POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo¬gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki.
W książce przedstawiono poglądy naukowe na temat różnych diet niekonwencjonalnych, w tym weganizmu i wegetarianizmu, omówiono wady i zalety tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie.
Książkę kierujemy do studentów Uniwersytetów Medycznych, zarówno wy¬działów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetyków, a także lekarzy wielu specjal¬ności.
Rok wydania | 2020 |
---|---|
Liczba stron | 436 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-6183-3 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
1. Znaczenie żywienia we współczesnym świecie – Lucyna Ostrowska 1 | |
2. Możliwości wykorzystania w dietetyce nutrigenetyki i nutrigenomiki – Edyta Adamska-Patruno | 7 |
Wprowadzenie | 7 |
Zależności między dietą a chorobami o podłożu genetycznym | 8 |
Dietetyka spersonalizowana – nutrigenomika | 9 |
Dietetyka spersonalizowana – nutrigenetyka | 15 |
Polimorfizmy genetyczne | 15 |
Nutrigenetyka a otyłość i wybrane zaburzenia metaboliczne | 16 |
Nutrigenetyka – indywidualna reakcja na interwencje dietetyczne | 19 |
Polimorfizmy genetyczne – efekt kumulacji | 22 |
Podsumowanie | 23 |
3. Współczesny wegetarianizm i weganizm – Hanna Stolińska | 25 |
Epidemiologia, definicja, klasyfikacja | 25 |
Charakterystyka diety – wegetariańska piramida żywienia | 28 |
Warzywa i owoce | 29 |
Produkty zbożowe | 30 |
Produkty białkowe | 31 |
Ziarna, orzechy, tłuszcze pochodzenia roślinnego | 33 |
Składniki niedoborowe w diecie wegetariańskiej | 34 |
Kwasy omega-3 | 34 |
Wapń | 34 |
Żelazo | 35 |
Cynk | 36 |
Korzyści z diet wegetariańskich | 38 |
Choroby układu krążenia | 38 |
Nowotwory | 39 |
Zaburzenia gęstości mineralnej kości | 40 |
Niewydolność nerek | 41 |
Choroby zapalne, reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) | 42 |
Inne choroby | 42 |
Dieta wegetariańska w żywieniu dzieci | 43 |
Dieta wegetariańska w okresie ciąży i karmienia | 49 |
Sportowcy na diecie wegańskiej | 51 |
Witamina D i B12 – konieczność suplementacji | 53 |
Przykładowe dzienne menu diety wegetariańskiej | 54 |
Przykładowe dzienne menu diety wegańskiej | 57 |
4. Diety niekonwencjonalne – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska | 61 |
Diety o działaniu prozdrowotnym | 62 |
Dieta DASH | 62 |
Dieta śródziemnomorska | 65 |
Diety o charakterze redukcyjnym (niskoenergetyczne) | 68 |
Dieta niskokaloryczna LCD | 69 |
Dieta bardzo niskokaloryczna VLCD | 70 |
Diety przemysłowe | 71 |
Dieta Cambridge | 71 |
Diety o zróżnicowanym rozkładzie ilościowym makroskładników pokarmowych | 73 |
Dieta Dukana | 73 |
Dieta Atkinsa | 75 |
Diety niełączenia (rozdzielne) | 76 |
Dieta Montignaca | 77 |
Dieta Hay’a | 83 |
Diety oparte na filozofii życiowej, stylu życia | 85 |
Dieta zgodna z grupą krwi | 85 |
Dieta Diamondów | 93 |
Dieta makrobiotyczna | 94 |
Diety niefizjologiczne | 97 |
Dieta kopenhaska | 97 |
Diety jednostronne | 99 |
Dieta ziemniaczana | 99 |
Dieta ryżowa (Kempnera) | 100 |
Głodówka i diety oczyszczające | 102 |
Cykliczna jednodniowa głodówka | 103 |
42-godzinna głodówka | 103 |
Program 7-dniowy, 14-dniowy | 104 |
5. Żywienie w sporcie – Joanna Smarkusz-Zarzecka, Lucyna Ostrowska | 109 |
Podstawy fizjologii wysiłku fizycznego. Maksymalny pobór tlenu. Wydolność fizyczna | 109 |
Klasyfikacja wysiłków fizycznych | 111 |
Obciążenia treningowe. Etapy treningu | 113 |
Zmęczenie i superkompensacja | 114 |
Wpływ wysiłku fizycznego na metabolizm substratów energetycznych | 115 |
Substraty wewnątrzmięśniowe | 116 |
Substraty krwiopochodne (substraty egzogenne) | 117 |
Podstawy racjonalnego żywienia sportowców | 118 |
Zapotrzebowanie energetyczne | 118 |
Makroskładniki | 121 |
Odżywki dla sportowców | 125 |
Witaminy w diecie sportowców | 127 |
Składniki mineralne w diecie sportowców | 130 |
Nawadnianie sportowców | 131 |
6. Żywienie kobiety ciężarnej i karmiącej – Urszula Borkowska, Lucyna Ostrowska | 137 |
Żywienie kobiet ciężarnych | 137 |
Zapotrzebowanie energetyczne w diecie kobiet ciężarnych | 137 |
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze | 138 |
Zapotrzebowanie na płyny | 147 |
Aktualne rekomendacje dotyczące suplementacji diety | 148 |
Racjonalne żywienie podczas ciąży | 151 |
Stosowanie używek podczas ciąży | 152 |
Postępowanie żywieniowe w nieprawidłowych przyrostach masy ciała | 155 |
Postępowanie żywieniowe w dolegliwościach okresu ciąży | 157 |
Żywienie kobiety ciężarnej w wybranych stanach chorobowych | 158 |
Żywienie kobiet karmiących | 167 |
Zapotrzebowanie energetyczne w diecie kobiet karmiących | 167 |
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze | 168 |
Zapotrzebowanie na płyny | 170 |
Aktualne rekomendacje dotyczące suplementacji diety | 170 |
Diety eliminacyjne | 172 |
7. Żywienie dziecka w alergii i nadwrażliwości pokarmowej – Izabela Roszko-Kirpsza, Magdalena Zakrzewska, Elżbieta Maciorkowska | 175 |
Wstęp | 175 |
Definicja alergii i nadwrażliwości pokarmowych | 176 |
Obraz kliniczny alergii pokarmowej | 179 |
Objawy ze strony przewodu pokarmowego wywołane alergią na białka mleka krowiego (ABMK) | 181 |
Schorzenia przewodu pokarmowego prawdopodobnie związane z alergią na białka mleka krowiego (ABMK) | 184 |
Zespół alergii jamy ustnej (Oral Allergy Syndrome – OAS) | 184 |
Zespół pyłkowo-pokarmowy | 185 |
Zespół wieprzowina-sierść kota (pork-cat syndrome) | 186 |
Zespół ptak-jajo (bird-egg syndrome) | 186 |
Zespół lateksowo-owocowy | 186 |
Reakcja anafilaktyczna u niemowląt i dzieci z alergią na pokarm | 187 |
Diagnostyka alergii na pokarmy | 189 |
Wywiad i badanie przedmiotowe | 190 |
Dzienniczek żywieniowy | 193 |
Punktowe testy skórne (PTS) | 194 |
Badanie alergenowoswoistych IgE w surowicy | 194 |
Diagnostyka komponentowa | 195 |
Atopowe testy płatkowe (athopy path test – APT) | 199 |
Badania endoskopowe z oceną histopatologiczną | 199 |
Próba prowokacji pokarmowej jako metoda diagnostyczna | 199 |
Leczenie dietetyczne w alergii pokarmowej | 200 |
Zasady stosowania diety | 200 |
Czas trwania diety eliminacyjnej | 206 |
Leczenie żywieniowe dziecka z ABMK | 207 |
Leczenie dietetyczne w nadwrażliwości pokarmowej niealergicznej | 213 |
Dieta w nietolerancji histaminy | 213 |
Dieta w nadwrażliwości na salicylany | 215 |
Rokowanie | 219 |
8. Zaburzenia odżywiania się – perspektywa psychodietetyczna – Monika Bąk-Sosnowska, Jagoda Bester | 221 |
Wstęp | 221 |
Definicja i epidemiologia | 222 |
Etiologia | 222 |
Klasyfikacje medyczne | 224 |
Praktyka kliniczna – zaburzenia związane z ograniczaniem pożywienia | 225 |
Anoreksja psychiczna | 225 |
Pregoreksja | 228 |
Bigoreksja | 229 |
Ortoreksja | 230 |
Neofobia żywieniowa | 232 |
Psychodietetyczne oddziaływania wobec pacjentów ograniczających pożywienie | 233 |
Praktyka kliniczna – zaburzenia związane z przejadaniem się | 238 |
Bulimia psychiczna | 238 |
Zaburzenie z napadami objadania się | 241 |
Zespół jedzenia nocnego | 243 |
Uzależnienie od pożywienia | 244 |
Psychodietetyczne oddziaływania wobec pacjentów przejadających się | 246 |
Podsumowanie | 249 |
9. Żywienie pacjentów poddawanych chirurgicznemu leczeniu otyłości – Marta Jastrzębska-Mierzyńska, Lucyna Ostrowska | 253 |
Definicja i epidemiologia otyłości | 253 |
Kwalifikacja do chirurgicznego leczenia otyłości | 254 |
Rodzaje operacji bariatrycznych | 255 |
Przygotowanie żywieniowe pacjenta otyłego do operacji bariatrycznej | 256 |
Ocena stanu zdrowia pacjenta i przygotowanie do zabiegu bariatrycznego | 256 |
Przygotowanie dietetyczne pacjenta otyłego do operacji bariatrycznej | 257 |
Zasady żywienia pacjentów po operacjach bariatrycznych | 265 |
Zasady rozszerzania diet po operacjach bariatrycznych | 265 |
Podstawowe zasady żywienia po operacjach bariatrycznych | 272 |
Wartość energetyczna i odżywcza diety po operacji bariatrycznej | 273 |
Najczęstsze problemy pacjentów po zabiegach bariatrycznych | 274 |
Zła tolerancja niektórych pokarmów | 279 |
Niedobory pokarmowe po zabiegach bariatrycznych. Suplementacja diety | 281 |
Zasady żywienia kobiet ciężarnych, które zostały poddane chirurgicznemu leczeniu otyłości | 285 |
10. Żywienie w chorobach nowotworowych – Katarzyna Witczak-Sawczuk, Lucyna Ostrowska | 291 |
Wstęp | 291 |
Epidemiologia | 292 |
Żywienie pacjenta onkologicznego jako element terapii | 293 |
Cele żywienia w onkologii | 293 |
Składowe porady żywieniowej dla pacjenta onkologicznego | 293 |
Wywiad oraz badania umożliwiające ocenę stanu odżywienia | 294 |
Określenie rodzaju zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego wywołanych m.in. stosowanym leczeniem lub wzrostem guza | 298 |
Określenie wskazań do leczenia żywieniowego oraz wybór drogi podania żywienia | 303 |
Określenie zapotrzebowania na energię, składniki odżywcze i płyny | 304 |
Przygotowanie i wdrożenie programu leczenia żywieniowego pacjenta | 305 |
Monitorowanie pacjenta | 305 |
Trudności związane z żywieniem pacjenta z chorobą nowotworową | 306 |
Niedożywienie | 306 |
Zespół ponownego odżywienia | 308 |
Prekacheksja | 309 |
Kacheksja nowotworowa | 310 |
Przeżywienie | 311 |
Sarkopenia | 312 |
Żywienie okołooperacyjne pacjentów onkologicznych na podstawie protokołu ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) | 312 |
Przygotowanie pacjenta do operacji | 312 |
Żywienie przed operacją | 313 |
Żywienie w okresie pooperacyjnym | 313 |
Żywienie chorych onkologicznych w opiece paliatywnej | 314 |
11. Leczenie żywieniowe oraz możliwości interwencji żywieniowej u chorego – Anna Małgorzata Jurczuk | 317 |
Leczenie żywieniowe pacjentów | 317 |
Doustne suplementy pokarmowe (ONS) | 319 |
Skład doustnych suplementów pokarmowych | 320 |
Doustne suplementy pokarmowe dostosowane do jednostki chorobowej | 321 |
Efektywność stosowania doustnych suplementów pokarmowych | 322 |
Żywienie dojelitowe | 322 |
Drogi podaży żywienia dojelitowego | 323 |
Metody podaży żywienia dojelitowego | 323 |
Diety stosowane w żywieniu dojelitowym | 324 |
Powikłania żywienia dojelitowego | 329 |
Monitorowanie żywienia dojelitowego | 333 |
Rola dietetyka w żywieniu dojelitowym | 334 |
Żywienie pozajelitowe | 334 |
Żywienie pozajelitowe drogą żył obwodowych | 335 |
Żywienie pozajelitowe drogą żył centralnych | 335 |
Systemy podaży żywienia pozajelitowego | 335 |
Planowanie żywienia pozajelitowego | 336 |
Zlecanie żywienia pozajelitowego | 339 |
Powikłania żywienia pozajelitowego | 339 |
Monitorowanie żywienia pozajelitowego | 343 |
Rola dietetyka w żywieniu pozajelitowym | 343 |
Immunomodulujące leczenie żywieniowe | 343 |
Arginina | 344 |
Glutamina | 344 |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 | 345 |
Sugerowany czas stosowania immunomodulującego leczenia żywieniowego | 345 |
Leczenie żywieniowe w warunkach domowych | 345 |
Żywienie dojelitowe w warunkach domowych | 346 |
Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych | 346 |
12. Żywienie osób w starszym wieku – Barbara Kiełczewska, Lucyna Ostrowska | 349 |
Wprowadzenie | 349 |
Czynniki determinujące sposób żywienia osób starszych | 350 |
Zmiany w obrębie przewodu pokarmowego | 350 |
Zmiany sensoryczne | 352 |
Czynniki społeczne | 353 |
Choroby i niepełnosprawność | 353 |
Zmiana składu ciała, otyłość i sarkopenia | 354 |
Niedożywienie | 355 |
Ogólne zasady prawidłowego żywienia | 356 |
Zapotrzebowanie na energię i wybrane składniki odżywcze | 358 |
Energia | 358 |
Składniki pokarmowe | 359 |
Woda | 364 |
Wybrane witaminy (ważne w diecie osoby w starszym wieku) | 365 |
Wybrane składniki mineralne w diecie osób w starszym wieku | 370 |
13. Żywienie w chorobach psychicznych – Ewa Stefańska 379 | |
Wprowadzenie | 379 |
Epidemiologia i czynniki ryzyka depresji | 379 |
Epidemiologia i czynniki ryzyka schizofrenii | 380 |
Rola dietetyka w opiece nad pacjentem chorym psychicznie | 381 |
Zalecenia żywieniowe w depresji i schizofrenii | 382 |
Wartość energetyczna diety oraz zalecenia dotyczące podaży białka, tłuszczów i węglowodanów | 383 |
Produkty wykazujące działanie przeciwzapalne | 384 |
Zalecenia dotyczące doboru produktów i potraw | 384 |
Postępowanie dietetyczne w przypadku braku apetytu | 386 |
Postępowanie dietetyczne w przypadku redukcji masy ciała | 387 |
Nutraceutyki w żywieniu osób chorych psychicznie | 389 |
Aminokwasy | 390 |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 392 |
Witaminy | 395 |
Makro- i mikroelementy | 401 |
Pozostałe nutraceutyki | 404 |
Surowce naturalne wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu zaburzeń psychicznych | 405 |
Mikrobiota a stan psychiczny | 406 |
Skorowidz | 411 |