POLECAMY
Autor:
Format:
ibuk
W pracy podjęto próbę formalnego ujęcia zależności pomiędzy aktywnością innowacyjną producentów a zjawiskiem konsumpcjonizmu, nierozerwalnie związanym ze sferą popytową, w stosownie zmodyfikowanym systemie dedukcyjnym Arrowa-Debreu. Są to związki dwojakiego rodzaju: z jednej strony zmiany innowacyjne w sferze produkcji wpływają na sytuację konsumentów, a z drugiej strony konsumenci jako udziałowcy firm mają wpływ na wybór optymalnych planów produkcji, czyli mogą zadecydować o realizacji innowacyjnych planów produkcji. Jednocześnie jednym z ważnych elementów charakteryzujących konsumentów jest ich innowacyjność, odzwierciedlona w indywidualnych relacjach preferencji. Innowacyjność konsumentów widoczna jest w ich podejściu do towarów innowacyjnych dostępnych na rynku, a konsumenci będący udziałowcami w firmach mają wpływ na wybór oraz realizację planów produkcji opartych na innowacjach. W prezentowanej monografii zaproponowane zostało nowe aksjomatyczne ujęcie badanego problemu wykorzystujące formalny model systemu ekonomicznego, w którym strona popytowa jest aktywnym uczestnikiem procesu innowacyjnego rozwoju gospodarczego.
Rok wydania | 2018 |
---|---|
Liczba stron | 112 |
Kategoria | Teoria ekonomii |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie |
ISBN-13 | 978-83-7252-763-9 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 7 |
1. Wprowadzenie w problematykę formalnego ujęcia neoschumpeterowskiej teorii popytu | 11 |
1.1. Uwagi ogólne | 11 |
1.2. Pojęcia innowacji oraz innowacyjności w teorii ekonomii | 13 |
1.3. Rodzaje innowacji oraz wskaźniki innowacyjności | 18 |
1.4. Ruch okrężny i rozwój gospodarczy w ujęciu J.A. Schumpetera | 21 |
1.5. Rola sfery popytowej w innowacyjnym rozwoju gospodarczym | 25 |
1.6. Metoda aksjomatyczna w ekonomii | 28 |
2. Model ekonomii Debreu oraz jego modyfikacje i rozszerzenia | 32 |
2.1. Model ekonomii Debreu z własnością prywatną i z pieniądzem | 32 |
2.1.1. Uwagi wstępne | 32 |
2.1.2. System produkcji | 32 |
2.1.3. System konsumpcji | 34 |
2.1.4. Ekonomia Debreu z własnością prywatną | 36 |
2.1.5. System finansowy | 36 |
2.1.6. Ekonomia Debreu z pieniądzem | 38 |
2.2. Model ekonomii z podażowymi relacjami preferencji | 40 |
2.3. Aksjomatyzacja zmian kumulatywnych oraz innowacyjnych | 42 |
2.4. Zmiany imitujące w sferze produkcji | 50 |
3. Innowacyjność konsumentów | 57 |
3.1. Charakterystyka innowacyjnych planów produkcji i konsumpcji | 57 |
3.2. Proinnowacyjne relacje preferencji dotyczące towarów innowacyjnych | 61 |
3.3. Proinnowacyjne preferencje potażowe | 63 |
4. Rozwój innowacyjny oraz proces dyfuzji innowacji | 65 |
4.1. Rozwój innowacyjny w ujęciu dynamicznym | 65 |
4.2. Proces dyfuzji innowacji | 68 |
5. Innowacje jako determinanty zmian w sferze popytowej | 75 |
5.1. Wpływ zmian innowacyjnych na zachowanie kumulatywne konsumentów | 75 |
5.2. Wpływ zmian innowacyjnych na rynek pracy | 78 |
6. Wpływ konsumentów na zmiany innowacyjne | 86 |
6.1. Wpływ proinnowacyjnych podażowych relacji preferencji na rozwój innowacyjny | 86 |
6.2. Rola oszczędności oraz kredytu konsumpcyjnego w procesie dyfuzji innowacji | 91 |
6.3. Wpływ sfery popytowej na intensywność zmian innowacyjnych | 96 |
Zakończenie | 100 |
Wykaz symboli | 102 |
Literatura | 106 |