Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), cz. III

Ab ovo ad γάλα. Jajka, mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I-VII w.). Byzantina Lodziensia XXVIII

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

11,97  19,95

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

11,9719,95

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Niniejsza publikacja jest kontynuacją wieloletnich, wspólnie prowadzonych przez Autorów badań nad dietą, dietetyką, farmakologią i gastronomią późnego antyku i wczesnego Bizancjum. Powstała ona głównie na bazie greckich traktatów medycznych skomponowanych w okresie od I do VII w., ale uwzględnia także dane pochodzące spoza tego kanonu.
Zamiarem Autorów było przekazanie w przystępny sposób wiedzy antyku i Bizancjum na temat jaj i produktów mlecznych. W tym celu starali się oni przetłumaczyć na współczesny język sposób myślenia ówczesnych lekarzy, a także zaprezentować główne założenia propagowanej przez nich teorii. W szczególności zwrócili uwagę na ukazanie sposobów wykorzystywania wspomnianych produktów spożywczych jako pokarmu i lekarstwa. Dlatego też świadomie wkraczali na obszar historii gastronomii i farmakologii. Choć natura badań skłaniała Autorów do formułowania wniosków przede wszystkim z zakresu dziejów wyżywienia oraz medycyny, to niekiedy podejmowali też kwestie powiązane z historią gospodarczą i społeczną tego okresu.


Liczba stron271
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
ISBN-13978-83-8088-479-3
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp - Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko    7
  1. Struktura rozważań    7
  2. Apendyks humoralny    11
  Rozdział I. Jajka w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej - Zofia Rzeźnicka    15
  1. Jajka – wiadomości ogólne    15
  2. Charakterystyka dietetyczna jajek    18
  3. Charakterystyka farmakologiczna jajek    23
  4. Zastosowanie jajek w procedurach terapeutycznych    26
  5. Zastosowanie kulinarne jajek    55
  Rozdział II. Mleko i produkty mleczne - Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko    65
  1. Kilka słów o mleku i jego przetworach - Zofia Rzeźnicka    65
  2. Nauka o mleku i jego pochodnych przed Galenem. Celsus i Dioskurydes. Wybrane aspekty - Maciej Kokoszko    69
  2.1. Wstęp do galaktologii    69
  2.2. Mleko i przetwory mleczne w O medycynie Aulusa Korneliusza Celsusa    70
  2.3. Nauka o mleku i jego pochodnych w traktacie O sztuce medycznej Diosku- rydesa    71
  2.4. Konkluzje na temat galaktologii Celsusa i Dioskurydesa    100
  3. Mleko w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej - Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko    102
  4. Oksýgala w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej - Zofia Rzeźnicka    134
  5. Ser w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej - Zofia Rzeźnicka    140
  6. Masło w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej - Zofia Rzeźnicka    176
  Wnioski końcowe - Zofia Rzeźnicka    189
  Słowniczek podstawowych terminów greckich - Zofia Rzeźnicka    203
  Wykaz skrótów    211
  Bibliografia    213
  Źródła    213
  Opracowania    223
  Summary    249
  Indeks osób    2593
  Indeks nazw geograficznych i etnicznych    262
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia