Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) Część 1

Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

21,12  26,40

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

21,1226,40

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

W książce zawarto szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenę wartości dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Przebadano wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądów dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż do czasu skomponowania encyklopedii medycznej przez Pawła z Eginy i powstania anonimowego dzieła O pokarmach (De cibis). Poprzez te stulecia wypłynęło wiele pism i traktatów, które w zgodzie z założeniami szkoły hipokratejskiej podkreślały i rozpisywały rolę żywności w utrzymaniu i przywracaniu zdrowia we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Zebrano wiadomości na temat fundamentalnej grupy pokarmów, tj. zbóż i produktów zbożowych, poddając drobiazgowym dociekaniom pszenicę (zwyczajną i twardą, płaskurkę, samopszę, orkisz), jęczmień, proso i włośnicę ber, owies, żyto i ryż. Niniejsza praca może okazać się pomocna zarówno dla historyków, filologów, badaczy dziejów jedzenia, dietetyki i medycyny, jak i dla szerokiego kręgu fascynatów antyku i Bizancjum. Zawiera też aspekt dietetyczno-medyczny, a przebadanie opinii autorów starożytnych na temat wpływu omawianych produktów na zdrowie można uznać za unikatowe. Nikt wcześniej ani w Polsce, ani poza nią, nie dokonał tak kompleksowej i przekrojowej analizy aspektów dietetycznych i medycznych antycznej i wczesnośredniowiecznej kuchni.


Liczba stron680
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
ISBN-13978-83-7969-780-9
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Cele badawcze pracy – Maciej Kokoszko    10
  Wstęp. Wiedza o pokarmach w źródłach medycznych. Dietetyka, farmakologia i sztuka kulinarna – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka    14
  Rozdział I. Pszenice antyku i Bizancjum – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak    36
  1. Krótka historia pszenicy – Krzysztof Jagusiak    36
  2. Pszenica zwyczajna i pszenica twarda (pyrós)    54
  2.1. Miejsce pszenicy pyrós w diecie (II–VII w.) – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak    54
  2.2. Pszenica. ocena dietetyczna – Krzysztof Jagusiak    65
  2.3. Pszenica. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko    126
  2.4. Rola pszenicy zwyczajnej i twardej w procedurach medycznych – Krzysztof Jagusiak    197
  3. Pszenica samopsza (tífe)    252
  3.1. Pszenica samopsza. Rola w diecie w okresie pomiędzy II a VII w. – Maciej Kokoszko    252
  3.2. Pszenica samopsza. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko    255
  3.3. Pszenica samopsza. Dane kulinarne – Krzysztof Jagusiak    267
  3.4. Rola pszenicy samopszy w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak    272
  4. Pszenica płaskurka (dzeiá)    275
  4.1. Rola pszenicy płaskurki w diecie pomiędzy II a VII w. – Maciej Kokoszko    275
  4.2. Pszenica płaskurka. ocena dietetyczna – Krzysztof Jagusiak    283
  4.3. Pszenica płaskurka. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak    288
  4.4. Rola pszenicy płaskurki w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko    295
  5. Orkisz (ólyra)    301
  5.1. Rola orkiszu w diecie pomiędzy II a VII w. – Krzysztof Jagusiak    301
  5.2. Orkisz. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko    307
  5.3. Orkisz. Dane kulinarne – Krzysztof Jagusiak    313
  5.4. Rola orkiszu w procedurach medycznych – Krzysztof Jagusiak    318
  Rozdział II. Jęczmień – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka    320
  1. Krótka historia jęczmienia – Krzysztof Jagusiak    320
  2. Rola jęczmienia w diecie (II–VII w.) – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka    337
  3. Jęczmień. ocena dietetyczna – Krzysztof Jagusiak    347
  4. Jęczmień. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka    375
  5. Rola jęczmienia w procedurach medycznych – Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka    412
  Rozdział III. Proso i włośnica ber – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka    448
  1. Krótka historia prosa i włośnicy ber – Krzysztof Jagusiak    448
  2. Proso i włośnica ber. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko    457
  3. Proso i włośnica ber. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka    468
  4. Rola prosa i włośnicy ber w procedurach medycznych – Zofia Rzeźnicka    479
  Rozdział IV. Owies – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka    494
  1. Krótka historia owsa – Krzysztof Jagusiak    494
  2. Owies. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka    504
  3. Owies. Dane kulinarne – Zofia Rzeźnicka    511
  4. Rola owsa w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko    520
  Rozdział V. Ryż – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka    524
  1. Krótka historia ryżu – Krzysztof Jagusiak    524
  2. Ryż. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko    533
  3. Ryż. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka    540
  4. Rola ryżu w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka    546
  Rozdział VI. Żyto – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka    560
  1. Żyto. Wiadomości ogólne    560
  2. Właściwości dietetyczne oraz zastosowania medyczne i kulinarne żyta    562
  Wnioski końcowe – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka    566
  Słowniczek prozopograficzny    578
  Słowniczek terminów greckich    600
  Wykaz skrótów    614
  Bibliografia    618
  Źródła    618
  Opracowania    627
  Summary    652
  Indeks osób    666
  Indeks nazw geograficznych i etnicznych    674
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia