Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) Część 1

Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

26,40

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

26,40

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

W książce zawarto szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenę wartości dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Przebadano wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądów dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż do czasu skomponowania encyklopedii medycznej przez Pawła z Eginy i powstania anonimowego dzieła O pokarmach (De cibis). Poprzez te stulecia wypłynęło wiele pism i traktatów, które w zgodzie z założeniami szkoły hipokratejskiej podkreślały i rozpisywały rolę żywności w utrzymaniu i przywracaniu zdrowia we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Zebrano wiadomości na temat fundamentalnej grupy pokarmów, tj. zbóż i produktów zbożowych, poddając drobiazgowym dociekaniom pszenicę (zwyczajną i twardą, płaskurkę, samopszę, orkisz), jęczmień, proso i włośnicę ber, owies, żyto i ryż. Niniejsza praca może okazać się pomocna zarówno dla historyków, filologów, badaczy dziejów jedzenia, dietetyki i medycyny, jak i dla szerokiego kręgu fascynatów antyku i Bizancjum. Zawiera też aspekt dietetyczno-medyczny, a przebadanie opinii autorów starożytnych na temat wpływu omawianych produktów na zdrowie można uznać za unikatowe. Nikt wcześniej ani w Polsce, ani poza nią, nie dokonał tak kompleksowej i przekrojowej analizy aspektów dietetycznych i medycznych antycznej i wczesnośredniowiecznej kuchni.


Liczba stron680
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
ISBN-13978-83-7969-780-9
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

POLECAMY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Cele badawcze pracy – Maciej Kokoszko     10
  
  Wstęp. Wiedza o pokarmach w źródłach medycznych. Dietetyka, farmakologia i sztuka kulinarna – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka     14
  
  Rozdział I. Pszenice antyku i Bizancjum – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak     36
  1. Krótka historia pszenicy – Krzysztof Jagusiak     36
  2. Pszenica zwyczajna i pszenica twarda (pyrós)     54
  2.1. Miejsce pszenicy pyrós w diecie (II–VII w.) – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak     54
  2.2. Pszenica. ocena dietetyczna – Krzysztof Jagusiak     65
  2.3. Pszenica. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko     126
  2.4. Rola pszenicy zwyczajnej i twardej w procedurach medycznych – Krzysztof Jagusiak     197
  3. Pszenica samopsza (tífe)     252
  3.1. Pszenica samopsza. Rola w diecie w okresie pomiędzy II a VII w. – Maciej Kokoszko     252
  3.2. Pszenica samopsza. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko     255
  3.3. Pszenica samopsza. Dane kulinarne – Krzysztof Jagusiak     267
  3.4. Rola pszenicy samopszy w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak     272
  4. Pszenica płaskurka (dzeiá)     275
  4.1. Rola pszenicy płaskurki w diecie pomiędzy II a VII w. – Maciej Kokoszko     275
  4.2. Pszenica płaskurka. ocena dietetyczna – Krzysztof Jagusiak     283
  4.3. Pszenica płaskurka. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak     288
  4.4. Rola pszenicy płaskurki w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko     295
  5. Orkisz (ólyra)     301
  5.1. Rola orkiszu w diecie pomiędzy II a VII w. – Krzysztof Jagusiak     301
  5.2. Orkisz. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko     307
  5.3. Orkisz. Dane kulinarne – Krzysztof Jagusiak     313
  5.4. Rola orkiszu w procedurach medycznych – Krzysztof Jagusiak     318
  
  Rozdział II. Jęczmień – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka     320
  1. Krótka historia jęczmienia – Krzysztof Jagusiak     320
  2. Rola jęczmienia w diecie (II–VII w.) – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka     337
  3. Jęczmień. ocena dietetyczna – Krzysztof Jagusiak     347
  4. Jęczmień. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka     375
  5. Rola jęczmienia w procedurach medycznych – Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka     412
  
  Rozdział III. Proso i włośnica ber – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka     448
  1. Krótka historia prosa i włośnicy ber – Krzysztof Jagusiak     448
  2. Proso i włośnica ber. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko     457
  3. Proso i włośnica ber. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka     468
  4. Rola prosa i włośnicy ber w procedurach medycznych – Zofia Rzeźnicka     479
  
  Rozdział IV. Owies – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka     494
  1. Krótka historia owsa – Krzysztof Jagusiak     494
  2. Owies. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka     504
  3. Owies. Dane kulinarne – Zofia Rzeźnicka     511
  4. Rola owsa w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko     520
  
  Rozdział V. Ryż – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka     524
  1. Krótka historia ryżu – Krzysztof Jagusiak     524
  2. Ryż. ocena dietetyczna – Maciej Kokoszko     533
  3. Ryż. Dane kulinarne – Maciej Kokoszko, Zofia Rzeźnicka     540
  4. Rola ryżu w procedurach medycznych – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka     546
  
  Rozdział VI. Żyto – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka     560
  1. Żyto. Wiadomości ogólne     560
  2. Właściwości dietetyczne oraz zastosowania medyczne i kulinarne żyta     562
  
  Wnioski końcowe – Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak, Zofia Rzeźnicka     566
  Słowniczek prozopograficzny     578
  Słowniczek terminów greckich     600
  Wykaz skrótów     614
  Bibliografia     618
  Źródła     618
  Opracowania     627
  Summary     652
  Indeks osób     666
  Indeks nazw geograficznych i etnicznych     674
  
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia