Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.). Część 2

Pokarm dla ciała i ducha

1 opinia

Redakcja:

Maciej Kokoszko

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

15,84  26,40

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 26,40 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 16,90 zł (-6%)  


15,84

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Jest to kontynuacja cyklu książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów – kontynuując wątek podjęty w części I książki Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.) pt. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (nr XVI, ser. „Byzantina Lodziensia”), opisując rolę roślin strączkowych i warzyw, immanentnych składników diety starożytnych. Analizują też znaczenie mięs, podrobów i wyrobów wędliniarskich w kuchni i praktyce medycznej. Ważne są też teksty odnoszące się do kulturowych, ideologicznych i ekonomicznych aspektów żywności w życiu ówczesnych społeczności grecko-rzymskich i bizantyńskich. Aprowizacja Antiochii nad Orontesem nabiera znaczenia studium przypadku, zaś tekst o nawykach żywieniowych, smakoszostwie i poszczeniu ilustruje kontekst antropologiczny i historyczny diety. Pozwala zrozumieć pozamaterialne przyczyny konkretnej praktyki dietetycznej na podstawie drobiazgowej i erudycyjnej analizy setek świadectw źródłowych ówczesnego piśmiennictwa i pokazuje religijne znaczenie zwyczajów żywieniowych. Publikacja stanowi syntetyczne ujęcie zarządzania dostępnością żywności dla dużych skupisk ludzkich tego okresu. Antiochia nad Orontesem jest dobrym przedmiotem badań ze względu na długotrwałą (i ciągle aktualną) tradycję badań archeologicznych i stosunkowo bogaty zasób źródeł pisanych.


Rok wydania2014
Liczba stron616
KategoriaHistoria obyczajowa
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
ISBN-13978-83-7969-779-3
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp – Maciej Kokoszko     10
  
  Rozdział I. Aprowizacja Antiochii nad Orontesem w czasach cesarstwa rzymskiego. Status quaestionis – Paweł Filipczak     12
  Uwagi wstępne     12
  1. Zaopatrzenie w wodę     15
  2. Zaopatrzenie w produkty rolne i zwierzęce     41
  
  Rozdział II. Pokarm dla zdrowia ciała. Rośliny strączkowe, warzywa, mięso oraz produkty zwierzęce – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka     62
  Cele badawcze – Maciej Kokoszko     62
  Wstęp. Dietetyka, farmakologia i sztuka kulinarna w źródłach medycznych (II–VII w.) – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka     64
  1. Rola roślin strączkowych (óspria) w świetle źródeł medycznych pomiędzy II a VII w. – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka, Krzysztof Jagusiak     76
  Soczewica – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak     85
  Bób – Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka     105
  Łubin – Zofia Rzeźnicka     125
  2. Rola warzyw w diecie na podstawie źródeł medycznych w okresie pomiędzy II a VII w. – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka     136
  Dzika flora jadalna – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka     153
  Sałata – Zofia Rzeźnicka     178
  Kapusta – Krzysztof Jagusiak     185
  Rzodkiew – Maciej Kokoszko     193
  Burak – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak     199
  Czosnek – Zofia Rzeźnicka     205
  Cebula – Krzysztof Jagusiak     212
  Por – Maciej Kokoszko     217
  3. Rola mięsa w okresie pomiędzy II a VII w. w świetle źródeł medycznych – Zofia Rzeźnicka     222
  3.1. Zwierzęta czworonożne     235
  3.2. Drób     314
  3.3. Podroby i inne produkty pochodzenia zwierzęcego     385
  3.4. Wyroby wędliniarskie     435
  Wnioski – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka     457
  Słowniczek wybranych terminów greckich – Zofia Rzeźnicka     465
  
  Rozdział III. Od obżarstwa do postu – praktykowanie wstrzemięźliwości od pokarmu przez chrześcijan do VII w. – Sławomir Bralewski     472
  
  Wykaz skrótów     532
  Bibliografia     536
  Źródła     536
  Opracowania     558
  Summary     584
  Indeks osobowy     594
  Indeks nazw geograficznych i etnicznych     608
  
RozwińZwiń