Dietetyka kliniczna

1 ocena

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

135,20

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

135,20

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego.


Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy praktyków oraz wszystkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem żywieniowym.


Liczba stron700
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-5679-2
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. Fizjologia układu pokarmowego. Hormonalna kontrola pobierania pokarmu Hanna Krauss, Magdalena Gibas-Dorna, Emilia Korek     1
  1.1. Zagadnienia podstawowe     1
  1.2. Motoryka przewodu pokarmowego     6
  1.3. Czynność dokrewna (endokrynna) przewodu pokarmowego     13
  1.4. Soki żołądkowo-jelitowe – czynność egzokrynna przewodu pokarmowego    14
  1.5. Trawienie    20
  1.6. Wchłanianie     22
  1.7. Formowanie kału     25
  1.8. Regulacja pobierania pokarmu     25
  1.9. Sygnały obwodowe związane z kontrolą homeostazy energetycznej    29
  1.10. Regulatory łaknienia syntetyzowane obwodowo     32
   2. Żywienie dzieci i młodzieży Hanna Szajewska, Halina Weker, Piotr Socha, Monika Mielus     39
  2.1. Żywienie w okresie niemowlęcym i poniemowlęcym Hanna Szajewska, Piotr Socha     39
  2.2. Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym i młodzieży w wieku szkolnym Halina Weker, Piotr Socha     52
  2.3. Żywienie dzieci z mukowiscydozą Monika Mielus     70
   3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna Roma Krzymińska-Siemaszko, Marta Lewandowicz-Umyszkiewicz, Katarzyna Wieczorowska-Tobis     97
  3.1. Wprowadzenie     97
  3.2. Starzenie normalne a patologiczne    98
  3.3. Rekomendacje żywieniowe dla normalnego starzenia     99
  3.4. Rekomendacje żywieniowe dla patologicznego starzenia na przykładzie rekomendacji dla chorych z zaburzeniami funkcji poznawczych     108
  3.5. Podsumowanie     118
   4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących Małgorzata Moszak     121
  4.1. Wprowadzenie     121
  4.2. Zmiana masy ciała kobiet w ciąży    121
  4.3. Zmiany metaboliczne zachodzące w organizmie kobiety pod wpływem ciąży     123
  4.4. Unikanie zatruć pokarmowych w czasie ciąży    125
  4.5. Zapotrzebowanie energetyczne oraz udział makroskładników i mikroskładników w diecie     127
  4.6. Suplementacja witamin i składników mineralnych w diecie kobiet ciężarnych     134
  4.7. Inne ważne aspekty opieki dietetycznej nad kobietą ciężarną     136
  4.8. Żywienie kobiet karmiących    138
   5. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego     147
  5.1. Żywienie w chorobach górnego odcinka przewodu pokarmowego Magdalena Andrzejewska     147
  5.2. Żywienie w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki Dagmara Mahadea, Małgorzata Kupczyk, Michał Kloska     169
  5.3. Żywienie w marskości wątroby Dagmara Mahadea, Małgorzata Kupczyk, Michał Kloska     185
  5.4. Żywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit Marcin A. Kucharski, Małgorzata Moszak     200
  5.5. Żywienie w chorobie trzewnej Paulina Gulbicka     229
  5.6. Żywienie w zespole przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego Ewelina Swora-Cwynar     251
   6. Żywienie w cukrzycy Agnieszka Zawada, Sylwia Stróżyk     267
  6.1. Wprowadzenie     267
  6.2. Ogólne zalecenia dietetyczne w cukrzycy według wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD)     267
  6.3. Cukrzyca typu 2     270
  6.4. Cukrzyca typu 1     279
  6.5. Cukrzyca wtórna     290
  6.6. Powikłania cukrzycy     296
  6.7. Leczenie dietetyczne pacjentów z przewlekłą cukrzycową chorobą nerek     297
  6.8. Zamienniki cukru Klaudia Cugini    298
   7. Leczenie dietetyczne otyłości Lucyna Ostrowska     339
  7.1. Otyłość – diagnostyka i patomechanizm     339
  7.2. Cele leczenia dietetycznego w otyłości     343
  7.3. Założenia i metodyka diety redukcyjnej     344
  7.4. Żywienie pacjenta po zabiegu bariatrycznym     360
   8. Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych Stanisław Kłęk     367
  8.1. Definicja niedożywienia     367
  8.2. Konsekwencje niedożywienia     368
  8.3. Rozpoznawanie niedożywienia     369
  8.4. Leczenie niedożywienia     372
  8.5. Podsumowanie     375
   9. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania Marta Tyszkiewicz-Nwafor, Agnieszka Słopień, Agata Dutkiewicz     377
  9.1. Jadłowstręt psychiczny     377
  9.2. Żarłoczność psychiczna     385
  9.3. Zaburzenie z napadami objadania się     390
  9.4. Inne zaburzenia odżywiania    393
  9.5. Metody uzupełniające leczenie dietetyczne zaburzeń odżywiania    397
   10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych Aleksandra Kapała, Agnieszka Surwiłło     401
  10.1. Wpływ sposobu odżywiania na ryzyko rozwoju choroby nowotworowej     401
  10.2. Problem niedożywienia wśród pacjentów onkologicznych     407
  10.3. Problemy żywieniowe pacjentów onkologicznych     417
  10.4. Cele leczenia żywieniowego w onkologii    421
  10.5. Metodyka planowania diety     421
  10.6. Nowe trendy w leczeniu żywieniowym pacjentów z chorobą nowotworową     423
   11. Żywienie w chorobach nerek Sylwia Małgorzewicz     427
  11.1. Żywienie w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego     427
  11.2. Żywienie w okresie leczenia za pomocą hemodializy     431
  11.3. Żywienie w okresie leczenia za pomocą dializy otrzewnowej     434
  11.4. Niedożywienie u chorych z PChN    436
  11.5. Żywienie po przeszczepie nerki     439
  11.6. Ostre uszkodzenie nerek – żywienie     441
  11.7. Kamica układu moczowego    443
   12. Żywienie w chorobach układu krążenia Paweł Bogdański, Wiktor B. Szostak, Barbara Cybulska, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Mirosław Jarosz     451
  12.1. Postępowanie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym Paweł Bogdański     451
  12.2. Żywieniowa profilaktyka chorób układu krążenia Wiktor B. Szostak, Mirosław Jarosz     458
  12.3. Żywienie w dyslipidemiach Barbara Cybulska, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Mirosław Jarosz     467
   13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry Zygmunt Adamski, Weronika Pietrenko     477
  13.1. Wprowadzenie     477
  13.2. Dieta w łuszczycy     478
  13.3. Dieta w atopowym zapaleniu skóry     486
  13.4. Dieta w trądziku     494
  13.5. Dieta w chorobach pęcherzowych skóry     499
   14. Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową Alina Kanikowska, Martyna Marciniak     509
  14.1. Nadwrażliwość pokarmowa: alergia a nietolerancja     509
  14.2. Nietolerancja pokarmowa     510
  14.3. Alergia pokarmowa     523
  14.3.4. Wybrane alergeny pokarmowe Martyna Marciniak     531
  14.4. Wybrane choroby alergiczne związane z modyfikacją diety     540
  14.5. Niepożądane skutki stosowania diet eliminacyjnych     541
  14.6. Przykładowe diety eliminacyjne Martyna Marciniak     543
  15. Podstawy żywienia klinicznego Stanisław Kłęk, Emilia Marcinkowska, Sylwia Miętkiewicz     553
  15.1. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe Stanisław Kłęk    553
  15.2. Żywienie parenteralne – pielęgnacja dostępu Emilia Marcinkowska, Sylwia Miętkiewicz     565
   16. Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego Alina Górecka     575
  16.1. Wprowadzenie     575
  16.2. Prebiotyki     576
  16.3. Probiotyki     579
  16.4. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego     581
  16.5. Suplementy diety     583
  Skorowidz    585
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia