel zagraniczny owocami i ich przetworami | 282 |
Rozdział 21. Rynek mleka i jego przetworów | 289 |
21.1. Podaż mleka | 289 |
21.2. Kwotowanie produkcji mleka | 291 |
21.3. Popyt na mleko | 293 |
21.4. Ceny mleka i produktów mlecznych | 295 |
21.5. Handel zagraniczny mlekiem i jego przetworami | 297 |
Rozdział 22. Rynek mięsa i przetworów mięsnych | 301 |
22.1. Podaż podstawowych rodzajów żywca i mięsa | 301 |
22.2. Popyt na mięso | 307 |
22.3. Ceny żywca i produktów mięsnych | 308 |
22.4. Handel zagraniczny mięsem i jego przetworami | 311 |
Rozdział 23. Rynek ryb w Polsce | 315 |
23.1. Podaż ryb morskich i słodkowodnych | 316 |
23.2. Przetwórstwo ryb | 319 |
23.3. Spożycie ryb, przetworów rybnych i owoców morza | 321 |
23.4. Handel zagraniczny rybami i ich przetworam | 323 |
Literatura | 326 |
Spis tabel | 334 |
Spis rysunków | 336 |