Dietetyka kliniczna

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

101,40  135,20

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

101,40135,20

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego.


Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy praktyków oraz wszystkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem żywieniowym.


Liczba stron700
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-5679-2
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

[]. Fizjologia układu pokarmowego. Hormonalna kontrola pobierania pokarmu Hanna Krauss, Magdalena Gibas-Dorna, Emilia Korek    1
[].. Zagadnienia podstawowe    1
  1.2. Motoryka przewodu pokarmowego    6
  1.3. Czynność dokrewna (endokrynna) przewodu pokarmowego    13
  1.4. Soki żołądkowo-jelitowe – czynność egzokrynna przewodu pokarmowego    14
  1.5. Trawienie    20
  1.6. Wchłanianie    22
  1.7. Formowanie kału    25
  1.8. Regulacja pobierania pokarmu    25
  1.9. Sygnały obwodowe związane z kontrolą homeostazy energetycznej    29
  1.10. Regulatory łaknienia syntetyzowane obwodowo    32
   2. Żywienie dzieci i młodzieży Hanna Szajewska, Halina Weker, Piotr Socha, Monika Mielus    39
  2.1. Żywienie w okresie niemowlęcym i poniemowlęcym Hanna Szajewska, Piotr Socha    39
  2.2. Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym i młodzieży w wieku szkolnym Halina Weker, Piotr Socha    52
  2.3. Żywienie dzieci z mukowiscydozą Monika Mielus    70
   3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna Roma Krzymińska-Siemaszko, Marta Lewandowicz-Umyszkiewicz, Katarzyna Wieczorowska-Tobis    97
  3.1. Wprowadzenie    97
  3.2. Starzenie normalne a patologiczne    98
  3.3. Rekomendacje żywieniowe dla normalnego starzenia    99
  3.4. Rekomendacje żywieniowe dla patologicznego starzenia na przykładzie rekomendacji dla chorych z zaburzeniami funkcji poznawczych    108
  3.5. Podsumowanie    118
   4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących Małgorzata Moszak    121
  4.1. Wprowadzenie    121
  4.2. Zmiana masy ciała kobiet w ciąży    121
  4.3. Zmiany metaboliczne zachodzące w organizmie kobiety pod wpływem ciąży    123
  4.4. Unikanie zatruć pokarmowych w czasie ciąży    125
  4.5. Zapotrzebowanie energetyczne oraz udział makroskładników i mikroskładników w diecie    127
  4.6. Suplementacja witamin i składników mineralnych w diecie kobiet ciężarnych    134
  4.7. Inne ważne aspekty opieki dietetycznej nad kobietą ciężarną    136
  4.8. Żywienie kobiet karmiących    138
   5. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego    147
  5.1. Żywienie w chorobach górnego odcinka przewodu pokarmowego Magdalena Andrzejewska    147
  5.2. Żywienie w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki Dagmara Mahadea, Małgorzata Kupczyk, Michał Kloska    169
  5.3. Żywienie w marskości wątroby Dagmara Mahadea, Małgorzata Kupczyk, Michał Kloska    185
  5.4. Żywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit Marcin A. Kucharski, Małgorzata Moszak    200
  5.5. Żywienie w chorobie trzewnej Paulina Gulbicka    229
  5.6. Żywienie w zespole przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego Ewelina Swora-Cwynar    251
   6. Żywienie w cukrzycy Agnieszka Zawada, Sylwia Stróżyk    267
  6.1. Wprowadzenie    267
  6.2. Ogólne zalecenia dietetyczne w cukrzycy według wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD)    267
  6.3. Cukrzyca typu 2    270
  6.4. Cukrzyca typu 1    279
  6.5. Cukrzyca wtórna    290
  6.6. Powikłania cukrzycy    296
  6.7. Leczenie dietetyczne pacjentów z przewlekłą cukrzycową chorobą nerek    297
  6.8. Zamienniki cukru Klaudia Cugini    298
   7. Leczenie dietetyczne otyłości Lucyna Ostrowska    339
  7.1. Otyłość – diagnostyka i patomechanizm    339
  7.2. Cele leczenia dietetycznego w otyłości    343
  7.3. Założenia i metodyka diety redukcyjnej    344
  7.4. Żywienie pacjenta po zabiegu bariatrycznym    360
   8. Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych Stanisław Kłęk    367
  8.1. Definicja niedożywienia    367
  8.2. Konsekwencje niedożywienia    368
  8.3. Rozpoznawanie niedożywienia    369
  8.4. Leczenie niedożywienia    372
  8.5. Podsumowanie    375
   9. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania Marta Tyszkiewicz-Nwafor, Agnieszka Słopień, Agata Dutkiewicz    377
  9.1. Jadłowstręt psychiczny    377
  9.2. Żarłoczność psychiczna    385
  9.3. Zaburzenie z napadami objadania się    390
  9.4. Inne zaburzenia odżywiania    393
  9.5. Metody uzupełniające leczenie dietetyczne zaburzeń odżywiania    397
   10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych Aleksandra Kapała, Agnieszka Surwiłło    401
  10.1. Wpływ sposobu odżywiania na ryzyko rozwoju choroby nowotworowej    401
  10.2. Problem niedożywienia wśród pacjentów onkologicznych    407
  10.3. Problemy żywieniowe pacjentów onkologicznych    417
  10.4. Cele leczenia żywieniowego w onkologii    421
  10.5. Metodyka planowania diety    421
  10.6. Nowe trendy w leczeniu żywieniowym pacjentów z chorobą nowotworową    423
   11. Żywienie w chorobach nerek Sylwia Małgorzewicz    427
  11.1. Żywienie w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego    427
  11.2. Żywienie w okresie leczenia za pomocą hemodializy    431
  11.3. Żywienie w okresie leczenia za pomocą dializy otrzewnowej    434
  11.4. Niedożywienie u chorych z PChN    436
  11.5. Żywienie po przeszczepie nerki    439
  11.6. Ostre uszkodzenie nerek – żywienie    441
  11.7. Kamica układu moczowego    443
   12. Żywienie w chorobach układu krążenia Paweł Bogdański, Wiktor B. Szostak, Barbara Cybulska, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Mirosław Jarosz    451
  12.1. Postępowanie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym Paweł Bogdański    451
  12.2. Żywieniowa profilaktyka chorób układu krążenia Wiktor B. Szostak, Mirosław Jarosz    458
  12.3. Żywienie w dyslipidemiach Barbara Cybulska, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Mirosław Jarosz    467
   13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry Zygmunt Adamski, Weronika Pietrenko    477
  13.1. Wprowadzenie    477
  13.2. Dieta w łuszczycy    478
  13.3. Dieta w atopowym zapaleniu skóry    486
  13.4. Dieta w trądziku    494
  13.5. Dieta w chorobach pęcherzowych skóry    499
   14. Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową Alina Kanikowska, Martyna Marciniak    509
  14.1. Nadwrażliwość pokarmowa: alergia a nietolerancja    509
  14.2. Nietolerancja pokarmowa    510
  14.3. Alergia pokarmowa    523
  14.3.4. Wybrane alergeny pokarmowe Martyna Marciniak    531
  14.4. Wybrane choroby alergiczne związane z modyfikacją diety    540
  14.5. Niepożądane skutki stosowania diet eliminacyjnych    541
  14.6. Przykładowe diety eliminacyjne Martyna Marciniak    543
  15. Podstawy żywienia klinicznego Stanisław Kłęk, Emilia Marcinkowska, Sylwia Miętkiewicz    553
  15.1. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe Stanisław Kłęk    553
  15.2. Żywienie parenteralne – pielęgnacja dostępu Emilia Marcinkowska, Sylwia Miętkiewicz    565
   16. Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego Alina Górecka    575
  16.1. Wprowadzenie    575
  16.2. Prebiotyki    576
  16.3. Probiotyki    579
  16.4. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego    581
  16.5. Suplementy diety    583
  Skorowidz    585
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia