POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
pdf, ibuk
Jest to kontynuacja cyklu książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów – kontynuując wątek podjęty w części I książki Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.) pt. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (nr XVI, ser. „Byzantina Lodziensia”), opisując rolę roślin strączkowych i warzyw, immanentnych składników diety starożytnych. Analizują też znaczenie mięs, podrobów i wyrobów wędliniarskich w kuchni i praktyce medycznej. Ważne są też teksty odnoszące się do kulturowych, ideologicznych i ekonomicznych aspektów żywności w życiu ówczesnych społeczności grecko-rzymskich i bizantyńskich. Aprowizacja Antiochii nad Orontesem nabiera znaczenia studium przypadku, zaś tekst o nawykach żywieniowych, smakoszostwie i poszczeniu ilustruje kontekst antropologiczny i historyczny diety. Pozwala zrozumieć pozamaterialne przyczyny konkretnej praktyki dietetycznej na podstawie drobiazgowej i erudycyjnej analizy setek świadectw źródłowych ówczesnego piśmiennictwa i pokazuje religijne znaczenie zwyczajów żywieniowych. Publikacja stanowi syntetyczne ujęcie zarządzania dostępnością żywności dla dużych skupisk ludzkich tego okresu. Antiochia nad Orontesem jest dobrym przedmiotem badań ze względu na długotrwałą (i ciągle aktualną) tradycję badań archeologicznych i stosunkowo bogaty zasób źródeł pisanych.
Rok wydania | 2014 |
---|---|
Liczba stron | 616 |
Kategoria | Historia obyczajowa |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego |
ISBN-13 | 978-83-7969-779-3 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp – Maciej Kokoszko | 10 |
Rozdział I. Aprowizacja Antiochii nad Orontesem w czasach cesarstwa rzymskiego. Status quaestionis – Paweł Filipczak | 12 |
Uwagi wstępne | 12 |
1. Zaopatrzenie w wodę | 15 |
2. Zaopatrzenie w produkty rolne i zwierzęce | 41 |
Rozdział II. Pokarm dla zdrowia ciała. Rośliny strączkowe, warzywa, mięso oraz produkty zwierzęce – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka | 62 |
Cele badawcze – Maciej Kokoszko | 62 |
Wstęp. Dietetyka, farmakologia i sztuka kulinarna w źródłach medycznych (II–VII w.) – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka | 64 |
1. Rola roślin strączkowych (óspria) w świetle źródeł medycznych pomiędzy II a VII w. – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Krzysztof Jagusiak | 76 |
Soczewica – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak | 85 |
Bób – Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka | 105 |
Łubin – Zofia Rzeźnicka | 125 |
2. Rola warzyw w diecie na podstawie źródeł medycznych w okresie pomiędzy II a VII w. – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka | 136 |
Dzika flora jadalna – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka | 153 |
Sałata – Zofia Rzeźnicka | 178 |
Kapusta – Krzysztof Jagusiak | 185 |
Rzodkiew – Maciej Kokoszko | 193 |
Burak – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak | 199 |
Czosnek – Zofia Rzeźnicka | 205 |
Cebula – Krzysztof Jagusiak | 212 |
Por – Maciej Kokoszko | 217 |
3. Rola mięsa w okresie pomiędzy II a VII w. w świetle źródeł medycznych – Zofia Rzeźnicka | 222 |
3.1. Zwierzęta czworonożne | 235 |
3.2. Drób | 314 |
3.3. Podroby i inne produkty pochodzenia zwierzęcego | 385 |
3.4. Wyroby wędliniarskie | 435 |
Wnioski – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka | 457 |
Słowniczek wybranych terminów greckich – Zofia Rzeźnicka | 465 |
Rozdział III. Od obżarstwa do postu – praktykowanie wstrzemięźliwości od pokarmu przez chrześcijan do VII w. – Sławomir Bralewski | 472 |
Wykaz skrótów | 532 |
Bibliografia | 536 |
Źródła | 536 |
Opracowania | 558 |
Summary | 584 |
Indeks osobowy | 594 |
Indeks nazw geograficznych i etnicznych | 608 |