Społeczeństwo i Ekonomia 2(6) 2016

Społeczeństwo i Ekonomia 2(6) 2016

1 opinia

Praca zbiorowa

Format:

ibuk

Celem badawczym artykułu jest dokonanie analizy stanu rzemiosła w województwach północno-wschodnich II Rzeczypospolitej w okresie międzywojennym. Obiektem badań jest powstanie, funkcjonowanie i rozwój rzemiosła w województwach północno- -wschodnich − białostockim, nowogródzkim i wileńskim. Istotą stosowanej metody badawczej jest analiza porównawcza wskaźników rzemiosła dla trzech województw i porównanie ich ze wskaźnikami krajowymi. Przeprowadzone badanie pozwala stwierdzić, że pomimo dużego zacofania na początku XX wieku północno-wschodnich terenów II RP w okresie międzywojennym nastąpił rozwój rzemiosła, które było ważną gałęzią gospodarki tego regionu. Liczba warsztatów rzemieślniczych na 1000 mieszkańców oraz struktura rzemiosła według grup zawodowych zbliżały się do wartości średnich dla kraju, mimo bardzo słabego kredytowania.


Liczba stron136
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Jarosław Wołkonowski: Stan rzemiosła w województwach północno-wschodnich II RP w okresie międzywojennym    7
  Stanisław Pilżys: Początki polskiej elektroenergetyki na przykładzie elektrowni w Wilnie oraz Białymstoku    20
  Henryk Ziemski: Kolej warszawsko-petersburska i jej wpływ na urbanizację Wileńszczyzny i Białostocczyzny    34
  Łukasz Polniak: Trzy obrazy Żołnierzy Wyklętych w propagandzie kinowej PRL z lat 1960-1989    52
  Patrycja Chodnicka-Jaworska: Rating Polski na tle krajów Europy Środkowo- Wschodniej    74
  Tadeusz Truskolaski, Kamil Waligóra: Wpływ polityki spójności Unii Europejskiej na zmniejszenie międzyregionalnej luki rozwojowej w Polsce    87
  Wojciech Demianiuk, Elżbieta Szymańska: Regiony peryferyjne i czynniki ich dynamiki w teoriach rozwoju regionalnego    103
  Łukasz Jurek: Preferencje i postawy wobec prywatnego zabezpieczenia na wypadek niesamodzielności w Polsce    111
  Joanna Omieciuch: Jakość i bezpieczeństwo żywności w Polsce    123
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia