Dietetyka. Kompendium

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

92,40  154,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 154,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 92,40 zł  


92,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo¬gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki.


W książce przedstawiono poglądy naukowe na temat różnych diet niekonwencjonalnych, w tym weganizmu i wegetarianizmu, omówiono wady i zalety tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie.
Książkę kierujemy do studentów Uniwersytetów Medycznych, zarówno wy¬działów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetyków, a także lekarzy wielu specjal¬ności.


Rok wydania2020
Liczba stron436
KategoriaPoradniki medyczne
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-6183-3
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. Znaczenie żywienia we współczesnym świecie – Lucyna Ostrowska 1
  2. Możliwości wykorzystania w dietetyce nutrigenetyki i nutrigenomiki – Edyta Adamska-Patruno    7
  Wprowadzenie    7
  Zależności między dietą a chorobami o podłożu genetycznym    8
  Dietetyka spersonalizowana – nutrigenomika    9
  Dietetyka spersonalizowana – nutrigenetyka    15
    Polimorfizmy genetyczne    15
    Nutrigenetyka a otyłość i wybrane zaburzenia metaboliczne    16
    Nutrigenetyka – indywidualna reakcja na interwencje dietetyczne    19
    Polimorfizmy genetyczne – efekt kumulacji    22
  Podsumowanie    23
  3. Współczesny wegetarianizm i weganizm – Hanna Stolińska    25
  Epidemiologia, definicja, klasyfikacja    25
  Charakterystyka diety – wegetariańska piramida żywienia    28
    Warzywa i owoce    29
    Produkty zbożowe    30
    Produkty białkowe    31
    Ziarna, orzechy, tłuszcze pochodzenia roślinnego    33
  Składniki niedoborowe w diecie wegetariańskiej    34
    Kwasy omega-3    34
    Wapń    34
    Żelazo    35
    Cynk    36
  Korzyści z diet wegetariańskich    38
    Choroby układu krążenia    38
    Nowotwory    39
    Zaburzenia gęstości mineralnej kości    40
    Niewydolność nerek    41
    Choroby zapalne, reumatoidalne zapalenie stawów (RZS)    42
    Inne choroby    42
  Dieta wegetariańska w żywieniu dzieci    43
  Dieta wegetariańska w okresie ciąży i karmienia    49
  Sportowcy na diecie wegańskiej    51
  Witamina D i B12 – konieczność suplementacji    53
  Przykładowe dzienne menu diety wegetariańskiej    54
  Przykładowe dzienne menu diety wegańskiej    57
  4. Diety niekonwencjonalne – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska    61
  Diety o działaniu prozdrowotnym    62
    Dieta DASH    62
    Dieta śródziemnomorska    65
  Diety o charakterze redukcyjnym (niskoenergetyczne)    68
    Dieta niskokaloryczna LCD    69
    Dieta bardzo niskokaloryczna VLCD    70
  Diety przemysłowe    71
    Dieta Cambridge    71
  Diety o zróżnicowanym rozkładzie ilościowym makroskładników pokarmowych    73
    Dieta Dukana    73
    Dieta Atkinsa    75
  Diety niełączenia (rozdzielne)    76
    Dieta Montignaca    77
    Dieta Hay’a    83
  Diety oparte na filozofii życiowej, stylu życia    85
    Dieta zgodna z grupą krwi    85
    Dieta Diamondów    93
    Dieta makrobiotyczna    94
  Diety niefizjologiczne    97
    Dieta kopenhaska    97
  Diety jednostronne    99
    Dieta ziemniaczana    99
    Dieta ryżowa (Kempnera)    100
  Głodówka i diety oczyszczające    102
    Cykliczna jednodniowa głodówka    103
    42-godzinna głodówka    103
    Program 7-dniowy, 14-dniowy    104
  5. Żywienie w sporcie – Joanna Smarkusz-Zarzecka, Lucyna Ostrowska    109
  Podstawy fizjologii wysiłku fizycznego. Maksymalny pobór tlenu. Wydolność fizyczna    109
  Klasyfikacja wysiłków fizycznych    111
  Obciążenia treningowe. Etapy treningu    113
  Zmęczenie i superkompensacja    114
  Wpływ wysiłku fizycznego na metabolizm substratów energetycznych    115
    Substraty wewnątrzmięśniowe    116
    Substraty krwiopochodne (substraty egzogenne)    117
  Podstawy racjonalnego żywienia sportowców    118
    Zapotrzebowanie energetyczne    118
    Makroskładniki    121
    Odżywki dla sportowców    125
    Witaminy w diecie sportowców    127
    Składniki mineralne w diecie sportowców    130
  Nawadnianie sportowców    131
  6. Żywienie kobiety ciężarnej i karmiącej – Urszula Borkowska, Lucyna Ostrowska    137
  Żywienie kobiet ciężarnych    137
    Zapotrzebowanie energetyczne w diecie kobiet ciężarnych    137
    Zapotrzebowanie na składniki odżywcze    138
    Zapotrzebowanie na płyny    147
    Aktualne rekomendacje dotyczące suplementacji diety    148
    Racjonalne żywienie podczas ciąży    151
    Stosowanie używek podczas ciąży    152
    Postępowanie żywieniowe w nieprawidłowych przyrostach masy ciała    155
    Postępowanie żywieniowe w dolegliwościach okresu ciąży    157
    Żywienie kobiety ciężarnej w wybranych stanach chorobowych    158
  Żywienie kobiet karmiących    167
    Zapotrzebowanie energetyczne w diecie kobiet karmiących    167
    Zapotrzebowanie na składniki odżywcze    168
    Zapotrzebowanie na płyny    170
    Aktualne rekomendacje dotyczące suplementacji diety    170
    Diety eliminacyjne    172
  7. Żywienie dziecka w alergii i nadwrażliwości pokarmowej – Izabela Roszko-Kirpsza, Magdalena Zakrzewska, Elżbieta Maciorkowska    175
  Wstęp    175
  Definicja alergii i nadwrażliwości pokarmowych    176
  Obraz kliniczny alergii pokarmowej    179
    Objawy ze strony przewodu pokarmowego wywołane alergią na białka mleka krowiego (ABMK)    181
    Schorzenia przewodu pokarmowego prawdopodobnie związane z alergią na białka mleka krowiego (ABMK)    184
  Zespół alergii jamy ustnej (Oral Allergy Syndrome – OAS)    184
    Zespół pyłkowo-pokarmowy    185
    Zespół wieprzowina-sierść kota (pork-cat syndrome)    186
    Zespół ptak-jajo (bird-egg syndrome)    186
    Zespół lateksowo-owocowy    186
  Reakcja anafilaktyczna u niemowląt i dzieci z alergią na pokarm    187
  Diagnostyka alergii na pokarmy    189
    Wywiad i badanie przedmiotowe    190
    Dzienniczek żywieniowy    193
    Punktowe testy skórne (PTS)    194
    Badanie alergenowoswoistych IgE w surowicy    194
    Diagnostyka komponentowa    195
    Atopowe testy płatkowe (athopy path test – APT)    199
    Badania endoskopowe z oceną histopatologiczną    199
    Próba prowokacji pokarmowej jako metoda diagnostyczna    199
  Leczenie dietetyczne w alergii pokarmowej    200
    Zasady stosowania diety    200
    Czas trwania diety eliminacyjnej    206
    Leczenie żywieniowe dziecka z ABMK    207
  Leczenie dietetyczne w nadwrażliwości pokarmowej niealergicznej    213
    Dieta w nietolerancji histaminy    213
    Dieta w nadwrażliwości na salicylany    215
  Rokowanie    219
  8. Zaburzenia odżywiania się – perspektywa psychodietetyczna – Monika Bąk-Sosnowska, Jagoda Bester    221
  Wstęp    221
  Definicja i epidemiologia    222
  Etiologia    222
  Klasyfikacje medyczne    224
  Praktyka kliniczna – zaburzenia związane z ograniczaniem pożywienia    225
    Anoreksja psychiczna    225
    Pregoreksja    228
    Bigoreksja    229
    Ortoreksja    230
    Neofobia żywieniowa    232
  Psychodietetyczne oddziaływania wobec pacjentów ograniczających pożywienie    233
  Praktyka kliniczna – zaburzenia związane z przejadaniem się    238
    Bulimia psychiczna    238
    Zaburzenie z napadami objadania się    241
    Zespół jedzenia nocnego    243
    Uzależnienie od pożywienia    244
  Psychodietetyczne oddziaływania wobec pacjentów przejadających się    246
  Podsumowanie    249
  9. Żywienie pacjentów poddawanych chirurgicznemu leczeniu otyłości – Marta Jastrzębska-Mierzyńska, Lucyna Ostrowska    253
  Definicja i epidemiologia otyłości    253
  Kwalifikacja do chirurgicznego leczenia otyłości    254
  Rodzaje operacji bariatrycznych    255
  Przygotowanie żywieniowe pacjenta otyłego do operacji bariatrycznej    256
    Ocena stanu zdrowia pacjenta i przygotowanie do zabiegu bariatrycznego    256
    Przygotowanie dietetyczne pacjenta otyłego do operacji bariatrycznej    257
  Zasady żywienia pacjentów po operacjach bariatrycznych    265
    Zasady rozszerzania diet po operacjach bariatrycznych    265
    Podstawowe zasady żywienia po operacjach bariatrycznych    272
    Wartość energetyczna i odżywcza diety po operacji bariatrycznej    273
  Najczęstsze problemy pacjentów po zabiegach bariatrycznych    274
    Zła tolerancja niektórych pokarmów    279
  Niedobory pokarmowe po zabiegach bariatrycznych. Suplementacja diety    281
  Zasady żywienia kobiet ciężarnych, które zostały poddane chirurgicznemu leczeniu otyłości    285
  10. Żywienie w chorobach nowotworowych – Katarzyna Witczak-Sawczuk, Lucyna Ostrowska    291
  Wstęp    291
  Epidemiologia    292
  Żywienie pacjenta onkologicznego jako element terapii    293
    Cele żywienia w onkologii    293
  Składowe porady żywieniowej dla pacjenta onkologicznego    293
    Wywiad oraz badania umożliwiające ocenę stanu odżywienia    294
    Określenie rodzaju zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego wywołanych m.in. stosowanym leczeniem lub wzrostem guza    298
    Określenie wskazań do leczenia żywieniowego oraz wybór drogi podania żywienia    303
    Określenie zapotrzebowania na energię, składniki odżywcze i płyny    304
    Przygotowanie i wdrożenie programu leczenia żywieniowego pacjenta    305
    Monitorowanie pacjenta    305
  Trudności związane z żywieniem pacjenta z chorobą nowotworową    306
    Niedożywienie    306
    Zespół ponownego odżywienia    308
    Prekacheksja    309
    Kacheksja nowotworowa    310
    Przeżywienie    311
    Sarkopenia    312
  Żywienie okołooperacyjne pacjentów onkologicznych na podstawie protokołu ERAS (Enhanced Recovery After Surgery)    312
    Przygotowanie pacjenta do operacji    312
    Żywienie przed operacją    313
    Żywienie w okresie pooperacyjnym    313
  Żywienie chorych onkologicznych w opiece paliatywnej    314
  11. Leczenie żywieniowe oraz możliwości interwencji żywieniowej u chorego – Anna Małgorzata Jurczuk    317
  Leczenie żywieniowe pacjentów    317
  Doustne suplementy pokarmowe (ONS)    319
    Skład doustnych suplementów pokarmowych    320
    Doustne suplementy pokarmowe dostosowane do jednostki chorobowej    321
    Efektywność stosowania doustnych suplementów pokarmowych    322
  Żywienie dojelitowe    322
    Drogi podaży żywienia dojelitowego    323
    Metody podaży żywienia dojelitowego    323
    Diety stosowane w żywieniu dojelitowym    324
    Powikłania żywienia dojelitowego    329
    Monitorowanie żywienia dojelitowego    333
    Rola dietetyka w żywieniu dojelitowym    334
  Żywienie pozajelitowe    334
    Żywienie pozajelitowe drogą żył obwodowych    335
    Żywienie pozajelitowe drogą żył centralnych    335
    Systemy podaży żywienia pozajelitowego    335
    Planowanie żywienia pozajelitowego    336
    Zlecanie żywienia pozajelitowego    339
    Powikłania żywienia pozajelitowego    339
    Monitorowanie żywienia pozajelitowego    343
    Rola dietetyka w żywieniu pozajelitowym    343
  Immunomodulujące leczenie żywieniowe    343
    Arginina    344
    Glutamina    344
    Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3    345
    Sugerowany czas stosowania immunomodulującego leczenia żywieniowego    345
  Leczenie żywieniowe w warunkach domowych    345
    Żywienie dojelitowe w warunkach domowych    346
    Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych    346
  12. Żywienie osób w starszym wieku – Barbara Kiełczewska, Lucyna Ostrowska    349
  Wprowadzenie    349
  Czynniki determinujące sposób żywienia osób starszych    350
    Zmiany w obrębie przewodu pokarmowego    350
    Zmiany sensoryczne    352
    Czynniki społeczne    353
    Choroby i niepełnosprawność    353
    Zmiana składu ciała, otyłość i sarkopenia    354
    Niedożywienie    355
  Ogólne zasady prawidłowego żywienia    356
  Zapotrzebowanie na energię i wybrane składniki odżywcze    358
    Energia    358
    Składniki pokarmowe    359
    Woda    364
    Wybrane witaminy (ważne w diecie osoby w starszym wieku)    365
    Wybrane składniki mineralne w diecie osób w starszym wieku    370
  13. Żywienie w chorobach psychicznych – Ewa Stefańska 379
  Wprowadzenie    379
    Epidemiologia i czynniki ryzyka depresji    379
    Epidemiologia i czynniki ryzyka schizofrenii    380
    Rola dietetyka w opiece nad pacjentem chorym psychicznie    381
  Zalecenia żywieniowe w depresji i schizofrenii    382
    Wartość energetyczna diety oraz zalecenia dotyczące podaży białka, tłuszczów i węglowodanów    383
    Produkty wykazujące działanie przeciwzapalne    384
    Zalecenia dotyczące doboru produktów i potraw    384
    Postępowanie dietetyczne w przypadku braku apetytu    386
    Postępowanie dietetyczne w przypadku redukcji masy ciała    387
  Nutraceutyki w żywieniu osób chorych psychicznie    389
    Aminokwasy    390
    Wielonienasycone kwasy tłuszczowe    392
    Witaminy    395
    Makro- i mikroelementy    401
    Pozostałe nutraceutyki    404
  Surowce naturalne wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu zaburzeń psychicznych    405
  Mikrobiota a stan psychiczny    406
  Skorowidz    411
RozwińZwiń