Dietetyka w chorobach nowotworowych

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

101,40  169,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 169,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 101,40 zł  


101,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Podręcznik Dietetyka w chorobach nowotworowych to kompendium wiedzy poruszające cały kompleks zagadnień związanych z szeroko pojętą problematyką dieta-nowotwory. Stanowi niezbędne w codziennej praktyce wytyczne dotyczące dietoterapii u chorych na nowotwory, będąc zbiorem przydatnych wskazówek do udzielania porad dietetycznych, które z jednej strony pozwolą zminimalizować ryzyko wystąpienia nowotworu (dietoprofilaktyka pierwotna), a z drugiej strony pozwolą na udzielenie porad dotyczących właściwego odżywiania po leczeniu onkologicznym (dietoprofilaktyka wtórna) .


Książkę kierujemy do wszystkich lekarzy różnych specjalizacji, oraz dietetyków i pielęgniarek, a więc personelu wchodzącego w skład zespołów leczniczych pacjentów chorych na nowotwory.


Rok wydania2022
Liczba stron600
KategoriaOnkologia
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-01-22522-3
Numer wydania1
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  I Schemat postępowania w opiece dietetycznej pacjentów z chorobą nowotworową 1
    I.1 Ocena sposobu żywienia – Dariusz Włodarek     3
      Metody jakościowe oceny sposobu żywienia     4
      Metoda badania częstotliwości spożycia     5
      Metoda bieżącego notowania     6
      Metoda wywiadu o spożyciu w ciągu ostatnich 24 godzin    7
    I.2 Ocena stanu odżywienia – Andrzej W. Szawłowski     11
  Podsumowanie     16
    I.3 Ocena stanu zdrowia i jakości życia – Danuta Gajewska     19
      Definicja jakości życia     19
      Metody oceny jakości życia     22
    I.4 Ustalenie zapotrzebowania energetycznego – Ewa Lange     25
    I.5 Ustalenie zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki diety – Dariusz Włodarek    35
      Makroskładniki    36
      Białko    36
      Normy na białko dla dorosłych osób zdrowych     38
      Tłuszcze    38
      Węglowodany     41
      Mikroskładniki     42
      Podsumowanie     46
    I.6 Analiza stężeń i ustalenie podaży pierwiastków śladowych w profilaktyce i leczeniu nowotworów – Jan Lubiński    49
      Ocena ryzyka nowotworów złośliwych     50
      Kobiety bez wykrytej mutacji w genie BRCA1     50
      Kobiety z wykrytą mutacją w genie BRCA1     52
      Mężczyźni    53
      Przeżycia chorych z nowotworami złośliwymi     54
      Rak piersi     54
      Rak prostaty    55
      Rak krtani    56
      Rak płuca     57
      Rak trzustki     58
      Czerniak złośliwy     59
      Techniki analityczne     59
      Oznaczenie stężenia pierwiastków     59
      Genotypowanie     59
      Wyniki     60
      Selen     60
      Ocena ryzyka nowotworów złośliwych     60
      Długość okresu przeżycia chorych z nowotworami    63
      Uwagi dietetyczne i podsumowanie    66
      Arsen    68
      Ocena ryzyka nowotworów złośliwych     68
      Przeżycia chorych z rakami    70
      Uwagi dietetyczne i podsumowanie    71
      Kadm    72
      Ocena ryzyka nowotworów złośliwych     72
      Uwagi dietetyczne i podsumowanie    74
      Cynk     74
      Ocena ryzyka nowotworów złośliwych     75
      Długość okresu przeżycia chorych z nowotworami     77
      Uwagi dietetyczne i podsumowanie    79
      Miedź     80
      Ocena ryzyka nowotworów złośliwych     80
      Przeżycie chorych z rakami     81
      Uwagi dietetyczne i podsumowanie     82
      Ołów     83
      Ocena ryzyka nowotworów złośliwych     83
      Uwagi dietetyczne i podsumowanie     84
      Mangan     85
      Przeżycie chorych z nowotworami złośliwymi     85
      Uwagi dietetyczne i podsumowanie     86
      Chrom     86
      Przeżycie chorych z nowotworami złośliwymi     87
      Uwagi dietetyczne i podsumowanie     88
      Normy stężeń pierwiastków śladowych     88
    Podsumowanie     91
    I.7 Zasady prawidłowego żywienia i układania jadłospisów – Kinga Biernacka-Stefańska     95
    I.8 Indywidualizacja żywienia chorych na nowotwory – Danuta Gajewska    103
      Dieta w chorobie nowotworowej     104
      Spersonalizowane żywienie     105
      Współczesny model opieki żywieniowej     108
    I.9 Edukacja żywieniowa pacjenta z chorobą nowotworową oraz jego opiekuna – Aleksandra Ulatowska     111
      Skuteczność edukacji żywieniowej u osób z nowotworami     112
      Edukacja rodziny lub opiekunów pozarodzinnych osoby chorej    113
      Planowanie edukacji żywieniowej     114
      Cele edukacji żywieniowej     115
      Metody edukacji     116
    I.10 Modyfikacje dietetyczne zależne od lokalizacji nowotworu     121
      Nowotwory przełyku – Dariusz Włodarek     121
      Nowotwory żołądka, dwunastnicy i jelita cienkiego – Ewa Lange    127
      Profilaktyka     128
      Znaczenie czynników żywieniowych w zmniejszaniu ryzyka zachorowania     129
      Znaczenie czynników żywieniowych w zwiększaniu ryzyka zachorowania     130
      Dietoterapia     133
      Nowotwory jelita grubego – Dariusz Włodarek     142
      Podsumowanie     149
      Nowotwory wątroby i trzustki – Kinga Biernacka-Stefańska     150
      Nowotwory wątroby     150
      Profilaktyka    151
      Żywienie osób z rakiem wątroby     154
      Nowotwory trzustki    155
      Profilaktyka    156
      Żywienie osób z rakiem trzustki     157
      Nowotwory piersi – Ewa Lange     159
      Dietoprofilaktyka    160
      Znaczenie czynników żywieniowych w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka piersi     160
      Znaczenie czynników żywieniowych w zwiększaniu ryzyka zachorowania na raka piersi     163
      Dietoterapia    165
      Nowotwory prostaty i jąder – Dariusz Włodarek     180
      Nowotwory prostaty     180
      Nowotwory jąder    187
      Nowotwory nerek – Danuta Gajewska     188
      Profilaktyka raka nerki    191
      Znaczenie czynników żywieniowych w zmniejszaniu ryzyka zachorowania     192
      Znaczenie czynników żywieniowych w zwiększaniu ryzyka powstania nowotworów nerki     194
      Żywienie chorych z rakiem nerki    195
      Nowotwory pęcherza moczowego – Danuta Gajewska    208
      Profilaktyka     210
      Znaczenie czynników żywieniowych w zmniejszaniu ryzyka zachorowania     210
      Warzywa i owoce     211
      Żurawina     212
      Podaż płynów    212
      Produkty mleczne    213
      Spożycie herbaty    213
      Mikroskładniki     214
      Znaczenie czynników żywieniowych w zwiększaniu ryzyka raka pęcherza moczowego     214
      Spożycie wody skażonej arsenem    214
      Spożycie kawy    215
      Spożycie żywności skażonej kadmem     215
      Spożycie alkoholu    216
      Spożycie mięsa i przetworów mięsnych    216
      Ilość i jakość tłuszczu    216
      Żywienie osób z nowotworem pęcherza moczowego     217
      Nowotwory płuc – Ewa Lange     222
      Profilaktyka     222
      Znaczenie czynników żywieniowych w zmniejszaniu ryzyka zachorowania     223
      Znaczenie czynników żywieniowych w zwiększaniu ryzyka zachorowania     226
      Dietoterapia     230
      Nowotwory tarczycy – Anna Lewitt    237
      Profilaktyka raka tarczycy     239
      Czynniki dietetyczne modyfikujące ryzyko wystąpienia raka tarczycy    239
      Choroby jako zespół czynników ryzyka i zaburzenia metaboliczne a ryzyko powstania raka tarczycy     248
      Dietoprofilaktyka raka tarczycy     249
      Modyfikacja diety w niedoczynności tarczycy jako profilaktyka raka tarczycy    261
      Zalecenia żywieniowe w chorobie Hashimoto    264
      Podsumowanie    265
      Odżywianie osób z rakiem tarczycy    269
      Dietoterapia raka tarczycy     271
      Nowotwory ośrodkowego układu nerwowego – Dariusz Włodarek     283
      Nowotwory systemowe – Dariusz Włodarek    286
      Białaczki    286
      Profilaktyka    286
      Chłoniaki    288
      Profilaktyka     288
    I.11 Modyfikacje dietetyczne zależne od objawów towarzyszących rozwojowi choroby nowotworowej    291
      Zmęczenie – Ewa Lange    291
      Zmęczenie – przyczyny i objawy towarzyszące     291
      Ocena i terapia zmęczenia    295
      Dietoterapia zmęczenia    296
      Podsumowanie     300
      Zaburzenia odczuwania smaku i brak apetytu – Magdalena Jodkiewicz     304
      Zaburzenia odczuwania smaku i brak apetytu – przyczyny i leczenie    304
      Dietoterapia stosowana przy zaburzeniach odczuwania smaku i braku apetytu    305
      Uczucie wczesnej sytości – Magdalena Jodkiewicz    307
      Przyczyny i leczenie uczucia wczesnej sytości    307
      Dietoterapia uczucia wczesnej sytości    308
      Nudności i wymioty – Magdalena Jodkiewicz     310
      Nudności i wymioty – przyczyny i podział     310
      Nudności i wymioty – leczenie     311
      Nudności i wymioty – dietoterapia     311
      Zapalenie jamy ustnej i przełyku – Magdalena Jodkiewicz    314
      Zapalenie jamy ustnej i przełyku – czynniki ryzyka i zalecenia ogólne    314
      Zapalenie jamy ustnej i przełyku – klasyfikacja    315
      Zapalenie jamy ustnej i przełyku – zalecenia żywieniowe    316
      Zapalenie błony śluzowej żołądka – Magdalena Jodkiewicz    318
      Zapalenie błony śluzowej żołądka – czynniki ryzyka i etiopatogeneza    318
      Zapalenie błony śluzowej żołądka – zalecenia dietetyczne     319
      Biegunki – Magdalena Jodkiewicz     321
      Biegunki – przyczyny i podział     321
      Biegunki – leczenie i zalecenia dietetyczne    322
      Zaparcia – Magdalena Jodkiewicz    324
      Zaparcia – przyczyny i postępowanie    324
      Zaparcia – zalecenia dietetyczne     325
      Niedokrwistość – Dariusz Włodarek    327
      Żelazo     329
      Witamina B12     330
      Foliany (kwas foliowy lub folacyna)     331
      Dieta     332
      Zaburzenia gospodarki lipidowej i węglowodanowej – Ewa Lange     334
      Wpływ terapii na gospodarkę lipidową i węglowodanową     334
      Zalecenia żywieniowe     339
    I.12 Modyfikacje dietetyczne wynikające ze sposobu leczenia przeciwnowotworowego, występujących objawów ubocznych tych terapii i fazy rozwoju nowotworu     347
      Żywienie pacjentów ze stomią – Kinga Biernacka-Stefańska     347
      Zalecenia dietetyczne dla osób ze stomią     348
      Podstawowe zalecenia     348
      Zalecenia w ileostomii     348
      Powikłania występujące u osób ze stomią     350
      Zaparcia     350
      Biegunka     351
      Gazy     352
      Żywienie w trakcie chemio- i radioterapii – Magdalena Jodkiewicz    353
      Żywienie w anoreksji i niedożywieniu – Danuta Gajewska     357
      Zalecenia dietetyczne dla pacjentów onkologicznych z jadłowstrętem i/lub utratą apetytu    358
      Żywienie pacjentów niedożywionych     361
      Konsekwencje niedożywienia     364
      Zalecenia dietetyczne dla pacjentów niedożywionych    365
      Energetyczność diety i podaż białka     367
      Proporcje węglowodany – tłuszcze     368
      Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3     368
      Modyfikacje dietetyczne zalecane w profilaktyce i leczeniu niedożywienia u pacjentów onkologicznych     369
      Żywienie w terminalnej fazie choroby nowotworowej – Magdalena Jodkiewicz     371
  II Wsparcie żywieniowe leczenia przeciwnowotworowego 375
    II.1 Suplementacja i możliwości zastosowania roślin leczniczych w dietoterapii chorób nowotworowych – Ewa Lange     377
      Możliwości wykorzystania suplementacji we wspomaganiu dietoterapii chorób nowotworowych     379
      Przykłady roślin leczniczych mogących znaleźć zastosowanie we wspomaganiu leczenia przeciwnowotworowego    385
      Przykłady roślin leczniczych mogących znaleźć zastosowanie we wspomaganiu dietoterapii u osób leczonych przeciwnowotworowo    387
    II.2 Zastosowanie preparatów do leczenia żywieniowego w dietoterapii chorób nowotworowych – Ewa Lange    409
    II.3 Żywienie wspomagające odporność w dietoterapii chorób nowotworowych – Jacek Wilczak     435
      Glutamina    436
      Arginina     448
      Wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3     450
      Probiotyki, prebiotyki i postbiotyki     452
      Beta-glukany     454
    Podsumowanie     458
  III Zalecenia żywieniowe w dietoprofilaktyce wtórnej chorób nowotworowych    461
    III.1 Zalecenia żywieniowe w dietoprofilaktyce wtórnej chorób nowotworowych – Dariusz Włodarek     463
  IV Przykładowe racje pokarmowe dla wybranych modyfikacji dietetycznych    475
    IV.1 Dieta łatwostrawna – Kinga Biernacka-Stefańska     477
      Przykładowe jadłospisy diety lekkostrawnej     478
    IV.2 Dieta o zmniejszonym udziale tłuszczu – Kinga Biernacka-Stefańska     489
      Zasady diety o zmniejszonym udziale tłuszczu     490
      Przykładowe jadłospisy do wykorzystania w diecie o zmniejszonym udziale tłuszczu     491
    IV.3 Dieta bezmleczna – Kinga Biernacka-Stefańska    503
      Przykładowe jadłospisy, które mają zastosowanie w diecie bezmlecznej    505
    IV.4 Dieta o zwiększonym udziale białka – Kinga Biernacka-Stefańska     517
      Zasady diety wysokobiałkowej     518
      Przykładowe jadłospisy w diecie o zwiększonym udziale białka     519
  V Fakty i mity żywieniowe    531
    V.I Fakty i mity żywieniowe – Anna Lewitt     533
      Znaczenie rzetelnych informacji w procesie terapeutycznym    533
      Wiarygodne źródła informacji dla pacjentów na temat leczenia, żywienia w trakcie terapii i dietoprofilaktyki chorób nowotworowych     535
      Profesjonalne poradnictwo dietetyczne    536
      Fakty i mity żywieniowe    538
      Przegląd wybranych diet alternatywnych     560
  Skorowidz     573
RozwińZwiń