POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Podręcznik Dietetyka w chorobach nowotworowych to kompendium wiedzy poruszające cały kompleks zagadnień związanych z szeroko pojętą problematyką dieta-nowotwory. Stanowi niezbędne w codziennej praktyce wytyczne dotyczące dietoterapii u chorych na nowotwory, będąc zbiorem przydatnych wskazówek do udzielania porad dietetycznych, które z jednej strony pozwolą zminimalizować ryzyko wystąpienia nowotworu (dietoprofilaktyka pierwotna), a z drugiej strony pozwolą na udzielenie porad dotyczących właściwego odżywiania po leczeniu onkologicznym (dietoprofilaktyka wtórna) .
Książkę kierujemy do wszystkich lekarzy różnych specjalizacji, oraz dietetyków i pielęgniarek, a więc personelu wchodzącego w skład zespołów leczniczych pacjentów chorych na nowotwory.
Rok wydania | 2022 |
---|---|
Liczba stron | 600 |
Kategoria | Onkologia |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-01-22522-3 |
Numer wydania | 1 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
I Schemat postępowania w opiece dietetycznej pacjentów z chorobą nowotworową 1 | |
I.1 Ocena sposobu żywienia – Dariusz Włodarek | 3 |
Metody jakościowe oceny sposobu żywienia | 4 |
Metoda badania częstotliwości spożycia | 5 |
Metoda bieżącego notowania | 6 |
Metoda wywiadu o spożyciu w ciągu ostatnich 24 godzin | 7 |
I.2 Ocena stanu odżywienia – Andrzej W. Szawłowski | 11 |
Podsumowanie | 16 |
I.3 Ocena stanu zdrowia i jakości życia – Danuta Gajewska | 19 |
Definicja jakości życia | 19 |
Metody oceny jakości życia | 22 |
I.4 Ustalenie zapotrzebowania energetycznego – Ewa Lange | 25 |
I.5 Ustalenie zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki diety – Dariusz Włodarek | 35 |
Makroskładniki | 36 |
Białko | 36 |
Normy na białko dla dorosłych osób zdrowych | 38 |
Tłuszcze | 38 |
Węglowodany | 41 |
Mikroskładniki | 42 |
Podsumowanie | 46 |
I.6 Analiza stężeń i ustalenie podaży pierwiastków śladowych w profilaktyce i leczeniu nowotworów – Jan Lubiński | 49 |
Ocena ryzyka nowotworów złośliwych | 50 |
Kobiety bez wykrytej mutacji w genie BRCA1 | 50 |
Kobiety z wykrytą mutacją w genie BRCA1 | 52 |
Mężczyźni | 53 |
Przeżycia chorych z nowotworami złośliwymi | 54 |
Rak piersi | 54 |
Rak prostaty | 55 |
Rak krtani | 56 |
Rak płuca | 57 |
Rak trzustki | 58 |
Czerniak złośliwy | 59 |
Techniki analityczne | 59 |
Oznaczenie stężenia pierwiastków | 59 |
Genotypowanie | 59 |
Wyniki | 60 |
Selen | 60 |
Ocena ryzyka nowotworów złośliwych | 60 |
Długość okresu przeżycia chorych z nowotworami | 63 |
Uwagi dietetyczne i podsumowanie | 66 |
Arsen | 68 |
Ocena ryzyka nowotworów złośliwych | 68 |
Przeżycia chorych z rakami | 70 |
Uwagi dietetyczne i podsumowanie | 71 |
Kadm | 72 |
Ocena ryzyka nowotworów złośliwych | 72 |
Uwagi dietetyczne i podsumowanie | 74 |
Cynk | 74 |
Ocena ryzyka nowotworów złośliwych | 75 |
Długość okresu przeżycia chorych z nowotworami | 77 |
Uwagi dietetyczne i podsumowanie | 79 |
Miedź | 80 |
Ocena ryzyka nowotworów złośliwych | 80 |
Przeżycie chorych z rakami | 81 |
Uwagi dietetyczne i podsumowanie | 82 |
Ołów | 83 |
Ocena ryzyka nowotworów złośliwych | 83 |
Uwagi dietetyczne i podsumowanie | 84 |
Mangan | 85 |
Przeżycie chorych z nowotworami złośliwymi | 85 |
Uwagi dietetyczne i podsumowanie | 86 |
Chrom | 86 |
Przeżycie chorych z nowotworami złośliwymi | 87 |
Uwagi dietetyczne i podsumowanie | 88 |
Normy stężeń pierwiastków śladowych | 88 |
Podsumowanie | 91 |
I.7 Zasady prawidłowego żywienia i układania jadłospisów – Kinga Biernacka-Stefańska | 95 |
I.8 Indywidualizacja żywienia chorych na nowotwory – Danuta Gajewska | 103 |
Dieta w chorobie nowotworowej | 104 |
Spersonalizowane żywienie | 105 |
Współczesny model opieki żywieniowej | 108 |
I.9 Edukacja żywieniowa pacjenta z chorobą nowotworową oraz jego opiekuna – Aleksandra Ulatowska | 111 |
Skuteczność edukacji żywieniowej u osób z nowotworami | 112 |
Edukacja rodziny lub opiekunów pozarodzinnych osoby chorej | 113 |
Planowanie edukacji żywieniowej | 114 |
Cele edukacji żywieniowej | 115 |
Metody edukacji | 116 |
I.10 Modyfikacje dietetyczne zależne od lokalizacji nowotworu | 121 |
Nowotwory przełyku – Dariusz Włodarek | 121 |
Nowotwory żołądka, dwunastnicy i jelita cienkiego – Ewa Lange | 127 |
Profilaktyka | 128 |
Znaczenie czynników żywieniowych w zmniejszaniu ryzyka zachorowania | 129 |
Znaczenie czynników żywieniowych w zwiększaniu ryzyka zachorowania | 130 |
Dietoterapia | 133 |
Nowotwory jelita grubego – Dariusz Włodarek | 142 |
Podsumowanie | 149 |
Nowotwory wątroby i trzustki – Kinga Biernacka-Stefańska | 150 |
Nowotwory wątroby | 150 |
Profilaktyka | 151 |
Żywienie osób z rakiem wątroby | 154 |
Nowotwory trzustki | 155 |
Profilaktyka | 156 |
Żywienie osób z rakiem trzustki | 157 |
Nowotwory piersi – Ewa Lange | 159 |
Dietoprofilaktyka | 160 |
Znaczenie czynników żywieniowych w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka piersi | 160 |
Znaczenie czynników żywieniowych w zwiększaniu ryzyka zachorowania na raka piersi | 163 |
Dietoterapia | 165 |
Nowotwory prostaty i jąder – Dariusz Włodarek | 180 |
Nowotwory prostaty | 180 |
Nowotwory jąder | 187 |
Nowotwory nerek – Danuta Gajewska | 188 |
Profilaktyka raka nerki | 191 |
Znaczenie czynników żywieniowych w zmniejszaniu ryzyka zachorowania | 192 |
Znaczenie czynników żywieniowych w zwiększaniu ryzyka powstania nowotworów nerki | 194 |
Żywienie chorych z rakiem nerki | 195 |
Nowotwory pęcherza moczowego – Danuta Gajewska | 208 |
Profilaktyka | 210 |
Znaczenie czynników żywieniowych w zmniejszaniu ryzyka zachorowania | 210 |
Warzywa i owoce | 211 |
Żurawina | 212 |
Podaż płynów | 212 |
Produkty mleczne | 213 |
Spożycie herbaty | 213 |
Mikroskładniki | 214 |
Znaczenie czynników żywieniowych w zwiększaniu ryzyka raka pęcherza moczowego | 214 |
Spożycie wody skażonej arsenem | 214 |
Spożycie kawy | 215 |
Spożycie żywności skażonej kadmem | 215 |
Spożycie alkoholu | 216 |
Spożycie mięsa i przetworów mięsnych | 216 |
Ilość i jakość tłuszczu | 216 |
Żywienie osób z nowotworem pęcherza moczowego | 217 |
Nowotwory płuc – Ewa Lange | 222 |
Profilaktyka | 222 |
Znaczenie czynników żywieniowych w zmniejszaniu ryzyka zachorowania | 223 |
Znaczenie czynników żywieniowych w zwiększaniu ryzyka zachorowania | 226 |
Dietoterapia | 230 |
Nowotwory tarczycy – Anna Lewitt | 237 |
Profilaktyka raka tarczycy | 239 |
Czynniki dietetyczne modyfikujące ryzyko wystąpienia raka tarczycy | 239 |
Choroby jako zespół czynników ryzyka i zaburzenia metaboliczne a ryzyko powstania raka tarczycy | 248 |
Dietoprofilaktyka raka tarczycy | 249 |
Modyfikacja diety w niedoczynności tarczycy jako profilaktyka raka tarczycy | 261 |
Zalecenia żywieniowe w chorobie Hashimoto | 264 |
Podsumowanie | 265 |
Odżywianie osób z rakiem tarczycy | 269 |
Dietoterapia raka tarczycy | 271 |
Nowotwory ośrodkowego układu nerwowego – Dariusz Włodarek | 283 |
Nowotwory systemowe – Dariusz Włodarek | 286 |
Białaczki | 286 |
Profilaktyka | 286 |
Chłoniaki | 288 |
Profilaktyka | 288 |
I.11 Modyfikacje dietetyczne zależne od objawów towarzyszących rozwojowi choroby nowotworowej | 291 |
Zmęczenie – Ewa Lange | 291 |
Zmęczenie – przyczyny i objawy towarzyszące | 291 |
Ocena i terapia zmęczenia | 295 |
Dietoterapia zmęczenia | 296 |
Podsumowanie | 300 |
Zaburzenia odczuwania smaku i brak apetytu – Magdalena Jodkiewicz | 304 |
Zaburzenia odczuwania smaku i brak apetytu – przyczyny i leczenie | 304 |
Dietoterapia stosowana przy zaburzeniach odczuwania smaku i braku apetytu | 305 |
Uczucie wczesnej sytości – Magdalena Jodkiewicz | 307 |
Przyczyny i leczenie uczucia wczesnej sytości | 307 |
Dietoterapia uczucia wczesnej sytości | 308 |
Nudności i wymioty – Magdalena Jodkiewicz | 310 |
Nudności i wymioty – przyczyny i podział | 310 |
Nudności i wymioty – leczenie | 311 |
Nudności i wymioty – dietoterapia | 311 |
Zapalenie jamy ustnej i przełyku – Magdalena Jodkiewicz | 314 |
Zapalenie jamy ustnej i przełyku – czynniki ryzyka i zalecenia ogólne | 314 |
Zapalenie jamy ustnej i przełyku – klasyfikacja | 315 |
Zapalenie jamy ustnej i przełyku – zalecenia żywieniowe | 316 |
Zapalenie błony śluzowej żołądka – Magdalena Jodkiewicz | 318 |
Zapalenie błony śluzowej żołądka – czynniki ryzyka i etiopatogeneza | 318 |
Zapalenie błony śluzowej żołądka – zalecenia dietetyczne | 319 |
Biegunki – Magdalena Jodkiewicz | 321 |
Biegunki – przyczyny i podział | 321 |
Biegunki – leczenie i zalecenia dietetyczne | 322 |
Zaparcia – Magdalena Jodkiewicz | 324 |
Zaparcia – przyczyny i postępowanie | 324 |
Zaparcia – zalecenia dietetyczne | 325 |
Niedokrwistość – Dariusz Włodarek | 327 |
Żelazo | 329 |
Witamina B12 | 330 |
Foliany (kwas foliowy lub folacyna) | 331 |
Dieta | 332 |
Zaburzenia gospodarki lipidowej i węglowodanowej – Ewa Lange | 334 |
Wpływ terapii na gospodarkę lipidową i węglowodanową | 334 |
Zalecenia żywieniowe | 339 |
I.12 Modyfikacje dietetyczne wynikające ze sposobu leczenia przeciwnowotworowego, występujących objawów ubocznych tych terapii i fazy rozwoju nowotworu | 347 |
Żywienie pacjentów ze stomią – Kinga Biernacka-Stefańska | 347 |
Zalecenia dietetyczne dla osób ze stomią | 348 |
Podstawowe zalecenia | 348 |
Zalecenia w ileostomii | 348 |
Powikłania występujące u osób ze stomią | 350 |
Zaparcia | 350 |
Biegunka | 351 |
Gazy | 352 |
Żywienie w trakcie chemio- i radioterapii – Magdalena Jodkiewicz | 353 |
Żywienie w anoreksji i niedożywieniu – Danuta Gajewska | 357 |
Zalecenia dietetyczne dla pacjentów onkologicznych z jadłowstrętem i/lub utratą apetytu | 358 |
Żywienie pacjentów niedożywionych | 361 |
Konsekwencje niedożywienia | 364 |
Zalecenia dietetyczne dla pacjentów niedożywionych | 365 |
Energetyczność diety i podaż białka | 367 |
Proporcje węglowodany – tłuszcze | 368 |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 | 368 |
Modyfikacje dietetyczne zalecane w profilaktyce i leczeniu niedożywienia u pacjentów onkologicznych | 369 |
Żywienie w terminalnej fazie choroby nowotworowej – Magdalena Jodkiewicz | 371 |
II Wsparcie żywieniowe leczenia przeciwnowotworowego 375 | |
II.1 Suplementacja i możliwości zastosowania roślin leczniczych w dietoterapii chorób nowotworowych – Ewa Lange | 377 |
Możliwości wykorzystania suplementacji we wspomaganiu dietoterapii chorób nowotworowych | 379 |
Przykłady roślin leczniczych mogących znaleźć zastosowanie we wspomaganiu leczenia przeciwnowotworowego | 385 |
Przykłady roślin leczniczych mogących znaleźć zastosowanie we wspomaganiu dietoterapii u osób leczonych przeciwnowotworowo | 387 |
II.2 Zastosowanie preparatów do leczenia żywieniowego w dietoterapii chorób nowotworowych – Ewa Lange | 409 |
II.3 Żywienie wspomagające odporność w dietoterapii chorób nowotworowych – Jacek Wilczak | 435 |
Glutamina | 436 |
Arginina | 448 |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 | 450 |
Probiotyki, prebiotyki i postbiotyki | 452 |
Beta-glukany | 454 |
Podsumowanie | 458 |
III Zalecenia żywieniowe w dietoprofilaktyce wtórnej chorób nowotworowych | 461 |
III.1 Zalecenia żywieniowe w dietoprofilaktyce wtórnej chorób nowotworowych – Dariusz Włodarek | 463 |
IV Przykładowe racje pokarmowe dla wybranych modyfikacji dietetycznych | 475 |
IV.1 Dieta łatwostrawna – Kinga Biernacka-Stefańska | 477 |
Przykładowe jadłospisy diety lekkostrawnej | 478 |
IV.2 Dieta o zmniejszonym udziale tłuszczu – Kinga Biernacka-Stefańska | 489 |
Zasady diety o zmniejszonym udziale tłuszczu | 490 |
Przykładowe jadłospisy do wykorzystania w diecie o zmniejszonym udziale tłuszczu | 491 |
IV.3 Dieta bezmleczna – Kinga Biernacka-Stefańska | 503 |
Przykładowe jadłospisy, które mają zastosowanie w diecie bezmlecznej | 505 |
IV.4 Dieta o zwiększonym udziale białka – Kinga Biernacka-Stefańska | 517 |
Zasady diety wysokobiałkowej | 518 |
Przykładowe jadłospisy w diecie o zwiększonym udziale białka | 519 |
V Fakty i mity żywieniowe | 531 |
V.I Fakty i mity żywieniowe – Anna Lewitt | 533 |
Znaczenie rzetelnych informacji w procesie terapeutycznym | 533 |
Wiarygodne źródła informacji dla pacjentów na temat leczenia, żywienia w trakcie terapii i dietoprofilaktyki chorób nowotworowych | 535 |
Profesjonalne poradnictwo dietetyczne | 536 |
Fakty i mity żywieniowe | 538 |
Przegląd wybranych diet alternatywnych | 560 |
Skorowidz | 573 |